Јужен Ланао е покраина на Филипините која е сместена во регионот Бангсаморо (БАРММ). Главен град е Марави. Се граничи со Северен Ланао на север, Букиднон на исток и Магинданао и Котабато на југ. На југозапад излегува на Илански Залив.Во средината на покраината се наоѓа Ланао Езерото, кое е најголемо на Минданао.

Јужен Ланао
[[Image:|140px|Провинцискиот грб на Јужен Ланао]]
Провинцискиот грб на Јужен Ланао
Мапа на Филипините со факти за Јужен Ланао highlighted
Мапа на Филипините со факти за Јужен Ланао
Регион Бансаморо (БАРММ)
Главен град Марави
Дивизии  
 - Високоурбанизирани градови 0
 - Составни градови 1
 - Општини 39
 - Барангај 1.155
 - Конгресни окрузи 2
Население 29-та
 - Вкупно (2000) 800.162
 - Густина 207/km² (43-та)
Површина 34-та
 - Вкупно 3.872,9 km²
Основана 1959
Јазици маранајски
Гувернер Алеем Башер Д. Маналао
Административна зграда

Народ и култура

уреди

Маранајскиот е најговорениот јазик во покраината. Се зборува исто така и тагалскиот и себуанскиот, но и англиски и арапски.

Административмна поделба

уреди

Јужен ланао е поделен на 39 општини и 1 град - Марави.

Туризам

уреди

Ланао Езерото е голема туристичка атракција пред сè поради Марија Кристина Водопадите, кои се најголеми во земјата и едни од најубавите во светот.

Надворешни врски

уреди

Координати: 7°55′N, 124°20′E