Отвори го главното мени

Список на земјите по БДП (ПКМ)

Светска карта на БДП (ПКМ) во 2010 г. Податоци од ММФ.

Во статијава се наведени три списоци на земјите во светот подредени по нивниот бруто домашен производ (БДП) (вредноста на крајните стоки и услуги во земјата во текот на една година). Доларските проценки на БДП на страницава се добиени од пресметките на паритетот на куповна моќ (ПКМ).

ВоведУреди

Употребата на ПКМ како основа е покорисна отколку воопштената разлика во вкупниот стопански извод на земјите, бидејќи ПКМ ги зема предвид релативните трошоци и стапките на инфлација во земјите, наместо на да користи само дивизен курс, што може да ги искриви вистинските разлики во приходите. Стопанствата со текот на времето се самоприлагодуваат на курсните промени, а цените на технолошки-интензивните и луксузните стоки, сировините и енергетиката остануваат претежно незасегнати од курсните промени (второспоменатите поради субвенции). Меѓутоа, ова се зема предвид во испитувањата за споредба на цените, како Меѓународата програма за споредба, кои се користат како основа за пресметките на ПКМ. Во испитувањата се опфатени трговски и нетрговски стоки, во обид да се добие претставителна кошница за сите стоки.[1]

СписоциУреди

  • Првата табела содржи податоци од 2011 г. за 182 од сегашните 187 членки на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Тајван, како и оние што не се рангирани: Европската Унија, Хонгконг и светот во целина. Податоците се изразени во милиони меѓународни долари и пресметани од Меѓународниот монетарен фонд. Објавени се во април 2012.
  • Втората табела се однесува претежно на 2010 г. за 180 од сегашните 192 членки на ООН, Хонгконг и Макао, како и нерангираните - Европската Унија и светот. Податоците се изразени во милијарди меѓународни долари, и преземени од Светската банка.
  • Третата табела ги претставува податоците од Светската книга на факти на ЦИА за 2011 г. Податоците за БДП при ПКМ исто така се преработени согласно испитувањата на цените на Меѓународната програма за споредба (ICP) со екстраполација до 2007. Износите се изразени во милијарди меѓународни долари.
Список на Меѓународниот монетарен фонд (2011)[1] Список на Светската банка (2005–2010)[2] Список на Светската книга на факти на ЦИА (1993–2011)[3]
Место Земја БДП (ПКМ) $млн
9999999  Свет &1000000000000007889700078.897.426[4]
9999999   Европска Унија &1000000000000001582099915.821.264[4]
1   САД &1000000000000001509399915.094.025
2   Кина &1000000000000001129899911.299.967
3   Индија &100000000000000044569994.457.784
4   Јапонија &100000000000000044400004.440.376
5   Германија &100000000000000030990003.099.080
6   Русија &100000000000000023830002.383.402
7   Бразил &100000000000000022939532.293,954
8   Обединето Кралство &100000000000000022599992.260.803
9   Франција &100000000000000022170002.217.900
10   Италија &100000000000000018460001.846.950
11   Мексико &100000000000000016610001.661.640
12   Јужна Кореја &100000000000000015540001.554.149
13   Шпанија &100000000000000014130001.413.468
14   Канада &100000000000000013959991.396.131
15   Индонезија &100000000000000011240001.124.649
16   Турција &100000000000000010729991.073.565
17   Иран &10000000000000990219000990.219
18   Австралија &10000000000000914481999914.482
