Список на земјите по БДП (ПКМ) по глава на жител

список на статии на Викимедија

Страницава е список на земјите во светот според нивниот бруто-домашен производ или БДП при паритетот на куповна моќ (ПКМ) за вредноста на сите конечни стоки и услуги произведени во земјата во дадена година, поделени со просечното (или средногодишно) население од истата година.

Земјите според БДП (ПКМ) по глава на жител (во долари) во 2019 г. според ММФ.
  >50.000
  35.000–50.000
  20.000–35.000
  10.000–20.000
  5.000–10.000
  2.000–5.000
  <2.000
  нема податоци

Според податоци од 2019 г. проценетиот просечен БДП (ПКМ) по глава на жител за сите земји во светот во целина изнесува 18.381 долар.

Начин на пресметкаУреди

Износите за бруто-домашниот производ (БДП) по глава на жител на страницава се добиени од пресметките на ПКМ. Овие пресметки ги изготвуваат разни организации како Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка. Бидејќи ова подразбира проценки и претпоставки, бројките на различните организации не се неприкосновени знаат значително да се разликуваат. Поради тоа, информациите треба да се земат со доза на претпазливост.

Споредбите на богатството на државите честопати се прави на основа на номинален БДП и заштеда (не само приходите), што не ги одразува трошоците за живот во разните земји; оттука, поаѓајќи од ПКМ се добива покорисна слика при споредбата на воопштени разлики во животниот стандард помеѓу државите, бидејќи ПКМ ги зема предвид релативните трошоци на живеење и стапките на инфлација во земјите, наместо само девизен курс, кој ја пореметува сликата за вистинските приходни разлики. Така, овој начин се смета за најдобар показател за стандардот на живеење,[1][2] иако и ова може да биде проблематично бидејќи БДП по глава на жител не е мерило за личниот доход на граѓанинот.

Список на земји и зависни територииУреди

Сите износи се изразени во тековниот меѓународен долар (Int$) и заокружени на цел број.

На списокот се вбројани и неколку стопанства кои не се сметаат за суверени држави (како разните зависни територии) бидејќи стојат во изворите. Овие несуверени сушности, поранешни земји и други посебни групи се прикажани закосено. Наведени се по доларски редослед, но немаат бројчено редно место (ранг).

