Ова е страна за покраината.За општината видете Булакан, Булакан. За реката видете Булакан (река).


Булакан е покраина на Филипините сместена во регионот Централен Лусон. Во Булакан има 3 града: Малолос (главниот), Мејкуајан и Сан Хосе дел Монте. Булакан е сместен веднаш северно од Метро Манила. Се граничи со покраините Пампанга на запад, Нова Есиха на север, Аурора и Кесон на исток, и Рисал на југ. Булакан излегува на северниот дел на Манилскиот Залив.

Булакан
[[Image:|140px|Провинцискиот грб на Булакан]]
Провинцискиот грб на Булакан
Мапа на Филипините со факти за Булакан highlighted
Мапа на Филипините со факти за Булакан
Регион Централен Лусон (Регион III)
Главен град Малолос
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 3
 - Општини 22
 - Барангај 569
 - Конгресни окрузи 5†
Население 4-та
 - Вкупно (2000) 2.234.088
 - Густина 851/km² (5-та)
Површина 29-та
 - Вкупно 2.625,0 km²
Основана 1572
Јазици тагалски, Капампанган, Англиски
Гувернер Хоселити Р. Мендоса (KAMPI) (2007-2010)
Го вклучува округот Сан Хосе дел Монте.
Знамето на Булакан.

Демографија

уреди

Според пописот во мај 2000 Булакан имаше население од 2.234.088 жители. Густината иснесува 851 жител на км2. Иам 463.886 домаќинства со по 4,81 жител по домаќинство.

Година Неважечки јазичен код. НаселениеНеважечки јазичен код.
1948
394,000
1960
515,000
1970
738,000
1975
900,000
1980
1,096,000
1990
1,505,000
1995
1,784,000
2000
2,234,000

1. ^ Извор: National Statistics Office

2. ^ Details may not add up to totals due to rounding.

Јазик

уреди

Мнозинството во Булакан зборува тагалски, но има и населление кое зборува на јазикот Капампанган, додека скоро сите го владеат Англискиот.

Административна поделба

уреди

Булакас е поделен на 21 општини и 3 града.

Конгресни окрузи:
  1 дистрикт
  2 дистрикт
  3 дистрикт
  4 дистрикт
  Дистрикт Сан Хосе дел Монте

Стопанство

уреди

Поради големата блискост со Метро Манила, оваа покраина има доста развиена индустрија.

 
Провинцискиот капитол на Булакан.

Надворешни врски

уреди
 
Сесија на Конгресот во црквата во главниот град.

Координати: 15°00′N, 121°05′E