19   Тајван &10000000000000876034999876.035
20   Полска &10000000000000771658000771.658
21   Аргентина &10000000000000716418999716.419
22   Холандија &10000000000000704033999704.034
23   Саудиска Арабија &10000000000000682753000682.753
24   Тајланд &10000000000000602073999602.074
25   ЈАР &10000000000000555134000555.134
26   Египет &10000000000000518975999518.976
27   Пакистан &10000000000000488579999488.580
28   Колумбија &10000000000000471963999471.964
29   Малезија &10000000000000447278999447.279
30   Нигерија &10000000000000413401999413.402
31   Белгија &10000000000000413281000413.281
32   Филипини &10000000000000390408000390.408
33   Шведска &10000000000000381718999381.719
34   Венецуела &10000000000000374110999374.111
35   Австрија &10000000000000352014999352.015
9999999   Хонгконг &10000000000000351119000351.119
36   Швајцарија &10000000000000339889999339.890
37   Украина &10000000000000329497000329.497
38   Сингапур &10000000000000314911000314.911
39   Перу &10000000000000301966999301.967
40   Виетнам &10000000000000299985000299.985
41   Чиле &10000000000000299632000299.632
42   Грција &10000000000000294338999294.339
43   Чешка &10000000000000284951999284.952
44   Бангладеш &10000000000000282228999282.229
45   Романија &10000000000000267151000267.151
46   Норвешка &10000000000000265911000265.911
47   Алжир &10000000000000263661000263.661
48   ОАР &10000000000000258824999258.825
49   Португалија &10000000000000248980999248.981
50   Израел &10000000000000235222000235.222
51   Казахстан &10000000000000216784999216.785
52   Данска &10000000000000206586000206.586
53   Финска &10000000000000195723000195.723
54   Унгарија &10000000000000195639999195.640
55   Катар &10000000000000182003999182.004
56   Ирска &10000000000000181594999181.595
57   Мароко &10000000000000162616999162.617
58   Кувајт &10000000000000153501000153.501
59   Белорусија &10000000000000141770999141.771
60   Ирак &10000000000000127631000127.631
61   Еквадор &10000000000000127426000127.426
62   Словачка &10000000000000126915999126.916
63   Нов Зеланд &10000000000000122192999122.193
64   Шри Ланка &10000000000000116540999116.541
65   Ангола &10000000000000115679000115.679
66   Бугарија &10000000000000101036000101.036
67   Тунис &10000000000000100978999100.979
68   Узбекистан &1000000000000009523900095.239
69   Етиопија &1000000000000009487800094.878
70   Доминиканска Република &1000000000000009338299993.383
71   Азербејџан &1000000000000009305500093.055
72   Судан +  Јужен Судан &1000000000000008904800089.048
73   Мјанмар &1000000000000008267900082.679
74   Оман &1000000000000008176699981.767
75   Хрватска &1000000000000008033400080.334
76   Србија &1000000000000007886899978.869
77   Гана &1000000000000007493699974.937
78   Гватемала &1000000000000007470900074.709
79   Кенија &1000000000000007142700071.427
80   Танзанија &1000000000000006389200063.892
81   Литванија &1000000000000006160499961.605
82   Либан &1000000000000006144400061.444
83   Јемен &1000000000000005796600057.966
84   Словенија &1000000000000005789200057.892
85   Костарика &1000000000000005502100055.021
86   Уругвај &1000000000000005090800050.908
87   Боливија &1000000000000005090400050.904
88   Панама &1000000000000005061200050.612
89   Камерун &1000000000000004725099947.251
