Отвори го главното мени

БиографијаУреди

Благоја Иванов е роден во Скопје на 4 февруари 1931 година. Завршил Филолошки факултет во Скопје. Бил соработник, уредник и главен уредник на Културниот сектор на Радио Скопје и директор на Телевизија Скопје и професор на Факултетот за драмски уметности. Бил уредник на списанието „Млада литература“ и главен и одговорен уредник на списанието „Разгледи“. Член на Македонскиот ПЕН центар. Бил претседател на Друштво на писателите на Македонија. Член на ДПМ од 1958 година. Добитник на наградите: „1 Мај“, на Недела на радио драмата на ЈРТ, „Рациново признание“, „Кочо Рацин“.[2]

Објавени делаУреди

 • Седум умирања (проза, 1956)
 • Ноќ без починка (раскази, 1958)
 • Црвено рондо (раскази, 1964)
 • Патувања (лирски минијатури, 1969)
 • Ветрови (роман, 1969)
 • Соочувања (критики и есеи, 1971)
 • Три средби на разминување (радио и тв драми, 1973)
 • Од онаа страна на заборавот (раскази, 1975)
 • Една година и цел живот (роман, 1978)
 • Современа драма и театар во Македонија (зборник, 1983)
 • Бланка (проза, 1985)
 • Малата врата на надежта (раскази, 1985)
 • Маалски игри (роман за млади, 1989)
 • Чекање на зората (роман, 1998)
 • Сватови (раскази, 2000)

НаводиУреди

 1. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, Скопје, 2004, стр. 95.
 2. Македонски ПЕН