Вук Бранковиќ

Вук Бранковиќ (српски: Вук Бранковић, 1345 – 6 октомври 1397) бил средновековен благородник.

Вук Бранковиќ
Господин
Владеење1378–1389
Роден(а)1345
Починал(а)6 октомври 1397
НаследникЃураѓ Бранковиќ
Придружник наМара Лазаревиќ
ДецаЃураѓ Бранковиќ
ДинастијаБранковиќ
ТаткоБранко Младеновиќ
Верска определбаПравославие
Областа со која управувал Вук Бранковиќ во 14 век

Бил потиснат од Волкашина, се повлекол од Охрид на татковите поседи во Косово (по 1365). Помаган од тестот, кнезот Лазар ги освоил Скопје и северниот дел на областа (најдоцна во 1376/1377) и ги владеел до османлиското освојување (1391/1392). Учествувал во Битката на Косово во 1389. Во народното творештво е претставен како предавник што е историски неточно. По битката станал османски вазал, но поради соработката со Унгарците бил протеран (по 1396 г).