Список на земјите по БДП (номинален)

список на статии на Викимедија

Статијава дава список на земјите во светот подредени по нивниот бруто-домашен производ (БДП) - пазарната вредност на сите конечни стоки и услуги на една земја за дадена година. Наведените проценети вредности се пресметани согласно пазарниот или официјалниот владин курс.

Карта на земјите во светот според номинален БДП во 2011 г. (Светска книга на факти).[1]

Неколку од наведените економии не се сметаат за земји (светот, ЕУ и некои зависни територии), но фигурираат на списоците бидејќи стојат во изворите. На овие економии не им се дава ранг, туку се наведуваат по потреба.

Тука претставените податоци не го земаат предвид трошокот на живеење во разни земји. Покрај тоа, резултатите знаат во голема мера да се разликуваат од година на година, зависно од колебањата на курсот на валутата на дадената земја. Ваквите колебања го менуваат рангот на земјата од една година на друга, но не претставуваат одраз на фактичкиот животен стандард на народот. Поради тоа, овие бројки треба да се користат внимателно и да се земаат предвид само онаму каде што има смисла.

Некои земји или региони имаат богато население, но може да се водат со мал БДП. Ова се должи на тоа што земјата или регионот има малубројно население, а оттаму и мала вкупна економија. БДП се пресметува со множење на бројот на населението со богатството по глава на жител.

Споредбите за богатството на земјите честопати се прават врз основа на паритетот на куповната моќ (ПКМ), при што бројките се прилагодуваат во однос на разликите во трошокот на живеење во разните земји. (погл. Список на земјите по БДП (ПКМ)) Употребата на ПКМ го отстранува проблемот со валутниот курс, но има и свои недостатоци: не ја одразува вредноста на економскиот удел во меѓународната трговија, и затоа бара повеќе проценување отколку номиналниот БДП. Сè на сè, бројките за ПКМ по глава на жител се потесно распределени отколку бројките за номиналниот БДП по глава на жител.

На првиот список се прикажани податоци од Статистичкото одделение на ООН за 2010 г. Вториот содржи податоци на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) за 2011 г.б1б5б6 На третиот стојат проценките на Светската банка (претежно за 2011 г.), а на четвртиот се проценките на Светската книга на факти на ЦИА (исто така претежно за 2001 г.)

Список уреди

Според ООН (2010)[2] Според ММФ (2011)[3] Според Светската банка (1990–2011)[4] Според Светската книга на факти (2000–2011)[1]
Место Земја/Регион БДП во 2010 (млн US$)
 Свет 62.633.783
1   САД &1000000001444710000000014.447.100
2   Кина &100000000057393580000005.739.358
3   Јапонија &100000000054588730000005.458.873
4   Германија &100000000032803340000003.280.334
5   Франција &100000000025598500000002.559.850
6   Обединето Кралство &100000000022535520000002.253.552
7   Бразил &100000000020889660000002.088.966
8   Италија &100000000020512900000002.051.290
9   Индија &100000000017223280000001.722.328
10   Канада &100000000015770400000001.577.040
11   Русија &100000000014798230000001.479.823
12   Шпанија &100000000014073220000001.407.322
13   Австралија &100000000012719450000001.271.945
14   Мексико &100000000010322240000001.032.224
15   Јужна Кореја &100000000010143690000001.014.369
16   Холандија &10000000000779310000000779.310
17   Турција &10000000000734440000000734.440
18   Индонезија &10000000000707448000000707.448
19   Швајцарија &10000000000527920000000527.920
20   Полска &10000000000469393000000469.393
21   Белгија &10000000000469347000000469.347
22   Шведска &10000000000458725000000458.725
23   Саудиска Арабија &10000000000434666000000434.666
24   Норвешка &10000000000413056000000413.056
25   Венецуела &10000000000391307000000391.307
26   Иран &10000000000386670000000386.670
27   Австрија &10000000000379047000000379.047
28   Аргентина &10000000000370263000000370.263
29   ЈАР &10000000000363704000000363.704
30   Тајланд &10000000000318850000000318.850
31   Данска &10000000000309866000000309.866
32   Грција &10000000000301065000000301.065
33   ОАР &10000000000297648000000297.648
34   Колумбија &10000000000288086000000288.086
35   Финска &10000000000238731000000238.731
36   Малезија &10000000000237797000000237.797
37   Португалија &10000000000228859000000228.859
9999999   Хонгконг &10000000000224459000000224.459
38   Сингапур &10000000000222699000000222.699
39   Израел &10000000000217445000000217.445
40   Египет &10000000000215272000000215.272
41   Ирска &10000000000206600000000206.600
42   Чиле &10000000000203443000000203.443
43   Филипини &10000000000199591000000199.591
44   Чешка &10000000000197674000000197.674
45   Нигерија &10000000000196410000000196.410
46   Пакистан &10000000000174150000000174.150
47   Романија &10000000000161629000000161.629
48   Алжир &10000000000158650000000158.650
49   Перу &10000000000157324000000157.324
50   Казахстан &10000000000146908000000146.908
51   Нов Зеланд &10000000000141406000000141.406
52   Украина &10000000000137936000000137.936
53   Унгарија &10000000000128629000000128.629
54   Катар &10000000000127333000000127.333
55   Кувајт &10000000000124331000000124.331
56   Виетнам &10000000000103902000000103.902
57   Бангладеш &1000000000009968900000099.689
9999999   Порторико &1000000000009920200000099.202
58   Мароко &1000000000009154200000091.542
59   Словачка &1000000000008726300000087.263
60   Ангола &1000000000008247000000082.470
61   Судан &1000000000007948000000079.480
62   Либија &1000000000007194500000071.945
63   Куба &1000000000006422000000064.220
64   Хрватска &1000000000006085200000060.852
65   Сирија &1000000000005983400000059.834
66   Еквадор &1000000000005891000000058.910
67   Оман &1000000000005785000000057.850
68   Белорусија &1000000000005471300000054.713
69   Луксембург &1000000000005333000000053.330
70   Азербејџан &1000000000005179700000051.797
71   Доминиканска Република &1000000000005157600000051.576
72   Шри Ланка &1000000000004954900000049.549
73   Бугарија &1000000000004770200000047.702
74   Словенија &1000000000004690600000046.906
75   Тунис &1000000000004425200000044.252
76   Бурма &1000000000004202700000042.027
77   Гватемала &1000000000004147300000041.473
78   Уругвај &1000000000004026500000040.265
79   Либан &1000000000003924800000039.248
80   Узбекистан &1000000000003917300000039.173
81   Србија &1000000000003771300000037.713
82   Литванија &1000000000003647800000036.478
83   Костарика &1000000000003589100000035.891
84   Јемен &1000000000003456900000034.569
85   Гана &1000000000003252000000032.520
86   Кенија &1000000000003248300000032.483
87   Ирак &1000000000002814100000028.141
88   Јордан &1000000000002750400000027.504
9999999   Макао &1000000000002717700000027.177
89   Етиопија &1000000000002692800000026.928
90   Панама &1000000000002677700000026.777
91   Латвија &1000000000002401400000024.014
92   Камерун &1000000000002364900000023.649
93   Туркменистан &1000000000002313000000023.130
94   Кипар &1000000000002295700000022.957
95   Бахреин &1000000000002294500000022.945
96   Брег на Слоновата Коска &1000000000002278000000022.780
97   Танзанија &1000000000002250200000022.502
98   Ел Салвадор &1000000000002121500000021.215
99   Тринидад и Тобаго &1000000000002039700000020.397
100   Боливија &1000000000001964000000019.640
101   Естонија &1000000000001895800000018.958
102   Габон &1000000000001877100000018.771
103   Парагвај &1000000000001788600000017.886
104   Уганда &1000000000001701500000017.015
105   Босна и Херцеговина &1000000000001683700000016.837
106   Замбија &1000000000001620100000016.201
107     Непал &1000000000001602000000016.020
108   Авганистан &1000000000001567600000015.676
109   Хондурас &1000000000001540000000015.400
110   Боцвана &1000000000001485700000014.857
111   Јамајка &1000000000001342800000013.428
112   ДР Конго &1000000000001323000000013.230
113   Брунеј &1000000000001302400000013.024
114   Сенегал &1000000000001284100000012.841
115   Исланд &1000000000001257400000012.574
116   Северна Кореја &1000000000001227800000012.278
117   Екваторска Гвинеја &1000000000001180300000011.803
118   Албанија &1000000000001178300000011.783
119   Намибија &1000000000001170100000011.701
120   Грузија &1000000000001166500000011.665
121   Камбоџа &1000000000001127200000011.272
122   Република Конго &1000000000001077500000010.775
123   Папуа Нова Гвинеја &100000000000097960000009.796
124   Маврициус &100000000000097290000009.729
125   Мозамбик &100000000000095330000009.533
126   Ерменија &100000000000093710000009.371
127   Мали &100000000000092040000009.204
128   Македонија &100000000000091380000009.138
9999999   Нова Каледонија &100000000000088610000008.861
129   Мадагаскар &100000000000087390000008.739
130   Буркина Фасо &100000000000085590000008.559
131   Чад &100000000000081660000008.166
132   Малта &100000000000081630000008.163
133   Бахами &100000000000077020000007.702
9999999   Палестински територии &100000000000073490000007.349
134   Зимбабве &100000000000072040000007.204
9999999   Француска Полинезија &100000000000066790000006.679
135   Бенин &100000000000065580000006.558
136   Никарагва &100000000000065510000006.551
137   Лаос &100000000000064960000006.496
138   Монголија &100000000000061920000006.192
139   Хаити &100000000000061230000006.123
9999999   Бермуда &100000000000060150000006.015
140   Молдавија &100000000000058090000005.809
141   Руанда &100000000000056550000005.655
142   Таџикистан &100000000000056130000005.613
143   Косово &100000000000055900000005.590
144   Нигер &100000000000055490000005.549
145   Монако &100000000000054240000005.424
146   Малави &100000000000053250000005.325
147   Лихтенштајн &100000000000051450000005.145
148   Киргистан &100000000000046160000004.616
149   Гвинеја &100000000000042670000004.267
150   Црна Гора &100000000000041110000004.111
9999999   Холандски Антили &100000000000040780000004.078
151   Барбадос &100000000000039630000003.963
152   Есватини &100000000000039270000003.927
153   Мавританија &100000000000039130000003.913
154   Суринам &100000000000036820000003.682
155   Андора &100000000000034910000003.491
9999999   Кајмански Острови &100000000000032080000003.208
156   Того &100000000000031620000003.162
157   Фиџи &100000000000030520000003.052
9999999   Аруба &100000000000024560000002.456
158   Гвајана &100000000000022600000002.260
159   Еритреја &100000000000022540000002.254
160   Лесото &100000000000021290000002.129
161   Сиера Леоне &100000000000020640000002.064
9999999   Гренланд &100000000000020220000002.022
162   ЦАР &100000000000019840000001.984
163   Зелен ’Рт &100000000000016090000001.609
164   Сан Марино &100000000000014870000001.487
165   Бутан &100000000000014860000001.486
166   Бурунди &100000000000014810000001.481
167   Малдиви &100000000000014800000001.480
168   Белиз &100000000000014010000001.401
9999999   Туркс и Кајкос &100000000000013810000001.381
169   Света Луција &100000000000011640000001.164
170   Џибути &100000000000011400000001.140
171   Антигва и Барбуда &100000000000011180000001.118
172   Сомалија &100000000000010710000001.071
173   Гамбија &100000000000010010000001.001
174   Сејшели &10000000000000991000000991
9999999   Британски Девствени Острови &10000000000000909000000909
175   Либерија &10000000000000873000000873
176   Гвинеја-Бисао &10000000000000817000000817
177   Источен Тимор &10000000000000794000000794
178   Гренада &10000000000000776000000776
179   Вануату &10000000000000710000000710
180   Свети Винцент и Гренадини &10000000000000675000000675
9999999   Занзибар &10000000000000661000000661
181   Соломони &10000000000000642000000642
182   Самоа &10000000000000612000000612
183   Свети Китс и Невис &10000000000000550000000550
184   Комори &10000000000000541000000541
185   Доминика &10000000000000476000000476
186   Тонга &10000000000000369000000369
187   СД Микронезија &10000000000000297000000297
9999999   Кукови Острови &10000000000000248000000248
188   Палау &10000000000000222000000222
189   Сао Томе и Принсипе &10000000000000212000000212
9999999   Ангвила &10000000000000211000000211
190   Маршалски Острови &10000000000000166000000166
191   Кирибати &10000000000000146000000146
192   Науру &1000000000000006300000063
9999999   Монтсерат &1000000000000005500000055
193   Тувалу &1000000000000003100000031
Место Земја/Регион БДП (млн US$)
 Свет 69.899.225[5]
9999999   Европска Унија &1000000000000001760999917,610,826[5]
1   САД &1000000000000001507499915,075,675
2   Кина &100000000000000072980007,298,147б2
3   Јапонија &100000000000000058659995,866,540
4   Германија &100000000000000036070003,607,364
5   Франција &100000000000000027780002,778,085
6   Бразил &100000000000000024920002,492,907
7   Обединето Кралство &100000000000000024310002,431,310
8   Италија &100000000000000021979992,198,732
9   Русија &100000000000000018500001,850,401
10   Индија &100000000000000018260001,826,811
11   Канада &100000000000000017380001,738,954
12   Австралија &100000000000000014860001,486,914
13   Шпанија &100000000000000014790001,479,560
14   Мексико &100000000000000011530001,153,958
15   Јужна Кореја &100000000000000011160001,116,247
16   Индонезија &10000000000000846450000846,450
17   Холандија &10000000000000838111999838,112
18   Турција &10000000000000774336000774,336
19   Швајцарија &10000000000000660760999660,761
20   Саудиска Арабија &10000000000000597086000597,086
21   Шведска &10000000000000544681000544,681
22   Белгија &10000000000000514592999514,593
23   Полска &10000000000000514503000514,503
24   Норвешка &10000000000000485403999485,404
25   Иран &10000000000000482432999482,433
26   Тајван &10000000000000466423999466,424
27   Аргентина &10000000000000444612000444,612
28   Австрија &10000000000000418413999418,414
29   ЈАР &10000000000000408689000408,689
30   Тајланд &10000000000000345672000345,672
31   ОАР &10000000000000341958000341,958
32   Данска &10000000000000332019000332,019
33   Колумбија &10000000000000327625999327,626
34   Венецуела &10000000000000316430999316,431
35   Грција &10000000000000299274999299,275
36   Малезија &10000000000000287942999287,943
37   Финска &10000000000000263487999263,488
38   Сингапур &10000000000000259848999259,849
39   Чиле &10000000000000248431000248,431
40   Нигерија &10000000000000244050000244,050
9999999   Хонгконг &10000000000000243665999243,666
41   Израел &10000000000000243653999243,654
42   Португалија &10000000000000237830999237,831
43   Египет &10000000000000235718999235,719
44   Филипини &10000000000000224770999224,771
45   Ирска &10000000000000221223999221,224
46   Чешка &10000000000000215180000215,180
47   Пакистан &10000000000000210216000210,216
48   Алжир &10000000000000197861999197,862
49   Романија &10000000000000189776000189,776
50   Казахстан &10000000000000186199000186,199
51   Перу &10000000000000177189999177,190
52   Катар &10000000000000173519000173,519
53   Украина &10000000000000165245000165,245
54   Кувајт &10000000000000160984000160,984
55   Нов Зеланд &10000000000000158868999158,869
56   Унгарија &10000000000000140302999140,303
57   Виетнам &10000000000000122721999122,722
58   Ирак &10000000000000114227000114,227
59   Бангладеш &10000000000000113855000113,855
60   Ангола &10000000000000104287999104,288
61   Мароко &1000000000000009927899999,279
62   Словачка &1000000000000009608899996,089
63   Оман &1000000000000007268000072,680
64   Еквадор &1000000000000006647400066,474
65   Азербејџан &1000000000000006481900064,819
66   Судан &1000000000000006399699963,997
67   Хрватска &1000000000000006242799962,428
68   Луксембург &1000000000000005958200059,582
69   Шри Ланка &1000000000000005915200059,152
70   Доминиканска Република &1000000000000005575399955,754
71   Белорусија &1000000000000005513600055,136
72   Бугарија &1000000000000005354500053,545
73   Бурма &1000000000000005144400051,444
74   Словенија &1000000000000005032999950,330
75   Гватемала &1000000000000004689999946,900
76   Уругвај &1000000000000004671000046,710
77   Тунис &1000000000000004599099945,991
78   Узбекистан &1000000000000004535300045,353
79   Србија &1000000000000004331499943,315
80   Литванија &1000000000000004271800042,718
81   Костарика &1000000000000004094700040,947
82   Либан &1000000000000003903900039,039