Меѓународен монетарен фонд (проц. 2020)[3] Светска банка (2018)[4][5] ЦИА (1993–2017)[6]
Место Земја/територија Износ ($)
1   Катар 138.910
  Макао 113.352
2   Луксембург 112.045
3   Сингапур 105.689
4   Ирска 86.988
5   Брунеј 85.011
6   Норвешка 79.638
7   ОАР 70.441
8   Кувајт 67.891
9   Швајцарија 67.558
10   САД 67.426
  Хонгконг 66.527
11   Сан Марино 62.913
12   Холандија 60.299
  Тајван 57.214
13   Исланд 56.974
14   Саудиска Арабија 56.912
15   Шведска 55.989
16   Данска 55.675
17   Германија 55.306
18   Австрија 55.171
19   Австралија 54.799
20   Канада 52.144
21   Бахреин 51.991
22   Белгија 50.904
23   Малта 49.589
24   Финска 49.548
25   Франција 48.640
26   Оман 48.593
27   Обединето Кралство 48.169
28   Јапонија 46.827
29   Јужна Кореја 46.452
30   Шпанија 43.007
31   Кипар 42.956
32   Нов Зеланд 42.045
33   Италија 41.582
  Порторико 41.198
34   Чешка 40.585
35   Словенија 40.344
36   Израел 40.337
37   Литванија 38.751
38   Словачка 38.321
39   Естонија 37.606
40   Унгарија 35.941
41   Полска 35.651
42   Португалија 34.936
43   Малезија 34.567
44   Тринидад и Тобаго 33.713
45   Бахами 33.432
46   Сејшели 33.118
47   Латвија 32.987
48   Свети Китс и Невис 31.950
49   Грција 31.616
50   Русија 30.820
51   Антигва и Барбуда 30.593
52   Казахстан 30.178
53   Романија 29.555
54   Турција 29.327
55   Хрватска 29.207
56   Панама 28.456
57   Чиле 27.150
58   Маврициус 26.461
59   Бугарија 26.034
60   Малдиви 24.796
61   Уругвај 24.516
62   Црна Гора 21.977
63   Туркменистан 21.855
64   Мексико 21.363
65   Тајланд 21.361
66   Белорусија 21.224
67   Кина 20.984
68   Доминиканска Република 20.625
69   Аргентина 19.971
70   Екваторска Гвинеја 19.961
71   Габон 19.839
72   Србија 19.767
73   Боцвана 19.388
74   Барбадос 19.364
75   Азербејџан 19.156
76   Ирак 18.755
77   Костарика 18.651
  Свет[7][8] 18.391
78   Иран 17.832
79   Гренада 17.434
80   Македонија 17.378
81   Гвајана 17.163
82   Бразил 17.106
83   Палау 16.855
84   Колумбија 16.265
85   Алжир 16.091
86   Суринам 16.044
87   Либан 15.599
88   Перу 15.399
89   Света Луција 15.159
90   Монголија 15.089
91   Босна и Херцеговина 14.894
92   Албанија 14.866
93   Индонезија 14.841
94   Египет 14.800
95   Шри Ланка 14.509
96   ЈАР 13.965
97   Парагвај 13.213
98   Грузија 13.200
99   Тунис 13.093
  Косово 13.017
100   Свети Винцент и Гренадини 12.983
101   Доминика 12.851
102   Фиџи 12.689
103   Еквадор 11.866
104   Ерменија 11.845
105   Намибија 11.451
106   Есватини 11.139
107   Бутан 10.627
108   Украина 10.130
109   Филипини 10.094
110   Јордан 9.939
111   Јамајка 9.932
112   Мароко 9.667
113   Узбекистан 9.595
114   Либија 9.446
115   Науру 9.073
116   Индија 9.027
117   Гватемала 9.009
118   Белиз 8.791
119   Зелен ’Рт 8.716
120   Лаос 8.684
121   Виетнам 8.677
122   Ел Салвадор 8.593
123   Боливија 8.525
124   Молдавија 8.161
125   Република Конго 7.336
126   Гана 7.343
127   Мјанмар 7.220
128   Тонга 6.867
129   Ангола 6.763
130   Самоа 6.493
131   Нигерија 6.172
132   Пакистан 6.016
133   Џибути 5.855
134   Хондурас 5.600
135   Бангладеш 5.453
136   Источен Тимор 5.321
137   Никарагва 5.297
138   Мавританија 5.158
