Список на загинати бранители во воениот конфликт во Македонија, 2001

Во списокот на загинати бранители на Македонија се 75-мина припадници на безбедносните сили, кои за време на воениот конфликт во Македонија во 2001 година го дале животот во борбите против терористите на УЧК.[1][2] 75-те бранители по име и презиме се:

Број Слика Жртви Датум на погинување место Начин на погинување Години Припадност
1. Благојче Крстаноски.PNG Благојче Крстаноски 7 април 1999 Горно Блаце загинат на самата граница од снајперски оган од Косовска страна † 26 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg АРМ
2. Ацо Ангеловски.png Ацо Ангеловски 11 јануари 2000 Арачиново убиен во заседа † 23 Macedonian Police insignia.png СВР Скопје
3. Кирил Петрушевски.png Кирил Петрушевски 11 јануари 2000 Арачиново убиен во заседа † 23 Macedonian Police insignia.png СВР Скопје
4. Ерол Готак.png Ерол Готак 11 јануари 2000 Арачиново убиен во заседа † 27 Macedonian Police insignia.png СВР Скопје
5. Момир Стојановски1.png Момир Стојановски 22 јануари 2001 Теарце минофрлачки напад † 31 Macedonian Police insignia.png СВР Крива Паланка
6. Чедо Додевски.png Чедо Додевски 13 февруари 2001 Слупчане намерно прегазен со автомобил † 45 Macedonian Police insignia.png СВР Куманово
7. Кирчо Димитриов.png Кирчо Димитриов 4 март 2001 Караула Танушевци загинат од нагазна мина † 33 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg капетан во ВП на АРМ
8. Дејан Јакимовски.png Дејан Јакимовски 4 март 2001 Караула Танушевци загинат од нагазна мина † 25 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Водник во АРМ
9. Теодор Стојановски.png Теодор Стојановски 4 март 2001 Караула Танушевци загинат од снајперски оган † 24 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg АРМ
10. Горан Стојановски.png Горан Стојановски 8 март 2001 Брест (Скопско) нагазна мина † 28 Macedonian Police insignia.png ПЕП
11. Драганчо Илиевски.png Драганчо Илиевски 17 март 2001 Попова Шапка напад на хеликоптер на АРМ † 31 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg постар водник во АРМ
12. Јане Јакимовски.png Јане Јакимовски 21 март 2001 ТЦ Чаирчанка пукан во грб † 35 Macedonian Police insignia.png СВР Крива Паланка
13. Капетан Љупчо Мирчовски.jpg Љупчо Мирчовски 28 март 2001 Танушевци нагазна мина † 36 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg капетан во АРМ
14. Марјан Божиновски.png Марјан Божиновски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 26 Macedonian Police insignia.png СВР Битола
15. Kire-Kostadinovski1.png Кире Костадиновски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 24 Macedonian Police insignia.png СВР Битола
16. Бошко Најдовски.jpeg Бошко Најдовски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 25 Macedonian Police insignia.png СВР Битола
17. Илче Стојановски.png Илче Стојановски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 24 Macedonian Police insignia.png СВР Битола
18. Роберт Петковски.png Роберт Петковски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 26 Грб на БСН Волци.png Постар водник во БСН Волци
19. Бобан Трајковски.png Бобан Трајковски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 28 Грб на БСН Волци.png Водник во БСН Волци
20. Миле Јаневски Џингар.png Миле Јаневски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 30 Грб на БСН Волци.png Водник во БСН Волци
21. Игор Костески1.png Игор Костески 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 25 Грб на БСН Волци.png Водник во БСН Волци
22. Димитар Двојаковски1.png Димитар Двојаковски 3 мај 2001 Ваксинце загинат во заседа † 29 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Скорпиони
23. Влатко Петров.jpg Влатко Петров 3 мај 2001 Ваксинце загинат во заседа † 26 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Скорпиони
24. Капетан Зоран Бубевски.png Зоран Бубевски 31 мај 2001 Блаце (Скопско) загинат од нагазна мина † 32 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Капетан во АРМ
25. Благојче Силјанов.png Благојче Силјанов 5 јуни 2001 пат Гајре - Шипковица загинат во заседа слична на Вејце † 32 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
26. Влатко Миленковски.png Влатко Миленковски 5 јуни 2001 пат Гајре - Шипковица загинат во заседа слична на Вејце † 28 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
27. Pece-Matichevski.png Пеце Матичевски 5 јуни 2001 пат Гајре - Шипковица загинат во заседа слична на Вејце † 22 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
28. Кољо Китанов.png Никола Китанов 5 јуни 2001 пат Гајре - Шипковица загинат во заседа слична на Вејце † 19 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Приправник во АРМ
29. Исак Руфати.png Исак Руфати 5 јуни 2001 пат Гајре - Шипковица загинат во заседа слична на Вејце † 42 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Постар водник во АРМ
30. Капетан Синиша Стоилов.png Синиша Стоилов 10 јуни 2001 Слупчане снајпер † 35 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Капетан во АРМ
31. Атанас Јанев.png Атанас Јанев 23 јуни 2001 Битка во Арачиново загинат од снајперски оган † 25 Macedonian Police insignia.png ПЕП
32. Никола Пехчевски - Коки.PNG Никола Пехчевски 23 јуни 2001 Битка во Арачиново загинат од снајперски оган † 25 ЕСЗ ТИГАР лого.png ЕСЗ Тигар
33. Александар Стојчев.png Александар Стојчев 23 јуни 2001 Битка во Арачиново загинат од снајперски оган † 30 Macedonian Police insignia.png СВР Скопје
34. Косте Волканоски.png Косте Волканоски 25 јуни 2001 Попова Шапка минофрлачки напад † 40 Macedonian Police insignia.png ПЕП
35. Оливер Китановски.png Оливер Китановски 28 јуни 2001 Битка во Арачиново повреда од шрапнели † 21 ЕСЗ ТИГАР лого.png ЕСЗ Тигар
36. Блашко Толев.png Блашко Толев 1 јули 2001 Тетовско Кале снајпер † 21 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Приправник во АРМ
37. Фејзо Џеладиновски.png Фејзо Џеладиновски 3 јули 2001 Караула Кодра Фура минофрлачки оган † 20 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Приправник во АРМ
38. Миле Гиноски.PNG Миле Гиноски 23 јули 2001 Караула Рибница загинат во заседа † 42 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
39. Ѓоко Лазаревски.png Ѓоко Лазаревски 23 јули 2001 Лешок снајпер † 30 Macedonian Police insignia.png Полициски резервист
40. Цоки Стојановски.png Цоки Стојановски 31 јули 2001 Брвеница пострелни рани † 28 Macedonian Police insignia.png Полицаец
41. Сашп Китаноски.png Сашо Китаноски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 39 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Поручник во рез. состав на АРМ
42. Нане Наумоски.png Нане Наумоски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 48 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Капетан во рез. состав на АРМ
43. Бранко Секулоски.png Бранко Секулоски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 42 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
44. Ердован Шабаноски.png Ердован Шабаноски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 42 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
45. Марко Деспотоскиi.jpg Марко Деспотоски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 27 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svgРезервист во АРМ
46. Горан Миноски.png Горан Миноски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 42 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
47. Љубе Грујоски.png Љубе Грујоски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 31 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
48. Веби Рушитоски.png Веби Рушитоски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 26 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
49. Дарко Велјаноски.png Дарко Велјаноски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 27 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
50. Пеце Секулоски.png Пеце Секулоски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 29 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
51. Душко Синадиновски.png Душко Синадиновски 8 август 2001 Ратае пострелни рани † 41 Macedonian Police insignia.png Полициски резервист
52. Томе Бадаревски.png Томе Бадаревски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 33 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
53. Бранко Јанев.png Бранко Јанев 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 36 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
54. Марјанчо Бошковски.JPG Марјанчо Бошковски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 28 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
55. Раде Јанковски.png Раде Јанковски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 32 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
56. Гоце Чанкуловски.png Гоце Чанкуловски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 39 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
57. Томислав Настевски.png Томислав Настевски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 27 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
58. Ивица Златевски.png Ивица Златевски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 24 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
59. Томе Димоски.png Томе Димовски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 37 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
60. Сашо Соколов.png Сашко Соколов 16 август 2001 Тетово снајпер † 27 Macedonian Police insignia.png СВР Скопје
61. Коце Крстев.jpg Коце Крстев 10 октомври 2001 Тетово загинува во тетовската касарна † 40 Macedonian Police insignia.png СВР Радовиш
62. Александар Серафимов.jpg Александар Серафимов 27 октомври 2001 Скопје последица на голем број шрапнели здобиени во Матејче во мај 2001 † 21 ЕСЗ ТИГАР лого.png ЕСЗ Тигар
63. Драго Маневски.jpg Драго Маневски 11 ноември 2001 Требош убиен во заседа † 35 Лавови.png ЕБИ Лавови
64. Оливер Петрушевски.PNG Оливер Петрушевски 11 ноември 2001 Требош убиен во заседа † 23 Лавови.png ЕБИ Лавови
65. Бобан Трпков1.PNG Бобан Трпков 11 ноември 2001 Требош убиен во заседа † 33 Лавови.png ЕБИ Лавови
66. Даил Јанкоски 6 април 2002 Гостивар загинат во напад од колаво движење † 46 Macedonian Police insignia.png Полициски резервист
67. Александар Николиќ 6 април 2002 Гостивар загинат во напад од колаво движење † 39 Macedonian Police insignia.png Полициски резервист

Загинати во несреќен случајУреди

Број Жртви Датум на умирање место Начин на погинување Години Припадност
68. Дејанчо Богданов 24 март 2001 Скопје експлозија на бомба при обука † 20   Воен обврзник во АРМ
69. Игор Николовски 26 март 2001 Караула Чашка загинат во несреќен случај † 27   Резервист во АРМ
70. Дејан Денковски 23 април 2001 Алашевце загинат во несреќен случај † 25   Резервист во АРМ
71. Љубомир Акимовски 1 август 2001 Водно загинат во несреќен случај † 40   Резервист во АРМ
72. Александар Стојановски 1 август 2001 Скопје Север загинат во несреќен случај † 27   Резервист во АРМ
73. Ќамуран Шакиров 21 август 2001 Рашче загинат во несреќен случај † 40   Резервист во АРМ
74. Србољуб Спасовски 11 октомври 2001 Маврово загинат во несреќен случај † 24   Полициски резервист во СВР
75. Сашко Манасков 20 октомври 2001 Скопје Север загинат во несреќен случај † 33   Резервист во АРМ
76. Душко Гочевски 16 февруари 2002 Карпалак загинат во несреќен случај † 40   Резервист во АРМ
77. Петре Кадровски 7 април 2002 Топанско Поле убиен со неколку истрели од пиштол пред својот дом † 33   СВР Скопје
78. Фикри Елмази 12 септември 2002 Боговиње убиен поради униформата во која работел † 35   СВР Тетово

НаводиУреди

  1. „Споменикот за бранителите се фрла од мене до тебе“. Вест. 17 мај 2003. Архивирано од изворникот на 2014-08-08. Посетено на 2015-01-23.
  2. „Откриен Споменикот на загинатите бранители на Македонија во 2001 година“. Сител. 23 октомври 2011. Посетено на 2015-01-23.