Ѓорѓи Абаџиев

Ѓорѓи Абаџиев (Дојран, 7 октомври 1910 - Скопје, 2 август 1963) — македонски раскажувач, романописец, историограф, публицист и сценарист.

Ѓорѓи Абаџиев
Роден/а7 октомври 1910
Македонија Дојран, Македонија
Починат/а2 август 1963
Македонија Скопје, Македонија
ЗанимањеПисател
Споменик на Ѓорѓи Абаџиев

Уште како дете со неговите родители, за време на Првата балканска војна, се преселил во Горна Џумаја (Благоевград). Таму завршил основно образование и гимназија. Студирал на Правниот факултет во Софија каде што зел активно учество во организациите на прогресивната македонска емиграција во Бугарија. Бил еден од основачите на Македонскиот литературен кружок (1938-1941) и член на Македонскиот литературен кружок „Никола Вапцаров“ во Софија (1946-1947). Бил уредник на весникот „Македонско знаме“ (1945-1947). По враќањето во Македонија, во 1948 година, развива плодна дејност како писател, публицист и историчар. Работел во Институтот за национална историја во Скопје и бил негов директор. Член на Друштвото на писателите на Македонија од 1949 година.[1]

За својата литературна работа добил повеќе награди и признанија. Добитник е на наградите за проза на НР Македонија и „11 Октомври“.

Сценариото за филмот „Мис Стон“ (1958) е неговиот прв чекор во филмската уметност.[2]

ТворештвоУреди

Ѓорѓи Абаџиев е познат како историски белетрист бидејќи историјата има истакнато место во неговите дела. Автор е на книгите:

  • „Труд и луѓе“ (уметнички репортажи и раскази, коавторство, 1936)
  • „Изгрев“ (раскази, 1950)
  • „Епопејата на Ножот“ (раскази, 1951)
  • „Последна средба“ (раскази, 1953)
  • „Арамиско гнездо“ (роман, 1954)
  • „Пустина“ (роман, 1961)
  • „Балканските војни и Македонија“ (монографија, 1972) [1]

Во 1972 г. е објавен избор од неговото творештво во четири тома. (македонски)

НаводиУреди

  1. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 17.
  2. Мис Стон на МИФЦ.

Надворешни врскиУреди