МТФ „Војдан Чернодрински“

Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ (МТФ „Војдан Чернодрински“) — театарски фестивал основан во 1965 година на иницијатива на Здружението на драмските уметници од Република Македонија. Првата претстава на овој фестивал се одржала на 4 јуни 1965 година. Фестивалот го носи името на основоположникот на македонската драмаВојдан Чернодрински, драмски автор, глумец и режисер. Традиционално, фестивалот се одржува секоја година во градот Прилеп во почетокот на јуни. Фестивалот има натпреварувачки карактер и на него се доделуваат награди „Војдан Чернодрински“ во повеќе категории.

39 МТФ „Војдан Чернодрински“ - 2004

уреди

Програма

уреди

Во официјалната програма биле прикажани следниве претстави[1]:

Освен нив, во придружната програма биле прикажани претставите:

Награди

уреди

На фестивалот биле доделени следниве награди: Награди на 39.Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ Прилеп:

1. Награда за рекламен материјал: Филип Јовановски и Иван Јерчиќ за рекламниот материјал од претставата „Три сестри“, НТ Битола.

2. Награда за кореографија и сценски движења: Кренаре Невзати-Кери и Александра Хонг за кореографијата во претставата „Гилгамеш“, Турски театар - Скопје.

3. Награда за млад глумец „Трајко Чоревски “: Јасмина Василева за улогата на Нина Заречнаја во претставата „Галеб “, НТ Куманово.

4. Награда за епизодна улога „Димче Трајковски “:Михајло Петровски-Џими за улогата на Ферапонт во претставата „Три сестри“, НТ Битола.

5. Награда за музика: Марјан Неќак за музиката во претставите „Марисол“, Драмски театар – Скопје и „Дервишот и смртта“, Албански театар - Скопје.

6. Награда за костимографија: Марија Пупучевска за костимите во претставата „Марисол“, Драмски театар – Скопје.

7. Награда за сценографија: Благој Мицевски за сценографијата во претставата „Татко“, Независен проект на Бајруш Мјаку – Скопје.

8. Награда за режија: Слободан Унковски за режијата на претставата „Татко“, Независен проект на Бајруш Мјаку – Скопје.

9. Награда за текст: Благоја Ристески-Платнар за претставата „Летни Силјане“, НТ „Војдан Чернодрински“ - Прилеп.

10. Награда за современа сценска драматизација: Венко Андоновски за драматизацијата во претставата „Папокот на светот“, МНТ - Драма.

11. Награди за глумечки остварувања: Арта Мучај за улогата на Лаура во претставата „Татко“, Независен проект на Бајруш Мјаку – Скопје; Бајруш Мјаку за улогата на Капетанот во претставата „Татко“, Независен проект на Бајруш Мјаку – Скопје; Дејан Лилиќ за улогата на Човекот со палка и Лени во претставата „Марисол“, Драмски театар - Скопје.

12. Награда за уметничко остварување на претстава во целина: Претставата „Татко“, во режија на Слободан Унковски, во изведба на Независната театарска продукција на Бајруш Мјаку – Скопје.на Народниот театар "Војдан Чернодрински" од Прилеп.

Наводи

уреди
 1. „2004“. Архивирано од изворникот на 2014-10-23. Посетено на 2021-12-25.

Надворешни врски

уреди

40 МТФ „Војдан Чернодрински“ - 2005

уреди

Програма

уреди

Во официјалната програма биле прикажани следниве претстави:

Режија: Владо Цветановски; Народен театар „Војдан Чернодрински“ - Прилеп (Претстава по повод отворањето на Фестивалот)

 • Селвиназе АБАЗИ: ФОТОГРАФИИ

Режија: Владимир Милчин; Детски театарски центар – Скопје Народен театар „Војдан Чернодрински“

Режија: Мартин КОЧОВСКИ; Дејан ПРОЈКОВСКИ; Деан ДАМЈАНОВСКИ; Народен театар - Битола Дом на култура „Марко Цепенков“

Режија: Љубиша Георгиевски; Театар „Солза и смеа“ – Софија, Бугарија Народен театар „Војдан Чернодрински“

 • Перформанс: OUCH-COUCH

Koреографија: Искра Шукарова; Музика: Дарија Андовска; Денови на македонската музика и „Локомотива“- Скопје Фоаје на Дом на култура „Марко Цепенков“

Режија: Коле Ангеловски; Театар за деца и младинци – Скопје Народен театар „Војдан Чернодрински“

Режија: Гаро Ашикјан; Народен театар „Антон Панов“ - Струмица Дом на култура „Марко Цепенков“

Режија: Александар Поповски; Турски театар - Скопје Народен театар - Битола

Режија: Владимир Милчин; Народен театар - Куманово Народен театар „Војдан Чернодрински“

Режија: Мартин Кочовски; Народен театар - Битола Народен театар - Битола

 • Азиз НЕСИН: АЗИЗНАМЕ

Режија: Јуџел Ертен; Турски театар - Скопје Народен театар „Војдан Чернодрински“

 • Овен МЕК КАФЕРТИ: СЦЕНИ ОД ЖИВОТОТ

Режија: Филип Ле Моан; Македонски народен театар - Драма Дом за култура „Марко Цепенков“

Режија: Дејан Пројковски; Народен театар - Куманово Народен театар „Војдан Чернодрински“

 • Ресул ШАБАНИ: ФАНИ ДОАЃА САМ

Режија: Адонис ФИЛИПИ; Албански театар - Скопје Народен театар „Војдан Чернодрински“

Режија: Слободан Унковски; „Футура 2/2“, „Театарфест“ и Драмски театар - Скопје Дом на култура „Марко Цепенков“

 • ИСПИТНА ПРЕТСТАВА

Факултет за драмски уметности - Скопје Народен театар „Војдан Чернодрински“

Режија: Дејан ПРОЈКОВСКИ; [[Народен театар - Штип Дом на култура „Марко Цепенков“

 • Хенри АДАМ: СОСЕДИТЕ

Режија: Срѓан ЈАНИЌИЈЕВИЌ; Албански театар – Скопје Народен театар - Битола

Режија: Петрос Панамас; Народен театар „Јордан Хаџи Константинов-Џинот“ - Велес Народен театар „Војдан Чернодрински“

 • Ненад ВУЈАДИНОВИЌ: LOOPING

Режија: Драган ОСТОЈИЌ; Народен театар „Тоша Јовановиќ“ - Зрењанин и Арт клуб „Занзибар“ Народен театар „Војдан Чернодрински“

 • Горан СТЕФАНОВСКИ: ЖИВ ЧОЕК (EVERYMAN)

Режија: Деан ДАМЈАНОВСКИ; Драмски театар – Скопје Народен театар - Битола

Режија: Коле Ангеловски; Народен театар „Војдан Чернодрински“ - Прилеп Народен театар „Војдан Чернодрински“

 • Горан СТЕФАНОВСКИ: ЛЕТ ВО МЕСТО

Режија: Љупчо Ѓоргиевски; Драмски театар - Скопје Дом на култура „Марко Цепенков

Режија: Димитар Станкоски; Театар „Ефемерид“-Роан, Франција и Театарска група „Планета“ - Скопје Народен театар „Војдан Чернодрински“

Режија: Виолета Џолева; Универзална сала - Скопје (Претстава во чест на наградените)

Награди

уреди

На фестивалот биле доделени следниве награди: Награди на 40.Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ Прилеп: Награди за животно дело: 1.Вера Вучкова; 2. Елена Дончева и 3. Душан Наумовски.

1. Награда за рекламен материјал: Игор и Владимир Ѓорѓијоски за рекламниот материјал од претставата „Рибарски караници“, НТ Прилеп.

2. Награда за кореографија и сценски движења: Александра Хонг за кореографијата во претставата „Црнила“, НТ Штип.

3. Награда за млад глумец „Трајко Чоревски “: Камка Тоциновски за улогата на Мала во претставата „Друга страна“, Футура 2/2, Театар-фест и Драмски театар - Скопје.

4. Награда за епизодна улога „Димче Трајковски “: Мустафа Јашар за улогата во претставата „Азизнаме“, Турски театар - Скопје.

5. Награда за музика: Тургај Ерденер за музиката во претставата „Азизнаме“, Турски театар - Скопје.

6. Награда за костимографија: Благој Мицевски за костимите во претставата „Лет во место“, Драмски театар – Скопје.

7. Награда за сценографија: Крсте С.Џидров за сценографијата во претставата „Вишновата градинка“, НТ Куманово.

8. Награда за режија: Љупчо Ѓоргиевски за режијата на претставата „Лет во место“, Драмски театар - Скопје.

9. Награда за текст: Дејан Дуковски за претставата „Друга страна“, Драмски театар - Скопје.

10. Награди за глумечки остварувања: Ирена Ристиќ за улогата на Лили во претставата „Друга страна“, Футура 2/2, Театар-фест и Драмски театар - Скопје., Рефет Абази за улогата на Азалканов во претставата „Вишновата градинка“, НТ Куманово и Габриела Петрушевска за улогата на Слободата во претставата „Духот на слободата“, НТ Битола. 11. Награда за уметничко остварување на претстава во целина: Претставата „Лет во место“, во режија на Љупчо Ѓоргиевски, во изведба на Драмски театар - Скопје.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди

41 МТФ „Војдан Чернодрински“ - 2006

уреди

Програма

уреди

Во официјалната програма биле прикажани следниве претстави[1]:

Коле ЧАШУЛЕ: ЦРНИЛA 005 Режија: Слободан УНКОВСКИ; Македонски народен театар - Скопје Дом на култура „Марко Цепенков“/Оn програма

Николај Васиљевич ГОГОЉ: ЖЕНИДБА Режија: Лилија АБАЏИЕВА; Народен театар - Битола Дом на култура „Марко Цепенков“/Оn програма


Август СТРИНДБЕРГ: ГОСПОЃИЦА ЈУЛИЈА Режија: Јован РИСТОВСКИ; испитна претстава на студентите од III година на ФДУ во класа на проф. [[Слободан Унковски во копродукција со Народен театар - Штип Народен театар „Војдан Чернодрински


Бернар-Мари КОЛТЕС: РОБЕРТО ЗУКО Режија: Кирил ПЕТРЕСКИ; Народен театар „Војдан Чернодрински“ - Прилеп Народен театар „Војдан Чернодрински“/Оn програма


Вилијам ШЕКСПИР: ХАМЛЕТ ЗА ПОЧЕТНИЦИ Режија: Деан ДАМЈАНОВСКИ; Народен театар - Битола Дом на култура „Марко Цепенков“/Оff програма

Христо БОЈЧЕВ: ОРКЕСТАР ТИТАНИК Режија: Љубиша ГЕОРГИЕВСКИ; Народен театар - Куманово Народен театар „Војдан Чернодрински“/Оn програма

Жан-Батист МОЛИЕР: ТАРТИФ Режија: Дејан ПРОЈКОВСКИ; Турски театар - Скопје Дом на култура „Марко Цепенков“/Оff програма


Славомир МРОЖЕК: ЕМИГРАНТИ Режија: Софија РИСТЕВСКА; Продукција „ОДА“ -Тетово Диско клуб „Медуза“/Оff програма


Русомир БОГДАНОВСКИ: ФАРСА ЗА ХРАБРИОТ НАУМЕ Режија: Благојче БОЖИНОВСКИ; Градски театар - Охрид Дом на култура „Марко Цепенков“


СЛУЧАЈОТ П. колоквиум на студентите од III година на ФДУ во класа на проф.Владо Цветановски и асс. Мими Таневска; Факултет за драмски уметности - Скопје Народен театар „Војдан Чернодрински“


Вилијам ШЕКСПИР: ТИМОН ОД АТИНА Режија: Бранко БРЕЗОВАЦ; Народен театар - Битола, Турски театар - Скопје, ЛАБOРАТОРИЈА НОВА, Фиренца - Италија Фоаје на дом на култура „Марко Цепенков“/Оn програма

Срѓан ЈАНИЌИЈЕВИЌ: КУПИДОНА Режија: Срѓан ЈАНИЌИЈЕВИЌ; [[Драмски театар - Скопје Дом на култура „Марко Цепенков“/Оff програма


Жан-Батист МОЛИЕР: ДОН ЖУАН Режија: Александар ПОПОВСКИ; Драмски театар - Скопје]] Дом на култура „Марко Цепенков“/Оn програма

Мигел де Сервантес / Михаил Булгаков: ДОН КИХОТ Режија: Дејан ПРОЈКОВСКИ; Народен театар - Штип Народен театар „Војдан Чернодрински“/Оff програма


Благоја РИСТЕСКИ - ПЛАТНАР: ЖЕЛЕЗНО ПИЛЕ Режија: Јордан ВИТАНОВ; Народен театар „Јордан Хаџи Константинов-Џинот“ - Велес Дом на култура „Марко Цепенков“

