Тибор Живковиќ (Мостар, 11 март 1966 - Белград, 26 март 2013)[1] бил српски историчар чии истражувања биле главно поврзани со раниот среден век во Србија, Бугарија, Хрватска и Грција; потоа српско-византиските односи, како и етничките симбиози.[2][3]

Биографија уреди

Основно и средно училиште завршил во Белград. Дипломирал на Катедрата за стариот век на Филозофскиот факултет во Белград во 1990 година. Магистрирал во 1996 година со тезата Словенизација на територијата на Србија од VII-XI век, која подоцна е објавена како книга со наслов Словените и Римјаните (2000).

Од 1997 година работел во Историскиот институт на САНУ. Докторирал во 2000 година со дисертацијата Словените под византиска власт од VII до XI век (до 1025 г.), врз основа на која подоцна е отпечатена книга во две изданија (2002, 2007), со наслов Јужните Словени под византиска власт (600-1025).[4]

Директор на Институтот за историја бил од 2002 година до 2010 година, како и главен и одговорен уредник на Редакцијата на Историскиот институт.[3]

Автор е на документарниот серијал Историја на Србите - ран среден век, во шест полчасовни епизоди, за кој го напишал сценариото и режијата. Документарците биле објавени во 2007 година во продукција на издавачката и информативната институција на Митрополитот Црногорско-Приморски, а биле прикажани на бројни телевизиски станици во Србија и регионот.[5]

Своите последни трудови ги посветил на проучувањето и анализата на основните извори на раниот среден век во Југоисточна Европа: Хроника на папата Дукљанин и За управувањето со империјата на Константин VII Порфирогенит. Постхумно во 2013 година, објавен е превод на оваа книга Изгубениот извор на Константин Порфирогенит, како и книгата Anonymi descriptio Europae Orientalis (2013), во која соработувале и Владета Петровиќ, Александар Узелац и Драгана Кунчер.[4]

Делумна библиографија уреди

Монографии уреди

Статии и дискусии уреди

Наводи уреди

  1. Друштво за проучавање средњовековне босанске историје. In memoriam: Тибор Живковић Архивирано на 11 мај 2013 г., Посетено на 25. 4. 2013.
  2. „Др Тибор Живковић 1966-2013.“ Архивирано на 8 март 2014 г., Историјски институт, Београд, 2013.
  3. 3,0 3,1 Нова српска политичка мисао: „Сами смо одсекли део наше историје“, интервју са Тибором Живковићем направила Јована Папан, 12. март 2013, приступ 27. март 2013
  4. 4,0 4,1 Вучо, Јулијана; Филиповић, Јелена, уред. (2018). „Језици образовања“. Едиција Филолошка истраживања данас. doi:10.18485/fid.2018.8.
  5. Филиповић 2014.

Надворешни врски уреди