Бесмртност (или вечен живот) е концепт за живеењето на физичка или духовна форма во бесконечна должина од време.[1]

Бидејќи бесмртноста е негирање на смртноста, односно на умирањето, луѓето отсекогаш се занимавале со неа. Во Епот за Гилгамеш, едно од првите книжевни дела што датира од 22 век п.н.е., главниот јунак е во потрагата по бесмртност за себеси.[2] Религиите зборуваат со бесмртноста на душата, а оваа тема е чест предмет на шпекулации, фантазија и дебата.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. (cf Concise Oxford Dictionary
  2. Joel Garreau (31 октомври 2007). „The Invincible Man“. Washington Post: C01.