Награди

уреди

На фестивалот биле доделени следниве награди: Награди на 41.Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ Прилеп: Добитници на Наградата за животно дело за 2006 година се:

Ленче Делова (1948), глумица, Кирил Псалтиров (1941), глумец и Бранко Ставрев (1939), режисер

1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ се доделува на ФИЛИП ЈОВАНОВСКИ за претставата ДОН ЖУАН, Драмски театар - Скопје

2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА се доделува на ЖЕЉКА САНЧАНИН за претставата ТИМОН ОД АТИНА, копродукциски проект на Народен театар - Битола, Турски театар - Скопје и лабараторија Нова - Фиренца

1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ се доделува на ФИЛИП ЈОВАНОВСКИ за претставата ДОН ЖУАН, Драмски театар - Скопје

2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА се доделува на ЖЕЉКА САНЧАНИН за претставата ТИМОН ОД АТИНА, копродукциски проект на Народен театар - Битола, Турски театар - Скопје и лабараторија Нова - Фиренца

3. НАГРАДА ЗА МУЗИКА се доделува на МАРЈАН НЕЌАК за музиката во претставата ТИМОН ОД АТИНА, копродукциски проект на Народен театар - Битола, Турски театар - Скопје и лабараторија Нова - Фиренца

4. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА се доделува на ЈЕЛЕНА ПРОКОВИЌ за костимографијата во претставата ЦРНИЛА 005, Македонски народен театар - Скопје

5. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА се доделува на Владо Ѓорески за сценографијата во претставата РОБЕРТО ЗУКО, Народен театар „Војдан Чернодрински“ - Прилеп

6. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ се доделува на ЈАСМИНА МИЦОВСКА за улогата на СЕСТРАТА и на МАРИЈА СПИРКОСКА за улогите на МАЈКАТА и ГОСПОЃАТА во претставата РОБЕРТО ЗУКО, Народен театар „Војдан Чернодрински“ - Прилеп

7. НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ се доделува на НИКОЛИНА КУЈАЧА за улогата НЕДА во претставата ЦРНИЛА 005, Македонски народен театар - Скопје

8. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ се доделува на глумците:

- ГАБРИЕЛА ПЕТРУШЕВСКА за улогата на АРИНА ПАНТЕЛЕЈМОНОВНА во претставата ЖЕНИДБА, Народен театар - Битола,

- НИКОЛА РИСТАНОВСКИ за улогата на ДОН ЖУАН во претставата ДОН ЖУАН, Драмски театар - Скопје и

-Адријан Азири за улогата на ХХ во претставата ЕМИГРАНТИ, продукција ОДА - Тетово

9. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА се доделува на ЛИЛИЈА АБАЏИЕВА за претставата ЖЕНИДБА, Народен театар - Битола

10. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ ВО ЦЕЛИНА се доделува за претставата ЖЕНИДБА, Народен театар - Битола

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди

42 МТФ „Војдан Чернодрински“ - 2007

уреди

Програма

уреди

Во официјалната програма биле прикажани следниве претстави[1]:

Режија: Владимир МИЛЧИН; Македонски народен театар - Скопје Дом на култура „Марко Цепенков “ - официјална програма

 • Трибина: Проектирање, планирање и менаџирање на театарски проект

Модератор: Сашо МИЛЕНКОВСКИ – режисер и директор на МНТ Камерна сала „Сцена 105“ - Дом на култура „Марко Цепенков

Режија: Јон КАРАМИТРУ Народен театар - Битола Дом на култура „Марко Цепенков“ - официјална програма

 • [[Сем ШЕПАРД: ПРОКЛЕТСТВОТО НА ИЗГЛАДНЕТАТА КЛАСА

Режија: Никола РИСТОВ; Народен театар - Велес Народен театар „Војдан Чернодрински“ - официјална програма

Промотор: проф. Д-р Ферид МУХИЌ Камена куќа - Црна Река

Режија: Владо Цветановски; Народен театар - Штип Народен театар „Војдан Чернодрински“ - официјална програма

 • Ирвин ВЕЛШ: СОСТОЈБА НА СВЕСТА

Режија: Софија РИСТЕВСКА; Народен театар – Битола Дом на култура „Марко Цепенков“ - придружна програма

 • Трибина: Домашен драмски текст, криза на институциите или на авторот

Модератор: проф. Д-р Венко Андоновски – драмски писател Камерна сала „Сцена 105“ - Дом на култура „Марко Цепенков“

 • Мартин КРИМПЛ: ОБИДИ

Режија: Роберт СИМОНОВСКИ; Народен театар - Куманово Народен театар „Војдан Чернодрински“ - официјална програма

 • Мајкл ФРЕИН: ЗАД КУЛИСИ

Режија: Драгана МИЛОШЕВСКА; Турски театар - Скопје Дом на култура „Марко Цепенков“ - официјална програма

Факултет за драмски уметности - Скопје Народен театар „Војдан Чернодрински“ - придружна програма

 • Културен центар СКРБ И УТЕХА, едиција ЛИЦЕУМ

Промоција на театарски преводи Промотори:Тихомир СТОЈАНОВСКИ и Игор СТОЈАНОВСКИ Камерна сала „Сцена 105“ - Дом на култура „Марко Цепенков“

 • Авни ХАЛИМИ: ЛАВИРИНТИТЕ НА СЕЌАВАЊЕТО

Режија: Куштрим БЕКТЕШИ; Албански театар - Скопје Дом на култура „Марко Цепенков“ - официјална програма

Режија: Кирил ПЕТРЕСКИ; Народен театар „Војдан Чернодрински“ - Прилеп Народен театар „Војдан Чернодрински“ - официјална програма

 • Трибина: Нов македонски театар

Модератор: доц. Златко СЛАВЕНСКИ - режисер Камерна сала „Сцена 105“ - Дом на култура „Марко Цепенков“

Режија: Сашо МИЛЕНКОВСКИ; Драмски театар - Скопје Дом на култура „Марко Цепенков“ - официјална програма

 • ЧЕХОВСКИ ФРАГМЕНТИ, испит по глумечка игра III семестар во класата на проф. Владимир Милчин и доц. Сузана КИРАНЏИСКА

Факултет за драмски уметности - Скопје Народен театар „Војдан Чернодрински“ - придружна програма

 • ГЛУМЦИТЕ ПЕАТ, претстава по покана за свеченото затворање

Дом на култура „Марко Цепенков“ - придружна програма

Награди

уреди

Добитник на Наградата за животно дело за 2007 година е: Димче Мешковски (1945), глумец

Награди на 42.Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ Прилеп:

1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ се доделува на Владо Ѓорески за рекламниот материјал од претставата „ТАРТИФ“ во изведба на Народниот Театар од Штип.

