Атанас Вангелов (Богданци, 6 февруари 1946Скопје, 24 октомври, 2021) — македонски поет, раскажувач, критичар, есеист, книжевен теоретичар, драмски автор, преведувач. Роден е во Богданци. Завршил Филолошки факултет во Скопје. Доктор по филолошки науки. Професор на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Бил претседател на Советот на СВП. Бил лектор по македонски јазик и литература во Париз. Работел како новинар во Радио Скопје. Бил член на редакцијата на списанието „Разгледи“. Член на ДПМ од 1967 година.[1]

Атанас Вангелов
Роден/а6 февруари 1946
СФРЈ Богданци, СФРЈ (денес Македонија)
Починат/а24 октомври 2021
Македонија Скопје, Македонија
ЗанимањеПисател

Творештво уреди

 • Земјата на цветот (поезија, 1966),
 • Препев на планината (поезија, 1970),
 • Мистер Порфирие (телевизиска драма, 1971),
 • Живеалиште (поезија, 1974),
 • Глетки и пивиденија (поезија, 1977),
 • Песме / Песни (1978),
 • Артизмот и современата македонска поезија (студија, 1978),
 • Преданија (поезија, 1978),
 • Литературни студии (1983),
 • Строго доверливо (поезија, 1985),
 • Решето (критики, 1985),
 • Неодредени лични заменки (драма, 1986),
 • Семантички фигури во македонската народна лирика (студија, 1987),
 • Траги (поезија, 1991),
 • Преписите на Божин Павловски (студија, 1992),
 • Микрочитања (критики, 1993),
 • На безгласје глас (поема, 1994),
 • Гласови и траги (поезија избор, 1995),
 • Исказот и стварноста (критики),
 • Водопад (поезија, 1998),
 • Морфологија на бо(љ)шевизмот(студија, 1998),
 • Pro et contra македонизми (критики, 1998).

Награди уреди

Добитник на наградите:

Извори уреди

 1. „Атанас Вангелов“. Архивирано од изворникот на 2016-03-05. Посетено на 2011-11-07.
 2. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 48.
 3. „АТАНАС ВАНГЕЛОВ, ПАВЛЕ КУЗМАНОВСКИ, БЕДИА БЕГОВА И МАХИ НЕСИМИ ДОБИТНИЦИ НА НАГРАДАТА „11 ОКТОМВРИ". СДК. 4 октомври 2021. Посетено на 11 октомври 2021.