90   Уганда &1000000000000004636800046.368
91   Ел Салвадор &1000000000000004457600044.576
92   Туркменистан &1000000000000004335900043.359
93   Луксембург &1000000000000004122099941.221
94     Непал &1000000000000003779500037.795
95   Либија &1000000000000003749199937.492
96   Јордан &1000000000000003689300036.893
97   Брег на Слоновата Коска &1000000000000003606799936.068
98   Хондурас &1000000000000003569700035.697
99   Парагвај &1000000000000003534599935.346
100   Латвија &1000000000000003492099934.921
101   Камбоџа &1000000000000003346300033.463
102   Босна и Херцеговина &1000000000000003163800031.638
103   Бахреин &1000000000000003110099931.101
104   Авганистан &1000000000000002973100029.731
105   Боцвана &1000000000000002970700029.707
106   Естонија &1000000000000002731299927.313
107   Тринидад и Тобаго &1000000000000002653800026.538
108   Екваторска Гвинеја &1000000000000002614699926.147
109   Демократска Република Конго &1000000000000002526200025.262
110   Сенегал &1000000000000002515200025.152
111   Албанија &1000000000000002491000024.910
112   Јамајка &1000000000000002475000024.750
113   Габон &1000000000000002457100024.571
114   Грузија &1000000000000002454100024.541
115   Мозамбик &1000000000000002388599923.886
116   Кипар &1000000000000002372800023.728
117   Буркина Фасо &1000000000000002204200022.042
118   Замбија &1000000000000002188200021.882
119   Македонија &1000000000000002134499921.345
120   Брунеј &1000000000000002096900020.969
121   Мадагаскар &1000000000000002039999920.400
122   Чад &1000000000000001954299919.543
123   Маврициус &1000000000000001927599919.276
124   Никарагва &1000000000000001887800018.878
125   Република Конго &1000000000000001825000018.250
126   Ерменија &1000000000000001794099917.941
127   Мали &1000000000000001787199917.872
128   Лаос &1000000000000001743299917.433
129   Папуа Нова Гвинеја &1000000000000001686299916.863
130   Таџикистан &1000000000000001622100016.221
131   Намибија &1000000000000001574300015.743
132   Бенин &1000000000000001468299914.683
133   Малави &1000000000000001390099913.901
134   Руанда &1000000000000001368399913.684
135   Монголија &1000000000000001326399913.264
136   Киргистан &1000000000000001312500013.125
137   Косово &1000000000000001285900012.859
138   Исланд &1000000000000001240900012.409
139   Хаити &1000000000000001236500012.365
140   Молдавија &1000000000000001199799911.998
141   Нигер &1000000000000001163199911.632
142   Гвинеја &1000000000000001146400011.464
143   Бахами &1000000000000001078500010.785
144   Малта &1000000000000001075699910.757
145   Источен Тимор &100000000000000095069999.507
146   Црна Гора &100000000000000071570007.157
147   Мавританија &100000000000000070929997.093
148   Барбадос &100000000000000064930006.493
149   Того &100000000000000064150006.415
150   Свазиленд &100000000000000062329996.233
151   Зимбабве &100000000000000061269996.127
152   Гвајана &100000000000000057830005.783
153   Бурунди &100000000000000051840005.184
154   Сиера Леоне &100000000000000050929995.093
155   Суринам &100000000000000050599995.060
156   Бутан &100000000000000042869994.287
157   Фиџи &100000000000000041330004.133
158   Еритреја &100000000000000040369994.037
159   Лесото &100000000000000038039993.804
160   ЦАР &100000000000000036410003.641