2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА се доделува на АЛЕКСАНДРА ПЕШЕВСКА за кореографија и сценски движења во претставата „ОБИДИ" на Народниот Театар од Куманово.

3. НАГРАДА ЗА МУЗИКА се доделува на Горан Трајкоски за музиката во претставата „МАКЕДОНСКИ РУЛЕТ“ на Драмски Театар од Скопје.

4. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА се доделува на МАРИЈА ПУПУЧЕВСКА за костимите во претставите „РЕВИЗОР“ на Македонски Народен Театар - Скопје и костимите во претставата „ЛАВИРИНТИТЕ НА СЕЌАВАЊЕТО“ во изведба на Албанскиот Театар од Скопје.

5. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА се доделува на ТИХОМИР СПИРОВСКИ за сценографијата во претставата „МАКЕДОНСКИ РУЛЕТ“ Драмски Театар – Скопје.

6. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ" се доделува на ВИКТОРИЈА СТЕПАНОВСКА за улогата на Тања во претставата „ЧЕТВРТАТА СЕСТРА“ а во изведба на Народниот Театар „Војдан Чернодрински” од Прилеп.

7. НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА се доделува на Филиз Ахмет за улогата на Брук, Вики и Глумец во претставата „ЗАД КУЛИСИ“ во изведба на Турскиот Театар од Скопје.

8. НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ" се доделува на Игор Ангелов за улогите на ВЕСЛИ во претставата „ПРОКЛЕТСТВОТО НА ИЗГЛАДНЕТАТА КЛАСА“ во изведба на Народниот Театар од Велес и за улогата ИВАН ПАВЛОВИЌ во претставата „ЧЕТВРТАТА СЕСТРА“ на Народниот Театар „Војдан Чернодрински” од Прилеп.

9. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА се доделува на МУЗБАЈДАН ЌАМИЛИ-МУЧИ за улогата на ЛИРАК во претставата „ЛАВИРИНТИТЕ НА СЕЌАВАЊЕТО“ а во изведба на Албанскиот Театар од Скопје.

10. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА се доделува на ЗОРИЦА СТОЈАНОВСКА за улогата на ЕЛМИРА во претставата „ТАРТИФ“ на Народниот Театар од Штип.

11. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ се доделува на АВНИ ХАЛИМИ за текстот „ЛАВИРИНТИТЕ НА СЕЌАВАЊЕТО“ а во изведба на Албански Театар – Скопје.

12. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА се доделува на САШО МИЛЕНКОВСКИ за претставата „МАКЕДОНСКИ РУЛЕТ“ на Драмски Театар - Скопје.

13. НАГРАДАТА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА и се доделува на претставата „МАКЕДОНСКИ РУЛЕТ“ во изведба на Драмски Театар - Скопје.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди

43 МТФ „Војдан Чернодрински“ - 2008

уреди

Програма

уреди

Во официјалната програма биле прикажани следниве претстави[1]:

Режија: Дејан ПРОЈКОВСКИ Народен театар - Битола Дом на култура "Марко Цепенков" (официјална програма)

 • Изложба на театарски плакати и скици

на Крсте С. ЏИДРОВ (1982-2007) Фоаје - Дом на култура "Марко Цепенков"

 • МАКЕДОНСКИТЕ ДРЕВНИ ТЕАТРИ

Модератор: Ангелина МАРКУС Камерна сала "Сцена 105" - Дом на култура "Марко Цепенков"

 • [[Вилијам ШЕКСПИР-КОМЕДИЈА ОД ГРЕШКИ

Режија: Владлен АЛЕКСАНДРОВ Народен театар "Антон Панов" - Струмица Дом на култура "Марко Цепенков" (официјална програма)

 • [[Димитар ТАЛЕВ-СВЕТИЛНИКОТ

Режија: Владо ЦВЕТАНОВСКИ Народен театар „Војдан Чернодрински“ - Прилеп Народен театар "Војдан Чернодрински" (официјална програма)

СЕРДАРОТ ЗАСЕКОГАШ ЉУБОВ Режија: Тихомир СТОЈАНОСКИ Културен центар "СКРБ И УТЕХА" и Народен театар - Велес Црква "Св. Никола" - Варош (придружна програма) Недела, 8 јуни

 • Тунџер ЏУЏЕНОГЛУ-ЖЕНИЧКИ

Режија: Наташа ПОПЛАВСКА Турски театар - Скопје Дом на култура "Марко Цепенков" (официјална програма)

 • Григориј ГОРИН - ДА СЕ ЗАБОРАВИ ХЕРОСТРАТ

Режија: Зоја БУЗАЛКОВА Народен театар - Велес Народен театар "Војдан Чернодрински" (официјална програма)

 • Родриго ГАРСИЈА-ПРИКАЗНА ЗА РОНАЛД КЛОВНОТ ОД Mc Donald’s

Режија: Софија РИСТЕВСКА Народен театар - Куманово Дом на култура "Марко Цепенков" (придружна програма)

 • УМРЕЖУВАЊЕ НА ТЕАТРИТЕ

Модератор: Сашо МИЛЕНКОВСКИ, режисер и директор на МНТ-Скопје Камерна сала "Сцена 105" - Дом на култура "Марко Цепенков"

 • Карло ГОЛДОНИ-ИМПРЕСАРИО ОД ИЗМИР

Режија: Ахмет ЈАКУПИ Тетовски театар - Тетово Народен театар "Војдан Чернодрински" (официјална програма)

Режија: Срѓан ЈАНАЧИЕВИЌ Македонски народен театар - Скопје Дом на култура "Марко Цепенков" (официјална програма)

Режија: Јован РИСТОВСКИ Народен театар - Битола Народен театар "Војдан Чернодрински" (придружна програма)

Режија: Куштрим БЕКТЕШИ Албански театар - Скопје Дом на култура "Марко Цепенков" (официјална програма)

Режија: Дејан ПРОЈКОВСКИ Народен театар - Штип Народен театар "Војдан Чернодрински" (официјална програма)

 • Промоција на драмските текстови ШМИЗЛА од Сашо ТАСЕВСКИ

Промотор: проф. д-р Венко АНДОНОВСКИ Камерна сала "Сцена 105" - Дом на култура "Марко Цепенков"

Режија: Златко Славенски Драмски театар - Скопје Дом на култура "Марко Цепенков" (официјална програма)

 • Испитна претстава

на студентите од II година во класата на проф. Кирил Ристоски и доцент Зоја Бузалковска Факултет за драмски уметности - Скопје Народен театар "Војдан Чернодрински" (придружна програма)

 • СВЕЧЕНО ЗАТВОРАЊЕ

Доделување на наградите Нина МИТРОВИЌ КОМШИЛУК НАОПАКУ Режија: Нени ДЕЛМЕСТРЕ претстава по покана за свеченото затворање Драмски театар - Скопје Дом на култура "Марко Цепенков

Награди

уреди

1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ се доделува на Владо Ѓорески - РАФИК за рекламниот материјал од претставата "БЕГАЛКА" во изведба на Народниот Театар од Штип.

2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА се доделува на Олга Панго за кореографија и сценски движења во претставата "ЖЕНИЧКИ" на Турскиот Театар од Скопје.

3. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР "ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ" се доделува на СаЊА АРСОВА за улогата на ЛЕНЧЕ во претставата "БЕГАЛКА" а во изведба на Народниот Театар од Штип.

4. НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА се доделува на ВИКТОРИЈА СТЕПАНОВСКА за улогата на КЕТИ во претставата "ДАЛАЈ МАМА" во изведба на Народниот Театар од Битола.

5. НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА "ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ " се доделува на АДРИАН ХАЗИРИ за улогата КАПЕТАН во претставата "ВОЈЦЕК" во изведба на Албанскиот Театар од Скопје.

6. НАГРАДА ЗА МУЗИКА се доделува на Горан Трајкоски за музиката во претставата "БЕГАЛКА" на Народниот Театар од Штип.

7. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА се доделува на МЕРИ ЈОВАНОВСКА за костимите во претставата "ЖЕНИЧКИ" на Турскиот Театар од Скопје.

8. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА се доделува на Владо Ѓорески - РАФИК за сценографијата во претставата "БЕГАЛКА" во изведба на Народниот Театар од Штип.

9. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА се доделува на ДЕЈАН ПРОЈКОВСКИ за претставата "БЕГАЛКА" во изведба на Народниот Театар од Штип.

10. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ не се доделува.

11. НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА се доделува на Трајче Крстески за драматизација на романот "Железниот светилник" од Димитар ТАЛЕВ за претставата "СВЕТИЛНИКОТ" на Народниот Театар "Војдан Чернодрински" од Прилеп.

12. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА се доделува на Руиш Беговска за улогата на МАЈКАТА во претставата "БЕГАЛКА" на Народниот Театар од Штип.

13. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА се доделува на ЏЕНАТ САМЕТ за улогата на АПО во претставата "ЖЕНИЧКИ" а во изведба на Турскиот Театар од Скопје.

14. НАГРАДАТА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА и се доделува на претставата "Бегалка" во изведба на Народниот Театар од Штип.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди

44 МТФ „Војдан Чернодрински“ - 2009

уреди

Програма

уреди

Во официјалната програма биле прикажани следниве претстави[1]:

Изложба "ДЕ НИРО" Фоаје - Центар за култура "Марко Цепенков" СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ Доделување на наградите за животно дело

Љубиша ГЕОРГИЕВСКИ-СВЕТО СРЦЕ Режија: Љубиша Георгиевски Македонски народен театар - Скопје Центар за култура "Марко Цепенков" (официјална програма)

Жанина МИРЧЕВСКА ТАМУ, КАДЕ ШТО НЕ СУМ БИЛ Режија: Зоја БУЗАЛКОВСКА Ц.К. „Марко Цепенков“ - Н.Т. „Војдан Чернодрински“ - Прилеп Театар "Војдан Чернодрински" (придружна програма)

Венко АНДОНОВСКИ КИНЕГОНДА ВО КАРЛАЛЕНД Режија: Сашо Миленковски Драмски театар - Скопје Центар за култура "Марко Цепенков" (официјална програма)

Олег и Владимир ПРЕСНЈАКОВИ ТЕРОРИЗАМ Режија: Александар ИВАНОСКИ Н.Т. "Ј.Х.К. Џинот" - Велес Театар "Војдан Чернодрински" (официјална програма)

Дејвид ХАРОВЕР ЦРНА ПТИЦА Режија: Бојан ТРИФУНОВСКИ Буден театар - Скопје во соработка со Драмски театар - Скопје Центар за култура "Марко Цепенков" (придружна програма)

Митруш КУТЕЛИ, Фаик КОНИЦА и Антон ЧЕТТА АЛБАНСКИ НОЌИ Режија: Ентон КАЦА Албански театар - Скопје Центар за култура "Марко Цепенков" (официјална програма)

Дејвид Мемет ДИВИ ПАЈКИ Режија: Кирил ПЕТРЕСКИ Ц.К. „Трајко Прокопиев“ - Н.Т. Куманово Театар "Војдан Чернодрински" (придружна програма)

Загорка ПОП АНТОСКА-АНДОВСКА ЛЕТ ВО ТРИ ГЛАВИ Режија: Никола РИСТОВ Македонски народен театар - Скопје Центар за култура "Марко Цепенков" (придружна програма)

АВАНГАРДАТА ВО ТЕАТАРОТ ВО МАКЕДОНИЈА Модератор: Братислав ДИМИТРОВ Камерна сала "Сцена 105" - Центар за култура "Марко Цепенков"

Јордан ПЛЕВНЕШ и Илхами ЕМИН СИЈАХ КАЛЕМ Режија: Владо Цветановски Н.У. Турски театар - Скопје Центар за култура "Марко Цепенков" (официјална програма)

Горан Стефановски ТЕТОВИРАНИ ДУШИ Режија: Јани Бојаџи Ц.К. „Трајко Прокопиев“ - Н.Т. Куманово Театар "Војдан Чернодрински" (официјална програма)

Тихомир СТОЈАНОСКИ ЧЕРНОДРИНСКИ ЕКСПРЕС Режија: Јордан ВИТАНОВ Копродукција: Културен центар СКРБ И УТЕХА и Н.Т. "Ј.Х.К. Џинот" - Велес Црква "Св. Никола" - Варош (придружна програма)

ТЕАТАРОТ ВО СЛУЖБА НА ДРАМСКАТА УМЕТНОСТ ИЛИ НА ЕСТРАДАТА Модератор: Трајче Кацаров Камерна сала "Сцена 105" - Центар за култура "Марко Цепенков"

