Список на српски владетели

Грб Србије

'Список на српски владетели опфаќа српски владетели (жупани, кнезови, деспоти, кралеви и цареви) подредени според држави со кои владееле.

Список на српски владетели пред 8-от векУреди

Список на владетели од територија на СрбијаУреди

Српска култура
 
Уметност
Книжевност  • Музика  • Театри  • Сликарство  • Фотографии  • Кинематографија
Традиција
Народни обичаи  • Народна носија  • Игри  • Кујна  • Сродни односи  • Религија  • Хералдика  • Епска поезија
Споменици
Културно наследство  • Музеи  • Архитектура  • Тврдини  • Манастири  • Светско наследство  • Воени гробишта
Разно
Познати Срби  • САНУ  • Спорт  • Дигитализација

Србија под Бугарија (924927)

Србија под Византија (969 — околу 998, околу 1018— околу 1084) и Самаиловото Царство (околу 998 — околу 1018)

Србија под Османлиско Царство (1459—1804)

Список на владетели после Првото српско востаниеУреди

Слика Име Династија Датум на раѓање Датум на смрт Владетелство Напомени
  Караѓорѓе Петровиќ Караѓорѓевиќи 16 ноември 1768 година 26 јули 1817 година 14 февруари 1804 година — 7 октомври 1813година Бил водач на првото српско востание.
  Милош Обреновиќ Обреновиќи 18 март 1780 година 26 септември 1860 година 6 ноември 181725 јуни 1839 година Бил водач на второто српско востание.
  Милан Обреновиќ Обреновиќи 21 октомври 1819 година 8 јули 1839 година 13 јуни 1839 година — 8 јули 1839 година Починал од непозната болест.
  Михаило Обреновиќ Обреновиќи 16 септември 1823 година 29 мај 1868 година 8 јули 1839 — 14 септември 1842 година
безоквира Александар Караѓорѓевиќ Караѓорѓевиќи 11 октомври 1806 година 3 мај 1885 година 14 септември 1842 година — 23 декември 1858 година Син на Караѓорѓе Петровиќ.
  Милош Обреновиќ Обреновиќи 18 март 1780 година 26 септември 1860 година 23 декември 1858 — 26 септемвари 1860 година 2 пат станал кнез.
  Михаило Обреновиќ Обреновиќи 16 септември 1823 година 29 мај 1868 година 26 септември 1860 — 10 јуни 1868 година Извршен атентат на него во Кошутњак. Втор пат станал кнез.
  Милан Обреновиќ Обреновиќи 22 август 1854 година 11 февруари 1901 година 10 јуни 1868 година — 6 март 1882 година Бил прв крал по Првото српско востание.
намесници:Миливоје Петровиќ Блазнавац, Јован Ристиќ, Јован Гавриловиќ
  Александар Обреновиќ Обреновиќи 14 август 1876 година 29 мај 1903 година 6 март 1889 година — 29 мај 1903 година Убиен е во Мајски преврат.
  Петар I Караѓорѓевиќ Караѓорѓевиќи 11 јули 1844 година 16 август 1921 година 15 јуни 19031 декември 1918 година Го основал Кралството Југославија на 1 декември во 1918 година.

Список на владетели на Кралството ЈугославијаУреди

Слика Име Династија Датум на раѓање Датум на смрт Владетелство Напомени
  Петар I Караѓорѓевиќи 11 јули 1844 година 16 август 1921 година 15 јуни 1903 — 16 август 1921 година Во последните години од владеењето, наместо кралот Петар како регент владеел Александар I.
  Александар Караѓорѓевиќи 16 декември 1888 година 9 октомври 1934 година 16 август 1921 година — 9 октомври 1934 година Се прогласил за крал на Југославија во 1929, пред тоа бил крал на Србите, Хрватите и Словенците
  Петар II Караѓорѓевиќи 6 септември 1923 година 3 новември 1970 година 9 октомври 1934 — 29 новември 1945 година Кнез Павле владеел како намесник 1934—1941, бил крал во егзил од 17 април 1941 година

Список на владетели на Црна ГораУреди

Список на владетели на БоснаУреди

Список на владетели на ТравунијаУреди

Список на владетели на ХерцеговинаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. Curta 2001, стр. 331.
 2. Псеудофредегарова хроника, 8. век
 3. 3,0 3,1 3,2 Благојевиќ & Медаковиќ 2000.
 4. Логос 2017, стр. 75, 88 са напоменом 481.
 5. Ќирковиќ 2008, стр. 14.
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Живковиќ 2006.
 7. Живковиќ 2006, стр. 73.
 8. Бојана Крсмановиќ, Љубомир Максимовиќ, С. Рајковиќ; The Byzantine province in change : (on the threshold between the 10th and the 11th century), Belgrade : Serbian Academy of Sciences and Arts, Institute for Byzantine Studies ; Athens : National Hellenic research foundation, Institute for Byzantine research (2008)
 9. Историја српског народа 1. стр. 172—174
 10. Новаковиќ 1958, стр. 179, 186-187.
 11. Како лично име за Првовенчани (Немања Втори) честопати се пишува „Стефан Немањиќ“. Сепак, „Стефан Немањиќ“ е и крал Драгутин (Стефан Драгутин Немањиќ), и крал Дечански (Стефан У. III Д. Немањиќ) и сите останати владетели од тоа семејство. Изгледа дека не е во согласност со правописот за еден од владетелите од семејството Немањиќи како лично име да се употреби само „Стефан“, или само „Стефан Немањиќ“. „Стефан“ може правилно да се користи само заедно со личното име, во овој случај „Стефан Немања Втори“, или со прекарот „Стефан Првовенчани“. Немањиќи (и нивните писари) користеле форми како „Симеон Немања Први“ и „Урош Трети“, но никогаш не користеле форми како „Стефан Втори“ и слично. Од тоа се гледа дека за Немањиќи (и нивните писари) личните имиња на владетелите од тоа семејство се Немања и Урош, но не и „Стефан“. „Стефан“ се употребувало во значење на функција во државата, т.е. само како „Овенчан“ (Крунисан). Поради тоа, „Стефан Немањиќ“ е само воопштено „Овенчан Немањиќ“, а лично име морало да биде: Немања (Втори), Радослав и слично.
 12. Логос 2017, стр. 160—168 са напоменом 818. Опис крунисања Првовенчаног у сачуваним писаним изворима није потпуно јасан. Зато су се појавила мишљења да је крунисан два пута, то јест и 1217. и 1221. године. Постоји и треќе мишљење да је било само једно крунисање вероватно крајем 1219. године, или најкасније почетком 1220.
 13. Логос 2017, стр. 169—172.
 14. Логос 2017, стр. 171—173, 178, 183.
 15. Логос 2017, стр. 173, 178, 183.
 16. Cawley, Charles (11. 1. 2007.). „Montenegro“. Medieval Lands. The Foundation for Medieval Genealogy. Посетено на 12. 4. 2008. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |date= (help)
 17. 17,0 17,1 Поп Дукљанин 1988.
 18. Ќирковиќ, Сима (2004). Срби међу европским народима. Београд: Equilibrium.
 19. 19,0 19,1 19,2 19,3 Живковиќ, Тибор (2006). Портрети српских владетела: IX—XII век. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства. ISBN 86-17-13754-1.CS1-одржување: ref=harv (link)
 20. 20,0 20,1 Venance Grumel, La chronologie, Paris 1958, 390 p.
 21. Мишиќ 1997, стр. 25–32.
 22. Станоје Станојевиќ: „Историја Срба”, 1910.
 23. Јован Скилица, „Хроника”

ЛитератураУреди

Надворешни врскиУреди

Викиизвор на англиски јазик содржи текст на тема: