Отвори го главното мени

Список на земјите по БДП (номинален) по глава на жител

Држави по БДП (номинален) по глава на жител во 2015 година.[1]
  > $64,000
  $32,000 – 64,000
  $16,000 – 32,000
  $8,000 – 16,000
  $4,000 – 8,000
  $2,000 – 4,000
  $1,000 – 2,000
  $500 – 1,000
  < $500
  нема податоци

Оваа страница вклучува списоци на држави во светот подредени по нивниот бруто домашен производ по глава на жител по номинални вредности.

Список на држави и зависни територии по номинален БДП по глава на жителУреди

Меѓународен монетарен фонд (2015)[2] Светска банка (2014)[3] Обединети Нации (2014)[4]
Ранг Држава US$
1   Луксембург 103,187
2   Швајцарија 82,178
3   Катар 78,829
4   Норвешка 76,266
5   САД 55,904
6   Сингапур 53,224
7   Австралија 51,642
8   Данска 51,424
9   Исланд 51,068
10   Сан Марино 49,139
11   Шведска 48,966
12   Ирска 48,940
13   Холандија 44,333
14   Обединето Кралство 44,118
15   Канада 43,935
16   Австрија 43,547
17   Финска 42,159
  Хонгконг 42,097
18   Германија 41,267
19   Белгија 40,456
20   Франција 37,728
21   Нов Зеланд 36,963
22   Израел 35,702
23   ОАР 35,392
24   Јапонија 32,481
25   Кувајт 29,983
26   Италија 29,847
27   Брунеј 27,759
28   Јужна Кореја 27,513
29   Шпанија 26,327
30   Бахами 24,394
31   Бахреин 23,899
32   Тајван 22,083
33   Малта 21,540
34   Кипар 21,531
35   Словенија 20,712
36   Тринидад и Тобаго 20,380
37   Саудиска Арабија 20,139
38   Португалија 18,984
39   Грција 17,657
40   Естонија 17,425
41   Чешка 17,330
42   Уругвај 16,092
43   Барбадос 15,912
44   Словачка 15,893
45   Оман 15,672
46   Свети Китс и Невис 14,618
47   Палау 14,600
48   Сејшели 14,466
49   Антигва и Барбуда 14,391
50   Литванија 14,318
51   Латвија 13,729
52   Аргентина 13,428
53   Чиле 13,331
54   Полска 12,662
55   Екваторска Гвинеја 12,541
56   Унгарија 12,021
57   Либан 11,945
58   Панама 11,850
59   Хрватска 11,551
60   Казахстан 11,028
61   Костарика 10,672
62   Малезија 10,073
 Светот[5] 10,023
63   Мексико 9,592
64   Турција 9,290
65   Маврициус 9,187
66   Суринам 9,052
67   Гренада 8,971
68   Романија 8,807
69   Бразил 8,802
70   Малдиви 8,714
71   Габон 8,581
72   Русија 8,447
73   Света Луција 8,410
74   Кина 8,280
75   Доминика 7,602
76   Туркменистан 7,534
77   Свети Винцент и Гренадините 6,959
78   Азербејџан 6,794
79   Доминиканска Република 6,664
80   Белорусија 6,583
81   Бугарија 6,582
82   Црна Гора 6,373
83   Боцвана 6,150
84   Еквадор 6,077
85   Намибија 5,787
86   ЈАР 5,784
87   Колумбија 5,687
88   Перу 5,638
89   Јордан 5,600
90   Тајланд 5,426
91   Србија 5,102
92   Фиџи 5,086
93   Иран 5,048
94   Јамајка 4,912
95   Македонија 4,867
96   Белизе 4,842
97   Либија 4,754
98   Ирак 4,694
99   Самоа 4,481
100   Алжир 4,345
101   Тонга 4,311
102   Венецуела 4,263
103   Албанија 4,200
104   Монголија 4,179
105   Парагвај 4,142
106   Ангола 4,062
107   Босна и Херцеговина 4,030
108   Ел Салвадор 4,023
109   Гвајана 3,993
110   Тунис 3,985
111   Косово 3,898
112   Гватемала 3,886
113   Свазиленд 3,848
114   Шри Ланка 3,768
115   Грузија 3,720
116   Ерменија 3,547
117   Маршалски Острови 3,527
118   Индонезија 3,416
119   Источен Тимор 3,330
120   Тувалу 3,130
121   Зелен ’Рт 3,127
122   Мароко 3,077
123   Филипини 2,951
124   Боливија 2,915
125   Нигерија 2,758
126   Вануату 2,872
127   Бутан 2,837
128   Хондурас 2,365
129   Папуа Нова Гвинеја 2,332
130   Судан 2,194
131   Виетнам 2,171
132   Узбекистан 2,130
