Генерал (лат. generalis - главен)[1] е општ назив за воен офицер од највисок ранг чија употреба започнала во XVII век, во периодот кога започнало организирањето на професионални армии.

Во зависност од чинот, генералот може да командува со највисоките здружено-тактички воени единици, здружени оперативно-тактички групи или стратегиско-оперативни групации. Генералот може да раководи и со високи воени установи, родови, служби на вооружените сили и сл. Во повеќето армии генералот е степенуван во 3-4 чина:

  • бригаден генерал
  • генерал мајор
  • генерал потполковник
  • генерал

Во некои армии постоеле или и денес постојат офицерски чинови и со повисок ранг од генералскиот, како што се: војвода, маршал, фелдмаршал, генералфелдмаршал, генералисимус и други.

На генералот во копнената војска му е соодветен чинот на адмирал во воената морнарица.

Генералот како тема во уметноста уреди

Генералски чинови
Генералски чинови во Армијата на Република Македонија
 
Генерал
 
Генерал потполковник
 
Генерал мајор
 
Бригаден генерал
 

Наводи уреди

  1. Generale, Free Online Dictionary, www.babylon.com“. Архивирано од изворникот на 2016-03-05. Посетено на 2011-05-14.
  2. „General“, во: Riunosuke Akutagava, Rašomon. Beograd: Plavi krug; Zemun: Neven, 2003, стр. 159-166.
  3. Italo Kalvino, Pre nego što kažeš „halo“. Beograd: Rad, 2001, стр. 41-46.