Смрт — постојан крај на биолошкото функционирање на секој жив организам. Вистинската природа на смртта со векови е централна тема во светските религии, како и во филозофијата. Во повеќето религии постои верување во некој вид живот по смртта или реинкарнација. Современата наука ја смета смртта за конечна состојба.

Смртта се грижи за цвеќињата, Хуго Симберг (1906)
Череп, симболична претстава за смртта

Во медицината постои термин клиничка смрт, а тоа е состојба при која на пациентот му функционираат нормално срцето и белите дробови, но мозокот е мртов.

Статистика на смртностаУреди

Во 2014 година, во Македонија умреле 19.718 лица од кои 10.210 (51,8%) биле од машки пол. Најчеста причина за смртта биле болестите на кардиоваскуларниот систем (57,2%), додека 18,9% умреле од злоќудни неоплазми. Кај 4,2% од умрените, причина за смртта биле ендокрините, нутритивните и метаболичните болести, а 3,6% умреле заради болести на респираторниот систем. Во 2014 година, во Македонија умреле 233 доенчиња, т.е. 1,2% од вкупниот број на умрени лица. Кај возрасните, просечната старост на умрените мажи била 69,9 години, додека просечната возраст на умрените жени била 74,8 години.[1]

Смртта во јужнословенската митологијаУреди

Смртта е персонифицирано битие чија единствена должност била да ја одзема душата од телото на смртникот. Смртта била прикажувана како битие во долга бела или црна облека, со качулка на главата од која најчесто не може да се согледа ликот. Смртта најчесто припаѓала на машкиот пол, иако во некои преданија таа е претставена како стара жена.

Во народното творештво, смртта била ужасната од молбите и плачот на луѓето, па посакала од бога да ја ослободи од должноста, но тој одбил. „Еве јас отсега вамо ќе создадам турли - турли болести по луѓето и од болестите што ќе ѝ создадам луѓето ќе умираат и на болеста ќе ѝ викаат, а тебе ќе ти забораат да те колнат” - Марко Цепенков.[2]

Според старите верувања, смртта е единствената која го знае мигот во кој секое живо битие треба да почине. Смртта доаѓа по божјите (или сопствени) закони и никој не е во можност да ја повика или да ја присили да му ја земе душата без таа да сака. „Смртниот час“ е миг на разделбата на душата од физичкото тело. По верувањата, душата заминува на „друг/оној свет“. Зависно од моралните и хуманите однесувања на поединецот, по старите верувања, и смртниот час можел да биде краток, лесен и милозлив или долготраен, измачувачки и страшен[3].

Смртта во уметноста и во популарната култураУреди

Смртта се јавува како честа тема во литературата, сликарството, филмот и во популарната култура.

