Награда „Браќа Миладиновци“

Награда „Браќа Миладиновци“ – награда за најдобра поетска книга меѓу два фестивала на Струшките вечери на поезијата. Таа е најголемата национална награда за поетско творештво.

Споменикот на Димитар и Константин Миладинови во Струга

Наградата „Браќа Миладиновци“ се доделува на меѓународниот поетски митинг „Мостови“ на истекот на реката Црн Дрим од Охридското Езеро.[1]

Награда уреди

Наградата е именувана во чест на браќата Димитар, Константин и Наум Миладинови[1]

Струшките вечери на поезијата издаваат претставителна книга поезија од добитникот на наградата во оригинал и во препев на англиски јазик.

Историја уреди

Наградата „Браќа Миладиновци“ била востановена во 1963 година како признание за најдобра поетска книга меѓу два фестивали и нејзин прв добитник бил поетот Матеја Матевски.[1]

Досегашни добитници[1] уреди

Година Добитник Книга поезија
1963 Матеја Матевски Рамноденица
1964 Анте Поповски Непокор
1967 Влада Урошевиќ Летен дожд
1968 Петре М. Андреевски Дениција
1969 Миле Неделкоски Еретикон-еротикон
1970 Петар Т. Бошковски Постела од трње
1971 Петре М. Андреевски Дални-наковални
1971 Богомил Ѓузел Миросници
1972 Богомил Ѓузел Бунар во времето
1973 Влада Урошевиќ Ѕвездена терезија
1974 Блаже Конески Записи
1975 Гане Тодоровски Снеубавен ден
1976 Ацо Шопов Песна за црната жена
1977 Атанас Вангелов Глетки и привиденија
1978 Милован Стефаноски Ѕид пред бескрајот
1979 Славко Јаневски Оковано јаболко
1980 Ефтим Клетников Окото на темниот
1981 Матеја Матевски Липа
1982 Михаил Ренџов Нерези
1983 Адем Гајтани Лебедова песна
1984 Тодор Чаловски Јадро
1985 Лилјана Дирјан Жива мера
1986 Влада Урошевиќ Хипнополис
1987 Петко Дабески Четврта координата
1988 Славко Јаневски Песји шуми
1989 Катица Ќулавкова Жедби
1990 Раде Силјан Заѕидување на сенката
1991 Ристо Василевски Плодоред
1992 Јордан Даниловски Коба
1993 Бранко Цветкоски Молитвен веј
1994 Петре Бакевски Низ златниот прстен на Сонцето
1995 Анте Поповски Провиденија
1996 Светлана Христова-Јоциќ С. Бесмртна
1997 Глигор Стојковски Заборавено око на небото
1998 Гордана Михаилова-Бошнакоска Планини од картонски кутии
1999 Јован Котески Разор
2000 Славе Ѓорѓо Димоски Темно место
2001 Санде Стојчевски Тримка
2002 Радован Павловски Штит
2003 Ефтим Клетников Живиот камен
2004 Петко Дабески Сноп параболи
2005 Петар Т. Бошковски Вратика
2006 Братислав Ташковски Големата љубовна песна
2007 Никола Маџиров Преместен камен
2008 Ристо Лазаров Среде
2009 Весна Ацевска Столисник
2010 Владимир Мартиновски Квартети
2011 Веле Смилевски Забранета книга
2012 Милош Линдро Основи на небото
2013 Ристо Јачев Помнам
2014[2] Вера Чејковска Моите веди
2015[3] Виолета Танчева-Златева Година без лето
2016[4] Иван Џепароски Светлината на Света Гора
2017[5] Михаил Ренџов Јас, Елегии
2018[6] Зоран Анчевски Небесна пантомима
2019[7] Јовица Ивановски Човек
2020[8] Ива Дамјановски Двоумење
2021[9] Лидија Димковска Гранична состојба
2022[10] Зоран Анчевски Збунети компаси
2023[11] Димитар Башевски Дни, години

Поврзано уреди

Струшки вечери на поезијата

Наводи уреди

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „Награда „Браќа Миладиновци". Струшки вечери на поезијата. Архивирано од изворникот на 2019-10-16. Посетено на 2019-08-25.
 2. Програма на СВП 2015
 3. Година без лето од Виолета Танчева-Златева добитник на наградата „Браќа Миладиновци“
 4. Иван Џепароски е добитник на наградата „Браќа Миладиновци“
 5. Михаил Ренџов е добитник на наградата „Браќа Миладиновци“
 6. „Небесна пантомима – Зоран Анчевски“. Архивирано од изворникот на 2019-02-13. Посетено на 2019-08-26.
 7. „Јовица Ивановски со стихозбирката „Човек" – добитник на наградата „Браќа Миладиновци" за 2019 година“. Архивирано од изворникот на 2021-05-10. Посетено на 2019-08-26.
 8. „СВП 2020: Со „Двоумење" Ива стана најмладата добитничка на „Браќа Миладиновци". Слободен печат. 07.09.2020. Посетено на 9 септември 2020. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 9. „ЛИДИЈА ДИМОВСКА ЈА ДОБИ НАГРАДАТА „БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ" НА СВП ЗА НАЈДОБРА ПОЕТСКА ЗБИРКА“. СДК. 12.08.2021. Посетено на 11 февруари 2022. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 10. „Добитник на наградата „Браќа Миладиновци" на СВП 2022 е Зоран Анчевски за збирката „Збунети компаси". Слободен печат. Посетено на 23 март 2023.
 11. „Димитар Башевски добитник на наградата „Браќа Миладиновци" на Струшките вечери на поезијата за 2023 година за поетската збирка „Дни, години". Министерство за култура на Македонија. Посетено на 2023-08-13.