Отвори го главното мени
Рускиот писател Антон Павлович Чехов на поштенска марка од 2010 г.

Писател е лице што твори уметнички литературни дела[1] или како роман, раскази, поезија, театарски претстави, сценарија или есеи. Особено се однесува на оние лица чија професионална определба е пишувањето.

Писателите јазикот изразуваат идеи и слики. Творештвото на еден писател може да има голем удел во културната содржина на неговото општество.[2]

ПоврзаноУреди

Писателот како тема во уметностаУреди

  • „Нов талентиран писател“ - краток расказ на рускиот писател Данил Хармс.[3]

НаводиУреди

  1. писател - Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. Magill, Frank N. (1974). Cyclopedia of World Authors. том I, II, III (прераб. издание). Englewood Cliffs, New Jersey: Salem Press. стр. 1–1973.  [A compilation of the bibliographies and short biographies of notable authors up to 1974.]
  3. Danil Harms, Sto slučajeva. Beograd: Laguna, 2016, стр. 175-176.