83   Гана &1000000000000003839399938,394
84   Либија &1000000000000003569899935,699
85   Кенија &1000000000000003405899934,059
86   Јемен &1000000000000003375800033,758
87   Етиопија &1000000000000003171499931,715
88   Панама &1000000000000003056899930,569
89   Јордан &1000000000000002888100028,881
90   Латвија &1000000000000002825199928,252
91   Туркменистан &1000000000000002806200028,062
92   Бахреин &1000000000000002586599925,866
93   Камерун &1000000000000002564900025,649
94   Кипар &1000000000000002471300024,713
95   Брег на Слоновата Коска &1000000000000002409600024,096
96   Парагвај &1000000000000002407999924,080
97   Боливија &1000000000000002405999924,060
98   Танзанија &1000000000000002385099923,851
99   Ел Салвадор &1000000000000002276099922,761
100   Тринидад и Тобаго &1000000000000002257700022,577
101   Естонија &1000000000000002220499922,205
102   Екваторска Гвинеја &1000000000000001958800019,588
103   Замбија &1000000000000001920599919,206
104     Непал &1000000000000001897700018,977
105   Авганистан &1000000000000001831500018,315
106   Босна и Херцеговина &1000000000000001810600018,106
107   Боцвана &1000000000000001767500017,675
108   Јужен Судан &1000000000000001746900017,469
109   Уганда &1000000000000001742500017,425
110   Хондурас &1000000000000001736599917,366
111   Брунеј &1000000000000001636199916,362
112   Габон &1000000000000001597000015,970
113   ДР Конго &1000000000000001571299915,713
114   Јамајка &1000000000000001449000014,490
115   Сенегал &1000000000000001446100014,461
116   Република Конго &1000000000000001443900014,439
117   Грузија &1000000000000001434699914,347
118   Исланд &1000000000000001404800014,048
119   Албанија &1000000000000001297000012,970
120   Камбоџа &1000000000000001289000012,890
121   Папуа Нова Гвинеја &1000000000000001265499912,655
122   Мозамбик &1000000000000001257199912,572
123   Намибија &1000000000000001253299912,533
124   Маврициус &1000000000000001126800011,268
125   Македонија &1000000000000001064400010,644
126   Мали &1000000000000001060599910,606
127   Ерменија &1000000000000001025099910,251
128   Буркина Фасо &1000000000000001019699910,197
129   Мадагаскар &100000000000000099009999,901
130   Зимбабве &100000000000000094580009,458
131   Чад &100000000000000093450009,345
132   Малта &100000000000000089410008,941
133   Монголија &100000000000000087089998,709
134   Лаос &100000000000000083019998,302
135   Бахами &100000000000000077880007,788
136   Хаити &100000000000000073879997,388
137   Бенин &100000000000000072999997,300
138   Никарагва &100000000000000072969997,297
139   Молдавија &100000000000000070030007,003
140   Таџикистан &100000000000000065229996,523
141   Косово &100000000000000064519996,452
142   Руанда &100000000000000063319996,332
143   Нигер &100000000000000060220006,022
144   Киргистан &100000000000000059199995,920
145   Малави &100000000000000056070005,607
146   Гвинеја &100000000000000051699995,170
147   Суринам &100000000000000045519994,552
148   Источен Тимор &100000000000000045389994,539
149   Црна Гора &100000000000000045359994,536
150   Барбадос &100000000000000043129994,313
151   Мавританија &100000000000000041980004,198
152   Есватини &100000000000000039769993,977
153   Фиџи &100000000000000037959993,796
154   Того &100000000000000037000003,700
155   Сиера Леоне &100000000000000029150002,915
156   Еритреја &100000000000000026090002,609
157   Гвајана &100000000000000025770002,577
158   Лесото &100000000000000024889992,489
159   Бурунди &100000000000000023559992,356
160   ЦАР &100000000000000021949992,195
161   Сан Марино &100000000000000020480002,048
162   Малдиви &100000000000000019170001,917
163   Зелен ’Рт &100000000000000019030001,903
164   Либерија &100000000000000015449991,545
165   Бутан &100000000000000015160001,516
166   Белиз &100000000000000014459991,446
167   Џибути &100000000000000012390001,239
168   Света Луција &100000000000000012299991,230
169   Антигва и Барбуда &100000000000000011180001,118
170   Сејшели &100000000000000010169991,017
171   Гамбија &10000000000000977000000977
172   Гвинеја-Бисао &10000000000000969000000969
173   Соломони &10000000000000869000000869
174   Гренада &10000000000000819000000819
175   Вануату &10000000000000760000000760
176   Свети Китс и Невис &10000000000000715000000715
177   Свети Винцент и Гренадини &10000000000000688000000688
178   Самоа &10000000000000634000000634
179   Комори &10000000000000614000000614
180   Доминика &10000000000000483000000483
181   Тонга &10000000000000439000000439
182   Сао Томе и Принсипе &10000000000000248000000248
183   Кирибати &10000000000000167000000167
184   Тувалу &1000000000000003600000036
9999999   Сирија n/a
Место Земја/Регион БДП (млн US$) Година
 Свет 69.983.693б12 2011
9999999   Европска Унија &1000000000000001755199917,552,216б12 2011
1   САД &1000000000000001509399915,094,000 2011
2   Кина &100000000000000073179997,318,499б2 2011
3   Јапонија &100000000000000058670005,867,154 2011
4   Германија &100000000000000035699993,570,556 2011
5   Франција &100000000000000027730002,773,032б4 2011
6   Бразил &100000000000000024760002,476,652 2011
7   Обединето Кралство &100000000000000024310002,431,589 2011
8   Италија &100000000000000021939992,194,750 2011
9   Русија &100000000000000018570001,857,770 2011
10   Индија &100000000000000018470001,847,982 2011
11   Канада &100000000000000017360001,736,051 2011
12   Шпанија &100000000000000014900001,490,810 2011
13   Австралија &100000000000000013710001,371,764 2011
14   Мексико &100000000000000011550001,155,316 2011
15   Јужна Кореја &100000000000000011160001,116,247 2011
16   Индонезија &10000000000000846831999846,832 2011
17   Холандија &10000000000000836256999836,257 2011
18   Турција &10000000000000773091000773,091 2011
19   Швајцарија &10000000000000635649999635,650 2011
20   Саудиска Арабија &10000000000000576823999576,824 2011
21   Шведска &10000000000000538130999538,131 2011
22   Полска &10000000000000514495999514,496 2011
23   Белгија &10000000000000511533000511,533 2011
24   Норвешка &10000000000000485802999485,803 2011
25   Аргентина &10000000000000445988999445,989 2011
26   Австрија &10000000000000418483999418,484 2011
27   ЈАР &10000000000000408237000408,237 2011
28   ОАР &10000000000000360245000360,245 2011
29   Тајланд &10000000000000345649000345,649 2011
30   Данска &10000000000000332677000332,677 2011
31   Колумбија &10000000000000331654999331,655 2011
32   Иран &10000000000000331014999331,015 2009
33   Венецуела &10000000000000316482000316,482 2011
34   Грција &10000000000000298733999298,734 2011
35   Малезија &10000000000000278670999278,671 2011
36   Финска &10000000000000266071000266,071 2011
37   Чиле &10000000000000248585000248,585 2011
9999999   Хонгконг &10000000000000243665999243,666 2011
38   Израел &10000000000000242929000242,929 2011
39   Сингапур &10000000000000239699999239,700 2011
