Јордан Даниловски

Јордан Даниловскимакедонски поет, критичар, есеист, романописец.

Јордан Даниловски
Роден 15 јануари 1957
Македонија Дебар

БиографијаУреди

Јордан Даниловски е роден во Дебар на 15 јануари 1957 година. Завршил Филолошки факултет во Скопје. Работи како заменик директор во Македонската телевизија. Член на ДПМ од 1986 година.

Еден од покренувачите на Стожер и на книжевната манифестација Празник на липите. Добитник на наградите: „Браќа Миладиновци“, „Ацо Шопов“.

Објавени книгиУреди

 • Голтач на пламен (1982)
 • Движење, простор и време (1984)
 • Внатрешен говор (1986)
 • Множење на тишината (1989)
 • Симона и приказните (поезија за деца, 1991)
 • Коба (1992)
 • Симона е златниче (поезија за деца, 1992)
 • Гачки закачки (брзозборки, 1994)
 • Здрач (1994)
 • Она Мона до Симона (поезија за деца, 1994)
 • Книга тма (1996)
 • Лудото легло (поема, 1998)
 • ВДУВ (роман, 2000)[1]

НаводиУреди

 1. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, Скопје, 2004, стр. 66.