Симон Дракул

Симон Дракулмакедонски раскажувач, романописец, драмски автор, сценарист, историчар и преведувач.

Симон Дракул
Simon Drakul.jpg
Роден/а24 септември 1930
Македонија Лазарополе, Македонија
Починат/а11 јануари 1999(1999-01-11) (возр. 68)
Македонија Скопје, Македонија
Занимањеписател, историчар, преведувач

ЖивотописУреди

 
Негова биста во родното Лазарополе

Роден е во Лазарополе на 24 септември 1930 година. Поради италијанската окупација, се школувал со прекини[1] при што учел во учел во Охрид и во Скопје. Завршил Филолошки факултет во Скопје. Доктор по филозофски науки. Работел во весниците „Млад борец“ и „Нова Македонија“, бил уредник во издавачката куќа „Кочо Рацин“ и директор на драмата во Македонскиот народен театар во Скопје. Исто така, бил член на редакцијата на списанието „Современост“, научен советник во Институтот за национална историја на Македонија и претседател на ДПМ чиј член бил од 1953 година. Починал во Скопје на 11 јануари 1999 година.[2]

ТворештвоУреди

Дракул најчесто обработува теми и мотиви од селскиот живот, а неговите дела се одликуваат со прекрасни пејзажи кои речиси секогаш се спротивставени на мачниот живот на луѓето.[3]

БиблиографијаУреди

 • Планините и далечините (раскази, 1953)
 • Витли во поројот (раскази, 1956)
 • И ѕвездите паѓаат сами (роман, 1957)
 • Белата долина (роман, 1962)
 • Буни (триптих: повест, роман, драма, 1980)
 • Распаќа (раскази, 1985)
 • Архимандрит Анатолиј Зографски (монографија, 1988)
 • Или смрт, тетралогија: Глужд, Јас Георги Николов Делчев, Полноќна чета, Кобно место (1989), Жедна месечина (роман, 1997), Апостол војводата (монодрама, 1998)

НаградиУреди

 • „Кирил Пејчиновиќ“
 • „Рациново признание“[4]

НаводиУреди

 1. Георги Сталев (приредувач), Современи македонски раскажувачи, избор. Скопје: Детска радост, Култура, Македонска книга, Мисла и Наша книга, 1990, стр. 113.
 2. Симон Дракул – биографија
 3. Георги Сталев (приредувач), Современи македонски раскажувачи, избор. Скопје: Детска радост, Култура, Македонска книга, Мисла и Наша книга, 1990, стр. 113.
 4. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, Скопје, 2004, стр. 81.

Надворешни врскиУреди