Слободан Унковски


Слободан Унковски (Скопје, 17 август 1948) — македонски театарски режисер, универзитетски професор и политичар.

Слободан Унковски
Слободан Унковски.jpg

Режисерска кариераУреди

Унковски бил режисер на голем број претстави во Македонија и во странство. На 24 септември 2014 година, неговата поставка на драмата „Три сестри“ од Чехов, а во реализација на Градскиот театар „Гавела“ од Загреб, била прикажана во Скопје, во склоп на фестивалот „Млад отворен театар“.[1]

Политичка кариераУреди

Унковски бил министер за култура во Владата на Република Македонија.

НаводиУреди

  1. „Три сестри на Унковски предизвика огромно внимание“, Утрински весник, број 4594, петок, 26 септември 2014, стр. 18.