Звук е низа од механички собирања и издолжувања на надолжните бранови, што последично минуваат низ медиум од материјал што е барем малку притислив (цврст предмет, течност или гас, но не и вакуум). Во звучните бранови делови од материјата (молекули или групи молекули) се движат во правец на бранот.

Шематски приказ на звучен сигнал

Звучните бранови обично се претставени графички со брановидна, хоризонтална линија.

Звукот како тема во уметноста и во популарната култура уреди

Галерија уреди

Наводи уреди

  1. Давид Албахари, Необични приказни, Темплум, Скопје, 2004.
  2. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 171.
  3. Discogs, Beastie Boys ‎– Paul's Boutique (пристапено на 25.9.2019)
  4. DISCOGS, David Bowie ‎– Low (пристапено на 22.4.2020)
  5. Discogs, Disciplina Kičme !* ‎– Svi Za Mnom (пристапено на 4.8.2020)