161   Гамбија &100000000000000034960003.496
162   Малдиви &100000000000000028410002.841
163   Белизе &100000000000000027999992.800
164   Сејшели &100000000000000022450002.245
165   Џибути &100000000000000022309992.231
166   Света Луција &100000000000000021009992.101
167   Зелен ’Рт &100000000000000020520002.052
168   Гвинеја-Бисао &100000000000000019250001.925
169   Либерија &100000000000000017689991.769
170   Соломони &100000000000000017250001.725
171   Антигва и Барбуда &100000000000000015750001.575
172   Гренада &100000000000000014490001.449
173   Свети Винцент и Гренадини &100000000000000012589991.259
174   Вануату &100000000000000012039991.204
175   Самоа &100000000000000010900001.090
176   Доминика &10000000000000977000000977
177   Свети Китс и Невис &10000000000000875000000875
178   Комори &10000000000000837000000837
179   Тонга &10000000000000763000000763
180   Кирибати &10000000000000599000000599
181   Сао Томе и Принсипе &10000000000000379000000379
182   Тувалу &1000000000000003700000037
9999999   Сирија н/п
Место Земја БДП (ПКМ) $млн Година
 Свет 76.647,403 2010
  Европска Унија 15.878,231 2010
1   САД 14.586,736 2010
2   Кина 10.169,521 2010
3   Јапонија 4.301,822 2010
4   Индија 4.194,856 2010
5   Германија 3.044,241 2010
6   Русија 2.812,383 2010
7   Обединето Кралство 2.233,883 2010
8   Франција 2.194,118 2010
9   Бразил 2.185,421 2010
10   Италија 1.908,569 2010
11   Мексико 1.644,449 2010
12   Шпанија 1.477,840 2010
13   Јужна Кореја 1.417,549 2010
14   Канада 1.329,864 2010
15   Турција 1.114,629 2010
16   Индонезија 1.037,499 2010
17   Австралија 865,043 2009
18   Иран 846,172 2009
19   Полска 755,473 2010
20   Холандија 701,947 2010
21   Аргентина 647,064 2010
22   Саудиска Арабија 623,440 2010
23   Тајланд 591,256 2010
24   ЈАР 528,423 2010
25   Египет 501,326 2010
26   Пакистан 466,555 2010
27   Колумбија 438,043 2010
28   Малезија 418,373 2010
29   Белгија 409,061 2010
30   Нигерија 377,146 2010
31   Филипини 370,176 2010
32   Шведска 366,060 2010
33   Швајцарија 364,507 2010
34   ОАР 354,667 2010
35   Венецуела 352,721 2010
36   Австрија 335,434 2010
  Хонгконг 328,674 2010
37   Грција 314,721 2010
38   Украина 308,298 2010
39   Романија 306,348 2010
40   Алжир 297,373 2010
41   Сингапур 294,123 2010
42   Виетнам 278,616 2010
43   Перу 277,318 2010
44   Норвешка 276,954 2010
45   Португалија 272,564 2010
46   Чиле 269,228 2010
47   Чешка 266,109 2010
48   Бангладеш 246,703 2010
49   Данска 218,933 2010
50   Израел 217,653 2010
51   Унгарија 203,251 2010
52   Финска 196,629 2010
53   Казахстан 196,608 2010
54   Ирска 178,036 2010
55   Мароко 151,638 2010
56   Белорусија 134,561 2010
57   Нов Зеланд 130,662 2010
58   Словачка 129,843 2010
59   Кувајт 128,895 2007
60   Катар 128,187 2009
61   Еквадор 117,241 2010
62   Ангола 115,167 2010
63   Ирак 113,238 2010
64   Сирија 107,304 2010
65   Либија 105,444 2009
66   Шри Ланка 105,139 2010
67   Бугарија 103,946 2010
68   Судан +   Јужен Судан 97,512 2010
69   Доминиканска Република 92,129 2010
70   Тунис 89,925 2010
71   Азербејџан 89,292 2010
72   Узбекистан 87,026 2010
73   Хрватска 86,342 2010
74   Етиопија 85,713 2010
75   Србија 83,776 2010
76   Оман 72,018 2009
77   Гватемала 68,204 2010
78   Кенија 66,225 2010
79   Танзанија 62,233 2010
80   Литванија 60,383 2010