Смртта како тема во книжевностаУреди

Смртта како тема во прозатаУреди

Смртта како тема во народната поезијаУреди

Смртта како тема во поезијатаУреди

 • „По повод смртта на Жуков“ - песна на рускиот поет Јосиф Бродски од 1974 година.[58]
 • Смртта на Смаил-ага Ченгиќ“ (Smrt Smail-age Čengijića) - поема на хрватскиот поет Иван Мажураниќ.[59]
 • „Херојска смрт“ - песна во проза на францускиот поет Шарл Бодлер.[60]
 • „Ирски воздухопловец ја предвидува својата смрт“ (An Irish Airman Foresees his Death) - песна на ирскиот поет Вилијам Батлер Јејтс.[61]
 • „Љубов и смрт“ — песна на македонскиот поет Јован Котески.[62]
 • „Смртта на Каритон“ — песна на македонскиот поет Јован Котески.[63]
 • „Љубов и смрт“ (Amore e Morte) - песна на италијанскиот поет Џакомо Леопарди од 1832 година.[64]
 • „Смртта на Петенера“ (Muerte de la Petenera) - песна на шпанскиот поет Федерико Гарсија Лорка.[65]
 • „Смрт“ (Muerte) - песна на шпанскиот поет Федерико Гарсија Лорка.[66]
 • „Газела за темната смрт“ (Gacela de la muerte oscura) - песна на шпанскиот поет Федерико Гарсија Лорка.[67]
 • „Умрел в мугри“ (Murio al amanecer) - песна на шпанскиот поет Федерико Гарсија Лорка.[68]
 • „Смртта на Антоњито ел Камборио“ (Muerte de Antoñito el Camborio) - песна на шпанскиот поет Федерико Гарсија Лорка.[69]
 • „Розова смрт“ - песна на Андре Бретон.[70]
 • „Славната смрт од животот подобра е“ - песна на арапскиот поет Антара.[71]
 • „На денот на мојата смрт“ - песна на италијанскиот писател и режисер Пјер Паоло Пазолини.[72]
 • „Mors“ - песна на францускиот поет Виктор Иго.[73]
 • „Смрт“ - песна на германскиот поет Рајнер Марија Рилке.[74]
 • Со смрт против смртта“ - поетска збирка на Бранко Миљковиќ и Блажо Шќепановиќ.[75]
 • „Шума на мртвите“ - песна на српскиот поет Бранко Миљковиќ.[76]
 • „Смртта на поетот“ - поетски циклус на рускиот писател Борис Пастернак од 1930-1931 година.[77]
 • „На прерано умрениот“ - песна на рускиот писател Борис Пастернак.[78]
 • „Смртта на ѕвездознаецот“ (Zvezdoznančeva smrt) - песна на српскиот поет Васко Попа.[79]
 • „Смрт од вода“ (Death By Water) - песна на британскиот поет Т.С. Елиот од 1922 година.[80]
 • „Искуството со смртта“ - песна на германскиот поет Рајнер Марија Рилке.[81]
 • „Смртта на љубената“ - песна на германскиот поет Рајнер Марија Рилке.[82]
 • „Посмртна рехабилитација“ - песна на полскиот поет Тадеуш Ружевич од 1957 година.[83]
 • „Смрт“ - песна на полскиот поет Тадеуш Ружевич.[84]
 • „Жива смрт“ (Živa smrt) - песна на Антун Густав Матош.[85]
 • „Песни за смртта“ (Песме смрти) - песна на српскиот поет Јован Дучиќ.[86]
 • „Песна на умирањето“ (Песма умирања) - песна на српскиот поет Јован Дучиќ.[87]
 • „Господинот Когито го набљудува умрениот пријател“ - песна на полскиот поет Збигњев Херберт.[88]
 • „Смрт“ - песна на полскиот поет Збигњев Херберт.[89]
 • „По смртта на саканата жена“ - песна на арапскиот поет Џерир.[90]
 • „Неизбежноста на смртта“ - песна на ирачкиот поет Ал-Зехави.[91]
 • „Смрт во мразот“ (Smrt u ledu) - песна на српската поетеса Десанка Максимовиќ од 1979 година.[92]
 • „Смрт во морската шир“ (Smrt na pučini) - песна на српската поетеса Десанка Максимовиќ од 1979 година.[93]
 • „Клиничка смрт“ (Klinička smrt) - песна на српската поетеса Десанка Максимовиќ од 1983 година.[94]
 • „Смрт“ - песна на југословенскиот поет Мак Диздар.[95]
 • „Понеделнички муабет за смртта“ - песна на македонската поетеса Ана Бунтеска од 2015 година.[96]
 • „Балада“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[97]
 • „Писмата на умрените“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[98]
 • „За смртта без претерување“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[99]
 • „Заткулисни преговори со мртвите“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[100]

Смртта како тема во драматаУреди

Смртта како тема во сликарствотоУреди

Смртта како тема во музикатаУреди

 • Павана за мртвата принцеза“ (француски: Pavane pour une infante defunte) - композиција на францускиот композитор Морис Равел.[103]
 • „Островот на мртвите“ - симфониска поема на рускиот композитор Рахманинов.[104]
 • „Смртта јава на коњ“ (англиски: Death Rides a Horse) - композиција на италијанскиот композитор Енио Мориконе (Ennio Morricone).[105]
 • „Метал на смртта“ (англиски: Death Metal) - поджанр на „хеви металмузиката.
 • „Напалмска смрт“ (англиски: Napalm Death) — британска хард-кор група.[106]
 • „Смрт“ (Death) - американска хеви метал група.
 • „Смрт во Вегас“ (англиски: Death in Vegas) - британска рок-група.
 • „Потврда за смрт“ (англиски: Death Certificate) - албум на американскиот рапер Ајс Кјуб (Ice Cube) од 1991 година.[107]
 • „Смрт“ (англиски: Death) - песна на Ајс Кјуб од 1991 година.[107]
 • „Смртта на Александар“ (англиски: Death of Alexander) - песна на македонската група Анастасија.[108]
 • „Смртта оди зад тебе“ (англиски: Death walks behind you) - песна и албум на рок-групата Атомик рустер (Atomic Rooster) од 1970 година.[109]
 • „И кога ќе умрам“ (англиски: And when I die) - песна на американската рок-група Блад Свет анд Тиарс (Blood Sweat and Tears) од 1969 година.[110]
 • „Хомеини умре вечерва“ (англиски: Khomeini Died Tonight) — песна на американската рок-група Бонгвотер (Bongwater) од 1989 година.[111]
 • „Во колата на смртта“ (англиски: In The Deathcar) - песна на Горан Бреговиќ од 1993 година.[112]
 • „Смрт“ (англиски: Death) - песна на Горан Бреговиќ од 1993 година.[112]
 • „Мртвиот Џо“ (англиски: Dead Joe) - песна на австралиската рок-група Брдеј парти (The Birthday Party) од 1982 година.[113]
 • „Смртта на Морисон Џим“ (српскохрватски: Smrt Morisona Džima) — песна на словенечката рок-група Булдожер (Buldožer).[114]
 • „Песната на смртта на црниот ангел“ (англиски: Black Angel's Death Song) - песна на американската рок-група Велвет андерграунд (Velvet Underground) од 1966 година.[115]
 • „Љубов и смрт“ - песна на македонската етно-група „DD Synthesis“.[116]
 • „Среќни луѓе на смртта“ (англиски: Happy Death Men) — песна на британската рок-група „Echo And The Bunnymen“ од 1980 година.[117]
 • „Смрт на еден кловн“ (англиски: Death Of A Clown) - песна на британската рок-група „Кинкс“ (The Kinks) од 1967 година.[118]
 • „Смрт или слава“ (Death Or Glory) - песна на англиската рок-група „Клеш“ (The Clash) од 1979 година.[119]
 • „Постепена смрт“ (англиски: Creeping Death) - песна на американската хеви-метал група „Металика“ (Metallica) од 1984 година.[120]
 • „Мртов на тротоарот“ (англиски: Dead on the sidewalk) - песна на македонската рок-група Mooger Fooger.[121]
 • „Божествена смрт“ (англиски: Divine Death) — песна на британската хард-кор група „Напалм дет“ (Napalm Death) од 1987 година.[122]
 • „Приватна смрт“ (англиски: Private Death) — песна на британската хард-кор група „Напалм дет“ (Napalm Death) од 1988 година.[123]
 • „Песна за мртвите“ (англиски: Real Emotional Girl) - песна на американскиот музичар Ренди Њумен (Randy Newman) од 1983 година.[124]
 • „Смртен ден“ (англиски: Dying Day) — песна на шкотската рок-група „Оринџ џус“ (Orange Juice) од 1982 година.[125]
 • „Ангелот на смртта“ (англиски: Angel of Death) - песна на американската хеви-метал група „Слеер“ (Slayer).[126]
 • „Смрт за нашите пријатели“ (англиски: Death To Our Friends) - песна на американската рок-група „Соник Јут“ (Sonic Youth) од 1986 година.[127]
 • „Дојди и умри“ (англиски: Come And Die) - песна на Therapy? и Fatal од 1993 година.[128]
 • „Ѕид на смртта“ (англиски: Wall of Death) - албум на американскиот дует Ричард и Линда Томпсон (Richard and Linda Thompson) од 1982 година.[129]
 • „Марш на смртта“ (англиски: Death March) - песна на американската рок-група „Феит ноу мор“ (Faith No More) од 1987 година.[130]
 • „Бил е мртов“ (англиски: Bill is Dead) - песна на британската рок-група „Фол“ (The Fall) од 1990 година.[131]
 • „Втора смрт“ - песна на македонската рок-група „Хахаха“ од 2012 година“.[132]
 • „Ја полниш земјата со смрт“ - песна на македонската рок-група „Хахаха“ од 2012 година“.[132]
 • „Ајде да умриме“ (англиски: Let's Go Die) - песна на американската хардкор панк група „Хускер Ду“ (Hüsker Dü) од 1982 година.[133]
 • „Мртвите чекаат“ (англиски: The dead are waiting) - песна на македонскиот музичар Кирил Џајковски од 2001 година.[134]
 • „Почивај во мир“ (англиски: R.I.P.) - песна на македонскиот музичар Кирил Џајковски од 2001 година.[134]
 • „Само еден час откако ќе умреш...“ (Only an hour after you die...) - песна на македонскиот музичар Кирил Џајковски од 2001 година.[134]

Смртта како тема во филмотУреди

НаводиУреди

 1. Љубица Балабан, „Смртноста зголемена за 2,7 отсто, најчесто умираат од срцев и мозочен удар, ракот на второ место“, Дневник, година XIX, број 5800, 26 јуни 2015, стр. 4.
 2. Речник на јужнословенска митологија, стр.226
 3. Гордана Стојковска, Три, Скопје,2004, стр. 226
 4. Давид Албахари, Опис смрти. Београд: Српска књижевна задруга, 2004, стр. 82-91.
 5. Давид Албахари, Опис смрти. Београд: Српска књижевна задруга, 2004.
 6. Давид Албахари, Опис смрти. Београд: Српска књижевна задруга, 2004, стр. 102-111.
 7. Антологија на бразилскиот расказ. Скопје: Три, 2012, стр. 13-70.
 8. „Smrt u Sinanovoj tekiji“, во: Ivo Andrić, Priča o vezirovom slonu. Beograd: Rad, 1962, стр. 76-86.
 9. I. E. Babelj, Crvena konjica. Beograd: Rad, 1969, стр. 37-39.
 10. Антологија на бразилскиот расказ. Скопје: Три, 2012, стр. 286.
 11. Horhe Luis Borhes, Маštarije. Beograd: Paidea, 2006, стр. 85-94.
 12. Хорхе Луис Борхес, Алеф. Скопје: Бегемот, 2015, стр. 27-33.
 13. Хорхе Луис Борхес, Алеф. Скопје: Бегемот, 2015, стр. 67-75.
 14. 14,0 14,1 Дозгулпмус, Тритонус, Темплум, Скопје, 2008.
 15. 15,0 15,1 Драган Георгиевски, Метаморфузија, Темплум, Скопје, 2013.
 16. Aleksandar Grin, Pacolovac. Beograd: Rad, 1979, стр. 5-13.
 17. Мирослав Јосиħ Вишњић, Сабране приповетке. Београд: Драганић, 1995, стр. 237-241.
 18. Italo Kalvino, Kosmikomike: stare i nove. Beograd: Paidea, 2008, стр. 246-257.
 19. 19,0 19,1 19,2 Danilo Kiš, Enciklopedija mrtvih. Beograd: Arhipelag, 2015.
 20. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 96-97.
 21. Miroslav Krleža, Hrvatski bog Mars. Beograd: Rad, 1963, стр. 87-124.
 22. Преводи на литературни дела од автори кои добиле Нобелова награда. Битола: НИД „Микена“, 2010.
 23. Сакам книги Рецензија на романот
 24. Gabrijel Garsija Markes, Oči plavog psa. Beograd: Sezam Book, 2015, стр. 5-13.
 25. Gabrijel Garsija Markes, Oči plavog psa. Beograd: Sezam Book, 2015, стр. 37-45.
 26. Gabrijel Garsija Markes, Oči plavog psa. Beograd: Sezam Book, 2015, стр. 15-25.
 27. Габриел Гарсија Маркес, Есента на патријархот / Хроника на една најавена смрт. Скопје: Мисла, 1983.
 28. „Читај, патувај, уживај – Саем на книга 2016 – програма на активности“, Антолог, 2016.
 29. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 195.
 30. Milorad Pavić, Ruski hrt i nove priče. Beograd: Književne novine, 1986, стр. 169-171.
 31. Горан Петревски, Одбрани трудови. Скопје: Темплум, 2014.
 32. Luiđi Pirandelo, Novele. Beograd: Rad, 1962, стр. 102-116.
 33. Меша Селимовиќ, Дервишот и смртта. Скопје: АЕА издавачи, Матица македонска, 2000.
 34. Luj-Ferdinand Selin, Putovanje nakraj noći. Beograd: LOM, 2019.
 35. Димитар Солев, Одбрани раскази. Скопје: Мисла, 1970.
 36. Jahn 1999, p. 3.
 37. Антологија на бразилскиот расказ. Скопје: Три, 2012, стр. 283.
 38. Karlos Fuentes, Smrt Artemija Kruza. Beograd: Dereta, 2015.
 39. Карел Чапек, Раскази од другиот џеб, Темплум, Скопје, 2012.
 40. „Легенда за смртта на секретарот“, во: Живко Чинго, Пожар. Скопје: Македонска книга, 1970, стр. 122-131.
 41. „Смртта на градинарот“, во: Живко Чинго, Пожар. Скопје: Македонска книга, 1970, стр. 30-35.
 42. Живко Чинго, Пасквелија. Скопје: Култура, 1968, стр. 31-37.
 43. Branimir Šćepanović, Usta puna zemlje – Smrt gospodina Goluže. Beograd: Dereta, 2019, стр. 79-118.
 44. Branimir Šćepanović, Usta puna zemlje – Smrt gospodina Goluže. Beograd: Dereta, 2019, стр. 5-77.
 45. Војислав Ђурић, Антологија српских народних јуначких песама. Београд: Српска књижевна задруга, 2012, стр. 229-233.
