Иван Тургенев

руски писател

Иван Сергеевич Тургенев (Орел, 28 октомври 1818Париз, 22 август 1883) — руски писател, еден од најзначајните претставници на рускиот реализам. Неговите дела извршиле големо влијание врз новелистиката. Најзначајните дела му се романите: „Благородничко гнездо“, „Рудин“, „Татковци и деца“ и „Спроти новите дни“ и драматаЕден месец на село“.

Иван Тургенев
Ivan Turgenev
Turgenev by Repin.jpg
Иља Репин, Портрет на Тургенев (1874)
Роден/аИван Сергеевич Тургенев
9 ноември 1818(1818-11-09)
Орел, Гувернија Орел, Руска Империја
Починат/а3 септември 1883(1883-09-03) (возр. 64)
Буживал, Сена и Уаза, Трета Француска Република
ЗанимањеПисател, поет, преведувач
ЖанрРоман, расказ
Книжевно движењеРеализам
Значајни делаСкици на спортистотТатковци и децаЕден месец на село

Потпис

Значење и влијаниеУреди

Во романот „Шунка на 'ржан леб“, Чарлс Буковски наведува дека еден од првите писател кои му оставиле силен впечаток бил токму Тургенев, опишувајќи го со зборовите: „Тургенев беше многу сериозен тип, но успеваше да ме насмее, зашто може да биде многу смешно кога првпат ќе чуеш некоја вистина. Кога нечија вистина е иста како твојата, и кога се чини дека тој ја кажува само за тебе, тоа е навистина нешто.“[1]

НаводиУреди

  1. Čarls Bukovski, Bludni sin. Beograd: BIGZ, 1986, стр. 164.

Предлошка:Иван Сергеевич Тургенев