133   Украина 2,109
134   Република Конго 2,031
135   Соломони 2,050
136   Никарагва 1,965
137   Џибути 1,805
138   Лаос 1,785
139   Молдавија 1,740
140   Индија 1,688
141   Замбија 1,576
142   Кирибати 1,443
143   Кенија 1,432
144   Пакистан 1,427
145   Гана 1,401
146   Брег на Слоновата Коска 1,319
147   Бурма 1,269
148   Бангладеш 1,266
149   Мавританија 1,262
150   Јемен 1,235
151   Камерун 1,234
152   Киргистан 1,198
153   Камбоџа 1,140
154   Јужен Судан 1,083
155   Лесото 1,063
156   Зимбабве 1,037
157   Чад 1,011
158   Танзанија 969
159   Таџикистан 949
160   Сенегал 935
161   Хаити 830
162     Непал 751
163   Руанда 743
164   Комори 737
165   Бенин 709
166   Етиопија 702
167   Сиера Леоне 675
168   Мали 672
169   Буркина Фасо 631
170   Еритреја 630
171   Мозамбик 626
172   Уганда 625
173   Авганистан 615
174   Северна Кореја 583
175   Гвинеја-Бисао 582
176   Того 578
178   Гвинеја 546
179   Демократска Република Конго 478
180   Либерија 469
181   Нигер 403
182   Мадагаскар 393
183   Гамбија 384
184   Малави 353
185   ЦАР 339
186   Бурунди 315
Ранг Држава US$
1   Луксембург 110,665
2   Норвешка 97,363
  Макао 96,444
3   Катар 93,397
4   Швајцарија 84,733
5   Австралија 61,887
6   Данска 60,634
7   Шведска 58,887
8   Сингапур 56,286
9   САД 54,629
10   Ирска 53,313
11   Кувајт 52,197
12   Исланд 52,111
13   Холандија 51,590
14   Австрија 51,127
15   Канада 50,271
16   Финска 49,541
17   Германија 47,627
18   Белгија 47,516
19   Обединето Кралство 45,603
20   Франција 42,736
21   ОАР 42,522
22   Нов Зеланд 42,409
23   Брунеј 40,776
  Хонгконг 40,169
24   Израел 37,031
25   Јапонија 36,194
26   Италија 34,960
27   Шпанија 30,262
  Порторико 28,681
28   Јужна Кореја 27,971
29   Кипар 27,194
30   Саудиска Арабија 25,409
31   Бахреин 25,198
32   Словенија 23,962
33   Малта 22,775
34   Бахами 22,245
35   Португалија 22,080
36   Грција 21,682
37   Оман 20,832
38   Естонија 19,719
39   Чешка 19,553
40   Словачка 18,416
41   Екваторска Гвинеја 18,389
42   Тринидад и Тобаго 18,218
43   Уругвај 16,807
44   Венецуела 16,529
45   Литванија 16,507
46   Латвија 15,719
47   Сејшели 15,543
48   Свети Китс и Невис 15,510
49   Чиле 14,520
52   Полска 14,422
53   Антигва и Барбуда 13,961
54   Унгарија 13,902
55   Хрватска 13,507
56   Аргентина 12,922
57   Русија 12,735
58   Казахстан 12,276
59   Палау 11,879
60   Бразил 11,612
61   Панама 11,770
62   Малезија 10,829
63   Турција 10,542
64   Мексико 10,361
65   Либан 10,139
66   Габон 10,067
67   Костарика 10,035
68   Маврициус 10,005
69   Романија 9,996
70   Суринам 9,826
71   Туркменистан 9,031
72   Малдиви 8,624
73   Гренада 8,299
74   Белорусија 8,040
75   Азербејџан 7,884
76   Боцвана 7,757
77   Колумбија 7,720
78   Бугарија 7,712
79   Кина 7,594
80   Доминика 7,433
81   Црна Гора 7,370
82   Света Луција 7,347
83   Куба 6,848
84   Свети Винцент и Гренадините 6,662
85   Перу 6,594
86   Либија 6,575
87   ЈАР 6,477
88   Ирак 6,432
89   Еквадор 6,290
90   Србија 6,152
91   Доминиканска Република 6,075
92   Ангола 5,935
93   Намибија 5,719
94   Тајланд 5,560
95   Јордан 5,422
96   Македонија 5,370
97   Алжир 5,361
98   Јамајка 5,290
99   Иран 5,292
100   Белизе 4,894
101   Босна и Херцеговина 4,796
102   Албанија 4,619
103   Фиџи 4,543
104   Парагвај 4,479
105   Тунис 4,317
106   Самоа 4,173
107   Монголија 4,170
108   Тонга 4,106
109   Гвајана 4,017
110   Тувалу 3,880
  Косово 3,877
111   Ел Салвадор 3,826
112   Зелен ’Рт 3,715
113   Гватемала 3,703
114   Грузија 3,670
115   Ерменија 3,646
116   Маршалски Острови 3,627
117   Шри Ланка 3,631
118   Индонезија 3,514
119   Египет 3,436
120   Нигерија 3,184
121   Вануату 3,172
122   Боливија 3,150
123   Мароко 3,140
124   Република Конго 3,100
125   Украина 3,082
126   СД Микронезија 3,054
127   Филипини 2,843
128   Бутан 2,379
129   Хондурас 2,346
130   Молдавија 2,233
131   Папуа Нова Гвинеја 2,105
132   Виетнам 2,052
133   Узбекистан 2,037
134   Соломони 2,021
135   Никарагва 1,913
136   Судан 1,904
137   Замбија 1,801
138   Џибути 1,784
139   Лаос 1,707
140   Сао Томе и Принсипе 1,692
141   Брег на Слоновата Коска 1,646
142   Кирибати 1,604
143   Индија 1,582
144   Јемен 1,473
145   Гана 1,461
146   Камерун 1,426
147   Кенија 1,337
148   Пакистан 1,333
149   Мавританија 1,270
150   Киргистан 1,269
151   Јужен Судан 1,113
152   Таџикистан 1,099
153   Бангладеш 1,096
154   Камбоџа 1,084
155   Чад 1,053
156   Сенегал 1,047
157   Танзанија 998
158   Лесото 995
159   Зимбабве 935
160   Комори 860
161   Хаити 832
162   Бенин 825
163   Сиера Леоне 788
164   Мали 765
165   Буркина Фасо 720
166     Непал 698
167   Уганда 677
168   Авганистан 666
169   Того 646
170   Руанда 639
171   Мозамбик 619
172   Еритреја 590
173   Гвинеја-Бисао 585
174   Етиопија 567
175   Гвинеја 550
176   Демократска Република Конго 475
177   Либерија 461
178   Мадагаскар 449
179   Нигер 440
180   Гамбија 422
181   ЦАР 378
182   Бурунди 295
183   Малави 253
Ранг Држава US$
1   Монако 187,650
2   Лихтенштајн 157,040
3   Луксембург 116,560
4   Катар 97,519
5   Норвешка 97,226
  Макао 96,038
  Бермуда 89,795
6   Швајцарија 85,374
7   Австралија 62,290
8   Данска 61,294
9   Шведска 58,856
  Кајмански Острови 58,808
10   Сан Марино 58,393
11   Сингапур 55,910
12   САД 54,306
13   Ирска 53,648
14   Холандија 52,129
15   Исланд 52,048
16   Австрија 51,296
17   Канада 50,169
18   Финска 49,678
19   Германија 47,966
20   Белгија 47,348
21   Обединето Кралство 46,461
22   Андора 45,033
23   Нов Зеланд 44,189
24   ОАР 43,963
25   Кувајт 43,600
  Гренланд 43,430
26   Франција 42,802
27   Брунеј 40,979
  Хонгконг 40,252
  Нова Каледонија 39,392
28   Израел 38,261
29   Јапонија 36,298
30   Италија 35,812
  Британски Девствени Острови 30,501
31   Шпанија 29,861
32   Јужна Кореја 28,166
  Порторико 28,123
33   Кипар 26,147
  Аруба 25,751
34   Малта 25,222
35   Бахреин 24,854
36   Саудиска Арабија 24,362
37   Словенија 23,954
  Туркс и Кајкос 23,615
38   Бахами 22,217
39   Португалија 22,122
  Ангилја 21,493
40   Грција 21,414
41   Тринидад и Тобаго 20,723
42   Екваторска Гвинеја 20,382
43   Естонија 20,122
  Француска Полинезија 20,099
44   Чешка 19,470
45   Оман 19,310
46   Словачка 18,486
  Холандски Антили 18,360
47   Науру 17,857
48   Уругвај 16,807
49   Венецуела 16,615
50   Литванија 16,591
51   Сејшели 15,759
52   Латвија 15,726
53   Свети Китс и Невис 15,510
54   Барбадос 15,360
  Кукови Острови 15,003
55   Чиле 14,528
56   Полска 14,111
57   Унгарија 13,989
58   Антигва и Барбуда 13,731
59   Хрватска 13,425
60   Русија 12,972
61   Панама 12,712
62   Аргентина 12,645
63   Казахстан 12,436
  Монтсерат 12,384
64   Бразил 11,387
65   Палау 11,068
66   Малезија 10,933
 Светот 10,744
67   Костарика 10,415
68   Мексико 10,326
69   Габон 10,317
70   Турција 10,299
71   Романија 10,129
72   Маврициус 9,945
73   Суринам 9,680
74   Туркменистан 9,032
75   Либан 8,844
76   Малдиви 8,484
