Јован Скилица (грчки: Ιωάννης Σκυλίτζης) — византиски хроничар од крајот на XI век. Во византиската управа го имал високиот чин куропалат, а претходно бил megas droungarios tes viglas.

Неговото најзначајно дело е „Краток сказален опис“ (Σύνοψις Ἱστοριῶν), кој го опфаќа периодот од 811 до 1057 год., т.е. од смртта на императорот Никифор I до крајот на владеењето на Михаил IV. Делото на Скилица се смета како продолжение на хрониката на Теофан Исповедник. Постои и продолжение на хрониката на Скилица најверојатно од истиот автор, која го опфаќа периодот од 1057 до 1079 год., а познато е како Skylitzes Continuatus ("Продолжението на Скилица").

Мадридскиот Скилица уреди

 
Армијата на Самуил, слика од Мадридскиот Скилица

Во XII век во Сицилија била изработена копија на делото на Скилица, која денес се наоѓа во Biblioteca Nacional de España (Националната библиотека на Шпанија) во Мадрид и е познато како Madrid Skylitzes (Мадридскиот Скилица), Codex Græcus Matritensis Ioannis Skyllitzes или едноставно Skyllitzes Matritensis. Овој е единствениот зачуван грчки манускрипт, во него има 574 минијатури. Не е јасно дали минијатурите се копија на оригиналните византиски или се додадени кон ракописот.

Библиографија уреди

  • Bente Bjørnholt and J. Burke, eds. "The Cultures and Contexts of the Madrid Skylitzes" International Medieval Congress, University of Leeds, 2004 (pub. 2005).
  • AHRB Skylitzes Colloquium, Belfast, 2002, Institute for Byzantine Studies, Queen's University, Belfast.[1] Архивирано на 18 мај 2006 г.
  • John Wortley (trans.), John Scylitzes, a synopsis of histories (811-1057 A.D.): a provisional translation, Centre for Hellenic Civilization, University of Manitoba, 2000.
  • B. Flusin (trans.), J.-C. Cheynet (ed.), Jean Skylitzès: Empereurs de Constantinople, Ed. Lethielleux, 2004, ISBN 2-283-60459-1

Надворешни врски уреди