139   Камбоџа 5.004
140   Брег на Слоновата Коска 4.754
141   Тувалу 4.535
142   Киргистан 4.193
143   Замбија 4.174
144   Камерун 4.099
145   Папуа Нова Гвинеја 4.081
146   Сенегал 4.079
147   Кенија 4.078
148   Судан 3.986
149   Маршалски Острови 3.972
150   Таџикистан 3.751
151   СД Микронезија 3.657
152   Лесото 3.655
153   Танзанија 3.652
154   Бенин 3.648
155     Непал 3.550
156   Сао Томе и Принсипе 3.499
157   Вануату 3.039
158   Комори 2.898
159   Гамбија 2.892
160   Зимбабве 2.778
161   Уганда 2.753
162   Етиопија 2.702
163   Руанда 2.642
164   Чад 2.603
165   Гвинеја 2.574
166   Мали 2.569
167   Соломони 2.363
168   Јемен 2.312
169   Кирибати 2.193
170   Авганистан 2.182
171   Буркина Фасо 2.181
172   Гвинеја-Бисао 2.113
173   Хаити 1.916
174   Того 1.913
175   Мадагаскар 1.776
176   Сиера Леоне 1.765
177   Јужен Судан 1.715
178   Либерија 1.428
179   Мозамбик 1.372
180   Малави 1.292
181   Нигер 1.152
182   Еритреја 1.103
183   Демократска Република Конго 873
184   Централноафриканска Република 864
185   Бурунди 724
  Сирија н/п
  Венецуела н/п
Место Земја/територија Износ ($)
1   Катар 126.898
  Макао 123.892
2   Луксембург 113.337
3   Сингапур 101.532
4   Ирска 83.203
5   Брунеј 80.920
6   ОАР 75.075
7   Кувајт 72.898
  Кајмански Острови (2017) 72.608
8   Швајцарија 68.061
9   Норвешка 65.511
  Хонгконг 64.597
10   Сан Марино 63.037 (2017)
11   САД 62.795
12   Исланд 57.303
13   Холандија 56.329
14   Данска 55.671
15   Австрија 55.455
16   Саудиска Арабија 55.336
17   Шведска 53.209
18   Германија 53.075
19   Австралија 51.663
20   Белгија 51.408
21   Финска 48.417
22   Канада 48.130
23   Бахреин 47.304
24   Обединето Кралство 45.973
25   Франција 45.342
  Европска Унија 43.399
26   Јапонија 42.798
27   Малта 42.581
28   Оман 41.860
29   Италија 41.830
30   Нов Зеланд 41.005
31   Јужна Кореја 40.112
32   Израел 39.919
33   Чешка 39.744
34   Шпанија 39.715
  Порторико 39.541
  Аруба (2017) 39.455
35   Словенија 38.049
36   Кипар 36.155 (2017)
37   Естонија 35.974
38   Литванија 35.461
39   Словачка 33.736
40   Португалија 33.415
41   Бахами 32.088
42   Тринидад и Тобаго 32.015
43   Малезија 31.782
  Свети Мартин (Холандија) (2017) 31.776
44   Полска 31.337
45   Унгарија 31.103
46   Сејшели 30.557
47   Латвија 30.305
48   Свети Китс и Невис 30.208
49   Грција 29.592
50   Романија 28.206
51   Турција 28.069
52   Казахстан 27.880
53   Русија 27.588
54   Хрватска 27.580
55   Антигва и Барбуда 26.868
56   Панама 25.554
  Туркс и Кајкос 25.371
57   Чиле 25.223
58   Маврициус 23.751
59   Уругвај 23.572
60   Екваторска Гвинеја 22.744
61   Бугарија 21.960
62   Иран 21.011 (2017)
63   Либија 20.764
64   Црна Гора 20.690
65   Аргентина 20.611
66   Белорусија 19.995
67   Мексико 19.845
68   Туркменистан 19.304
69   Тајланд 19.051
70   Боцвана 18.616
71   Барбадос 18.554
72   Палау 18.510
73   Кина 18.237
74   Азербејџан 18.044
 Свет 17.948
75   Габон 17.876
76   Доминиканска Република 17.748
77   Костарика 17.671
78   Ирак 17.436
79   Србија 17.434
80   Науру 16.504
81   Македонија 16.359
82   Бразил 16.096
83   Гренада 15.558
84   Суринам 15.511
85   Алжир 15.482
