Славе Ѓорѓо Димоски

поет од Македонија

Славе Ѓорѓо Димоскимакедонски поет, есеист и културен деец.[1]

Славе Ѓорѓо Димоски
Роден/а18 март 1959
Македонија Велестово, Македонија
ЗанимањеПоет

ЖивотописУреди

Славе Ѓорго Димоски е роден во 1959 во Велестово, дипломирал на Филолошкиот факултет во Скопје. Живее во Охрид. Работи како наставник по македонски јазик и литература. Пишува поезија за деца и возрасни. Застапуван е во многу антологии и преведуван на неколку десетици јазици (англиски, руски, српски, латвиски и други).[2][3][4]

Димоски е основач на поетскиот фестивал „Поетска ноќ во Велестово“ која традиционално се организира секое лето во неговото родно село. Исто така, тој е директор е на Управниот одбор на „Струшките вечери на поезијата“.[5]

БиблиографијаУреди

 • Гравири (1979)
 • Проект (1982)
 • Студен порив (1985)
 • Последните ракописи (1988)
 • Спореден пат (1991)
 • Предмети и аргументи (1994)
 • Анабаза (1994)
 • Форми на страста (1998 и 1999)
 • Темно место (1999)
 • Мерач на зборовите (2007)
 • Поле. Бојно поле? (2008)
 • Мајчин јазик
 • Поезија-ткаења (2014)

На 25 јули 2014 година, во рамките на фестивалот "Охридско лето", во Домот на културата "Григор Прличев" во Охрид, по повод 35 годишнината од неговото поетско творештво била промовирана книгата "Поезија-ткаења", која ги содржи десетте збирки поезија на Димоски. Истовремено, на промоцијата бил прикажан и документарниот филм "Поет на мал народ" од Антонио Велјаноски, посветен на творештвото на Димоски.[6]

НаградиУреди

НаводиУреди