Независна Држава Хрватска

Независна Држава Хрватска (хрватски: Nezavisna Država Hrvatska, NDH; германски: Unabhängiger Staat Kroatien; италијански: Stato Indipendente di Croazia) — поранешна марионетска држава на Германија и Италија за време на Втората светска војна.[1][2][3] Се наоѓала на поголемиот дел од денешната територија на Хрватска и Босна и Херцеговина како и помали делови од Србија и Словенија.

Независна Држава Хрватска
Nezavisna Država Hrvatska
Марионетска држава на Германија (1941–45)
Протекторат на Италија (1941–43)

1941 – 1945
Знаме Грб
Химна
Lijepa naša domovino
Независна Држава Хрватска во 1942
Главен град Zagreb
Јазици Хрватски
Вероисповед Римокатоличка црква
Уредување Кралство (1941–43),
Фашистичка Еднопартиска Држава
Крал
 -  1941–1943 Томислав II
Поглавник
 -  1941–1945 Анте Павелиќ
Премиер
 -  1941–1943 Анте Павелиќ
 -  1943–1945 Никола Миндиќ
Историски период Втора светска војна
 -  Основана 10 Април 1941
 -  Замрела 8 Мај 1945
Површина
 -  1941 115133 км²
Население
 -  1941 6966729 
     Густина 60.5 жит/км²
Валута НДХ Куна

НаводиУреди

  1. "Independent State of Croatia". Britannica Online Encyclopedia. Retrieved 8 September 2009.
  2. "Croatia Архивирано на 22 август 2009 г.". Microsoft Encarta Online Encyclopedia. Retrieved 8 September 2009.
  3. "Yugoslavia". Holocaust Encyclopedia. United States Holocaust Memorial Museum. Retrieved 8 September 2009. Archived 31 October 2009.