81   Либан 58,965 2010
82   Јемен 57,960 2009
83   Словенија 56,568 2010
84   Костарика 52,885 2010
85   Панама 48,804 2010
86   Уругвај 47,922 2010
87   Боливија 47,825 2010
88   Луксембург 45,408 2010
89   Камерун 44,374 2010
90   Уганда 42,215 2010
91   Ел Салвадор 41,445 2010
92   Гана 39,644 2010
93   Туркменистан 39,488 2010
94   Брег на Слоновата Коска 37,207 2010
95   Латвија 36,586 2010
96     Непал 35,650 2010
97   Јордан 34,507 2010
98   Тринидад и Тобаго 34,259 2010
99   Парагвај 33,256 2010
100   Босна и Херцеговина 32,903 2010
  Макао 32,208 2009
101   Авганистан 31,044 2008
102   Камбоџа 30,397 2010
103   Хондурас 29,568 2010
104   Албанија 28,252 2010
105   Боцвана 27,669 2010
106   Бахреин 27,150 2008
107   Естонија 26,837 2010
108   Кипар 24,583 2009
109   Екваторска Гвинеја 24,146 2010
110   Сенегал 23,832 2010
111   Македонија 22,815 2010
112   Демократска Република Конго 22,735 2010
113   Габон 22,471 2010
114   Грузија 22,419 2010
115   Мозамбик 21,871 2010
116   Јамајка 21,183 2010
117   Буркина Фасо 20,529 2010
118   Замбија 20,041 2010
119   Мадагаскар 19,916 2010
120   Брунеј 19,394 2009
121   Маврициус 17,394 2010
122   Република Конго 17,036 2010
123   Папуа Нова Гвинеја 16,827 2010
124   Ерменија 16,556 2010
125   Мали 16,241 2010
126   Никарагва 16,008 2010
127   Лаос 15,766 2010
128   Чад 15,269 2010
129   Таџикистан 14,767 2010
130   Намибија 14,672 2010
131   Бенин 13,944 2010
132   Малави 13,047 2010
133   Руанда 12,268 2010
134   Киргистан 12,107 2010
135   Нигер 11,209 2010
136   Исланд 11,093 2010
137   Хаити 11,017 2010
138   Монголија 11,017 2010
139   Молдавија 10,995 2010
140   Гвинеја 10,806 2010
141   Малта 10,251 2009
  Западен Брег и Газа 8,812 2005
142   Бахами 8,639 2010
143   Црна Гора 8,005 2010
144   Мавританија 6,676 2010
145   Того 5,971 2010
146   Свазиленд 5,969 2010
147   Барбадос 5,251 2009
148   Сиера Леоне 4,815 2010
149   Суринам 3,949 2009
150   Фиџи 3,867 2010
151   Бутан 3,840 2010
152   ЦАР 3,446 2010
153   Бурунди 3,399 2010
154   Лесото 3,330 2010
155   Еритреја 2,847 2010
156   Гамбија 2,420 2010
157   Гвајана 2,333 2010
158   Белизе 2,263 2010
159   Сејшели 1,996 2010
160   Џибути 1,995 2009
161   Зелен ’Рт 1,961 2010
162   Малдиви 1,795 2010
163   Гвинеја-Бисао 1,784 2010
164   Либерија 1,660 2010
165   Света Луција 1,610 2010
166   Антигва и Барбуда 1,458 2010
167   Соломони 1,447 2010
168   Вануату 1,096 2010
169   Источен Тимор 1,035 2010
170   Свети Винцент и Гренадини 940 2010
171   Гренада 849 2010
172   Комори 800 2010
173   Самоа 800 2010
174   Свети Китс и Невис 683 2010
175   Доминика 667 2010
176   Тонга 477 2010
177   СД Микронезија 354 2010
178   Сао Томе и Принсипе 311 2010
179   Палау 281 2010
180   Кирибати 244 2010
Место Земја БДП (ПКМ) $млрд Година
 Свет 78.940,000 2011
  Европска Унија 15.390 2011 (прц.)
1   САД 15.040 2011 (прц.)
2   Кина 11.300 2011 (прц.)
3   Индија 4.463 2011 (прц.)
4   Јапонија 4.389 2011 (прц.)
5   Германија 3.085 2011 (прц.)
6   Русија 2.373 2011 (прц.)
7   Бразил 2.284 2011 (прц.)
8   Обединето Кралство 2.250 2011 (прц.)
9   Франција 2.214 2011 (прц.)
10   Италија 1.826 2011 (прц.)
11   Мексико 1.657 2011 (прц.)
12   Јужна Кореја 1.554 2011 (прц.)
13   Шпанија 1.411 2011 (прц.)
14   Канада 1.389 2011 (прц.)