77   Гренада 8,313
78   Белорусија 8,014
79   Колумбија 7,904
80   Бугарија 7,876
81   Азербејџан 7,808
82   Света Луција 7,655
83   Кина 7,617
84   Доминика 7,361
85   Црна Гора 7,337
86   Куба 7,274
87   Боцвана 7,123
88   Свети Винцент и Гренадините 6,669
89   Либија 6,602
90   Перу 6,516
91   Ирак 6,391
92   Еквадор 6,346
93   ЈАР 6,223
94   Доминиканска Република 6,147
95   Србија 6,115
96   Ангола 6,054
97   Тајланд 5,977
98   Намибија 5,589
99   Алжир 5,484
100   Македонија 5,453
101   Иран 5,443
102   Фиџи 5,112
103   Јамајка 5,004
104   Босна и Херцеговина 4,844
105   Белизе 4,831
106   Јордан 4,831
107   Парагвај 4,729
108   Албанија 4,642
109   Источен Тимор 4,294
110   Самоа 4,294
111   Тунис 4,261
  Косово 4,183
112   Монголија 4,147
113   Ел Салвадор 4,120
114   Тонга 4,112
115   Грузија 4,097
116   Гвајана 4,040
117   Маршалски Острови 3,947
118   Тувалу 3,796
119   Гватемала 3,673
120   Шри Ланка 3,635
121   Ерменија 3,622
122   Зелен ’Рт 3,609
123   Свазиленд 3,532
124   Индонезија 3,492
125   Мароко 3,243
126   Египет 3,151
127   Вануату 3,138
128   Република Конго 3,125
129   Боливија 3,124
130   Нигерија 3,203
131   СД Микронезија 2,960
132   Украина 2,929
133   Филипини 2,871
134 Шаблон:Country data Palestine, State of 2,811
135   Бутан 2,569
136   Хондурас 2,449
137   Папуа Нова Гвинеја 2,221
138   Узбекистан 2,139
139   Судан 2,081
140   Виетнам 2,015
141   Никарагва 1,963
142   Молдавија 1,951
143   Соломони 1,927
144   Сирија 1,821
145   Џибути 1,814
146   Сао Томе и Принсипе 1,811
147   Лаос 1,756
148   Замбија 1,715
149   Кирибати 1,632
150   Индија 1,586
151   Брег на Слоновата Коска 1,546
152   Јемен 1,418
153   Камерун 1,407
154   Гана 1,388
155   Пакистан 1,358
156   Кенија 1,358
157   Мавританија 1,283
158   Киргистан 1,267
159   Бурма 1,244
160   Таџикистан 1,114
161   Камбоџа 1,095
162   Бангладеш 1,088
163   Сенегал 1,067
164   Лесото 986
165   Зимбабве 965
166   Танзанија 952
169   Чад 941
167   Јужен Судан 924
171   Бенин 903
168   Комори 841
172   Хаити 813
170   Сиера Леоне 775
184   Еритреја 755
176   Уганда 727
173   Буркина Фасо 725
174   Мали 701
178   Руанда 697
179   Северна Кореја 696
177     Непал 692
182   Гвинеја-Бисао 672
175   Авганистан 668
181   Того 643
183   Мозамбик 628
185   Етиопија 553
180   Гвинеја 536
189   Либерија 483
187   Демократска Република Конго 480
188   Мадагаскар 453
186   Гамбија 441
190   Нигер 427
191   ЦАР 383
192   Малави 343
193   Бурунди 279
194   Сомалија 131

НаводиУреди

  1. Based on the IMF data. If no data was available for a country from IMF, I used WorldBank data.
  2. Data mostly refers to IMF staff estimates for the year 2015, made in October 2015. World Economic Outlook Database-October 2015, International Monetary Fund. Accessed on 18 October 2015.
  3. Data refer mostly to the year 2014. [1] (selecting all countries, GDP per capita (current US$), , World Bank. Accessed on 9 July 2015.
  4. National Accounts Main Aggregates Database, December 2014, (Select all countries, "GDP, Per Capita GDP - US Dollars", and 2014 to generate table), United Nations Statistics Division. Accessed on 4 Jan 2016.
  5. Does not include Syria. Population for Kosovo and San Marino was not available at the IMF database. To calculate the World GDP per capita, population for these two countries was obtained from U.S. Census Bureau, International Data Base, accessed on 12 October 2015.