Аклам е покраина на Филипините сместена во регионот Западен Висајас. Главен град е Калибо, лој е сместен во северозападниот дел на островот Панај и се граничи си Антике на југозапад, Илоило на југ, и Капизна исток. Аклан излегува и на Сибујанско Море.

Аклан
Провинцискиот грб на Аклан
Провинцискиот грб на Аклан
Мапа на Филипините со факти за Аклан highlighted
Мапа на Филипините со факти за Аклан
Регион Западен Висајас (Регион VI)
Главен град Калибо
Дивизии  
 - Високо урбанизирани градови 0
 - Составни градови 0
 - Општини 17
 - Барангај 327
 - Конгресионални дистрикти 1
Население 24-та
 - Вкупно (2000) 451,314
 - Густина 248/km² (29-та)
Површина 18-та
 - Вкупно 1.817,9 km²
Основана
Јазици акланонски, малајнонски, атски, хилигајнонски, кинарајски
Гувернер Карлито С. Маркез (Lakas-CMD)

Административа поделба Уреди

Аклан е поделен на 17 општини.

Стопанство Уреди

Аклан е познат по туризмот и километри долгите бели песочни плажи. поради тоа во него има и голем меѓународен аеродром.

Демографија Уреди

Етнички групи Уреди

Најголемиот дел од населението се Акланонци. Други се Негрито, локално познати какоАти, Рај-а, Хилигајонци и Капизнони.

Јазици Уреди

Прв и најупотребуван јазик акланскиот, па следи малајнонскиот. Други се атскиот; хилигајнонскиотот и други локални јазици.

Религија Уреди

Најголема религија во Аклан е католицизмот, но народот Ати се анимисти.

Надворешни врски Уреди

 
Поглед кон прекрасните плажи
 
Филипинската точкеста срна
  Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли


Координати: 11°40′N, 122°20′E