Владимир МИЛЧИН и Марјан НЕЌАК ЦРНА СЕ ЧУМА ЗАДАДЕ Режија: Владимир Милчин]] Н.У.Н.Т. Битола Центар за култура "Марко Цепенков" (официјална програма)

Братислав Димитров ГЛОГОВИОТ ЏБУН Режија: Стојан СТОЈАНОСКИ Н.У.Ц.К. „Ацо Шопов“ - Н.Т. Штип Театар "Војдан Чернодрински" (официјална програма)

ВАКА, ВАКА И ВАКА Испитна претстава на студентите по глумечка игра на 2-ра година во класата на Владо Цветановски и Мими Таневска Факултет за драмски уметности - Скопје Центар за култура "Марко Цепенков" (придружна програма)

ЛИТЕРАТУРНИОТ ЈАЗИК И ТЕАТАРОТ Модератор: Роберт Вељановски Камерна сала "Сцена 105" - Центар за култура "Марко Цепенков"

Јордан Плевнеш ПОСЛЕДНИОТ ДЕН НА МИСИРКОВ Режија: Дејан ПРОЈКОВСКИ Н.У.Ц.К. "Антон Панов" - Н.Т. Струмица Центар за култура "Марко Цепенков" (официјална програма)

Бертолт Брехт ТАПАНИ ВО НОЌТА Режија: Мартин КОЧОВСКИ

Ц.К. „Марко Цепенков“ - Н.Т. „Војдан Чернодрински“ - Прилеп Театар "Војдан Чернодрински" (официјална програма)

СВЕЧЕНО ЗАТВОРАЊЕ Доделување на наградите

Анджеј САРАМОНОВИЧ ТЕСТОСТЕРОН Режија: Ненад ВИТАНОВ претстава по покана за свеченото затворање Н.У.Н.Т. Битола Центар за култура "Марко Цепенков" (придружна програма)

Награди

уреди

Добитници на Наградата за животно дело за 2009 година се:

- Љубица ГОЈКОВИЌ-НИКОЛОВСКА (1945), глумица - Димитар Костов (1936), глумец

1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ се доделува на Владо Ѓорески - РАФИК за рекламниот материјал од претставата "ПОСЛЕДНИОТ ДЕН НА МИСИРКОВ" во изведба на Народниот Театар "Антон Панов" од Струмица.

2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА се доделува на АНСАМБЛОТ НА БИТОЛСКИОТ ТЕАТАР за кореографија и сценски движења во претставата "ЦРНА СЕ ЧУМА ЗАДАДЕ" во изведба на Народниот Театар од Битола.

3. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР "ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ" се доделува на ФИЛИП МИРЧЕВСКИ за улогата во претставата "ЦРНА СЕ ЧУМА ЗАДАДЕ" а во изведба на Народниот Театар од Битола.

4. НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА се доделува на Марија Спиркоска Илијеска - за улогата на АМАЛИЈА БАЛИКЕ во претставата "ТАПАНИ ВО НОЌТА" во изведба на Народниот Театар "Војдан Чернодрински" од Прилеп.

5. НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА "ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ" се доделува на Бранко Ѓорчев за улогата КАЈАФА во претставата "СВЕТО СРЦЕ" во изведба на Македонскиот Народен Театар и за улогата ГИНЕКОЛОГОТ во претставата "КИНЕГОНДА ВО КАРЛАЛЕНД" во изведба на Драмски Театар - Скопје.

6. НАГРАДА ЗА МУЗИКА се доделува на Марјан Неќакза музиката во претставата "ЦРНА СЕ ЧУМА ЗАДАДЕ" на Народниот Театар од Битола.

7. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА се доделува на ТИХОМИР СПИРОВСКИ за костимите во претставата "КИНЕГОНДА ВО КАРЛАЛЕНД" на Драмски Театар - Скопје.

8. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА се доделува на Тихомир Спировски за сценографијата во претставата "ТЕТОВИРАНИ ДУШИ" во изведба на Народниот Театар од Куманово.

9. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА се доделува на МАРТИН КОЧОВСКИ за претставата "ТАПАНИ ВО НОЌТА" во изведба на Народниот Театар "Војдан Чернодрински" од Прилеп.

10. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ се доделува на Венко Андоновски за текстот "КИНЕГОНДА ВО КАРЛАЛЕНД" на Драмски Театар - Скопје.

11. НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА се доделува на ЕНТОН КАЦА за драматизација на текстот во претставата "АЛБАНСКИ НОЌИ" на Албанскиот Театар од Скопје.

12. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА се доделува на Билјана Беличанец - АЛЕКСИЌ]] за улогата на КИНЕГОНДА во претставата "КИНЕГОНДА ВО КАРЛАЛЕНД" на Драмски Театар - Скопје.

13. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА се доделува на ЕЛЈЕСА КАСО за улогата на СИЈАХ КАЛЕМ во претставата "СИЈАХ КАЛЕМ" а во изведба на Турскиот Театар од Скопје.

14. НАГРАДАТА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА и се доделува на претставата "ТАПАНИ ВО НОЌТА" во изведба на Народниот Театар "Војдан Чернодрински" од Прилеп.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди

45 МТФ „Војдан Чернодрински“ - 2010

уреди
Податотека:Plakat 2010.jpg
45 МТФ „Војдан Чернодрински“

Програма

уреди

Во официјалната програма биле прикажани претставите:

Придружна програма

уреди

Награди

уреди
 • НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на глумците Ратка Чоревска, Мите Грозданов и Чедо Христов.
 • НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Владо Ѓорески - Рафик, за рекламниот материјал за претставата "БРАЌАТА КАРАМАЗОВИ", во изведба на Народниот Театар од Битола.
 • НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА за претставата "КАВКАСКИОТ КРУГ СО КРЕДА", во изведба на Театарот "Војдан Чернодрински" од Прилеп.
 • НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР "ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ" на Осман Али, за улогата на Жан во претставата "ГОСПОЃИЦА ЈУЛИЈА", во изведба на Турскиот театар од Скопје.
 • НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Несрин Таир, за улогата на Кристина во претставата "ГОСПОЃИЦА ЈУЛИЈА", во изведба на Турскиот театар од Скопје.
 • НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА "ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ" на Адријан Азири за улогата на Гробарот во претставата "ГЕНЕРАЛ НА МРТВАТА ВОЈСКА", во изведба на Албанскиот театар од Скопје.
 • НАГРАДА ЗА МУЗИКА на "Фолтин" за музиката во претставата "КАВКАСКИОТ КРУГ СО КРЕДА" на Театарот "Војдан Чернодрински" од Прилеп.
 • НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Благој Мицевски, за костимите во претставата "ГЕНЕРАЛ НА МРТВАТА ВОЈСКА" на Албанскиот театар од Скопје.
 • НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Јулија Војкова Најман и Филип Јпваноски, за сценографијата во претставата "КАВКАСКИОТ КРУГ СО КРЕДА", во изведба на Театарот "Војдан Чернодрински" од Прилеп.
 • НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Мартин Кочовски, за претставата "КАВКАСКИОТ КРУГ СО КРЕДА" во изведба на Театарот "Војдан Чернодрински" од Прилеп.
 • НАГРАДА ЗА ТЕКСТ на Горан Стефановски, за текстот "БАХАНАЛИИ" на Театарот "Ј.Х.К Џинот" од Велес.
 • НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА на Андреј Хинг, за драматизација на текстот во претставата "БРАЌАТА КАРАМАЗОВИ" на Народниот театар од Битола.
 • НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Биљана Драгичевиќ Пројковска, за улогата на Кејт во претставата "ЖЕНАТА КАКО ВОЕНО ПОЛЕ" на Драмски театар - Скопје.
 • НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Огнен Дранговски, за улогата на Аљоша во претставата "БРАЌАТА КАРАМАЗОВИ", во изведба на Народниот театар од Битола.
 • НАГРАДАТА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата "КАВКАСКИОТ КРУГ СО КРЕДА", во изведба на Театарот "Војдан Чернодрински" од Прилеп.

46 МТФ „Војдан Чернодрински“ - 2011

уреди
 
46 МТФ „Војдан Чернодрински“

Официјална програма

уреди
 • "Хамлет" од Вилијам Шекспир, во режија на Дејан Пројковски, а во изведба на Драмски театар - Скопје.
 • "Антица" од Ристо Крле, во режија на Бранко Брезовец, а во изведба на НУЦК "Марко Цепенков" - Театар "Војдан Чернодрински" - Прилеп.
 • "Обична приказна" од Марина Ладо, во режија на Љупчо Ѓорѓиевски, а во изведба на Народен театар - Битола.
 • "Нора" од Хенрик Ибзен, во режија на Никола Ристов, а во изведба на НУЦК "Ј.Х.К Џинот" - Велес.
 • "Арапска ноќ" од Роланд Шимелфениг, во режија на Слободан Унковски, а во изведба на Турски театар - Скопје.
 • "Оркестар" од Жан Ануи, во режија на Наташа Поплавска, а во изведба на Албански театар - Скопје.
 • "Спиноза" од Гоце Смилевски, во режија на Зоја Бузалковска, а во изведба на Мал драмски театар - Битола.
 • "Силвија" од Алберт Рамсдел Гурнеј, во режија на Драгана Милошевска, а во изведба на НУЦК "Трајко Прокопиев" - Куманово.
 • "Бесови" од Фјодор Михајлович Достоевски, во режија на Златко Славенски, а во изведба на Македонски народен театар - Скопје.
 • "geNOcid 21" од Љубиша Георгиевски, во режија на Владлен Александров, а во изведба на Драмски театар - Скопје.
 • "Вистинскиот Минхаузен" од Григориј Горин, во режија на Ненад Витанов, а во изведба на НУЦК "Антон Панов" - Струмица.

Придружна програма

уреди

Награди

уреди
 • НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на глумците Благоја Спиркоски - Џумерко, Трајче Иваноски, Коле Ангеловски и Гоце Тодоровски.
 • НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Владо Ѓорески - Рафик, за рекламниот материјал од претставата "ХАМЛЕТ" во изведба на Драмски Театар - Скопје.
 • НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Олга Панго, за претставата "ОРКЕСТАР", во изведба на Албанскиот Театар од Скопје.
 • НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР "ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ" на Никола Пројчевски, за улогата на Петелот во претставата "ОБИЧНА ПРИКАЗНА", во изведба на Народниот театар од Битола.
 • НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Амернис Нокшиќи Јовановска, за улогата на Сузана Делиција во претставата "ОРКЕСТАР", во изведба на Албанскиот театар од Скопје.
 • НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА "ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ" на Владо Јовановски, за улогата на Верховенски во претставата "БЕСОВИ", во изведба на Македонскиот народен театар - Скопје.
 • НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Марјан Неќак, за музиката во претставите "АНТИЦА" на Театарот "Војдан Чернодрински" од Прилеп и "ОБИЧНА ПРИКАЗНА " на Народниот театар од Битола.
 • НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Александар Ношпал, за претставата "АРАПСКА НОЌ" на Турскиот театар од Скопје.
 • НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Валентин Светозарев, за претставата "ОБИЧНА ПРИКАЗНА", во изведба на Народниот театар од Битола.
 • НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Дејан Пројковски, за претставата "ХАМЛЕТ" во изведба на Драмски театар - Скопје.
 • НАГРАДА ЗА ТЕКСТ на Гоце Смилевски, за текстот "СПИНОЗА" на Мал драмски театар од Битола.
 • НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Јелена Жугиќ, за улогата на Хекуба во претставата "ГЕНОЦИД 21" на Драмски театар - Скопје.
 • НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Дејан Лилиќ, за улогата на ХАМЛЕТ во претставата "ХАМЛЕТ" во изведба на Драмски театар - Скопје.
 • НАГРАДАТА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата "ХАМЛЕТ" во изведба на Драмски театар - Скопје.

47 МТФ „Војдан Чернодрински“ - 2012

уреди
Податотека:Plakat 2012.jpg
47 МТФ „Војдан Чернодрински“

Официјална програма

уреди
 • "Свадбата на Фигаро" од Пјер - Огистен Карон де Бомарше, во режија на Леван Цуладзе, а во изведба на Македонски народен театар - Скопје.
 • "Со тупаница на ножот" од Аугусто Боал, во режија на Сулејман Рушити, а во изведба на Тетовски театар - Тетово.
 • "Калигула" од Албер Ками, во режија на Зоја Бузалковска, а во изведба на НУЦК „Марко Цепенков“, Театар „Војдан Чернодрински“ - Прилеп.
 • "Животот на Молиер" од Михаил Булгаков, во режија на Александар Поповски, а во изведба на Македонски народен театар - Скопје.
 • "Полицајци" од Славомир Мрожек, во режија на Андреј Цветановски, а во изведба на НУЦК „Григор Прличев“, Народен театар – Охрид.
 • "Парите се отепувачка" од Ристо Крле, во режија на Александар Ивановски, а во изведба на НУЦК „Ацо Шопов“ - Штип.
 • "Вишновата градина" од Антон Чехов, во режија на Ѕвездана Ангеловска, а во изведба на Народен театар - Битола.
 • "Сексуалните неврози на нашите родители" од Лукас Берфус, во режија на Александра Кардалевска, а во изведба на НУЦК „Антон Панов“, Народен театар - Струмица.
 • "Змеј" од Евгениј Шварц, во режија на Шкипе Н. Дука, а во изведба на Албански театар - Скопје.
 • "Приказната за Шехезерада и Шахријар", според приказните за 1001 ноќ, во режија на Деан Дамјановски, а во изведба на Турски театар - Скопје.
 • "Евгениј Онегин" од Александар Пушкин, во режија на Ѕвездана Ангеловска, а во изведба на НУЦК „Ј.Х.К Џинот“ - Велес.
 • "Генетика на кучињата" од Венко Андоновски, во режија на Дејан Пројковски, а во изведба на Драмски театар – Скопје.
 • "Околиска болница" од Христо Бојчев, во режија на Јане Спасиќ, а во изведба на НУЦК „Трајко Прокопиев“ - Куманово.

Придружна програма

уреди
 • "Звукот на коските што се кршат" од Сузан Лебо, во режија на Билјана Радиноска, во изведба на Театра - Скопје.
 • "Волшебникот од Оз" од Лиман Френк Баум, во режија на Боњо Лунгов, во изведба на Театар за деца и младинци - Скопје.
 • "4.48 психоза" од Сара Кејн, во режија на Ѓорѓи Јолевски, во изведба на Културен центар „Квартет“ во копродукција со МНТ - Скопје.
 • "Ни ваму ни таму" од Бојан Трифуновски, Симеон Дамевски и Љупчо Тодоровски, во изведба на НУЦК „Григор Прличев“ - Охрид и Продукција „Видик“ - Скопје.
 • "Љубовникот" од Харолд Пинтер, во режија на Ирена Стеријовска, дипломска претстава на студентите по глумечка игра на ЕСРА – Скопје, во класата на Дејан Пројковски.
 • "Пеани" од Тихомир Стојановски и други, во режија на Страшко МИлошевски, а во изведба на Културен центар „Скрб и утеха – Тиха“.
 • "Ах, љубов моја" од Коле Ангеловски, во режија на Коле Ангеловски, а во изведба на Театар „Комедија“ – Скопје (Претстава во чест на наградените).

Награди

уреди
 • НАГРАДА ЗА ЖИВОТНАО ДЕЛО на сликарот Владимир Георгиевски и глумците Кирил Ристоски, Александар Шехтански, Мајда Тушар, Владимир Светиев и Незакет Али.
 • НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Владо Ѓорески - Рафик, за претставата „ПОЛИЦАЈЦИ“, во изведба на Театарот од Охрид.
 • НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Кренаре Невзати, за претставата „ПРИКАЗНАТА ЗА ШЕХЕРЕЗАДА И ШАХРИЈАР“, во изведба на Турскиот театар од Скопје.
 • НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Марјан Неќак, за претставата „ВИШНОВАТА ГРАДИНА“ на Народниот театар од Битола.
 • НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Елена Дончева, за претставата „ПРИКАЗНАТА ЗА ШЕХЕРЕЗАДА И ШАХРИЈАР“ на Турскиот театар од Скопје.
 • НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Кирил Василев, за претставата „ПРИКАЗНАТА ЗА ШЕХЕРЕЗАДА И ШАХРИЈАР“, во изведба на Турскиот театар од Скопје.
 • НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА на Деан Дамјановски, за драматизацијата на романот „1001 НОЌ“ во претставата „ПРИКАЗНАТА ЗА ШЕХЕРЕЗАДА И ШАХРИЈАР“ на Турскиот театар од Скопје.
 • НАГРАДА ЗА ТЕКСТ не се доделува.
 • НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР "ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ" на Александар Степанулески, за улогата на Калигула во претставата „КАЛИГУЛА“, во изведба на Театарот „Војдан Чернодрински“ од Прилеп.
 • НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Јелена Жугиќ за улогата на г-ѓа Ренате во претставата „ГЕНЕТИКА НА КУЧИЊАТА“, во изведба на Драмски театар - Скопје.
 • НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА "ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ" на Дејан Лилиќ за улогата на Леоне, во претставата „ГЕНЕТИКА НА КУЧИЊАТА“, во изведба на Драмски театар - Скопје.
 • НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Дејан Пројковски за претставата „ГЕНЕТИКА НА КУЧИЊАТА“, во изведба на Драмски театар - Скопје.
 • НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Билјана Беличанец-Алексиќ за улогата на Сара, во претставата „ГЕНЕТИКА НА КУЧИЊАТА“ на Драмски театар - Скопје.
 • НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Никола Ристановски за улогата на Молиер во претставата „ЖИВОТОТ НА МОЛИЕР“, во изведба на Македонски народен театар - Скопје.
 • НАГРАДАТА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ГЕНЕТИКА НА КУЧИЊАТА“, во изведба на Драмски театар - Скопје.

49 МТФ „Војдан Чернодрински“ - 2014

уреди

Фестивалот започнал на 6 јуни 2014 година и траел седум дена при што биле прикажани 11 претстави. Жирито на фестивалот го сочинувале: Васе Манчев, Братислав Димитров и Мустафа Јашар. На отворањето на фестивалот, на глумците Снежана Стамеска, Мустафа Јашар и Салаетин Билал им биле доделени наградите за животно дело. Фестивалот започнал со претставата "Хеда Габлер" од Хенрик Ибзен, во режија на Ѕвезда Ангеловска. Во рамките на фестивалот била поставена изложба, организирана по повод стогодишнината од раѓањето на основоположникот на македонската сценографија, Василие Поповиќ - Цицо, на која биле изложени над 100 експонати (сценографски и костимографски скици, карикатури и лични предмети). Исто така, куриозитет на фестивалот било тоа што една од претставите ("Вечната куќа" на Јордан Плевнеш) била прикажана во новиот објект на Македонскиот народен театар во Скопје.[1]

Наводи

уреди
 1. "Единаесет претстави на "Војдан Чернодрински" во Прилеп", Дневник, година XVIII, број 5483, четврток, 5 јуни 2014, стр. 21.

Надворешни врски

уреди