Список на загинати бранители во воениот конфликт во Македонија, 2001

Во списокот на загинати бранители на Македонија се 75-мина припадници на безбедносните сили, кои за време на воениот конфликт во Македонија во 2001 година го дале животот во борбите против терористите на УЧК.[1][2] 75-те бранители по име и презиме се:

Број Жртви Датум на погинување место Начин на погинување Години Припадност
1. Благојче Крстаноски 7 април 1999 Горно Блаце загинат на самата граница од снајперски оган од Косовска страна † 26 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg АРМ
2. Ацо Ангеловски 11 јануари 2000 Арачиново убиен во заседа † 23 Macedonian Police insignia.png СВР Скопје
3. Кирил Петрушевски 11 јануари 2000 Арачиново убиен во заседа † 23 Macedonian Police insignia.png СВР Скопје
4. Ерол Готак 11 јануари 2000 Арачиново убиен во заседа † 27 Macedonian Police insignia.png СВР Скопје
5. Момир Стојановски 22 јануари 2001 Теарце минофрлачки напад † 31 Macedonian Police insignia.png СВР Крива Паланка
6. Чедо Додевски 13 февруари 2001 Слупчане намерно прегазен со автомобил † 45 Macedonian Police insignia.png СВР Куманово
7. Кирчо Димитриов 4 март 2001 Караула Танушевци загинат од нагазна мина † 33 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg капетан во ВП на АРМ
8. Дејан Јакимовски 4 март 2001 Караула Танушевци загинат од нагазна мина † 25 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Водник во АРМ
9. Теодор Стојановски 4 март 2001 Караула Танушевци загинат од снајперски оган † 24 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg АРМ
10. Горан Стојановски 8 март 2001 Брест (Скопско) нагазна мина † 28 Macedonian Police insignia.png ПЕП
11. Драганчо Илиевски 17 март 2001 Попова Шапка напад на хеликоптер на АРМ † 31 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg постар водник во АРМ
12. Јане Јакимовски 21 март 2001 ТЦ Чаирчанка пукан во грб † 35 Macedonian Police insignia.png СВР Крива Паланка
13. Љупчо Мирчовски 28 март 2001 Танушевци нагазна мина † 36 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg капетан во АРМ
14. Марјан Божиновски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 26 Macedonian Police insignia.png СВР Битола
15. Кире Костадиновски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 24 Macedonian Police insignia.png СВР Битола
16. Бошко Најдовски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 25 Macedonian Police insignia.png СВР Битола
17. Илче Стојановски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 24 Macedonian Police insignia.png СВР Битола
18. Роберт Петковски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 26 Грб на БСН Волци.png Постар водник во БСН Волци
19. Бобан Трајковски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 28 Грб на БСН Волци.png Водник во БСН Волци
20. Миле Јаневски 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 30 Грб на БСН Волци.png Водник во БСН Волци
21. Игор Костески 28 април 2001 помеѓу Селце и Вејце Масакрот кај Вејце † 25 Грб на БСН Волци.png Водник во БСН Волци
22. Димитар Двојаковски 3 мај 2001 Ваксинце загинат во заседа † 29 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Скорпиони
23. Влатко Петров 3 мај 2001 Ваксинце загинат во заседа † 26 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Скорпиони
24. Зоран Бубевски 31 мај 2001 Блаце (Скопско) загинат од нагазна мина † 32 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Капетан во АРМ
25. Благојче Силјанов 5 јуни 2001 пат Гајре - Шипковица загинат во заседа слична на Вејце † 32 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
26. Влатко Миленковски 5 јуни 2001 пат Гајре - Шипковица загинат во заседа слична на Вејце † 28 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
27. Пеце Матичевски 5 јуни 2001 пат Гајре - Шипковица загинат во заседа слична на Вејце † 22 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
28. Никола Китанов 5 јуни 2001 пат Гајре - Шипковица загинат во заседа слична на Вејце † 19 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Приправник во АРМ
29. Исак Руфати 5 јуни 2001 пат Гајре - Шипковица загинат во заседа слична на Вејце † 42 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Постар водник во АРМ
30. Синиша Стоилов 10 јуни 2001 Слупчане снајпер † 35 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Капетан во АРМ
31. Атанас Јанев 23 јуни 2001 Битка во Арачиново загинат од снајперски оган † 25 Macedonian Police insignia.png ПЕП
32. Никола Пехчевски 23 јуни 2001 Битка во Арачиново загинат од снајперски оган † 25 ЕСЗ ТИГАР лого.png ЕСЗ Тигар
33. Александар Стојчев 23 јуни 2001 Битка во Арачиново загинат од снајперски оган † 30 Macedonian Police insignia.png СВР Скопје
34. Косте Волканоски 25 јуни 2001 Попова Шапка минофрлачки напад † 40 Macedonian Police insignia.png ПЕП
35. Оливер Китановски 28 јуни 2001 Битка во Арачиново повреда од шрапнели † 21 ЕСЗ ТИГАР лого.png ЕСЗ Тигар
36. Блашко Толев 1 јули 2001 Тетовско Кале снајпер † 21 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Приправник во АРМ
37. Фејзо Џеладиновски 3 јули 2001 Караула Кодра Фура минофрлачки оган † 20 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Приправник во АРМ
38. Миле Гиноски 23 јули 2001 Караула Рибница загинат во заседа † 42 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
39. Ѓоко Лазаревски 23 јули 2001 Лешок снајпер † 30 Macedonian Police insignia.png Полициски резервист
40. Цоки Стојановски 31 јули 2001 Брвеница пострелни рани † 28 Macedonian Police insignia.png Полицаец
41. Сашо Китаноски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 39 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Поручник во рез. состав на АРМ
42. Нане Наумоски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 48 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Капетан во рез. состав на АРМ
43. Бранко Секулоски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 42 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
44. Ердован Шабаноски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 42 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
45. Марко Деспотоски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 27 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svgРезервист во АРМ
46. Горан Миноски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 42 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
47. Љубе Грујоски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 31 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
48. Веби Рушитоски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 26 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
49. Дарко Велјаноски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 27 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
50. Пеце Секулоски 8 август 2001 Автопат Скопје - Тетово Масакрот кај Карпалак † 29 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
51. Душко Синадиновски 8 август 2001 Ратае пострелни рани † 41 Macedonian Police insignia.png Полициски резервист
52. Томе Бадаревски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 33 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
53. Бранко Јанев 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 36 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
54. Марјанчо Бошковски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 28 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
55. Раде Јанковски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 32 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
56. Гоце Чанкуловски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 39 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
57. Томислав Настевски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 27 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
58. Ивица Златевски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 24 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
59. Томе Димовски 10 август 2001 Љуботен (Скопско) Масакрот кај Љуботенски Бачила † 37 Logo of the Army of the Republic of Macedonia.svg Резервист во АРМ
60. Сашко Соколов 16 август 2001 Тетово снајпер † 27 Macedonian Police insignia.png СВР Скопје
61. Коце Крстев 10 октомври 2001 Тетово загинува во тетовската касарна † 40 Macedonian Police insignia.png СВР Радовиш
62. Александар Серафимов 27 октомври 2001 Скопје последица на голем број шрапнели здобиени во Матејче во мај 2001 † 21 ЕСЗ ТИГАР лого.png ЕСЗ Тигар
63. Драго Маневски 11 ноември 2001 Требош убиен во заседа † 35 Лавови.png ЕБИ Лавови
64. Оливер Петрушевски 11 ноември 2001 Требош убиен во заседа † 23 Лавови.png ЕБИ Лавови
65. Бобан Трпков 11 ноември 2001 Требош убиен во заседа † 33 Лавови.png ЕБИ Лавови
66. Даил Јанкоски 6 април 2002 Гостивар загинат во напад од колаво движење † 46 Macedonian Police insignia.png Полициски резервист
67. Александар Николиќ 6 април 2002 Гостивар загинат во напад од колаво движење † 39 Macedonian Police insignia.png Полициски резервист

Загинати во несреќен случајУреди

Број Жртви Датум на умирање место Начин на погинување Години Припадност
68. Дејанчо Богданов 24 март 2001 Скопје експлозија на бомба при обука † 20   Воен обврзник во АРМ
69. Игор Николовски 26 март 2001 Караула Чашка загинат во несреќен случај † 27   Резервист во АРМ
70. Дејан Денковски 23 април 2001 Алашевце загинат во несреќен случај † 25   Резервист во АРМ
71. Љубомир Акимовски 1 август 2001 Водно загинат во несреќен случај † 40   Резервист во АРМ
72. Александар Стојановски 1 август 2001 Скопје Север загинат во несреќен случај † 27   Резервист во АРМ
73. Ќамуран Шакиров 21 август 2001 Рашче загинат во несреќен случај † 40   Резервист во АРМ
74. Србољуб Спасовски 11 октомври 2001 Маврово загинат во несреќен случај † 24   Полициски резервист во СВР
75. Сашко Манасков 20 октомври 2001 Скопје Север загинат во несреќен случај † 33   Резервист во АРМ
76. Душко Гочевски 16 февруари 2002 Карпалак загинат во несреќен случај † 40   Резервист во АРМ
77. Петре Кадровски 7 април 2002 Топанско Поле убиен со неколку истрели од пиштол пред својот дом † 33   СВР Скопје
78. Фикри Елмази 12 септември 2002 Боговиње убиен поради униформата во која работел † 35   СВР Тетово

НаводиУреди

  1. "Споменикот за бранителите се фрла од мене до тебе". Вест. 17 мај 2003. Посетено на 2015-01-23.
  2. "Откриен Споменикот на загинатите бранители на Македонија во 2001 година". Сител. 23 октомври 2011. Посетено на 2015-01-23.