Милко Бојковски (Куманово, 1985) — македонски писател.

Животопис

уреди

Бојковски е роден во Куманово, во 1985 година. Дипломирал општа и компаративна книжевност на Филилошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје.[1]

Творештво

уреди

Бојковски пишува поезија и кратки раскази. Неговите творби повремено се објавувани во е-списанието „Електролит“, на српската интернет-страница за поезија „Поезин“, како и во Балканскиот книжевен гласник. Автор е на поетските книги „Загубениот Париз“ (2012) и „Хиени во градот“ (2019), а во 2017 година ја објавил збирката раскази „Фотографии од пеколот“. Во прозните дела најчесто обработува проблеми од животот на младите луѓе во градските средини, а често пишува и за неговото отуѓување од материјалниот свет. Неговиот книжевен јазик и стилот се блиски до постмодернизмот.[2] [3]

Три негови кратки раскази се застапени во антологијата на македонскиот краток расказ, „Џинџуџе во земјата на афионите“ (Темплум, 2022).[4]

Наводи

уреди
  1. Милко Бојковски, Фотографии од пеколот. Скопје: Бегемот, 2017.
  2. Милко Бојковски, Фотографии од пеколот. Скопје: Бегемот, 2017.
  3. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 366.
  4. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 301-304.