15   Индонезија 1.121 2011 (прц.)
16   Турција 1.053 2011 (прц.)
17   Иран 928,9 2011 (прц.)
18   Австралија 917,7 2011 (прц.)
19   Тајван 885,3 2011 (прц.)
20   Полска 765,6 2011 (прц.)
21   Аргентина 709,7 2011 (прц.)
22   Холандија 705,7 2011 (прц.)
23   Саудиска Арабија 676,7 2011 (прц.)
24   Тајланд 609,8 2011 (прц.)
25   ЈАР 554,6 2011 (прц.)
26   Египет 515,4 2011 (прц.)
27   Пакистан 488 2011 (прц.)
28   Колумбија 467 2011 (прц.)
29   Малезија 447 2011 (прц.)
30   Нигерија 414,5 2011 (прц.)
31   Белгија 412 2011 (прц.)
32   Филипини 393,4 2011 (прц.)
33   Шведска 379,4 2011 (прц.)
34   Венецуела 368,8 2011 (прц.)
  Хонгконг 353,7 2011 (прц.)
35   Австрија 351,4 2011 (прц.)
36   Швајцарија 340,5 2011 (прц.)
37   Украина 327,4 2011 (прц.)
38   Сингапур 314,5 2011 (прц.)
39   Грција 305,6 2011 (прц.)
40   Перу 299,7 2011 (прц.)
41   Виетнам 299,2 2011 (прц.)
42   Бангладеш 282,5 2011 (прц.)
43   Чиле 281 2011 (прц.)
44   Чешка 272,2 2011 (прц.)
45   Норвешка 264,5 2011 (прц.)
46   Алжир 264,1 2011 (прц.)
47   Романија 263,9 2011 (прц.)
48   ОАР 260,8 2011 (прц.)
49   Португалија 246,9 2011 (прц.)
50   Израел 235,1 2011 (прц.)
51   Казахстан 214,5 2011 (прц.)
52   Данска 208,8 2011 (прц.)
53   Унгарија 195,9 2011 (прц.)
54   Финска 195,6 2011 (прц.)
55   Ирска 182,1 2011 (прц.)
56   Катар 181,7 2011 (прц.)
57   Мароко 163 2011 (прц.)
58   Кувајт 149,8 2011 (прц.)
59   Белорусија 140,9 2011 (прц.)
60   Ирак 127,2 2011 (прц.)
61   Словачка 126,9 2011 (прц.)
62   Еквадор 124,8 2011 (прц.)
63   Нов Зеланд 123,3 2011 (прц.)
64   Ангола 115,9 2011 (прц.)
65   Шри Ланка 115,1 2011 (прц.)
66   Куба 114,1 2010 (прц.)
67   Сирија 107,6 2011 (прц.)
68   Тунис 101,7 2011 (прц.)
69   Бугарија 101,2 2011 (прц.)
70   Судан 97,21 2011 (прц.)
71   Етиопија 94,76 2011 (прц.)
72   Узбекистан 94,04 2011 (прц.)
73   Доминиканска Република 93,23 2011 (прц.)
74   Азербејџан 93,02 2011 (прц.)
75   Бурма 82,72 2011 (прц.)
76   Хрватска 80,89 2011 (прц.)
77   Оман 80,89 2011 (прц.)
78   Србија 79,09 2011 (прц.)
79   Гана 74,77 2011 (прц.)
80   Гватемала 73,95 2011 (прц.)
81   Кенија 71,5 2011 (прц.)
  Порторико 64,84 2010 (прц.)
82   Танзанија 63,44 2011 (прц.)
83   Јемен 63,24 2011 (прц.)
84   Либан 61,61 2011 (прц.)
85   Литванија 61,3 2011 (прц.)
86   Словенија 58,56 2011 (прц.)
87   Костарика 54,47 2011 (прц.)
88   Уругвај 52,02 2011 (прц.)
89   Боливија 51,41 2011 (прц.)
