Братислав Ташковски

Братислав Ташковски (Скопје, 11 септември 1960) — македонски поет, раскажувач, публицист, новинар, редактор на Македонско дело и на литературниот месечник АКТ и Форум плус.

Братислав Ташковски
Роден(а)11 септември 1960
Скопје, СФРЈ СФР Југославија денес Македонија Македонија
НационалностМакедонец
Занимањепоет


БиографијаУреди

Ташковски е роден во Скопје во 1960 гидна. Студирал новинарство на скопскиот Универзитет „Св. Кирил и Методиј“. Бил претседател на Советот на меѓународната поетска манифестација „Струшки вечери на поезијата“. Во 2010 година бил добитник на Рациновото признание за неговата книга ,,Кафе од гревови,, во издание на Макавеј.[1] Недови дела сеː Прсти во облаците (1987), Бикови во мојот крвоток (1989), Опасна хартија (1991), Ангелот и жената муза (1994), Демоника, Мојот кинески меч (2001), Попладнето на еден оптимист (2003), Песни од минатиот век (2004), Гола земја (2005), Големата љубовна песна (2006), Расцепен ум (2011)[2].


НаводиУреди