Список на светско наследство во Србија

список на статии на Викимедија
Список на светско наследство во Србија is located in Србија
Список на светско наследство во Србија (Србија)

Организацијата на Обединетите нации за образование, наука и култура (УНЕСКО) ставила под своја заштита дванаесет локации (во рамките на шест уписи) во Србија, вклучувајќи ги на места од исклучително значење за светската култура, наука и образование. Првите заштитени локалитети биле средновековниот комплекс на споменици Стари Рас и манастирот Сопоќани, кои биле ставени под заштита во 1979 година. По пристапувањето на Србија во конвенцијата на УНЕСКО, четири манастири од Косово, остатоците од Ромулската палата и три надгробни споменици биле ставени под заштита на (УНЕСКО).[1]

Список на локалитети светско наследство во Србија уреди

Сликањето Име Локација Тип (критериум) датум Број
 
Стеќци - средновековни надгробни споменици Во близина на Бајина Башта и Пријеполе Култура 2016 година 1504 година
 
Гамзиград – Ромулијана, Галерија Палас Во близина на Заечар Култура 2007 година 1253 година
 
Средновековни споменици во Косово
Манастирот Грачаница
Грачаница Култура 2006 година 724
 
Средновековни споменици во Косово
Пеќска Патријаршија Манастир
Пеќ Култура 2006 година 724
 
Средновековни споменици во Косово
Црквата Пресвета Богородица Левишка
Призрен Култура 2006 година 724
 
Средновековни споменици во Косово
Манастирот Високи Дечани
Во близина на Пеќ Култура 2004 година 724
 
Манастир Студеница 39км од Краљево Култура 1986 година 389
 
Стари Рас и Сопоќани
Стариот Рас
Нови Пазар Култура 1979 година 96
 
Стари Рас и Сопоќани
Другари
Нови Пазар Култура 1979 година 96

Предлог локации уреди

Следниот список вклучува локации кои Владата на Србија има намера да ги аплицира за упис во светско наследство.

Слика Име Локација
Градот на царицата Во близина на Лесковац
Националниот парк Џердап На Дунав, во близина на Долен Милановац
Манастир Манасија Деспот
Историско место Бача и околината Види
Националниот парк Шар Планина Призрен
Рајац Неготин
Смедеревската тврдина Смедерево
Специјален природен резерват Deliblato Sands Банат
Ѓаволски град Куршумлија
Националниот парк Тара со кањонот на реката Дрина Бајина Башта
Границите на Римската Империја Дунавски лимес
Дождовни шуми од бука Копаоник, Тара, Фрушка Гора

Поврзано уреди

 

Надворешни врски уреди

  1. „Унеско“. Министарство културе Републике Србије. Посетено на 13. 08. 2010.. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)