Михаил Ренџoв (Штип, 25 август 1936) е поет, прозаист и преведувач.[1]

Михаил Ренџов

Основни биографски податоци уреди

Поет, прозаист и преведувач. Завршил Правен факултет на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Работел во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ во Скопје како советник по библиотекарство. Член е на Македонскиот ПЕН центар и на Друштвото на писателите на Македонија.

Творештво уреди

 • Иселеник на огинот, (поезија, 1965)
 • Ноќно растење на зборот, (поезија, 1967)
 • Каде од оваа страна, (поезија, 1968)
 • На работ од сонот, (поезија, 1972)
 • Страв, (поезија, 1976)
 • Полноќ, (поезија, 1979)
 • Нерези, (поезија, 1982)
 • Аутодафе, (поезија, 1985)
 • Феникс, (поезија, сонети, 1987)
 • Земја. Потоп, (поезија, 1991)
 • Сонување патување, (книга за деца, 1991)
 • Тој, (лирска поема, 1993)
 • Шпил, (поезија, 1994)
 • Вечната бесконечната, (поезија, 1996)
 • Јас оксиморон, (поезија, 1998)
 • Ангела сонува, (поезија за деца, 1998)
 • Псалми, (поезија, 2000)
 • Апокалипса, (драмска поема, 2002)
 • Раскази за Захариј, (раскази, 2004)
 • Сонети (поезија, 2010)
 • Зраци (поезија, 2023)[2]

Препеви уреди

Награди уреди

Наводи уреди

 1. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, Скопје, 2004, стр. 221.
 2. „Од зборови до зраци“, Слободен печат, година XI, број 2811, сабота-недела, 25-26 март 2023, стр. 16.
 3. „Михаил Ренџов добитник на Рациновото признание“. Дневник. 11 јуни 2004. Посетено на 8 јуни 2020.

Надворешни врски уреди

 • Lyrikline — Михаил Ренџов рецитира 10 негови песни