86   Малдиви 15.308
87   Колумбија 15.013
88   Босна и Херцеговина 14.624
89   Перу 14.418
90   Света Луција 13.881
91   Монголија 13.800
92   ЈАР 13.687
93   Парагвај 13.600
94   Шри Ланка 13.474
95   Албанија 13.364
96   Либан 13.081
97   Индонезија 13.080
98   Тунис 12.503
99   Египет 12.412
100   Свети Винцент и Гренадини 12.288
101   Грузија 12.005
102   Еквадор 11.734
  Косово 11.348
103   Доминика 11.130
104   Намибија 11.102
105   Фиџи 10.880
106   Есватини 10.638
107   Бутан 10.535
108   Ерменија 10.344
109   Јордан 9.479
110   Јамајка 9.327
111   Украина 9.234
112   Филипини 8.951
113   Белиз 8.648
114   Гвајана 8.641
115   Мароко 8.587
116   Узбекистан 8.556
117   Гватемала 8.462
118   Ел Салвадор 8.332
119   Боливија 7.873
120   Индија 7.763
121   Источен Тимор 7.658
122   Зелен ’Рт 7.454
123   Виетнам 7.448
124   Лаос 7.440
125   Молдавија 7.272
126   Мјанмар 6.674
127   Самоа 6.484
128   Ангола 6.452
129   Тонга 6.420
130   Нигерија 5.991
131   Република Конго 5.662
132   Пакистан 5.567
133   Никарагва 5.534
  Западен Брег и Газа 5.158
134   Хондурас 5.139
135   Судан 4.760
136   Гана 4.747
137   Бангладеш 4.372
138   Камбоџа 4.361
139   Папуа Нова Гвинеја 4.336
140   Замбија 4.224
141   Брег на Слоновата Коска 4.207
142   Мавританија 4.151
143   Тувалу 4.050
144   Маршалски Острови 3.989
145   Киргистан 3.885
146   Камерун 3.785
147   Сенегал 3.783
148   СД Микронезија 3.553
149   Кенија 3.468
150   Таџикистан 3.450
151   Сао Томе и Принсипе 3.419
152   Танзанија 3.227
153   Вануату 3.221
154   Лесото 3.220
155     Непал 3.090
156   Зимбабве 3.030
157   Комори 2.913
158   Гамбија 2.612
159   Јемен 2.575
160   Гвинеја 2.505
161   Бенин 2.425
162   Соломони 2.423
163   Мали 2.317
164   Кирибати 2.294
165   Руанда 2.252
166   Уганда 2.038
167   Етиопија 2.022
168   Буркина Фасо 1.985
169   Чад 1.968
170   Авганистан 1.955
171   Мадагаскар 1.891
172   Хаити 1.867
173   Гвинеја-Бисао 1.799
174   Того 1.774
175   Сиера Леоне 1.602
176   Мозамбик 1.460
177   Малави 1.311
178   Либерија 1.309
179   Нигер 1.063
180   Демократска Република Конго 932
181   Централноафриканска Република 860
182   Бурунди 744
Место Земја/територија Износ ($) Година
1   Лихтенштајн 139.100 2009
2   Катар 124.900 2017
3   Монако 115.700 2015
  Макао 114.400 2017
4   Луксембург 109.100 2017
  Фолкландски Острови 96.200 2012
5   Сингапур 90.500 2017
  Бермуда 85.700 2013
  Ман 84.600 2014
6   Брунеј 76.700 2017
7   Ирска 72.600 2017
8   Норвешка 70.600 2017
9   Кувајт 69.700 2017
10   ОАР 68.200 2017
  Свети Мартин (Холандија) 66.800 2014
  Гибралтар 61.700 2014
11   Швајцарија 61.400 2017
  Хонгконг 61.000 2017
12   Сан Марино 59.500 2017
13   САД 59.500 2017
14   Саудиска Арабија 55.300 2017
15   Холандија 53.600 2017
  Гернзи 52.500 2014
16   Исланд 52.100 2017
17   Бахреин 51.800 2017
18   Шведска 51.300 2017
19   Германија 50.200 2017
20   Австралија 49.900 2017
21   Андора 49.900 2015
  Тајван 49.800 2017
22   Данска 49.600 2017
  Џерси 49.500 2015
23   Австрија 49.200 2017
24   Канада 48.100 2017
25   Белгија 46.300 2017
26   Оман 45.500 2017
27   Финска 44.000 2017
  Кајмански Острови 43.800 2004
28   Франција 43.600 2017
29   Обединето Кралство 43.600 2017
30   Јапонија 42.700 2017
31   Малта 42.500 2017
  Британски Девствени Острови 42.300 2010
  Европска Унија 40.900 2017
  Фарски Острови 40.000 2014
32   Јужна Кореја 39.400 2017
33   Нов Зеланд 38.900 2017
34   Шпанија 38.300 2017
35   Италија 38.100 2017
  Гренланд 37.600 2015
  Порторико 37.300 2017
36   Кипар 36.600 2017
37   Израел 36.200 2017
  Американски Девствени Острови 36.100 2013
38   Чешка 35.200 2017
39   Екваторска Гвинеја 34.900 2017
  Свети Пјер и Микелон 34.900 2006
40   Словенија 34.100 2017
41   Словачка 32.900 2017
42   Литванија 31.900 2017
43   Естонија 31.500 2017
44   Тринидад и Тобаго 31.200 2017
  Нова Каледонија 31.100 2015
  Гуам 30.500 2013
45   Португалија 30.300 2017
46   Полска 29.300 2017
  Туркс и Кајкос 29.100 2007
47   Сејшели 28.900 2017
48   Унгарија 28.900 2017
49   Малезија 28.900 2017
50   Русија 27.900 2017
51   Грција 27.800 2017
52   Латвија 27.300 2017
53   Свети Китс и Невис 26.800 2017
54   Турција 26.500 2017
55   Антигва и Барбуда 26.300 2017
56   Казахстан 26.100 2017
  Аруба 25.300 2011
57   Бахами 25.100 2017
58   Чиле 24.600 2017
59   Панама 24.300 2017
60   Хрватска 24.100 2017
61   Романија 24.000 2017
62   Уругвај 22.400 2017
63   Бугарија 21.600 2017
64   Маврициус 21.600 2017
65   Аргентина 20.700 2017
66   Иран 20.000 2017
67   Мексико 19.500 2017
68   Либан 19.500 2017
69   Габон 19.300 2017
  Свети Мартин (Франција) 19.300 2005
70   Малдиви 19.200 2017
71   Туркменистан 18.700 2017
72   Белорусија 18.600 2017
73   Боцвана 18.100 2017
74   Тајланд 17.800 2017
75   Барбадос 17.500 2017
76   Азербејџан 17.400 2017
77   Црна Гора 17.400 2017
78   Костарика 17.200 2017
79   Ирак 17.000 2017
  Француска Полинезија 17.000 2015
80   Доминиканска Република 17.000 2017
81   Палау 16.700 2017
82   Кина 16.600 2017
83   Бразил 15.500 2017
84   Србија 15.200 2017
85   Македонија 15.200 2017
86   Алжир 15.100 2017
  Курасао 15.000 2004
87   Гренада 14.700 2017
88   Колумбија 14.500 2017
89   Суринам 13.900 2017
90   Света Луција 13.500 2017
91   ЈАР 13.400 2017
  Северни Маријански Острови 13.300 2013
92   Перу 13.300 2017
93   Египет 13.000 2017
  Американска Самоа 13.000 2013
94   Шри Ланка 13.000 2017
95   Монголија 12.600 2017
96   Јордан 12.500 2017
97   Албанија 12.500 2017
98   Индонезија 12.400 2017
99   Венецуела 12.400 2017
  Кукови Острови 12.300 2010
100   Науру 12.200 2017
  Ангвила 12.200 2008
101   Доминика 12.000 2017
102   Тунис 12.000 2017
103   Куба 11.900 2016
104   Свети Винцент и Гренадини 11.600 2017
105   Намибија 11.500 2017
106   Босна и Херцеговина 11.400 2017
107   Еквадор 11.200 2017
108   Грузија 10.600 2017
  Косово 10.400 2017
109   Фиџи 9.900 2017
110   Есватини 9.900 2017
111   Парагвај 9.800 2017
112   Либија 9.800 2017
113   Јамајка 9.200 2017
114   Ерменија 9.100 2017
115   Ел Салвадор 8.900 2017
116   Украина 8.700 2017
117   Бутан 8.700 2017
118   Мароко 8.600 2017
  Монтсерат 8.500 2006
119   Гвајана 8.300 2017
120   Белиз 8.300 2017
121   Гватемала 8.200 2017
122   Филипини 8.200 2017
  Света Елена, Вознесение и Тристан да Куња 7.800 2010
123   Боливија 7.500 2017
124   Лаос 7.400 2017
125   Индија 7.200 2017
126   Узбекистан 7.000 2017
127   Виетнам 6.900 2017
128   Зелен ’Рт 6.900 2017
129   Ангола 6.800 2017
130   Република Конго 6.700 2017
131   Мјанмар 6.300 2017
132   Нигерија 5.900 2017
133   Никарагва 5.800 2015
  Ниуе 5.800 2003
134   Молдавија 5.700 2017
135   Самоа 5.700 2017
136   Тонга 5.600 2017
137   Хондурас 5.500 2017
138   Пакистан 5.400 2017
139   Источен Тимор 5.000 2017
140   Гана 4.600 2017
141   Судан 4.600 2017
142   Мавританија 4.500 2017
  Палестински територии 4.300 2014
143   Бангладеш 4.200 2017
144   Камбоџа 4.000 2017
145   Замбија 4.000 2017
146   Лесото 3.900 2017
147   Брег на Слоновата Коска 3.900 2017
148   Тувалу 3.800 2017
149   Папуа Нова Гвинеја 3.800 2017
  Валис и Футуна 3.800 2004
150   Киргистан 3.700 2017
151   Џибути 3.600 2017
152   Кенија 3.500 2017
153   Камерун 3.400 2017
154   Маршалски Острови 3.400 2017
155   СД Микронезија 3.400 2017
156   Танзанија 3.300 2017
157   Сао Томе и Принсипе 3.200 2017
158   Таџикистан 3.100 2017
159   Сирија 2.900 2015
160   Вануату 2.800 2017
161     Непал 2.700 2017
162   Сенегал 2.700 2017
  Западна Сахара 2.500 2007
163   Чад 2.400 2017
164   Уганда 2.400 2017
165   Зимбабве 2.300 2017
166   Јемен 2.300 2017
167   Мали 2.200 2017
168   Бенин 2.200 2017
169   Руанда 2.100 2017
170   Етиопија 2.100 2017
171   Соломони 2.100 2017
172   Гвинеја 2.000 2017
173   Буркина Фасо 1.900 2017
174   Кирибати 1.900 2017
175   Авганистан 1.900 2017
176   Сиера Леоне 1.800 2017
177   Гвинеја-Бисао 1.800 2017
178   Хаити 1.800 2017
179   Северна Кореја 1.700 2015
180   Гамбија 1.700 2017
181   Того 1.600 2017
182   Мадагаскар 1.600 2017
183   Комори 1.600 2017
184   Јужен Судан 1.500 2017
185   Еритреја 1.400 2017
186   Мозамбик 1.300 2017
187   Нигер 1.200 2017
188   Малави 1.200 2017
  Токелау 1.000 1993
189   Либерија 900 2017
190   Демократска Република Конго 800 2017
191   Бурунди 800 2017
192   Централноафриканска Република 700 2017
193   Сомалија н/п 2017

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. "Sarkozy attacks focus on economic growth (French president urges more emphasis on quality of life)", The Guardian, 14-09-2009.
  2. "Alternative progress indicators to Gross Domestic Product (GDP) as a means towards sustainable development"
  3. „World Economic Outlook - GDP per capita“. International Monetary Fund. October 2019. Посетено на 2020-03-30.
  4. „PPP (current international $)“. data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 7 January 2020.
  5. „World Bank. International Comparison Program database“. Посетено на 10 April 2018.
  6. GDP – per capita (PPP). The World Factbook. Central Intelligence Agency. Accessed on 7 March 2014.
  7. „World Economic Outlook Database. 2019“. IMF.org. International Monetary Fund. Посетено на 2020-02-24.
  8. "Overall total population" – World Population Prospects: The 2019 Revision“ (xslx). population.un.org (custom data acquired via website). United Nations Department of Economic and Social Affairs. Population Division. Посетено на 2020-02-24.