Стефан Марковски


Стефан Марковски (Гевгелија, 1 декември 1990) — македонски писател, поет, сценарист и филозоф.

Стефан Марковски
Stefan Markovski.jpg
Роден Стефан Марковски
1 декември 1990
Гевгелија, Македонија Македонија
Занимање Писател, поет и филозоф

БиографијаУреди

Стефан Марковски е роден во Гевгелија, каде завршил основно и средно образование. Дипломирал на Катедрата за општа и компаративна книжевност при Филолошкиот Факултет „Блаже Конески“, како и на Институтот за Филозофија на Филозофскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

Магистрирал Филмско и ТВ сценарио на Факултетот за Драмски Уметности.

Пишува уште од основноучилишните денови, кога ги завршил и своите први книги.

За романот „Еднонасочно“ во 2009-та ја добил наградата „Петре М. Андреевски“ од Фондацијата „Рамковски“.[1]

Во 2014-та му е врачено признанието на Општина Гевгелија – „7 Ноември“ [2] за достигнувања во културата и придонес во културната афирмација на градот.

Добитник е на „Гран При“ на поетскиот фестивал „Литературни Искри“ – Гостивар.[3]

Во 2015-та ја добил наградата „Македонска книжевна авангарда“ за збирката раскази „Продавачот на ветар и магла и други приказни“.[1]

За поетската збирка „Сиво сјаат вселените“ во 2016-та ја добил наградата „Бели мугри[2], а следната година и наградите „Крсте Чачански“[3] и „Книжевно перо“[4] од Хрватското книжевно друштво за збирката кратки раскази „Смртта долетува насмевната“.

Добитник е и на неколку домашни и странски награди за есеи, како и на книжевни резиденции.

Застапен е во повеќе антологии. Објавува студии и статии во различни списанија за литература, уметност, наука и филозофија од земјата и странство.

Извадоци од неговото творештво и книги се преведени и објавени на повеќе јазици.

Марковски е главен и одговорен уредник на списанието за литература, култура и уметност „Современост“ и уредник на поетските збирки вклучени во проектот „Метрички карван“.

Член е на Друштвото на писателите на Македонија, платформата Версополис[4], Македонскиот центар на Интернационалниот театарски институт (ИТИ) и други меѓународни асоцијации.

 
Настап и предавање на Марковски во библиотеката Сан Херонимо во Сан Себастијан, Шпанија

ТворештвоУреди

Марковски е автор на дела од повеќе области и жанрови, вклучувајќи прозни, поетски, драмски и теориски книги.

  • Романи: Еднонасочно, 2009; Еретички писма или наоѓајќи ги небата што сјаат црвено, 2018.
  • Раскази: Продавачот на ветар и магла и други приказни, 2015; Смртта долетува насмевната, 2017.
  • Поезија: За некои спомени од онаа некогашност, 2010; Апеирон, 2010; In Nomine, 2016; Сиво сјаат вселените, 2016; По трагата на белиот грифон; 2018, Хипербог, 2019.
  • Психолошки и филозофски дела: Хиерархиска еволуција на свеста, 2012; Мета(де)конструкција и општа филозофија, 2012; Среќата е глагол, 2013
  • Драма: Мајстори за огледала, 2019.
  • Теорија: Потенцијалите на жанрот крими-драма преку сценариото за игран филм „Се викам Слобода“, 2019.

Во 2019-та бил објавен и поетски избор од Марковски на македонски и англиски јазик насловен Promised Land[5].

Покрај своето книжевно творештво, Марковски е автор на трудови, меѓу кои и на пионерски прегледен труд од областа на неврофилозофијата, насловен „Улогата и влијанието на неврофилозофијата врз современите когнитивистички и физиолошки парадигми за свеста“, објавен во 2018 година, како и „Вештачката интелигенција и можноста за програма-генератор на текстови на македонски литературен јазик“, студија која ги анализира можностите за развивање оперативна вештачка интелигенција на македонски јазик.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди