Христо Петрески

Христо Петрески (4 февруари 1957, Крушево) — македонски писател, сликар, новинар и директор на издавачката куќа „Феникс“.

Христо Петрески
Македонски писател, сликар, новинар и директор на издавачка куќа
Државјанствомакедонско
ОбразованиеЕкономскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ Скопје

Животопис

уреди

Петрески е роден на 4 февруари 1957 година во Крушево. Дипломирал на Економскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Тој е основач е и директор на издавачката куќа "Феникс" и Фондацијата "Македонија презент" - Скопје. Член е на Друштвото на писателите на Македонија[1] од 1985 година. Исто така, тој е еден од основачите на списанието "Стожер" на манифестацијата "Празник на липите" и главен и одговорен уредник на списанието "Книжевна академија". Активно се занимава и со сликарство[2], учествувал на повеќе ликовни колонии[3] и бил повеќепати изложуван[4].

Творештво

уреди

Поетски книги за возрасни:

 • "Огледало" ("Современост" - Скопје, 1979)
 • "Вулканска потреба" ("Култура" - Скопје, 1981)
 • "Разговор со ѕидовите" (Разговор са зидовима) ("Омладинска искра" - Сплит, 1981)
 • "Во јагодата црв" (У јагоди црв) ("Студентски збор" - Скопје, 1982)
 • "Врв" (Врх) ("Мисирков" - Битола, 1983)
 • "Штит" ("Мисла" - Скопје, 1985)
 • "Туѓо тело" (Туѓе тело) ("Македонска книга" - Скопје, 1990)
 • "Патник на враќање" (Путник у повратку) ("Мацуо Башо" - Оџаци, 1991)
 • "Забел" (Забел) (избор, "Мисла" - Скопје, 1991)
 • "Камен јазик" (Камени језик) ("Феникс" - Скопје, 1996)
 • "Стаклен клуч" (Стаклени кључ) ("Феникс" - Скопје, 2003).

Поетски книги за деца и млади:

 • "Бонсаи" ("Детска радост" - Скопје, 1991)
 • "Бел петел врн ветер" (Бели петао црни ветар) (брзозоборки, "Детска радост" - Скопје, 1992)

Проза за возрасни:

 • "Продавница на чист воздух" (Продавница чистог ваздуха) ("Мисла" - Скопје, 1988)
 • "Добриот ѓавол" (Добри ѓаво) ("Феникс" - Скопје, 1996)

Проза за деца и млади:

 • "Скопскиот трамвај" (Скопски трамвај) ("Феникс" - Скопје, 1996)
 • "Најголемата тајна" (Највеќа тајна) ("Феникс" - Скопје, 2004)

Критики:

 • "Споени садови" (Спојени судови) ("Наша книга" - Скопје, 1986)

Публицистика:

 • "Дванаесет горостаси" (Дванаест горостаса) ("Млад борец" - Скопје, 1983)
 • "Собеседници" (Сабеседници) ("Наша книга" - Скопје, 1989)

Антологии и избори:

 • "Вишнеења" (Узвисивања) (родољубива поезија, "Млад борец" - Скопје, 1980)
 • "Визија на целината" (Визија целине) (светски краток расказ, "Мисла" - Скопје, 1992)
 • "Белиот фустан" (Бела хаљина) (светска куса проза, "Феникс" - Скопје - 2001)
 • "Во стварноста е реалноста сосема поинаква" (У стварности је реалност сасвим другачија) (светски графити, "Феникс" - Скопје, 2002)
 • "Подарок од срцето" (Дар од срца) (љубовни песни и писма, "Феникс" - Скопје, 2003)

Во октомври 2014 година, во Здружението на писателите на Србија биле промовирани две збирки поезија на Петрески: „Погрешен човек“ и „Под потковицата на коњот“, објавени двојазично, на македонски и на српски јазик. „Погрешен човек“ е објавена од Националниот совет на Македонците во Србија, додека втората збирка е издание на Клубот на љубителите на книгата „Мајдан“. Исто така, на меѓународниот саем на книгата во Белград била претставена и збирка раскази на Петрески (на српски јазик), во издание на „Арте“ од Белград.[5]

Награди

уреди

Христо Петрески е добитник на повеќе награди:

Наводи

уреди
 1. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 198 - 199.
 2. info@fakulteti.mk, Fakulteti mk-. „Писателот, сликар и новинар Христо Петрески открива: „Пишувам со слики, а сликам со бои". fakulteti.mk. Посетено на 2023-11-17.
 3. „Христо Петрески на ликовна колонија во Србија“. Сител Телевизија. Посетено на 2023-11-17.
 4. „Христо Петрески изложува во Штип“. Istok Press. 2018-03-09. Посетено на 2023-11-17.
 5. „Промоција на две книги од Христо Петрески во Белград“, Дневник, година XVIII, број 5601, понеделник, 27 октомври 2014, стр. 19.
 6. „Христо Петрески е добитникот на наградата „Рациново признание" за 2012 година“. Идивиди. Посетено на 8 јуни 2020.
 7. info@fakulteti.mk, Fakulteti mk-. „Христo Петрески добитник на поетската награда „Караманов 2021". fakulteti.mk. Посетено на 2023-11-16.