 46. „Смрт Сењанина Ива“, во: Војислав Ђурић, Антологија српских народних јуначких песама. Београд: Српска књижевна задруга, 2012, стр. 360-362.
 47. Хајдуци. Београд: Народна књига, 1965, стр. 131-137.
 48. Народне лирске песме. Београд: Просвета, 1963, стр. 57.
 49. Народне лирске песме. Београд: Просвета, 1963, стр. 58-60.
 50. Народне лирске песме. Београд: Просвета, 1963, стр. 65.
 51. Bugarštice. Beograd: Rad, 1969, стр. 21-23.
 52. Bugarštice. Beograd: Rad, 1969, стр. 27-29.
 53. Bugarštice. Beograd: Rad, 1969, стр. 40-43.
 54. Junačke narodne pesme, Rad, Beograd, 1959, стр. 64-66.
 55. „Смрт Марка Краљевића“, во: Народне епске песме I. Београд: Просвета (без дата), стр. 149-153.
 56. Junačke narodne pesme, Rad, beograd, 1959, стр. 98-101.
 57. Junačke narodne pesme, Rad, beograd, 1959, стр. 88-94.
 58. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 141-142.
 59. Ivan Mažuranić, Smrt Smail-age Čengijića. Beograd: Rad, 1960.
 60. Charles Baudelaire, Spleen Pariza. Zgreb: Mladost, 1952, стр. 82-87.
 61. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 97.
 62. Јован Котевски, Пеплосија. Мисла, Скопје, 1966, стр. 30.
 63. Јован Котевски, Пеплосија. Мисла, Скопје, 1966, стр. 53.
 64. Đ. Leopardi, Pesme i proza. Beograd: Rad, 1964, стр. 38-41.
 65. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 40.
 66. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 121.
 67. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 147.
 68. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 77.
 69. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 100-102.
 70. Андре Бретон, Рајот не е наполно загубен. Скопје: Култура, 1989, стр. 48-49.
 71. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 12-13.
 72. Pjer Paolo Pazolini, Put i nebo. Beograd: Mali vrt, 2016, стр. 29-30.
 73. Viktor Igo, Pesme. Beograd: Rad, 1969, стр. 43.
 74. Рајнер Марија Рилке, Искуство тишине. Београд: Paideia, 2014, стр. 42.
 75. Раде Силјан, „Неповторлива творечка појава“, во: Бранко Миљковиќ, Избор. Скопје: Мисла, Култура и Македонска книга, 1988, стр. 117.
 76. Бранко Миљковиќ, Избор. Скопје: Мисла, Култура и Македонска книга, 1988, стр. 49.
 77. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 204-224.
 78. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 227-229.
 79. Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 105.
 80. T. S. Eliot, Selected Poems. Harmondsworth, Middlesex: Penguin Books in association with Faber and Faber, 1952, стр. 61.
 81. Рајнер Марија Рилке, Искуство тишине. Београд: Paideia, 2014, стр. 56.
 82. Рајнер Марија Рилке, Искуство тишине. Београд: Paideia, 2014, стр. 61.
 83. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 18-19.
 84. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 28.
 85. Antun Gustav Matoš I. Sarajevo: Svjetlost, 1962, стр. 40.
 86. Јован Дучић, Сабрана дела II, Песме љубави и смрти. Београд: Народна просвета (без дата), стр. 88-95.
 87. Јован Дучић, Сабрана дела II, Песме љубави и смрти. Београд: Народна просвета (без дата), стр. 60-61.
 88. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 111-113.
 89. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 275.
 90. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 26.
 91. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 89.
 92. Desanka Maksimović, Izabrane pesme (peto dopunjeno izdanje). Beograd: BIGZ, 1985, стр. 112.
 93. Desanka Maksimović, Izabrane pesme (peto dopunjeno izdanje). Beograd: BIGZ, 1985, стр. 111.
 94. Desanka Maksimović, Izabrane pesme (peto dopunjeno izdanje). Beograd: BIGZ, 1985, стр. 130.
 95. Мак Диздар, Горчин. Скопје, Македонска книга, стр. 111.
 96. Ана Бунтеска, Стави лајк на сопствениот живот. Скопје: Матица Македонска, 2015, стр. 120-121.
 97. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 58-59.
 98. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 139.
 99. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 224-225.
 100. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 240-241.
 101. Tihomir Vučković, „Artur Miler“, во: Artur Miler, Smrt trgovačkog putnika. Beograd: Rad, 1969, стр. 87-89.
 102. „Napomena priređivača“, во: Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 329.
 103. YouTUbe, Maurice Ravel - Pavane for Dead Princess (пристапено на 9.11.2017)
 104. YouTube, Rachmaninov: The Isle of the Dead, Symphonic poem Op. 29 - Andrew Davis (пристапено на 5.2.2017)
 105. DISCOGS, Ennio Morricone ‎– The Best Of Ennio Morricone (пристапено на 31.8.2019)
 106. Discogs, Napalm Death (пристапено на 3 февруари 2021)
 107. 107,0 107,1 YouTube, Ice Cube - Death Certificate (1991) (FULL ALBUM) (пристапено на 9.3.2017)
 108. Anastasia, Before the Rain, Polygram Music.
 109. YouTube, Atomic Rooster - Death Walks Behind You (пристапено на 22.12.2016)
 110. YouTube, Blood Sweat & Tears - And when I die (пристапено на 3.4.2018)
 111. DISCOGS, Bongwater – Too Much Sleep (пристапено на 1 јули 2021)
 112. 112,0 112,1 DISCOGS, Goran Bregović ‎– Arizona Dream (Original Motion Picture Soundtrack) (пристапено на 19.8.2020)
 113. DISCOGS, The Birthday Party ‎– Junkyard (пристапено на 5.8.2020)
 114. DISCOGS, buldozer - smrt morisona džima (пристапено на 22 јули 2021)
 115. The Velvet Underground - The Black Angel's Death Song (Lyrics) (пристапено на 15.11.2016)
 116. DD Synthesis, SJF Records, 1996.
 117. Discogs, Echo And The Bunnymen* ‎– Crocodiles (пристапено на 21.3.2021)
 118. The Kinks - Something Else 1967 (Full Vinyl 2003) (пристапено на 16.2.2019)
 119. DISCOGS, The Clash ‎– London Calling (пристапено на 9.5.2020)
 120. DISCOGS, Metallica ‎– Ride The Lightning (пристапено на 12.9.2020)
 121. Mooger Fooger, 4th of July, Corpus Delicti Records, CD 001.
 122. Discogs, Napalm Death ‎– Scum (пристапено на 3 февруари 2021)
 123. Discogs, Napalm Death – From Enslavement To Obliteration (пристапено на 3 февруари 2021)
 124. YouTube, Song For The Dead- Randy Newman (Vinyl Restoration) (пристапено на 8.10.2017)
 125. Discogs, Orange Juice (3) ‎– You Can't Hide Your Love Forever (пристапено на 22 март 2021)
 126. YouTube, Slayer ~ Angel of Death (Lyrics) (пристапено на 22.12.2017)
 127. DISCOGS, Sonic Youth ‎– Evol (пристапено на 26.7.2019)
 128. DISCOGS, Various ‎– Judgment Night (Music From The Motion Picture) (пристапено на 29.7.2020)
 129. YouTube, Wall of Death - Richard and Linda Thompson (пристапено на 15.5.2017)
 130. DISCOGS, Faith No More ‎– Introduce Yourself (пристапено на 19.8.2020)
 131. YouTube, The Fall - Extricate (1990)(full album) (пристапено на 29.6.2017)
 132. 132,0 132,1 Хахаха, Сиромашни и богати, HMRL 027, Moonlee Records, 2012.
 133. DISCOGS, Hüsker Dü ‎– Land Speed Record (пристапено на 3.12.2020)
 134. 134,0 134,1 134,2 DISCOGS, Kiril Dzajkovski* ‎– Dust (Original Motion Picture Soundtrack) (пристапено на 21.9.2020)
 135. „Смртта ѝ прилега“, Антена, број 952, 23.9.2016, стр. 24.
 136. IMDb, The Death of Mr. Lazarescu (2005) (пристапено на 27.10.2019)
 137. Антена, број 857, 28.11.2014, стр. 27.

ПоврзаноУреди