Климент Булоски, познат и по псевдонимот Дозгулпмус — македонски писател.

Творештво

уреди

Булоски се појавил на книжевната сцена со збирката раскази „Тритонус“ од 2008 година за која ја добил наградата „Новите!“. Според дел од книжевната ктирика, таа е една од најдобрите и најзгуснатите дебитантски книги во историјата на македонската книжевност.[1] Три негови кратки раскази се застапени во антологијата на македонскиот краток расказ, „Џинџуџе во земјата на афионите“ (Темплум, 2022).[2]

Наводи

уреди
  1. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 363.
  2. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 231-235.