Хардкор-панк
Стилско потекло: панк
Културно потекло: рани 80ти Северна Америка
Типични инструменти: гитара - бас - тапани
Мејнстрим популарност: мала или никаква за време на појавата на групите, стекнува многу популарност последниве години
Изведени форми:емо - постхардкор
Поджанрови
христијански хардкор - краст-панк - ди-бит - меткор - мелодичен хардкор - пауер вајоленс - квиркор - Скејт панк - стрејт еџ - Трешкор - Јут кру
Фузиски жанрови
кросовер-треш - Фанккор - гранџ - металкор
Регионални сцени
Австралија - Бразил - Канада - Европа: Италија - Јужен Велс - Скандинавија - Јапонија - САД: Бостон - Чикаго - Детроит - Лос Анџелес - Минеаполис - Њу Џерси - Њујорк - Северна Каролина - Феникс - Сиетл - Сан Франциско - Јужна Калифорнија - Тексас - Вашингтон
Други теми
Брејкдаун - Хардкор танцување - Листа на групи - DIY панк етика

Хардкор-панк или хардкор (англиски: hardcore punk) — интензивирана верзија на панк што се одликува со кратки, гласни и често пасионирани песни со исклучително брзо темпо и промена на акорди.