90   Панама 48,76 2011 (прц.)
91   Камерун 47,12 2011 (прц.)
92   Уганда 45,9 2011 (прц.)
93   Ел Салвадор 44,78 2011 (прц.)
94   Луксембург 43,55 2011 (прц.)
95   Туркменистан 41,51 2011 (прц.)
96   Северна Кореја 40 2011 (прц.)
97     Непал 37,74 2011 (прц.)
98   Јордан 36,82 2011 (прц.)
99   Парагвај 36,21 2011 (прц.)
100   Хондурас 35,6 2011 (прц.)
101   Брег на Слоновата Коска 35,6 2011 (прц.)
102   Латвија 34,58 2011 (прц.)
103   Камбоџа 32,95 2011 (прц.)
104   Босна и Херцеговина 31,72 2011 (прц.)
105   Бахреин 30,8 2011 (прц.)
106   Боцвана 30,09 2011 (прц.)
107   Авганистан 29,99 2011 (прц.)
108   Естонија 26,93 2011 (прц.)
109   Тринидад и Тобаго 26,83 2011 (прц.)
110   Екваторска Гвинеја 26,11 2011 (прц.)
111   Сенегал 25,4 2011 (прц.)
112   Демократска Република Конго 25,19 2011 (прц.)
113   Албанија 24,99 2011 (прц.)
114   Јамајка 24,58 2011 (прц.)
115   Габон 24,28 2011 (прц.)
116   Грузија 24,28 2011 (прц.)
117   Мозамбик 23,87 2011 (прц.)
118   Кипар 23,77 2011 (прц.)
119   Замбија 21,93 2011 (прц.)
120   Буркина Фасо 21,83 2011 (прц.)
121   Македонија 21,32 2011 (прц.)
122   Брунеј 21,11 2011 (прц.)
123   Мадагаскар 20,6 2011 (прц.)
124   Чад 19,69 2011 (прц.)
125   Маврициус 19,28 2011 (прц.)
126   Никарагва 18,77 2011 (прц.)
  Макао 18,47 2009 (прц.)
127   Република Конго 18,36 2011 (прц.)
128   Мали 18,26 2011 (прц.)
129   Ерменија 17,95 2011 (прц.)
130   Лаос 17,44 2011 (прц.)
131   Папуа Нова Гвинеја 16,7 2011 (прц.)
132   Таџикистан 16,01 2011 (прц.)
133   Намибија 15,5 2011 (прц.)
134   Бенин 14,79 2011 (прц.)
135   Малави 13,77 2011 (прц.)
136   Руанда 13,46 2011 (прц.)
137   Киргистан 13,16 2011 (прц.)
  Косово 12,85 2011 (прц.)
  Западен Брег 12,79 2009 (прц.)
138   Монголија 12,55 2011 (прц.)
139   Хаити 12,44 2011 (прц.)
140   Исланд 12,33 2011 (прц.)
141   Молдавија 12,04 2011 (прц.)
142   Нигер 11,93 2011 (прц.)
143   Гвинеја 11,53 2011 (прц.)
144   Малта 10,91 2011 (прц.)
145   Бахами 10,81 2011 (прц.)
146   Мавританија 7,242 2011 (прц.)
147   Црна Гора 6,957 2011 (прц.)
148   Барбадос 6,528 2011 (прц.)
149   Того 6,324 2011 (прц.)
150   Свазиленд 6,12 2011 (прц.)
151   Зимбабве 5,916 2011 (прц.)
152   Сомалија 5,896 2010 (прц.)
153   Гвајана 5,814 2011 (прц.)
154   Монако 5,47 2010 (прц.)
  Џерси 5,1 2005 (прц.)
155   Суринам 5,1 2011 (прц.)
156   Сиера Леоне 5,1 2011 (прц.)
157   Лихтенштајн 5,028 2008
  Француска Полинезија 4,718 2004 (прц.)
  Бермуда 4,5 2004 (прц.)
158   Бутан 4,284 2011 (прц.)
159   Фиџи 4,08 2011 (прц.)
160   Еритреја 3,978 2011 (прц.)
161   Гамбија 3,774 2011 (прц.)
162   ЦАР 3,672 2011 (прц.)
163   Бурунди 3,672 2011 (прц.)
164   Лесото 3,672 2011 (прц.)
165   Источен Тимор 3,366 2011 (прц.)
166   Андора 3,169 2011 (прц.)
  Нова Каледонија 3,158 2003 (прц.)
  Курасао 2,838 2008 (прц.)
167   Белизе 2,754 2011 (прц.)
168   Малдиви 2,754 2011 (прц.)
  Гернзи 2,742 2005
  Ман 2,719 2005 (прц.)
  Аруба 2,258 2005 (прц.)
  Кајмански Острови 2,25 2008 (прц.)
169   Џибути 2,244 2011 (прц.)
170   Сејшели 2,244 2011 (прц.)
171   Света Луција 2,142 2011 (прц.)
172   Зелен ’Рт 2,04 2011 (прц.)
  Гренланд 1,989 2009 (прц.)
173   Гвинеја-Бисао 1,938 2011 (прц.)
174   Либерија 1,836 2011 (прц.)
175   Соломони 1,734 2011 (прц.)
176   Антигва и Барбуда 1,734 2011 (прц.)
  Американски Девствени Острови 1,577 2004 (прц.)
  Фарски Острови 1,465 2008 (прц.)
177   Гренада 1,428 2011 (прц.)
  Гибралтар 1,275 2008
178   Свети Винцент и Гренадини 1,224 2011 (прц.)
179   Вануату 1,224 2011 (прц.)
180   Сан Марино 1,136 2011 (прц.)
181   Самоа 1,122 2011 (прц.)
182   Доминика 1,02 2011 (прц.)
183   Свети Китс и Невис 0,918 2011 (прц.)
  Западна Сахара 0,9065 2007 (прц.)
  Северни Маријански Острови 0,9 2000 (прц.)
  Британски Девствени Острови 0,8534 2004 (прц.)
184   Комори 0,816 2011 (прц.)
185   Тонга 0,816 2011 (прц.)
  Свети Мартин (Холандија) 0,7947 2008 (прц.)
186   Кирибати 0,612 2011 (прц.)
  Американска Самоа 0,5753 2007 (прц.)
187   Сао Томе и Принсипе 0,306 2011 (прц.)
188   СД Микронезија 0,2381 2008 (прц.)
  Туркс и Кајкос 0,216 2002 (прц.)
  Кукови Острови 0,1832 2005 (прц.)
  Ангвила 0,1754 2009 (прц.)
189   Палау 0,164 2008 (прц.)
190   Маршалски Острови 0,1335 2008 (прц.)
  Фолкландски Острови 0,1051 2002 (прц.)
  Валис и Футуна 0,06 2004 (прц.)
191   Науру 0,06 2005 (прц.)
  Свети Пјер и Микелон 0,0483 2003 (прц.)
192   Тувалу 0,036 2010 (прц.)
  Монтсерат 0,029 2002 (прц.)
  Света Елена, Вознесение и Тристан да Куња 0,018 1998 (прц.)
  Ниуе 0,01001 2003 (прц.)
  Токелау 0,0015 1993 (прц.)

ПоврзаноУреди

ЗабелешкиУреди

  • ^1 Податок за континентална Кина; тука се изземени специјалните административни региони Хонгконг и Макао.
  • ^2 Проценка на ММФ.
  • ^3 Во податоците не е вклучена Француска Полинезија.
  • ^a ПКМ на Кина се заснова на цените во 11 административни региони, со естраполација за целата земја и разлагање на урбани и рурални подрачја. Во податокот за Кина не се вклучени специјалните административни региони Хонгконг и Макао, кои се наведени посебно.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди