Административна поделба на Филипините

Филипините првостепено се поделени на:

  1. Покраини и независни Градови
  2. Општини и составни градови и
  3. Барангаи
Филипини

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Филипините


Управување
Политичка Историја · Устав
Извршна
Претседател (список)
Глорија Макапагал-Аројо
20012010

Потпретседател (список)
Ноли де Кастро
20042010

Министерства
(список)

Конгрес
14-ти Конгрес
20072010
Сенат Дом
Претседател
Хуан Понсе Enrile
Претседател
Просперо Ногралес
Правен систем
Врховен суд

Шеф на правдата Рејнато Пуно
Арбитражен · Сандиганбајан
Апелационен суд · Омбудсман

Избори
Изборна комисија
Шеф: Ромео A. Бравнер
Заменик шеф:Хосе Мело
2013 | 2010 | 2007 | 2004 | 2001 | 1998
1995 | 1992 | 1987 | 1986 | Сите
Политички партии
Административна поделба
Главен град
Региони
Покраини
Градови
Општини
Барангаи
Надворешни врски
Влада
Човекови права


Регионите не се дел од оваа административна хиерархија.

Други административни поделби од управен аспект се :

  1. Законодавни окрузи на претставничкиот дом
  2. Судски региони.

Локални управни единици уреди

Покраини уреди

Земјата се дели на 82 покраини како главна управна единица. На чело на секоја покраина стои управник.

Градови и општини уреди

Другите единици кои не се покраини се независни градови. Тие не се водат под покраинските влади и не учествуваат во нивните локални избори.

Општините се секогаш под покраинска управа, освен во регионот Метро Манила, и активно учествуваат во локалните избори на локалните влади.

Барангаи уреди

Барангаите се градови со посебни управителства кои можат да бидат и поголеми градови и кои имаат сопствена самоуправа. На чело на секој барангај стои „капетан“.

Други поделби уреди

Региони уреди

Регионите се посебни административни еинки во кои се групирани покраините. Сите региони освен Автономниот Регион во Муслимански Минданао немаат политичка моќ.

Законодавни окрузи уреди

Филипините се исто така поделени на законодавни окрузи, кои можат да опфаќаат една покраина или повеќе. Може да биде и еден град, а и повеќе во група.

Правни региони уреди

Филипините имаат 13 правни региони, кои служат како полесно воспоставување на правниот систом.

 
Законодавни окрузи
 
Правни региони