Американски долар

Американски долар — официјалната валута на САД. Американскиот долар, исто така, е во широка употреба како резервна валута надвор од САД. Издавањето на валутата е под контрола на Федералниот резервен систем на САД. Најчесто користен симбол за американскиот долар е знакот долар ($), додека кодот ISO 4217 за американскиот долар е USD. Американскиот долар се обележува како US$ од страна на Меѓународниот Монетарен Фонд. Доларските банкноти не се печати на хартија (од дрво, целулоза) туку од специјално изработени листови од памук.

Американски долар
$1 до $100 банкнотиДоларски монети
ISO 4217
КодUSD
Составници
Подединица
 1/10Дајм
 1/100Цент
 1/1000Мил
Симбол$ или US $
Цент¢ или c
Мил
ПрекарБак, Зелени. Исто така, Вашингтони, Џеферсони, Линколни, и сл. или пезо во Порторико.
Банкноти
 Чести$1, $5, $10, $20
 Ретки$2, $50, $100
Монети
 Чести, , 10¢, 25¢
 Ретки50¢, $1
Демографија
Офиц. корисници САД
Неофиц. корисник/ци
Издавач
Централна банкаФедерална банка за резерви
 Мреж. местоwww.federalreserve.gov
ПечатарБиро за гравура и печатење
 Мреж. местоwww.moneyfactory.gov
КовачницаКовална на САД
 Мреж. местоwww.usmint.gov
Вредност
Инфлација2,7% (Само во САД)
 ИзворThe World Factbook, 2007 est.
Врзувач

Доларот како тема во уметноста и во популарната култура

уреди
 
Американски долар

Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди


Тековен девизен курс на USD
Од Google Финансии: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY
Од Yahoo! Финансии: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY
Од XE.com: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY
Од OANDA.com: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY