Денција — збирка поезија на македонскиот писател Петре М. Андреевски од 1968 година. Истата година, збирката била наградена со наградите „11 Октомври“ и „Браќа Миладиновци“.[1]

СодржинаУреди

Збирката содржи 29 песни, сместени во три дела:[2]

 • Песна за мојата песна
 • Првите податоци за Дениција
 • Умилкување
 • Прва исповед
 • Летување
 • Песна за нејзината песна
 • Во собата на Дениција
 • Кога ја љубев Дениција
 • Спиењето на Дениција
 • Излет
 • Ако не си ти
 1. Втора исповед
 • Ти и јас
 • Уште едни податоци за Дениција
 • Првата разделба

Циклус „Пет љубовни писма“

 • Прво писмо
 • Второ писмо
 • Трето писмо
 • Четврто писмо
 • Петто писмо
 • Болеста на Дениција
 • Откако те нема
 • На гробот од Дениција

Циклус „Пофалби на животот“

 • Тркалезни форми
 • Сватови
 • Ручек
 • Сеќавање
 • Лакримариј
 • Дожд

Изданија на книгатаУреди

„Дениција“ доживеала повеќе изданија на македонски јазик.

Шесто издание од 2005 годинаУреди

Во 2005 година, збирката била објавена од издавачката куќа „Три“. Книгата, со обем од 20 сантиметри, има 69 страници и ја носи меѓународната ознака ISBN 9989-153-56-6. Таа е каталогизирана во НУБ „Св. Климент Охридски“ од Скопје.Збирката содржи 29 песни, сместени во три дела:[3]

НаводиУреди

 1. Петре М. Андреевски, Дениција. Скопје: Три, 2005, стр. 69.
 2. Петре М. Андреевски, Дениција. Скопје: Три, 2005.
 3. Петре М. Андреевски, Дениција. Скопје: Три, 2005.

Надворешни врскиУреди