Стефан Првовенчани


Стефан Првовенчани (владеел од 1196 - 1227) бил средниот син на Стефан Немања и Ана. Успеал да ја зачува државата и во 1217 од папски пратеник бил крунисан за крал што во историјата е познат под името Стефан Првовенчани. Во 1219 година неговиот брат Сава Немањиќ ја осамостоил српската црква на ранг на архиепископија.

Стефан Првовенчани
Stefan the First-Crowned, fresco from Mileševa.jpg
Фреска од манастирот Милешева, датирана пред 1228 година
Велик жупан/Крал на Србија
На престол1196–1228
Крунисување1217 (за крал)
ПретходникСтефан Немања
НаследникСтефан Радослав
Роден(а)околу 1165
Починал(а)24 септември 1228(1228-09-24)
СопружникЕвдокија Ангелина
Ана Дандоло
ДецаСтефан Радослав
Стефан Владислав
Стефан Урош I
Сава II
ДинастијаНемањиќи
ТаткоСтефан Немања
МајкаАнастасија
ВероисповедПравославие

Неговиот татко Стефан Немања се одрекол од престолот во негова корист.

Стефан Првовенчани е наследен од кралот Милутин.[се бара извор]