Кесон

покраина на Филипините
За други значења, види Кесон (појаснување).

Кесон е покраина на Филипините која е сместена во регионот Калабарсон на Лусон. Главен град е Лусена. Големата метропола Кесон не е сместена во оваа покраина, туку во Метро Манила. Кесон се наоѓа јужно од Метро Манила и е обиколен од Аурора на север, Булакан, Рисал, Лагуна и Батангас на запад и Камаринес на исток.

Кесон
Провинцискиот грб на Кесон
Провинцискиот грб на Кесон
Мапа на Филипините со факти за Кесон highlighted
Мапа на Филипините со факти за Кесон
Регион Калабарсон (Регион IV-A)
Главен град Лусена
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 1
 - Составни градови 1
 - Општини 39
 - Барангај 1,242
 - Конгресни окрузи 4
Население 12-та
 - Вкупно (2000) 1.679.030
 - Густина 193/km² (45-та)
Површина 5-та
 - Вкупно 8.706,6 km²
Основана 2 март, 1901 (како Тајабас)
Јазици тагалски, Англиски
Гувернер Рафаел Пучеро Нантес (Liberal)
Административна зграда во Кесон

Етомологија

уреди

Покраината е наречена по вториот претседател на Филипините, Мануел Кесон.

Стопанство

уреди

кесон е видер на Филипините о производство на кикирики како и производство на масло од нив. Голрм дел од покраинатае прекриена со плантажи. Исто така доста застапено е и рибарството.

Административна поделба

уреди

Кесон е поделен на 39 општини и 1 град.

Надворешни врски

уреди