Венко Андоновски


Венко Андоновски (р. во Куманово, 30 мај 1964) — македонски писател (романописец, раскажувач, драмски автор, поет), есеист, критичар и книжевен теоретичар.

Венко Андоновски
Роден Венко Андоновски
30 мај 1964
Куманово, Македонија
Занимање македонски писател, раскажувач, романописец, есеист, критичар и книжовен теоретичар.

БиографијаУреди

Венко Андоновски дипломирал на Филолошкиот факултет "Блаже Конески", во Скопје. Тој е доктор по филолошки науки и работи како професор на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Андоновски е член на Македонскиот ПЕН центар. Во 1990 година постанал член на Друштвото на писателите на Македонија.[1][2] [3]

ТворештвоУреди

Творештвото на Андоновски е богато. Тој пишувал поезија, раскази, романи, драми и есеи, а се бавел и со книжевна критика.

Поезија:

 • Нежното срце на варварот, (1986).


Раскази:

 • Квартот на лиричарите (1989),
 • Фрески и гротески (1993).
 • Припитомување на кучката (2018) [4]


Романи:

 • Азбука за непослушните (1994),
 • Папокот на светот (2000),
 • Вештица (2006),
 • Ќерката на математичарот / 33,33 (2013).


Драми:

 • Адска машина (1993),
 • Бунт во домот за старци (1994),
 • Словенскиот ковчег (1998),
 • Црни куклички (2000),
 • Кандид во земјата на чудата (2001),
 • Кинегонда во Карлаленд (2006),
 • Граница (2008),
 • Светица на темнината (2010),
 • Олово на перница (2010)).


Критика:

 • Матошевите ѕвона (1996),
 • Текстовни процеси (1997),
 • Структура на македонскиот реалистичен роман (1997),
 • Дешифрирања (2000).
 • Достоевски и Мекдоналдс (2019) [5]

Награди и признанијаУреди

За своето книжевно творештво, Андоновски е добитник на наградите:[6][7]


НаводиУреди

 1. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 24.
 2. www.blesok.com.mk
 3. Филолошки факултет
 4. „Промоција на „Припитомување на кучката“ на Венко Андоновски“. Нова Македонија. конс. 21.01.2019. 
 5. „Венко Андоновски има нова книга, насловот е „Достоевски и Мекдоналдс““. Слободен печат. 17.10.2019. конс. 02.11.2019. 
 6. www.blesok.com.mk
 7. Филолошки факултет

БелешкиУреди