Георг Бихнер

Карл Георг Бахнер (* 17). Октомври 1813 година во Годелау, Големо Војводство Хесен ; 19. Февруари 1837 година во Цирих ) бил германски писател, лекар, научник и револуционер . Тој се сметал, и покрај неговите малку дела - почина на 23-годишна возраст - за една од најважните литературни фигури на Вормарц .[1] Делови од неговата работа зборуваат за литературата за егзил .

Август Хофман: Георг Бахнер, околу 1835 година, несакан цртеж со моливи

ЖивотУреди

НаводиУреди

  1. Georg Büchner. Biographische Daten in: hoerspielhelden.de.