Петар Ширилов (18 мај 1934, с. Горничево, Леринско, - 5 септември 1988, Скопје) — македонски раскажувач, романописец и литературен критичар. Завршил средно земјоделско училиште во Струмица. Студирал на Филозофски факултет во Скопје. Работел во културната рубрика на Радио Скопје, а потоа како новинар-уредник во весникот „Трудбеник“. Бил член на редакцијата на „Современост“. Член на ДПМ од 1964 година.

Петар Ширилов

Книжевно творештво Уреди

 • За детството и светулките (раскази, 1961)
 • Заветрина спроти виулицата (роман, 1962)
 • Плачат оние планини за мене (роман, 1965)
 • Светогорци (роман, 1966)
 • Бунт во каменот (раскази, 1966)
 • Од болот до метафората (есеи, 1971)
 • Црноборје (роман, 1972)
 • Историја и револуција (огледи и студии, 1973)
 • Мислата и делото на Димитар Митрев (монографија, 1974)
 • Земја во дулбија (роман, 1976)
 • Света шума (роман, 1978)
 • Геометри (раскази, 1988)[1]

Наводи Уреди

 1. „Биографија на саjтот на Друштвото на писателите на Македонија“. Архивирано од изворникот на 2010-03-06. Посетено на 2009-08-07.