40   Португалија &10000000000000237521999237,522 2011
41   Нигерија &10000000000000235923000235,923 2011
42   Египет &10000000000000229531000229,531 2011
43   Филипини &10000000000000224753999224,754 2011
44   Ирска &10000000000000217275000217,275 2011
45   Чешка &10000000000000215215000215,215 2011
46   Пакистан &10000000000000211092000211,092 2011
47   Алжир &10000000000000188681000188,681 2011
48   Казахстан &10000000000000186198000186,198 2011
49   Романија &10000000000000179794000179,794 2011
50   Перу &10000000000000176662000176,662 2011
51   Кувајт &10000000000000176590000176,590 2011
52   Катар &10000000000000172981999172,982 2011
53   Украина &10000000000000165245000165,245 2011
54   Нов Зеланд &10000000000000142477000142,477 2010
55   Унгарија &10000000000000140028999140,029 2011
56   Виетнам &10000000000000123960999123,961 2011
57   Ирак &10000000000000115388000115,388 2011
58   Бангладеш &10000000000000110611999110,612 2011
59   Ангола &10000000000000100989999100,990 2011
60   Мароко &10000000000000100221000100,221б8 2011
9999999   Порторико &1000000000000009626099996,261 2010
61   Словачка &1000000000000009599399995,994 2011
62   Оман &1000000000000007178199971,782 2011
63   Еквадор &1000000000000006700300067,003 2011
64   Хрватска &1000000000000006385000063,850 2011
65   Азербејџан &1000000000000006340400063,404 2011
66   Либија &1000000000000006235999962,360 2009
67   Куба &1000000000000006080599960,806 2008
68   Луксембург &1000000000000005947500059,475 2011
69   Шри Ланка &1000000000000005917199959,172 2011
70   Сирија &1000000000000005914699959,147 2010
71   Доминиканска Република &1000000000000005561099955,611 2011
72   Белорусија &1000000000000005513600055,136 2011
73   Судан +   Јужен Судан &1000000000000005509700055,097 2011
74   Бугарија &1000000000000005351400053,514 2011
75   Словенија &1000000000000004953900049,539 2011
76   Гватемала &1000000000000004689999946,900 2011
77   Уругвај &1000000000000004671000046,710 2011
78   Тунис &1000000000000004586399945,864 2011
79   Узбекистан &1000000000000004535900045,359 2011
80   Србија &1000000000000004504299945,043 2011
81   Литванија &1000000000000004272500042,725 2011
82   Либан &1000000000000004218500042,185 2011
83   Костарика &1000000000000004100699941,007 2011
84   Гана &1000000000000003920000039,200 2011
9999999   Макао &1000000000000003642799936,428 2011
85   Јемен &1000000000000003375800033,758 2011
86   Кенија &1000000000000003362100033,621 2011
87   Етиопија &1000000000000003170899931,709 2011
88   Панама &1000000000000003067699930,677 2011
89   Јордан &1000000000000002883999928,840 2011
90   Латвија &1000000000000002825199928,252 2011
91   Камерун &1000000000000002546499925,465 2011
92   Кипар &1000000000000002469000024,690б9 2011
93   Боливија &1000000000000002442699924,427 2011
94   Туркменистан &1000000000000002410699924,107 2011
95   Брег на Слоновата Коска &1000000000000002407499924,075 2011
96   Парагвај &1000000000000002387699923,877 2011
97   Танзанија &1000000000000002370499923,705б10 2011
98   Ел Салвадор &1000000000000002305399923,054 2011
99   Бахреин &1000000000000002294500022,945 2010
100   Тринидад и Тобаго &1000000000000002248300022,483 2011
101   Естонија &1000000000000002218499922,185 2011
102   Авганистан &1000000000000002034300020,343 2011
103   Екваторска Гвинеја &1000000000000001978999919,790 2011
104   Замбија &1000000000000001920599919,206 2011
105     Непал &1000000000000001888400018,884 2011
106   Босна и Херцеговина &1000000000000001808800018,088 2011
107   Боцвана &1000000000000001762699917,627 2011
108   Хондурас &1000000000000001725900017,259 2011
109   Габон &1000000000000001705199917,052 2011
110   Уганда &1000000000000001680999916,810 2011
111   ДР Конго &1000000000000001564199915,642 2011
112   Јамајка &1000000000000001507000015,070 2011
113   Република Конго &1000000000000001474799914,748 2011
114   Грузија &1000000000000001436700014,367б11 2011
115   Сенегал &1000000000000001429100014,291 2011
116   Исланд &1000000000000001405899914,059 2011
117   Албанија &1000000000000001296000012,960 2011
118   Папуа Нова Гвинеја &1000000000000001293699912,937 2011
119   Камбоџа &1000000000000001287500012,875 2011
120   Мозамбик &1000000000000001279800012,798 2011
121   Брунеј &1000000000000001236999912,370 2010
122   Намибија &1000000000000001230100012,301 2011
9999999   Гернзи +   Џерси &1000000000000001151500011,515б12 2007
123   Маврициус &1000000000000001131300011,313 2011
124   Мали &1000000000000001058999910,590 2011
125   Ерменија &1000000000000001024799910,248 2011
126   Буркина Фасо &1000000000000001018699910,187 2011
127   Македонија &1000000000000001016499910,165 2011
128   Мадагаскар &100000000000000099469999,947 2011
129   Зимбабве &100000000000000099000009,900 2011
130   Чад &100000000000000094860009,486 2011
131   Малта &100000000000000088870008,887 2011
132   Монголија &100000000000000085579998,558 2011
133   Лаос &100000000000000082980008,298 2011
134   Бахами &100000000000000077880007,788 2011
135   Хаити &100000000000000073460007,346 2011
136   Никарагва &100000000000000072969997,297 2011
137   Бенин &100000000000000072949997,295 2011
138   Молдавија &100000000000000070000007,000б7 2011
139   Таџикистан &100000000000000065220006,522 2011
140   Косово &100000000000000064459996,446 2011
141   Руанда &100000000000000063769996,377 2011
142   Монако &100000000000000061089996,109 2009
143   Нигер &100000000000000060170006,017 2011
144   Киргистан &100000000000000059189995,919 2011
9999999   Бермуда &100000000000000057649995,765 2010
145   Малави &100000000000000057000005,700 2011
146   Гвинеја &100000000000000051310005,131 2011
147   Лихтенштајн &100000000000000048259994,826 2009
148   Црна Гора &100000000000000045499994,550 2011
149   Суринам &100000000000000043510004,351 2010
150   Мавританија &100000000000000040759994,076 2011
9999999   Ман &100000000000000040759994,076 2007
9999999   Палестински територии &100000000000000040160004,016 2005
151   Есватини &100000000000000039780003,978 2011
152   Фиџи &100000000000000038130003,813 2011
153   Андора &100000000000000037120003,712 2008
154   Барбадос &100000000000000036850003,685 2011
155   Того &100000000000000035950003,595 2011
9999999   Француска Полинезија &100000000000000034479993,448 2000
9999999   Нова Каледонија &100000000000000026819992,682 2000
156   Еритреја &100000000000000026090002,609 2011
157   Лесото &100000000000000024260002,426 2011
158   Бурунди &100000000000000023260002,326 2011
159   Гвајана &100000000000000022589992,259 2010
160   Сиера Леоне &100000000000000022429992,243 2011
9999999   Фарски Острови &100000000000000021979992,198 2009
161   ЦАР &100000000000000021659992,166 2011
162   Малдиви &100000000000000020499992,050 2011
9999999   Американски Девствени Острови &100000000000000019960001,996 1993
9999999   Аруба &100000000000000019110001,911 2002
163   Зелен ’Рт &100000000000000019010001,901 2011
164   Сан Марино &100000000000000018999991,900 2008
165   Бутан &100000000000000016890001,689 2011
166   Белиз &100000000000000014740001,474 2011
9999999   Гренланд &100000000000000012680001,268 2009
167   Света Луција &100000000000000012319991,232 2011
168   Либерија &100000000000000011610001,161 2011
169   Антигва и Барбуда &100000000000000011290001,129 2011
170   Гамбија &100000000000000011089991,109 2011
171   Источен Тимор &100000000000000010540001,054 2011
172   Џибути &100000000000000010489991,049 2009
9999999   Кајмански Острови &100000000000000010120001,012 1996
173   Сејшели &100000000000000010069991,007 2011
174   Гвинеја-Бисао &10000000000000973000000973 2011
175   Сомалија &10000000000000917000000917 1990
176   Соломони &10000000000000838000000838 2011
177   Вануату &10000000000000819000000819 2011
178   Гренада &10000000000000816000000816 2011
179   Свети Китс и Невис &10000000000000709000000709 2011
180   Свети Винцент и Гренадини &10000000000000688000000688 2011
181   Самоа &10000000000000649000000649 2011
182   Комори &10000000000000610000000610 2011
183   Доминика &10000000000000482000000482 2011
184   Тонга &10000000000000436000000436 2011
185   СД Микронезија &10000000000000318000000318 2011
186   Сао Томе и Принсипе &10000000000000248000000248 2011
187   Палау &10000000000000180000000180 2011
188   Кирибати &10000000000000178000000178 2011
189   Маршалски Острови &10000000000000174000000174 2011
190   Тувалу &1000000000000003600000036 2011
Место Земја/Регион БДП (млн US$) Година
 Свет 69.990.000 2011 прц.
9999999   Европска Унија 17,090,000 2011 прц.
1   САД &1000000000000001483000014,830,000 2011 прц.
2   Кина &100000000000000071810007,181,000 2011 прц.
3   Јапонија &100000000000000057729995,773,000 2011 прц.
4   Германија &100000000000000035499993,550,000 2011 прц.
5   Франција &100000000000000027340002,734,000 2011 прц.
6   Бразил &100000000000000024529992,453,000 2011 прц.
7   Обединето Кралство &100000000000000023919992,392,000 2011 прц.
8   Италија &100000000000000021640002,164,000 2011 прц.
9   Русија &100000000000000018210001,821,000 2011 прц.
10   Индија &100000000000000017980001,798,000 2011 прц.
11   Канада &100000000000000017110001,711,000 2011 прц.
12   Шпанија &100000000000000014559991,456,000 2011 прц.
13   Австралија &100000000000000014630001,463,000 2011 прц.
14   Мексико &100000000000000011350001,135,000 2011 прц.
15   Јужна Кореја &100000000000000010980001,098,000 2011 прц.
16   Индонезија &10000000000000832899999832,900 2011 прц.
17   Холандија &10000000000000824700000824,700 2011 прц.
18   Турција &10000000000000761899999761,900 2011 прц.
19   Швајцарија &10000000000000650200000650,200 2011 прц.
20   Саудиска Арабија &10000000000000587500000587,500 2011 прц.
21   Шведска &10000000000000536000000536,000 2011 прц.
22   Белгија &10000000000000506399999506,400 2011 прц.
23   Полска &10000000000000506300000506,300 2011 прц.
24   Норвешка &10000000000000477600000477,600 2011 прц.
25   Иран &10000000000000474699999474,700 2011 прц.
26   Тајван &10000000000000459000000459,000 2011 прц.
27   Аргентина &10000000000000447600000447,600 2011 прц.
28   Австрија &10000000000000419199999419,200 2011 прц.
29   ЈАР &10000000000000408100000408,100 2011 прц.
30   ОАР &10000000000000360100000360,100 2011 прц.
31   Тајланд &10000000000000345600000345,600 2011 прц.
32   Данска &10000000000000333199999333,200 2011 прц.
33   Колумбија &10000000000000328399999328,400 2011 прц.
34   Венецуела &10000000000000315800000315,800 2011 прц.
35   Грција &10000000000000303100000303,100 2011 прц.
36   Малезија &10000000000000278699999278,700 2011 прц.
37   Финска &10000000000000266600000266,600 2011 прц.
38   Сингапур &10000000000000255699999255,700 2011 прц.
39   Чиле &10000000000000248400000248,400 2011 прц.
9999999   Хонгконг &10000000000000243300000243,300 2011 прц.
40   Израел &10000000000000242900000242,900 2011 прц.
41   Нигерија &10000000000000238900000238,900 2011 прц.
42   Португалија &10000000000000238900000238,900 2011 прц.
43   Египет &10000000000000235699999235,700 2011 прц.
44   Ирска &10000000000000217699999217,700 2011 прц.
45   Чешка &10000000000000215300000215,300 2011 прц.
46   Филипини &10000000000000213099999213,100 2011 прц.
47   Пакистан &10000000000000210599999210,600 2011 прц.
48   Алжир &10000000000000190699999190,700 2011 прц.
49   Романија &10000000000000189800000189,800 2011 прц.
50   Казахстан &10000000000000178300000178,300 2011 прц.
51   Кувајт &10000000000000176699999176,700 2011 прц.
52   Катар &10000000000000173800000173,800 2011 прц.
53   Перу &10000000000000173500000173,500 2011 прц.
54   Украина &10000000000000165000000165,000 2011 прц.
55   Нов Зеланд &10000000000000161900000161,900 2011 прц.
56   Унгарија &10000000000000140300000140,300 2011 прц.
57   Виетнам &10000000000000122700000122,700 2011 прц.
58   Ирак &10000000000000115400000115,400 2011 прц.
59   Бангладеш &10000000000000113000000113,000 2011 прц.
60   Ангола &10000000000000100900000100,900 2011 прц.
61   Мароко &1000000000000009923999999,240 2011 прц.
62   Словачка &1000000000000009609000096,090 2011 прц.
9999999   Порторико &1000000000000009351999993,520 2010 прц.
63   Оман &1000000000000007189000071,890 2011 прц.
64   Еквадор &1000000000000006637999966,380 2011 прц.
65   Судан +   Јужен Судан &1000000000000006475000064,750 2011 прц.
66   Сирија &1000000000000006470000064,700 2011 прц.
67   Хрватска &1000000000000006384000063,840 2011 прц.
68   Азербејџан &1000000000000006232000062,320 2011 прц.
69   Шри Ланка &1000000000000005910000059,100 2011 прц.
70   Луксембург &1000000000000005840999958,410 2011 прц.
71   Куба &1000000000000005749000057,490 2010 прц.
72   Доминиканска Република &1000000000000005670000056,700 2011 прц.
73   Белорусија &1000000000000005547999955,480 2011 прц.
74   Бугарија &1000000000000005350999953,510 2011 прц.
75   Бурма &1000000000000005192999951,930 2011 прц.
76   Словенија &1000000000000004959000049,590 2011 прц.
77   Гватемала &1000000000000004689999946,900 2011 прц.
78   Уругвај &1000000000000004686999946,870 2011 прц.
79   Тунис &1000000000000004635999946,360 2011 прц.
80   Узбекистан &1000000000000004535000045,350 2011 прц.
81   Србија &1000000000000004506000045,060 2011 прц.
82   Литванија &1000000000000004271999942,720 2011 прц.
83   Костарика &1000000000000004095000040,950 2011 прц.
84   Либан &1000000000000003903999939,040 2011 прц.
85   Гана &1000000000000003715999937,160 2011 прц.
86   Либија &1000000000000003686999936,870 2011 прц.
87   Кенија &1000000000000003479999934,800 2011 прц.
88   Јемен &1000000000000003367999933,680 2011 прц.
89   Етиопија &1000000000000003126000031,260 2011 прц.
90   Панама &1000000000000003057000030,570 2011 прц.
91   Јордан &1000000000000002923000029,230 2011 прц.
92   Латвија &1000000000000002825000028,250 2011 прц.
93   Северна Кореја &1000000000000002800000028,000 2009 прц.
94   Бахреин &1000000000000002610999926,110 2011 прц.
95   Камерун &1000000000000002576000025,760 2011 прц.
96   Туркменистан &1000000000000002573999925,740 2011 прц.
97   Кипар &1000000000000002494999924,950 2011 прц.
98   Боливија &1000000000000002460000024,600 2011 прц.
99   Брег на Слоновата Коска &1000000000000002410000024,100 2011 прц.
100   Танзанија &1000000000000002332999923,330 2011 прц.
101   Ел Салвадор &1000000000000002276000022,760 2011 прц.
102   Тринидад и Тобаго &1000000000000002271000022,710 2011 прц.
103   Естонија &1000000000000002223000022,230 2011 прц.
9999999   Макао &1000000000000002210000022,100 2009 прц.
104   Парагвај &1000000000000002123999921,240 2011 прц.
105   Екваторска Гвинеја &1000000000000001980999919,810 2011 прц.
106   Замбија &1000000000000001921000019,210 2011 прц.
107     Непал &1000000000000001857999918,580 2011 прц.
108   Авганистан &1000000000000001817999918,180 2011 прц.
109   Босна и Херцеговина &1000000000000001796999917,970 2011 прц.
110   Боцвана &1000000000000001757000017,570 2011 прц.
111   Хондурас &1000000000000001737999917,380 2011 прц.
112   Уганда &1000000000000001680999916,810 2011 прц.
113   Габон &1000000000000001617999916,180 2011 прц.
114   Република Конго &1000000000000001566999915,670 2011 прц.
115   Брунеј &1000000000000001552999915,530 2011 прц.
116   Јамајка &1000000000000001481000014,810 2011 прц.
117   ДР Конго &1000000000000001476999914,770 2011 прц.
118   Сенегал &1000000000000001446000014,460 2011 прц.
119   Грузија &1000000000000001434999914,350 2011 прц.
120   Исланд &1000000000000001405000014,050 2011 прц.
121   Камбоџа &1000000000000001285999912,860 2011 прц.
122   Албанија &1000000000000001284999912,850 2011 прц.
123   Мозамбик &1000000000000001283000012,830 2011 прц.
124   Папуа Нова Гвинеја &1000000000000001266000012,660 2011 прц.
125   Намибија &1000000000000001246000012,460 2011 прц.
126   Маврициус &1000000000000001131000011,310 2011 прц.
127   Мали &1000000000000001059999910,600 2011 прц.
128   Македонија &1000000000000001033000010,330 2011 прц.
129   Ерменија &1000000000000001010999910,110 2011 прц.
130   Мадагаскар &1000000000000001002999910,030 2011 прц.
131   Буркина Фасо &100000000000000099809999,981 2011 прц.
132   Чад &100000000000000093439999,344 2011 прц.
133   Зимбабве &100000000000000093230009,323 2011 прц.
134   Малта &100000000000000088960008,896 2011 прц.
135   Монголија &100000000000000085060008,506 2011 прц.
136   Бахами &100000000000000080739998,074 2011 прц.
137   Лаос &100000000000000078910007,891 2011 прц.
138   Хаити &100000000000000073879997,388 2011 прц.
139   Бенин &100000000000000073060007,306 2011 прц.
140   Никарагва &100000000000000072969997,297 2011 прц.
141   Молдавија &100000000000000070030007,003 2011 прц.
9999999   Палестински територии &100000000000000066410006,641 2008 прц.
142   Таџикистан &100000000000000065229996,523 2011 прц.
143   Косово &100000000000000064519996,452 2011 прц.
144   Руанда &100000000000000061790006,179 2011 прц.
9999999   Француска Полинезија &100000000000000060999996,100 2004
145   Нигер &100000000000000060220006,022 2011 прц.
146   Киргистан &100000000000000059199995,920 2011 прц.
147   Малави &100000000000000056730005,673 2011 прц.
148   Монако &100000000000000054699995,470 2010 прц.
149   Гвинеја &100000000000000052119995,212 2011 прц.
9999999   Џерси &100000000000000050999995,100 2005 прц.
9999999   Курасао &100000000000000050800005,080 2008 прц.
150   Црна Гора &100000000000000045359994,536 2011 прц.
151   Лихтенштајн &100000000000000045030004,503 2009
152   Барбадос &100000000000000044779994,478 2011 прц.
153   Источен Тимор &100000000000000043150004,315 2011 прц.
154   Мавританија &100000000000000042000004,200 2011 прц.
155   Есватини &100000000000000039470003,947 2011 прц.
156   Суринам &100000000000000037900003,790 2011 прц.
157   Того &100000000000000036110003,611 2011 прц.
158   Фиџи &100000000000000035459993,546 2011 прц.
9999999   Нова Каледонија &100000000000000032999993,300 2003 прц.
9999999   Гуам &100000000000000027730002,773 2001
9999999   Гернзи &100000000000000027420002,742 2005
9999999   Ман &100000000000000027189992,719 2005 прц.
159   Еритреја &100000000000000026090002,609 2011 прц.
160   Гвајана &100000000000000024800002,480 2011 прц.
161   Лесото &100000000000000024529992,453 2011 прц.
162   Сомалија &100000000000000023719992,372 2010 прц.
163   Бурунди &100000000000000023559992,356 2011 прц.
9999999   Аруба &100000000000000022580002,258 2005 прц.
9999999   Кајмански Острови &100000000000000022500002,250 2008 прц.
9999999   Фарски Острови &100000000000000022200002,220 2010 прц.
164   Сиера Леоне &100000000000000021960002,196 2011 прц.
165   ЦАР &100000000000000021650002,165 2011 прц.
9999999   Гренланд &100000000000000021600002,160 2011 прц.
166   Малдиви &100000000000000019440001,944 2011 прц.
167   Зелен ’Рт &100000000000000019030001,903 2011 прц.
168   Сан Марино &100000000000000016110001,611 2011
169   Бутан &100000000000000014880001,488 2011 прц.
170   Белиз &100000000000000014740001,474 2011 прц.
171   Џибути &100000000000000012390001,239 2011 прц.
172   Света Луција &100000000000000012390001,239 2011 прц.
173   Антигва и Барбуда &100000000000000011870001,187 2011 прц.
174   Либерија &100000000000000011539991,154 2011 прц.
9999999   Гибралтар &100000000000000011060001,106 2006 прц.
9999999   Британски Девствени Острови &100000000000000010949991,095 2008
175   Сејшели &100000000000000010140001,014 2011 прц.
176   Гамбија &10000000000000977000000977 2011 прц.
177   Гвинеја-Бисао &10000000000000969000000969 2011 прц.
178   Соломони &10000000000000840000000840 2011 прц.
179   Гренада &10000000000000822000000822 2011 прц.
9999999   Свети Мартин (Холандија) &10000000000007947000000794,7 2008
180   Вануату &10000000000000743000000743 2011 прц.
181   Свети Китс и Невис &10000000000000715000000715 2011 прц.
182   Свети Винцент и Гренадини &10000000000000695000000695 2011 прц.
9999999   Северни Маријански Острови &10000000000006334000000633,4 2000
183   Самоа &10000000000000630000000630 2011 прц.
184   Комори &10000000000000614000000614 2011 прц.
185   Доминика &10000000000000489000000489 2011 прц.
9999999   Американска Самоа &10000000000004622000000462,2 2005
186   Тонга &10000000000000439000000439 2011 прц.
187   Сао Томе и Принсипе &10000000000000248000000248 2011 прц.
188   СД Микронезија &10000000000002381000000238,1 2008
9999999   Кукови Острови &10000000000001832000000183,2 2005 прц.
9999999   Ангвила &10000000000001754000000175,4 2009 прц.
189   Кирибати &10000000000000167000000167 2011 прц.
9999999   Фолкландски Острови &10000000000001645000000164,5 2007 прц.
190   Палау &10000000000000164000000164 2008
191   Маршалски Острови &10000000000001617000000161,7 2008 прц.
192   Тувалу &1000000000000003500000035 2011 прц.
9999999   Ниуе &1000000000000100100000010,01 2003

Графикон на најголемите економии уреди

Најголеми економии по номинален БДП, 2011
Економија
Номинален БДП (милијарди USD)
  Европска Унија
17,611
(01)   САД
15,076
(02)   НР Кина
7,298
(03)   Јапонија
5,867
(04)   Германија
3,607
(05)   Франција
2,778
(06)   Бразил
2,493
(07)   Обединето Кралство
2,431
(08)   Италија
2,199
(09)   Русија
1,850
(10)   Индија
1,827
(11)   Канада
1,739
(12)   Австралија
1,487
(13)   Шпанија
1,480
(14)   Мексико
1,154
(15)   Јужна Кореја
1,116
(16)   Индонезија
846
(17)   Холандија
838
(18)   Турција
774
(19)   Швајцарија
661
(20)   Саудиска Арабија
597
Останати земји
13,781

Дваесетте најголеми економии по номинален БДП во 2011 г. според ММФ.[6]

Белешки уреди

1. ^ Износот на БДП за некои земји е проценка на ММФ.
2. ^ Без Тајван и специјалните административни региони Хонгконг и Макао.
4. ^ Вбројани се прекуморските департмани Француска Гвајана, Гваделуп, Мартиник и Реинион.
5. ^ Без Косово.
6. ^ Номиналниот БДП на Зимбабве е многу неточна мерка поради хиперинфлацијата и драстичниот пад на вредноста на зимбабвејскиот долар.
7. ^ Без Приднестровие.
8. ^ Вбројана е поранешна Шпанска Сахара.
9. ^ Податоците се однесуваат на подрачјето под управа на Република Кипар.
10. ^ Се однесува само на континентална Танзанија.
11. ^ Без Абхазија и Јужна Осетија.
12. ^ Овие податоци, како и целиот збир на податоци за сите земји ќе ги најдете преку Прилогот (API) на Светската банка. Повеќе информации за прилогот тука

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 „БДП (официјален курс)“. Светска книга на факти. Посетено на 2 јуни 2012. (англиски)
  2. http://unstats.un.org/unsd/snaama/dnltransfer.asp?fID=2
  3. „Извештај за одбрани земји и субјекти“. База „Светски економски преглед“, октомври 2012. ММФ. Посетено на 9 октомври 2012. Надворешна врска во |work= (help) (англиски)
  4. „БДП (во тековни американски долари)“. Светска банка. Посетено на 9 октомври 2012. (англиски)
  5. 5,0 5,1 „Номинален БДП за светот и Евопската Унија во 2011 г.“. База „Светски економски преглед“, октомври 2012. ММФ. Посетено на 9 октомври 2012. Надворешна врска во |work= (help) (англиски)
  6. Износи од октомвриската поднова на податоците на ММФ за 2012 г. (База „Светски економски преглед“) за ЕУ, пров. 9 октомври 2012. Податоци за земјите во светот, пров. 9 октомври 2012

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди