Разговор со корисник:MacedonianBoy/Архива 2

Додај тема
Тековни разговори
ТУКА СЕ СИТЕ РАЗГОВОРИ ОД МОЈАТА СТРАНИЦА ОБЈАВЕНИ ВО 2009 ГОДИНА.
Ова е архива на минати разговори. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Ако сакате да почнете нов разговор или да разговарате за стара тема, ве молиме обратете се на сегашната разговорна страница.
Архива 2


Среќна нова 2009Уреди

Среќна нова 2009

Среќна нова 2009. Не можев да ја ставам како лого за празнициве, бидејќи имав проблеми, а го немав и најсоодветниот програм, но сакам да ти се одложам со што со помош на ова лого ќе ти ја честитам новата 2009. Многу здравје, успех, среќа и љубов.--Kiril Simeonovski (разговор) 07:28, 2 јануари 2009 (UTC)


КатегоризацијаУреди

Здраво MacedonianBoy, срекна нова година и се најдобро во неа. Сега, имам направено “грешка“ при категоризирањето на економиите по земја. Јас ја направив таа категорија без да видам оти веќе постоело категорија:Стопанство по земја. What next!!!--Астрион (разговор) 15:58, 2 јануари 2009 (UTC)

БГ ВикиУреди

Станишев и Греков не се од Бугариjа. Станишев е од Украина, а Греков од Русиjа. --Стан (разговор) 12:09, 3 јануари 2009 (UTC)

Сакаj си jа состоjбата во бугарската википедия, не во македонската. Jас сум корисник во македонската и во бугарската, како и ти си корисник во овие. --Стан (разговор) 12:15, 3 јануари 2009 (UTC)
Молам? Што сакаш да кажеш со првата реченица?-- MacedonianBoy  Oui? 12:17, 3 јануари 2009 (UTC)

Станишев и ГрековУреди

Станишв не е со потелко од Украина, туку е роден во Украина т.е е од Украина. Греков не е со потелко од Русиjа, туку е роден во Русиjа т.е е од Русиjа. Дали jа сфакаш разликата? --Стан (разговор) 12:13, 3 јануари 2009 (UTC)

Е доста е веќеУреди

За разлика од "македонските научници" jас цитирам извори насекаде, каде сум запрашан за извори. Историjaта се гради со факти. --Стан (разговор) 00:12, 5 јануари 2009 (UTC)

Станислеве, и јас викам Е доста е веќе , ама со твоите глупости. Бескорисен си тука.--Raso mk (разговор) 00:15, 5 јануари 2009 (UTC)
Тврдиш, али немаш факти. ;) Подпоручикъ (разговор) 09:44, 5 јануари 2009 (UTC)

Како би го превел оваУреди

Погледни тука en:Category:Asteroid_groups_and_families и дади предлог како секоја од тие фамилии да се преведе. --brest (разговор) 00:34, 7 јануари 2009 (UTC)

Македонски јазик на Google TranslateУреди

Среќна Нова 2009 Година и Среќен Божик. Јас порано имав напишано за немање на Македонски јазик на Google Translate па ме интересира како оди постапката за имплементирање во тој систем. Каде е потребно да се контактира, со кој и што да се направи за во иднина и Македонскиот јазик да биде на Google Translate. Поздрав. --Nesho (разговор) 17:56, 7 јануари 2009 (UTC)

Хан или КанУреди

Не сум сигурен ни самиот, бидејќи во речникот стојат и двете на разни места, но знам дека транскрипцијата директно не секогаш важи, посебно ако не сме првите кој го употребуваме зборот во еден јазик. На пример, која е транскрипцијата на Sydney? „Сидни“, така? Сум бил таму и знам како си го нарекуваат градот. Но сепак се сомневам дека имаме уредник кој би го пишувал градот како Сидни наместо Сиднеј. Како што реков, не сум сигурен бидејќи ги има и двете во речник, ама треба да се провери. Сѐ додека не се изврши авторитативна проверка, не сметам дека треба да се менува и враќа статијата - а не сметам, од проста причина што јас секогаш сум го слушал, учел и читал како Кан, а дури во Бугарија за прв пат се сретнав со поимот „Хан. --Б. Јанкулоскиразговор 00:40, 9 јануари 2009 (UTC)

Вака, двете имиња се исти и нема разлика. Единствената разлика е тоа што со хан даваме вистински изговор на зборот и јас се трудам да ги пренасочувам двете секаде каде се сретнувам, зошто и самиот гледаш баеѓи пишувам за Монголија и го познавам изговорот нивни. Не е проблем овој збор бидејќи јас ги правам статиите со х а пренасочувам и со к. Како кан, го сретнав само на српската и бугарската а секаде е како Khan или Han или Хан. А и одам по логиката бидејќи ако биде титулата кан, тогаш треба државата да се вика Канат (што нема врска). А кога пишуваме хан државата се вика ханат. А и Бугарите имаат ваква титула истата е нека не те буни и тоа е доказ дека се од далечната Азија. Поздрав -- MacedonianBoy  Oui? 00:46, 9 јануари 2009 (UTC)
Проблемот е само овде дека бугарската титла која се транскрибира и како Хан и како Кан во оригинал гласи: kana subigi, кога к'на се смета дека иде от иранското крв. Подпоручикъ (разговор) 00:51, 9 јануари 2009 (UTC)
Еве плус еден со иранската крв. Името и титулата се турско-монголски и е хан, а на бугарски е со двете, знам, ама повеќе се користи со к.-- MacedonianBoy  Oui? 00:53, 9 јануари 2009 (UTC)
  • Не знам дали има потреба да навлегуваме во етимолошки подробности, тоа е во случајов само од научна важност. Бугарите имале ханови и може да ги нарекуваат така, исто така може тоа така да се изговара и на монголски и да се транкрибира со Х на најразлични места, но јас сум приметил дека во македонската практика се пишува со К, иако се разбира не сум се занимавал особено со тоа, па не сум совршен авторитет. Тоа е нелогично, но мора да биде така. (Од истата причина во рускиот правопис стои јасно дека германското ei се транскрибира со 'ей', а не со 'ай' како што останатите го транскрибираат и како што навистина звучи). Не велам дека е всушност правилно, но не ѝ личи на една енциклопедија да употребува погрешна или нестандардна (новотарска) терминологија. Како што реков, треба да се истражи. Сето тоа е така и сигурно си во право за тоа како треба да биде, но како што реков, треба да се осигураме дека и во практиката е така. --Б. Јанкулоскиразговор 01:01, 9 јануари 2009 (UTC)
Истото го велам и јас. Нема воопшто разлика помеѓу двете називи, исти се и се однесуваат за една иста титула. Разликата е како што реков во оригиналниот изговор а и во државата како да се вика (ханат од хан е посоодветно него со к). Бугарската, Татарската и Монголската титула е една и единствена и тоа ги прави блиски овие народи и нивното потекло, воопшто не е различна бугарската хан титула од монголската, истата е. А и не верувам дека некој во Македонија ќе замери дали треба да биде со к или со х, сеедно им е, зошто не е огромна семантичка грешка. Затоа нека седи со Х за подобро изведување на останатите термини пто произлегуваат од овој збор а и поради правилниот изговор.-- MacedonianBoy  Oui? 01:07, 9 јануари 2009 (UTC)
Се разбира дека си за хуно-монголското Хан, зашто гледаш на проблемот чисто расистички. Думата Хан се налагаго во бугарската историографија през 20те години на 20тиот век во силна врзка со руската историографија. И денеска има спорови за вистинскиот титул на бугарските владетели и се пак на историчките извори пишува, главно со грчки букви, kana subigi (KANAΣYBIΓI и KANAΣYBHΓH). А етимологијата на kana subigi се предполага дека е: господар (kana, срв king и kean) од небето (subigi). Подпоручикъ (разговор) 07:34, 9 јануари 2009 (UTC)

ГрцијаУреди

Човече дај ајде нема смисла веќе ова со статијата за Грција. Ова е енциклопедија со научни факти, а не е место за пишување на ултранационалистички глупости. Зошто си го избришал тоа каде што вика Хелас? И самиот знаеш дека Хелас е името под кое е позната низ цел свет, ти се допаѓало тебе или не. Зошто се вика хеленизам, хеленистичка култура? Инаку официјалното име е Хеленска Република, зошто си го остранил и тоа? Зошто си го отстранил тоа дека СПОРЕД НЕКОИ е наследничка на Византија (според нив самите, но сепак има таква теорија). Зошто си го избришал тоа каде што се наведува дека била 4 века под турско ропство? Не била? Или ќе ми кажеш дека Грција не постоела тогаш!? Која е поентата што си го отстранил „развиена држава“? Зошто си ги отстранил дообјаснувањата напишани на грчки? Ти смета грчкиот јазик? Па пола зборови во англискиот (а со тоа и македонскиот) се од грчко потекло. Навистина претеравте, имате некакви големомакедонски идеи сите. Ќе ми речеш дека сум гркоман, филхелен или не знам што... Абре човече ни се смее цела вики заедница добро ни кажа FuturePerfectAtSunrise или кој беше, резили. Сите овие античкомакедонски работи, античкомакедонски јазик, дека не сме словени дека сме антички Македонци, тоа може само оние нашите на телевизија да ти го кажат. Ајде ти се молам нема смисла, обиди се да ја вратиш статијата во понормална форма, како што сметаш ти, бидејќи ќе ја вратам јас и може нема да ти се допадне напишаното. И не се расфрлајте со античкиот македонизам на сите страни, ќе нè приземји некој кај и да е. Само да знаеш, не се мери колку си патриот по ѕвездите од Кутлеш и по црвено-жолтите натписи... Наместо енциклопедијава да биде објективна и корисна, ќе биде ултранационалистичка, исто како бугарската и грчката и српската и хрватската, да не речам како сите земји од Балканот. А сите знаеме дека тие земји се заостанати во размислувањето. Ако сакаш и ти да бидеш дел од тоа, повели. Јас не ги прифаќам твоите ставови.

P.S. Што си ги избришал па сликите? Тие се едни од највлијателните луѓе во грчката историја. Ова е енциклопедија човече, after all.

--√ гитардэмонговори со мной √ 01:52, 11 јануари 2009 (UTC)

Како прво пази на речникот. Не сум ти овде јас крив што статијата е катастрофа. Како прво, имиња имаше премногу на воведот, тоа може да се стави во посебна секција што ја нарекуваме Етимологија. Како второ, МФА не е потребно зошто веќе е транскрибирано на македонски, МФА користат на англиската. Како трето, Византија е држава на сите народи што ги опфаќала таа, е сега е чиста околност шпто грците биле највлијателни и се користело нивното писмо но во секој случај не е наследничка она. Тоа за турско ропство не се сеќавам дека сум го избришал но и ако сум го избришал може е по грешка, тоа не е спорно дека Јунанистан била под ропство на Турција. А за развиена, е тоа е малку чудно зошто за време на револтите сега во Грција излезе дека Грција има невработеност од 20%, и тешко да е развиена со таква бројка. За мојата корисничка страна не се секорај, моја си е не твоја и ако ти сметаат знамињата удри ја главата ти не ние. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 11:19, 11 јануари 2009 (UTC)
Мојот речник е сосем прикладен, за разлика од твојот кој навредува. Статијата не е катастрофа, тоа беше само дел преведен од англиската, која инаку не е катастрофа. Никој барем не се пожалил досега. Ајде МФА што си го избришал, но Хелас знаеш и сам дека е името под кое е позната низ цел свет. А за Византија, штом има некој што тврди така, заслужува да стои во статијата. Исто како што има некој што тврди дека денешните Македонци се наследници на античките, затоа и стои во статијата за македонците (иако не држи вода). Исто како што заслужува тоа место таму, така и ова тука (иако и ова не држи многу вода). Нема врска колку невработеност има државата со нејзината развиеност. Затоа постои џини индексот кој го покажува развојот на една држава, и те информирам дека Грција е развиена. Не ми одговори зошто си ги избришал сликите и зошто добога си ставил дека недостасува фактот дека е наследничка на античка Грција? Кој е? А за корисничката страна, тоа си е твоја работа, јас зборував за шаблоните кои се целите накичени со ѕвезди од Кутлеш и пишува нешто за антички Македонци, старомакедонски јазик и што знам јас што. Немам јас што да ја удирам главата, удри ја ти. Ама ти пробај сфати дека иако ја мразиш Грција, 40% од бизнисите во Македонија се грчки. Веро, ОКТА, Космофон и СТОТИЦИ други колку само семејства хранат во Македонија? Размисли ти на таа тема па види. А мојата татковина е Македонија, само што јас немам проблем со никого. И сфати дека ти зборувам за добро на Википедија, а не дека нешто ми менува мене што ќе пише за Грција. На крајот на краиштата напиши што ти душа сака, напиши и Јунанистан, но да знаеш дека така не се формира енциклопедија. Тоа може само Грците и Бугарите да го прават, од што се исфрустрирани. Ако си исфрустриран, прави го и ти.

--√ гитардэмонговори со мной √ 14:14, 11 јануари 2009 (UTC)

Спореди кој што рекол и види си кој навредил. Јас не споменав никого и не навредувам нации што користат симболи. Тоа не ми смета и секој може да си става какви симболи сака. Сликите ги избришав зошто седеа под шаблон, неугледно. Намали тон на зборење, не сум само јас тука па мене да ми го истураш гневот што никој во Македонија не ја сака Грција. Ревертирај ја статијата и готово, бог да чува... -- MacedonianBoy  Oui? 14:45, 11 јануари 2009 (UTC)

Луѓе, ајде најдете јазик на подостоинствен начин, нема смисла и овде да се делиме. Најдете компромис, ни се смее цел Балкан--Астрион (разговор) 15:42, 11 јануари 2009 (UTC)

Ги претицавме БретонцитеУреди

Со оглед на мојата заинтересираност за зголемување на бројот на уредувачи на МК Вики морам да прокоментирам нешто. Знаеш ли дека бретонскиот јазик го зборуваат само околу 200.000 луѓе? [извор википедија]. Во 2002 година бев таму и не можеш за лек да најдеш човек кој го зборува тој јазик. Песните кои ние ги викаме келтски или ирски таму ги имаат истите мелодии, ама денес се пеат со француски текст. Инаку, тоа е заслуга на демократскиот развој на Франција во чиј устав се забранува употребата на јазици кои не се викаат француски.
Со оглед на тоа што многу помалку луѓе во светот зборуваат бретонски одошто македонски мислам дека е многу важно да се позанимаваме со привлекување на заинтересирани за уредување на МК Википедија. Поздрав, Wikimk (разговор) 19:09, 11 јануари 2009 (UTC)

Во право си, но сепак имаме добар напредок. Имено, бретонците ако се 200 000 сигурно повеќето од нив напишаче барем по една статија, што не е случај кај нас бидејќи нашата Википедија во Македонија е популарна само кога треба да се прави есеј или семинарска. Не сакаат нашиве да ни помогнат. Но рака на срце, мислам истиов период лани имавме само 15 000 статии. Сепак сме постигнале нешто. Но не сме задоволни дури не неправиме повеќе статии од босанците и грците не, зошто се достижни (ГР има 40 000 статии а БА има 50 000)? Поздрав и се најдобро.-- MacedonianBoy  Oui? 19:17, 11 јануари 2009 (UTC)
Здраво уште еднаш. Јас го ценам тоа што само неколкумина активни уредувачи го имаат направено за македонската Википедија. Секоја чест! Мојот претходен коментар беше ама баш за тоа за што и самиот зборуваш, односно колку би можеле да сториме ако повеќемина учествуваат. Затоа ако имаш некоја идеја за омасовување поделеи ја со останатите. :-) Поздрав, Wikimk (разговор) 20:05, 11 јануари 2009 (UTC)

Да се измешам во муабетот :) Освен во разговор лично со луѓе, јас правам реклама со тоа што на мојот блог ставам дел од статии кои овде сум ги правела, и нагласувам дека се правени за Википедија. последната, беше на насловна, писмото од Википедија... Најголем број блогери се регистрираа овде (ги познавам по никовите) откако на насловната страна на блог.ком.мк беше ставена една моја таква статија со забелешка која беше повик за нови уредувачи. Но, никој од нив не е активен. Веројатно им треба време, како што ми требаше и мене - помина цела година откако се регистрирав додека почнав да пишувам статии овде :) Поздрав. --Виолетова (разговор) 20:15, 11 јануари 2009 (UTC)

Е ова веќе е нешто. Блоговите се одлично место за придобивање корисници и секоја чест Виолетова. Вака треба сите да пробаме да ја изрекламираме Википедија. Само напред. А што велите сите заедно да пратиме мејлови на некои од големите МК портали и да го стават банерот што ВикиМк го напрви? Мислам е добра идеја што и некои од корисниците ја предложија. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 22:05, 11 јануари 2009 (UTC)
Здраво, Јас до пред неколку години се занимавав со web дизајн и во тој период контактирав со повеќе луѓе на кои интернет им е секојдневна работа. Моја намера е да се обидам да ги контактирам сите што ги знам и да доколку се заинтересирани да им понудам некој од банерите или, пак, подобро би било доколку напишеме некоја статија, па статијата да ја понудиме на некои од порталите заедно со банерот. Ама најважно од сѐ е да се настапи координирано, за да не испадне дека на една иста www страница 5-6 души испратиле иста порака за рекламирање. :-)
Единствена работа која во оваа фаза (сѐ повеќе) не ми се допаѓа е тоа што некои во банерите гледаат сличности со постоечка кампања. На таков начин, може не сакајќи да си ги намалиме можностите за рекламирање. Така што ако некој има поарна идеја за банер нека каже.
Блоговите се супер место! Ама колку што гледам има сѐ повеќе училишта кои имаат интернет страници. И таму вреди да се проба Универзитетите/факултетите се исто така добро место за рекламирање. Верувам дека би можело да се добие поддршка за таа работа и од некои наставници/професори. Зашто ова сепак е покреативен начин на занимавање со Вики.
Извинете, ама јас имам намера за ова да досаѓам и во иднина. :-) Wikimk (разговор) 22:28, 11 јануари 2009 (UTC)

Дали ќе сакаат на порталите да стават рекламка за Википедија? Кој каде познава луѓе - може да им предложи... инаку не верувам дека ќе ја стават... --Виолетова (разговор) 22:18, 11 јануари 2009 (UTC)

Искрено и јас не сум голем оптимист, зошто ќе ни бараат пари. Но, за секој случај, јас испратив мејл до он нет и нивниот уредник па да видиме што ќе се случи. Кога ќе ми одговори, ќе ве информирам (ако ми одговори). Јас лично не познавам луѓе на порталите ама одам по таа логика што тие пишуваат секакви статии па би можеле ако ништио други да пишат една мала статија за нас и да ги информираат луѓето за оваа проблематика.-- MacedonianBoy  Oui? 22:22, 11 јануари 2009 (UTC)
Ова е мејлот што го испратив до Он нет (се надевам барем ќе ми одговорат):
Почитувани!
Ви го праќамe овој мејл во име на македонската Википедија се со цел да ве замолиме, ако е можно да ни излезете во просрет. Имено, како што можете да забележите на страната на македонската Википедија, бројот на статии што се напишани на македонски јазик е доста мал во споредба со останатите Википедии од регионов и пошироко. Нашата цел е да достигнеме солидна бројка (моментално имаме само 23.000 статии), но за тоа ни се потребни повеќе корисници што ќе пишуваат. Поради тоа, дали би сакале да ни помогнете со тоа што ќе напишете мала статија за нашата состојба или барем да ставите еден банер на вашата страна, па така луѓето можат да кликнат на него и да се информираат за оваа проблематика. Доколку сакате да ни помогнете, еден од банерите што ни е достапен на Википедија е на следниов линк http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:Wikipedia_MK1.gif
Од напред Ви благодариме,
Тимот на Википедија на македонски јазик.
Мислам дека е згодно да постои и www страница на која ќе биде накусо претставен тимот на МК Википедија (или некои од најактивните) со кратки коментари и со некој статија која би барала поддршка. Поздрав, Wikimk (разговор) 22:31, 11 јануари 2009 (UTC)
И јас мислев за тоа, да дадеме директен линк за да се информираат луѓето. Посебната статија што би ја направиле би требало да има информации за Википедија, корисниците и иницијативата за која повикуваме. Во една статија да има се по малку за да биде примамливо.-- MacedonianBoy  Oui? 22:34, 11 јануари 2009 (UTC)
А да се размножуваме поинтензивно? Така (според некои програми) ќе плаќаме пониски даноци, а и статистички ќе имаме повеќе уредувачи?! Може не одма, ама за 15-20 години... Само као идеја, мислам... :-) --Црноризец (разговор) 01:35, 16 јануари 2009 (UTC)

МолбаУреди

Здраво, Те молам ако можеш на страницата за Византија стави ги сликите за знамето и за грбот кои се наоѓаат на англиската верзија на страницата. Мислам дека е згодно да стојат обете слики, оти народиве од Балканот и од източна Европа сѐ уште ги користат тие симболи, се идентификуваат со нив и им препишуваат ексклузивни права.
:-)
Благодарам,
Wikimk (разговор) 22:43, 12 јануари 2009 (UTC)

Ставив и грб и знаме во нов шаблон. Мислам овој е подобар одошто стариот. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 22:59, 12 јануари 2009 (UTC)

ПрашањеУреди

Зошто не ставаш линкови до другите Википедии во статиите за броевите? -- Виолетова (разговор) 23:11, 13 јануари 2009 (UTC)

Планирав да ставам линкови и децимали попосле. Ќе биде.-- MacedonianBoy  Oui? 23:13, 13 јануари 2009 (UTC)

Е па добро, помислив ги заборави :) А како да направам архива кај мене на разговорите? -- Виолетова (разговор) 23:27, 13 јануари 2009 (UTC)

Значи за архива ти треба шаблончево што го имам јас ставено за архивите (за навигација е) и потоа само отвораш нови страници на пр: Корисник:Виолетова/Архива1, Корисник:Виолетова/Архива2 ... Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 23:31, 13 јануари 2009 (UTC)
Ова е навиогациониот шаблон за архиви:

{{Архиви| [[/Архива 1]]<br /> [[/Архива 2]]<br /> итн }}

your welcome.Уреди

Thanks to you. But I have a problem. I can not rename this page to this name : Корисник:Crochet.david/Wikiversités. Can you do it for me. Crochet.david (разговор) 12:25, 14 јануари 2009 (UTC)

Страници со надредни знациУреди

Не ми е воопшто јасно зошто ти се јавува тој проблем. Јас никогаш не сум имал такви пречки. Може да е нешто до компјутерот? Еве пример, кај мене се создава и се прикажува одлично: Māori. --Б. Јанкулоскиразговор 23:03, 14 јануари 2009 (UTC)

Прво еден корисник (странец) ме замоли да му ја пренасочам страната но неможев ни јас. Незнам зошто, но сепак му ја пренасочив страницата без буквата (проблематична беше е со дареден знак). Сварно немам поима ни јас, прв пат ми се случи денес. Поз-- MacedonianBoy  Oui? 23:06, 14 јануари 2009 (UTC)
 • Еве - ја пренасочив од прва, без никаков проблем. Не разбирам зошто би ти покажало дека е грешка. Не може да биде до буквите или знаците, бидејќи Википедија на насловите безусловно ги прифаќа сите уникодни знаци (што се сите знаци што ти како уредник воопшто би можел да ги употребиш). Проблемот мора да е во нешто друго, ама никако не можам да се сетам во што може да биде. Поздрав --Б. Јанкулоскиразговор 00:16, 15 јануари 2009 (UTC)
Знам дека ги подржува сите, но само да не се појави повторно, зошто истата грешка се појави и на други корисници. Нема врска. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 00:18, 15 јануари 2009 (UTC)

Статии за броевиУреди

Здраво, брат. Извини што навремено не ти одговорив, немав пристап од почетокот на годината. Супер ти е тоа со броевите. Само напред. А, за Бугарите не се секирај. Тоа е најмал проблем. Само ние да напредуваме. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:32, 17 јануари 2009 (UTC)

ОК, нема проблем. Мислам дека за создавање на статии бројките се најдобри а најдобро се прават со бот. Поради бројките, престигнавме две википедии, ги престигнавме бретонската и манипурската. Направи го проектот кога ќе можеш. Поздрав и сѐ најдобро.-- MacedonianBoy  Oui? 23:49, 17 јануари 2009 (UTC)
Само види вака. Со работата со ботот може многу да напредуваме. Јас мислам дека за тоа време додека, ботот ќе работи, ние да уредуваме квалитетени статии и да ги прошириме постоечките. Види ги само статиите за држави и градови. Сѐ се никулци. Тоа мора да се среди. А, за владетели на други држави ништо. И таму треба да се среди нешто. Јас сега работам на одржување на порталите, па треба да средам уште неколку статии, па се враќам на статиите за папите. А, нели мислиш дека ВикиПроектот Астрономски објекти е добро да се пренасочи во ВикиПроект Астрономија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 00:17, 18 јануари 2009 (UTC)
И јас мислам дека терминот астрономија е посоодветен. За проширување на статиите е потребно многу. Моментално, покрај броевите, јас почнав со проширување на статии за држави (Бутан и Лаос за почеток) и проширувам статии за македонски градови. Со малку работа ќе ги престигнеме и грците според број на статии. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 00:23, 18 јануари 2009 (UTC)

Имај ја на ум статијата за ѕвездата Бетелгез за на главна страна да ја ставиме некоја недела, затоа што е комплетирана. Инаку и мене ме збуни името на ВикиПроектот, очекував да се вика астрономија :) -- Виолетова (разговор) 00:33, 18 јануари 2009 (UTC)

Можеш да ја кандидираш уште сега за следната недела. Ќе ја изгласаме, баш ќе дојде како освежување за главната страна. Поз-- MacedonianBoy  Oui? 09:57, 18 јануари 2009 (UTC)

Здраво, Гледам дека во последно време правиш доста статии за броеви. Ми се чини дека во некој од разговорите забележав дека овие страици се прават со ботови. Ако е така, а со оглед на тоа што ги ставате римските броеви (претпоставувам ботот тоа го прави), зошто тогаш не го дотерате ботот да може да ги пресметува броевите во бинарен, октален, хексадецимален систем итн? Поздрав, Wikimk (разговор) 12:11, 18 јануари 2009 (UTC)

Се надевам дека може да се уредува и тоа со бот, бидејќи ако се уредуваат мануелно, ќе ни треба многу време. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 18:34, 18 јануари 2009 (UTC)
Мислам дека ботот што ќе треба да ги уреди статиите поврзани со астрономија може да се пренасочи и да уредува статии за броевите. Уредувањето на статии му е спеицјалност. Мислам дека тоа ќе биде добро, но ќе потрае малце време. Сепак, мислам дека работата многукратно ќе се забрза. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:48, 19 јануари 2009 (UTC)
Искрено, со душа чекам да почне ботот со работа. Статиите за броеви мислам ќе му бидат полесни а за астрономија незнам. Кога ќе почнеме со бот да уредуваме, од прилика?-- MacedonianBoy  Oui? 14:54, 19 јануари 2009 (UTC)
Навистина и јас не знам. Јас ја дадов идејата, а за нејзина реализација се грижи Brest. Прашај го него, или јас ќе го прашам. И мене ме интересира, едвај чекам. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:36, 19 јануари 2009 (UTC)

ЗнамињатаУреди

Не знаев дали сакаш да ти одговорам тука или на мојата страница, па реков тука сигурно ќе го видиш. Значи ти може да го имаш сфатено дека ти терам инает, ама јас не гледам таква причина. Не мислам да се караме, сепак сме колеги на некој начин. Така што ако за сè што правам мислиш дека е со инает, тогаш ќе имаме проблеми во комуникацијата. А инаку види кога сум ги отстранил знамињата, многу пред да се случи тоа ти што го мислиш за кавга. Си помислив дека можеби ќе ти смета, но и ти си ги додал без некој консензус, така и јас ги отстранив. Сметам дека причината е доволно добра, бидејќи е естетска и функционална. Естетска дефинитивно изгледа поубаво без знамиња, но ете тоа не е до мене да го одлучам, веројатно би требало сите, а второ многу шаблони се вметнуваат во статијата на тој начин, а и во шаблонот, бидејќи секое знаме е со шаблон вметнато, а не со слика (така барем се сеќавам не проверив, ако не сум во право занемари го ова). Сепак тоа што на ниедна друга Википедија го нема ова, а сите Википедии го имаат шаблонот, веројатно нешто не чинело инаку ќе им текнело досега. Мене ми изгледаше прилично лошо, затоа ги отстранив. Не се лути одма (макаршо касниш 2 месеци)

--√ гитардэмонговори со мной √ 13:23, 19 јануари 2009 (UTC)

Ај ок, но мислам дека тоа го видов од други Википедии, незнам која точно. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 13:28, 19 јануари 2009 (UTC)

ЗдраствујУреди

Еј РакарБој, ај види тука. Фаљимендерит --Raso mk (разговор) 19:42, 19 јануари 2009 (UTC)

Ај, сега. Поз-- MacedonianBoy  Oui? 19:44, 19 јануари 2009 (UTC)

ИндијанциУреди

Hello, I am a user of Russian Wikipedia. I noticed your edits in the Портал:Индијанци. I develop a similar portal in Russian, ru:Портал:Индейцы. If you like, let's cooperate on this topic! Regards, --Dmitri Lytov (разговор) 08:56, 22 јануари 2009 (UTC)

OK, no problem I hope we will cooperate very well. Here on the Macedonian Wikipedia, we need more articles about American Indigenous People and we must work a bit hard in thet field. Regards-- MacedonianBoy  Oui? 09:59, 22 јануари 2009 (UTC)
Thanks. By the way, you can reply me in Macedonian, I'll understand. For the time being, I have made interwikis between some sections of the respective Russian and Macedonian portals: Портал:Индијанци/Избрана слика, Портал:Индијанци/Слики номинирање, Портал:Индијанци/Слики архива and I'll try to make interwikis between other similar sections of the portals. --Dmitri Lytov (разговор) 12:11, 22 јануари 2009 (UTC)
OK, no problem. Јас ќе се обидам да преведам некои статии што ги има на руската Википедија за да имаме добар процент на статии поврзани со Индијанци. Се надевам на добра соработка. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 12:13, 22 јануари 2009 (UTC)
I've nominated a new quote here - Портал:Индијанци/Номинирање на цитати - can you please translate? The original quote is in English here: en:Logan --Dmitri Lytov (разговор) 10:15, 23 јануари 2009 (UTC)

Need helpУреди

Hi, can you help me a little with this article Симеон Радев. I think I messed up the stuff with those "ref" tags. All the best. --NikolaP (разговор) 12:23, 22 јануари 2009 (UTC)

Answer to your small questionУреди

No, women can participate of course. The data is for people that "fit for military service" (and "can be mobilized"). The women cannot be mobilized, unless they volunteer for that. I.e. the men are obligated (if they did not come when are called, this is treated as high treason and can be judged by a military court for high treason). The women cannot - unless they are professional solders/officers (and have a contract with the military for the specified period of time). All the best. --NikolaP (разговор) 13:26, 22 јануари 2009 (UTC)

OK, thanks, I asked because I was confused a bit since in the template in Bulgarian Army says men can participate in the army.-- MacedonianBoy  Oui? 13:29, 22 јануари 2009 (UTC)

ВнимавајУреди

Здраво. Внимавај добро, гледам дека имаме навала на нови корисници коишто почнале да уредуваат статии, па мислам дека не едобро само шаблоните за нов корисник и добредојде да ги ставаме. Мислам и со уредувањето на само една статија треба да им даваме пофални зборови за да им го подигнеме ентузијазмот.Инаку денес е доста подобро во однос на минатита 2 „неработни“ денови. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:45, 22 јануари 2009 (UTC)

И јас тоа го мислам па и пробував на некои во изминатите денови. Пофални зборови се добредојдени. Дали мислиш дека треба да пишуваме зборови кој како мисли или да направиме некои насоки или можеби шаблон што ќе го искористиме за пофалби? Пофалните зборови добро влијаат на мотивацијата и се надевам дека ќе имаме повеќе активни корисници. Веќе имаме еден плус, тоа е новиот NikolaP. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 13:55, 22 јануари 2009 (UTC)

Па за шаблон не знам. А, за насоките тие ги има во воведните шаблони. Но, мене ми е сеедно. Ако имаш време среди еден. Јас мислам дека треба да го наградиме корисникот Раптор за статиите поврзани со Бразил и тоа со ѕвездичка. А, добро е и почесто да доделуваме такви на новите корисници. И 10 статии од одредена област да уредат мислам дека се доволни. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:02, 22 јануари 2009 (UTC)

Е ова со награди е најсоодветно. Имаш право, да го наградиме корисникот сепак прави добри статии.-- MacedonianBoy  Oui? 14:05, 22 јануари 2009 (UTC)

:)Уреди

Ако не сакате да бидам присутен тука само кажете а не да се лажеме со ситни работи. Ајде сега, да почнуваме такви незрели муабети. Еве, Guitardemon слично реагираше, и после се увери дека нема апсолутно потреба за такви емоции. За ситните забелешки во право, меѓутоа сметам дека односот кон други корисници ни оддалеку не е ситна работа. --FlavrSavr (разговор) 14:47, 22 јануари 2009 (UTC)

Не е баш незрел. За да се биде администратор треба најпрво да се видат уредувањата и придонесите на корисникот. Покрај тоа, се гледа и односот со корисниците. Да не се лажеме сето друго е ситно а јас апсолутно никогаш, никогаш не сум се расправала со корисници без потреба. Со македонските корисници стојам совршено (барем јас така мислам), за тоа сведочат голем број прокети што ги правиме со Рашо, Кирил, Брест, Виолетова, Тиверполник... Исто така со бугарските корсници во последните месеци стојам добро како на пример не се препрекуваме со Мико, Бобан и новиот НиколаП (на кој и му помагам да ги прави македонците бугари:)). Само со Стан сум имал проблем, индиректно сум бил инволвиран. А ако сакате и докази за моите минати уредувања ќе видите дека грчки корисници со какви не зборови ме навредувале па не сум реагирал, само сум посочувал на администратор. -- MacedonianBoy  Oui? 14:54, 22 јануари 2009 (UTC)

А бе, како така Македонците да ги прави Бугари? И тоа е нормално Вики-однесување? Едно е да нема навредливи кавги, ама сосема е друго да им дозволуваме да ја извртуваат историјата... Виолетова (разговор) 18:11, 22 јануари 2009 (UTC)

Честа појава тука. Колку и да имам добронамерни цели кога има уредувачка војна за такви статии, испаѓа дека тука на македонската Википедија сме националисти. На пример, види ја историјата на Цар Самоил, Димитар Поп Георгиев Беровски и Дедо Иљо Малешевски. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 18:15, 22 јануари 2009 (UTC)

Првпат прочитав сега дека Димитар Поп Георгиев Беровски и Дедо Иљо Малешевски станале про-бугарски ориентирани... Толку се измешани работиве што немам појма дали го измислија Бугарите тоа или стварно било така... Виолетова (разговор) 18:39, 22 јануари 2009 (UTC)

ха ха ха е тоа и мене страшно ме интересира. Сварно незнам, но кога ќе видам книги и историски извори се повеќе сум убеден дека се македонци. Ама тешко се докажува. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 18:41, 22 јануари 2009 (UTC)

Брест-ботУреди

ОК е, сега Брест-бот има бот статус. Поздрав, Boyan (разговор) 15:36, 22 јануари 2009 (UTC)

Данке, поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 15:38, 22 јануари 2009 (UTC)

РЕ:СвеЦкоУреди

Многу сме јаки, олееееее:))) Сега не знам шо да праам, статијата стварно не видов дека постои, бидејќи мислам оти ја немаше на англиската. Сега не знам, мислам дека мојата ќе треба да се избрише.--Астрион (разговор) 18:44, 22 јануари 2009 (UTC)

Сега имам шаблон за групи. Јас направив со пример:Ракометна репрезентација на Хрватска, итн. а во веќе постоечката има шаблон Хрватска. Шо да праам по тебе
Па добро додади ја инфокутијата, јас не ја ставив сум заборавил.-- MacedonianBoy  Oui? 18:49, 22 јануари 2009 (UTC)
Може ли да го направиш шаблонот од англиската верзија. за жал не знам како одат тие работи сеуште. т.с. знам ама многу грешам
ОК, сега ќе пробам.-- MacedonianBoy  Oui? 19:03, 22 јануари 2009 (UTC)

ИндијанциУреди

Заличува порталот, го гледав сега. Туку, една генерална поправка, бидејќи гледам грешки: самиот збор `Индијанци` треба да е со голема буква, тоа е име на народ (како Словени, на пример), плус имињата на племињата се пишуваат со големи букви. Поздрав Виолетова (разговор) 20:38, 22 јануари 2009 (UTC)

Искрено и мене ми се допаѓа порталот но имаме проблем со статии, бидејќи немаме довелен број на статии. Се надевам наскоро пак ќе продолжам со правење на такви статии. Што се однесува за имињата, искрено се премногу тешки за преведување од англиски и поради тоа има повеќе грешки. Но се во свое време, мислам ќе биде добар портал. Моја забелешка, нели треба да користиме друг термин одошто терминот Индијанци? Јас сакав да се вика порталот Староседелци на Америка а исто така и народите да се пишуваат како староседелци на Америка. Мислам оваа терминологија е по фер и подобра. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 20:42, 22 јануари 2009 (UTC)
Кај нас е одомаќен терминот `Индијанци`, кој воопшто не е погрешен. На англиски се нарекуваат `native Americans` или `Indigenous Americans`, но се користи и `American Indians`. Се `дружев` едно време со Индијанците од племето Чироки на YouTube, затоа знам дека самите за себе ги користат директно имињата на племето од кое потекнуваат, на пример: Јас сум Чироки, Навахо, Ирокези (како ние што би си ја истакнале националноста)...

п.с. Ако не објаснив убаво - тие се вреѓаат од самиот израз `староседелци` и `домородци`... Поздрав Виолетова (разговор) 21:40, 22 јануари 2009 (UTC)

Аха, ок штом е така. Те сфаќам и ова сварно не го знаев и добро објаснување. Многу ми се интересни тие народи BTW и треба да имаме што повеќе статии за нив. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 22:23, 22 јануари 2009 (UTC)
Мислам дека добро би било статиите во порталот Индијанци да останат трајни или да направиме како на некои портали на другите Википедии, да има неколку статии како избрани кои наизменично ќе се менуваат, но сепак мислам дека за еден месец не може да се пополни доволно бројот на статии за да се одржува порталот. Моментно одржувам неколку портали, а сега се ближи нов месец, па обично ми требаат десетина дена од новиот месец за уредување на нови статии за одржување на порталот. Но, сето ова може да го решиме со иницијатива за одржување на порталите. Поздрав и кога веќе еднаш тој бот ќе почне да уредува статии.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:09, 22 јануари 2009 (UTC)
Абе со душа го чекам Брест да дојде и да види дека денес ботот негов има знаменце и може да почне со работа. Инаку слободно стави една две и нека ротираат, немаме статии за секој месец. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 23:15, 22 јануари 2009 (UTC)
А, што мислиш за иницијатива.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:17, 22 јануари 2009 (UTC)
Знаеш дека секогаш подржувам иницијативи, тие се најдобри и сега силно ја подржувам таа иницијатива и добредојдена би била зошто речиси и немаме статии за индијанци. Само напред и се надевам ќе успееме со оваа иницијатива и ќе има добар одѕив. Поз-- MacedonianBoy  Oui? 23:21, 22 јануари 2009 (UTC)

Иницијатива за македонски градовиУреди

Здраво. Гледам дека многу се подобрени статии за градовите во Македонија, но во листата не е направена никаква промена. Според мене има уште малце за сработување, но сепак мислам дека има статии за градови кои се сработени и треба да бидат означенио за шаблонот за готови. Кога иницијативата ќе биде извршена извести ме за да го евидентирам истото на страницата Википедија:Иницијативи/2008. Поздрав.

Искрено и мене многу ми е мило што статиите се подобруваат. Тетово, Битола, Скопје а до некаде Куманово, Крива Паланка и Гостивар се завршени но мене ми преостана уште да ги досредам Крива Паланка и Кратово а потоа веднаш ќе го средам и Демир Хисар. Со оглед на фактот дека потешко се наоѓаат информации за градовите, работата оди поспоро но сепак напредуваме. Нема проблем, навремено ќе бидеш известен и се надевам дека набрзо ќе бидат сите градови готови. Истиор ефект го очекуваме и за Индијанците, нели? Поздрав и супер ни оди со иницијатививе-- MacedonianBoy  Oui? 10:38, 23 јануари 2009 (UTC)

Иницијатива 2009-година на астрономијатаУреди

Иницијатива
Crab Nebula.jpg          Здраво, MacedonianBoy/Архива 2!
Голема благодарност за Вашите придонеси во исполнувањето на целите на досегашните иницијативи. Како што веќе знаете 2009 е прогласена за меѓународна година на астрономијата, па затоа на Википедија на македонски јазик е покрената иницијатива за зголемување на бројот на статии поврзани со астрономијата, како и проширување на постоечките, создавање на нови портали, шаблони и инфокутии во тековната година. Во функција на оваа иницијатива е ВикиПроектот Астрономски објекти. Секој Ваш придонес е добредојден. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!
--Kiril Simeonovski (разговор) 13:59, 23 јануари 2009 (UTC)

{{ }}

За статиите за монголијаУреди

Гледам во сите статии провинциите се именувани во форма xxx Провинција, веројатно по аналогија од англиската верзија. Сепак на македонски точната верзија би била Провинција xxx. Така малку изгледа лошо, на пример Чоир е главен град на Говисумбер Провинцијата, додека пак би требало да биде на провинцијата Говисумбер. Исто така гледам дека користиш запирки за одделување на илјадарките, а би требало точки. Бидејќи гледам дека само ти ги уредуваш статиите за Монголија, ти кажувам на што да обрнеш внимание бидејќи е потешко подоцна да се уредуваат, отколку кога ги создаваш.

--√ гитардэмонговори со мной √ 21:16, 27 јануари 2009 (UTC)

Точките ги ставам колку што можам, некои ги заборавам очигледно. Што се однесува за имињата, нив ги сменив, така од Ховд Провинција сега е Ховд (покраина). Вака е посоодветно а и на македонски е.Поздрав--MacedonianBoy (разговор) 21:19, 27 јануари 2009 (UTC)

Леле, не ме сфаќај погрешно!Уреди

Леле, извини многу. Не ми беше тоа поентата. Леле извиини стварно не ми беше тоа поентата. Туку сакав да кажам само дека иако ти си ми дал награда - мојата прва награда, јас пак гласав против. Со тоа сакав да му кажам дека нема врска какви се ситуациите дека единствено во прашање е работата што ја работиме. Немав никаква лоша намера. Навистина мораш да ми веруваш. Мораш, мораш, мораш! --Макс(разговор) 21:54, 28 јануари 2009 (UTC)

ОК, нема проблем.--MacedonianBoy (разговор) 22:02, 28 јануари 2009 (UTC)
Леле, те молам сфати дека немав ништо против тебе, не ни имам, нема ни да имам. Мораш да ми веруваш. Бев изнервиран од страна на Зоки и не бев ни свесен што пишував. Те молам разбери ме. Немам ништо ама баш ништо против тебе. Немораш ни да одговориш на ова, сам ќе ти надоместам, се уште незнам како но ќе ти надоместам! --Макс(разговор) 08:40, 29 јануари 2009 (UTC)

Нови статии за ботУреди

Здраво, брат. Да знаеш дека најдов неколку шаблони со по околу стотина статии за општини во провинциите во Италија. Мислам дека сѐ на сѐ се неколку илјади, а можно е да има вакво нешто слично и за другите земји. Јас веќе средив еден шаблон со околу стотина статии: {{Авелино (провинција)}}, но има многу кои на другите јазични изданија се уредени со помш на бот. Сега со ова, а и со статиите за астрономски објекти, а и со броевите, бројот на статии може за краток временски период да порасне и до 50.000. Но, сепак добро е кога тоа ќе биде придружувано и со подобрување на квалитетопт на статиите, а ис о создавање на нови квалитетни статии. Па, затоа кога ботот ќе ги уредува статиите за астрономските објекти, планирам да ја покренам иницијативата 500 (избрани) статии (види:Википедија:Иницијативи/2009), а кога ќе го ангажираме да уредува статии за броеви и општини мислам дека најдобро ќе биде да се покрене иницијативата за држави во светот. Мислам дека комбинацијата бот да уредува нови статии (никулци), а ние да уредуваме помал број, но сите квалитетни статии или да ги проишируваме постоечките е супер комбинација која ќе ја зголеми продуктивноста на секој уредувач, а и ќе ни помогне да напредуваме и на листата по бројот на статии и на листата по квалитетни статии. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:49, 31 јануари 2009 (UTC)

Со овие стотина статии од горенаведениот шаблон ја поминавме ислчандската Википшедија. Сега пред нас е Википедија на Хинди јазик. Се надевам дека и нив набргу ќе ги стигнеме. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:51, 31 јануари 2009 (UTC)
Здраво BROTHER. Ова е одличен проект и сварно едвај чекам да поченеме со таква работа. Денес или вчера ја поминавме и исландската Википедија и напредуваме од ден на ден. Сварно, кога ќе почне тој бот да уредува? Само наоѓаме статии а нема бот. Јас веќе почнав со проширување на статии, тие што се никулци за Монголија ги проширувам. Се надевам ќе имаме успешна работа. Поздрав--MacedonianBoy (разговор) 15:54, 31 јануари 2009 (UTC)

Иницијатива 500 (избрани) статииУреди

Иницијатива 500 (избрани) статии
Featured article star - check.svg          Здраво, MacedonianBoy/Архива 2!
Најпрвин сакам да Ви се заблагодарам за Вашите придонеси во остварувањето на целите на претходните иницијативи. Сакам да Ве известам дека на Википедија на македонски јазик се покренува иницијативата за уредување на 500 (избрани) статии, која ќе има за цел проширување на постоечките и уредување на нови квалитетни статии, кои без поголеми промени може да бидат избрани на Главната страница. Може да придонесувате со уредување на квалитетни статии од сите области. Подобрените квалитетни статии или новите квалитетни статии додадете ги во порталот со 500 статии. Порталот служи и како увид за тоа како напредуваме во остварувањето на целта, а е и помагало за полесен избор на избрана содржина. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!
--Kiril Simeonovski (разговор) 00:42, 1 февруари 2009 (UTC)

Баш би сакал што е можно повбрз да ја наполниме листата. Како ќе ја полниме, така ќе нарачуваме статии од ботот. Сега имаме 3 во листата на порталот. Ни претстои голема работа, но амбициозни семе и се надевам дека ќе направиме растур. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:30, 1 февруари 2009 (UTC)

E Кирил, сега видов дека треба и во листа треба да се ставаат па ја вметнав Улан Батор. Одлична е оваа идеја и се надевам брзо ќе ја пополниме. Поздрав--MacedonianBoy (разговор) 23:33, 1 февруари 2009 (UTC)

Монголска империјаУреди

Здраво, брат. Можам да ти помогнам во уредувањето на статии од шаблонот за Монголска империја. Гледам дека има доста статии кои може убаво и клвалитетно да се уредат и додадт во листата. Јас и така планирав да земам нешто средновековна историја, после статиите поврзани со шах. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:32, 2 февруари 2009 (UTC)

OK, нема проблем, уредувај статии од шаблонот, има доста и тука лежат голем број на нови статии. Поздрав--MacedonianBoy (разговор) 15:01, 2 февруари 2009 (UTC)

Нов корисник / добредојдеУреди

Зраво МБ, досреди ги овие шаблони да бидат двојазични и добро да изгледаат ако можеш. Јас сега се исклучувам од интернет па подоцна ќе продолжам со работа. Поздрав.--brest (разговор) 14:23, 6 февруари 2009 (UTC)

Ги преведов двете види ги. Мислам дека сега се одлично. Поздрав--MacedonianBoy (разговор) 14:24, 6 февруари 2009 (UTC)
Супер ќе биде ако бот ги додава шаблоните. Така ќе го зголемиме Depthот. Инаку јас му пишав на brest да пушти 500 статии за астрономските објекти, бидејќи во порталот имаме веќе 15 статии, а тоа се 3%, што е одлично. На секои 15 статии ќе го замолам да пушта по 500, па за тоа јас ќе земам да ја полнам листата. Шаблоните се супер. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:27, 6 февруари 2009 (UTC)
Е баш ми е мило што ќе почнеме со ботот, најдраго ми е. Инако да искористам прилики да ја пофалам иницијативата 500 статии, добра идеја. Поздрав--MacedonianBoy (разговор) 14:28, 6 февруари 2009 (UTC)
Мислам дека статијата за Џингис Хан е одлична. Јас ја додадов во листата, а мислам дека добро би било да ја предложиш за избрана по неколку седмици. Инаку во тебе положувам голема надеж дека ќе дадеш огромен придонес вво зголемувањето на бројот на статии. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:56, 6 февруари 2009 (UTC)
Фала за коментарите за Џингис хан, планирам да ја предложам но сега за сега има статии предложено.--MacedonianBoy 21:52, 6 февруари 2009 (UTC)

Статии за актуелни политичариУреди

Колку треба википедија да се занимава со овие личности? Очигледно е дека сега ќе почнат да се обидуваат и овде да се инфилтрираат. Поголемиот дел од содржината на овие статии се гола промоција. --Mile km (разговор) 19:15, 7 февруари 2009 (UTC)

DiscussionУреди

Hi macedonian boy i red your quotations with the statements of the macedonian/bulgarian revolutionaries Даме Груев, Яне Сандански, Борис Сарафов. And i want to give you some quotations of the same people and to ask you what do you think about them. I do not want to any racialist or other statements in this sense, but a fair and justice discussion. Thank you in advance!!

"...Истовремено еден руски полковник, некојси Бешков, обиколуваше низ Македонија, и се искажуваше многу неповолно за нас Бугарите во Македонија, правејќи не Срби, што не се достојни за слобода и сл.. По тој повод му напишав едно писмо до гроф Игнатиев, со кого се имав запознаено во Петербург. Му се оплакав на руските конзули, што отворено и даваат поддршка на српската пропаганда во Македонија..."

"...Отидов во Хилендарскиот манастир, каде повеќето од калуѓерите беа Бугари од Македонија...."

Борис Сарафов

Ние сме българи и винаги работим и ще работим за обединението на българския народ. Мислихме да създадем организация по образеца на революционната организация в България преди освобождението, да действаме по примера на Ботев, Левски, Бенковски и др.

Даме Груев

Македонските революционери, които след дълга и жестока борба с турската тирания доживяха да видят своята мечта - извоюване на свобода на Татковината, не могат да допуснат тя да попадне под сръбско и гръцко владение. Те няма да се спрат и пред най-страшните терористически средства, за да реализират съкровената си мечта - свободна българска Македония!

Яне Сандански

--Ilikeliljon (разговор) 19:16, 7 февруари 2009 (UTC)

No, I do not mark you with such words, but I have one question: can you provide a picture of the original paper where these statements have been written, the original ones of Sarafov and Gruev? Do not give me books and texts from Bulgarian, since each written paper in Bulgaria is false. Just original copies. Here is the original from Sarafov. Thanks and regards.--MacedonianBoy 19:34, 7 февруари 2009 (UTC)
тук е още едно--Р ашоAero-stub img.svg 19:53, 7 февруари 2009 (UTC)

I will try to find more, but here [picture] of the letter from Гоце Делчев to Никола Малешевски.In this letter Гоце Делчев says we are bulgarian. What do you think about this.This is for me for now.--Ilikeliljon (разговор) 20:29, 7 февруари 2009 (UTC)

Oh that letter, I know it and I am not sure whether it is true or false, indeed, just a handwriting that cannot be understood very well.--MacedonianBoy 20:31, 7 февруари 2009 (UTC)

Која будала го направила ова?Уреди

Да те прашам, која будала го направила ова на секое уредување да мораш да напишеш коментар? Глупо е многу.--Mile km (разговор) 20:01, 7 февруари 2009 (UTC)

E :) тоа го направи корисникот Brainmachine, според кој тоа би довело до навика корисниците да ставаат опис. Јас не го сакам тоа исто така.--MacedonianBoy 20:03, 7 февруари 2009 (UTC)
Не може ли некако да се тргне, ако го сака толку многу нека му седи кај него.
Јас му реков да го избрише, но не сака. Ако сакаш да не ти се појавува прозорот, тогаш стави краток опис на лентата подолу кога уредуваш. Така нема да ти се појави прозорот.--MacedonianBoy 20:06, 7 февруари 2009 (UTC)
Аха, ајде да му пишеме, да го тргне. Ако пишувам во статија има смисла, ама во страница за разговор нема некоја голема смисла.--Mile km (разговор) 20:27, 7 февруари 2009 (UTC)
Можеш да му пишеш, но не верувам дека ќе има резултати. Цврсто е убеден дека тоа е неопходно за Википедија. Знае дека јас имам реагирано на два три пати, нема потреба да му пишувам пак.--MacedonianBoy 20:29, 7 февруари 2009 (UTC)

Ајде да потегнеме петиција против таа глупост, ако изгласаме дека треба да се тргне? ќе ја свитка бирократската опашка.--Mile km (разговор) 20:35, 7 февруари 2009 (UTC)

Можеш ова да се предложи на Селската Чешма, таму ќе одговараат корисници и ќе видиме што велат. Не е бирократски, корисникот (кој е и администратор) сака да воведе ред тука, не знам дали е бирократски или не но со добра дискусија можеме да се договориме.--MacedonianBoy 20:40, 7 февруари 2009 (UTC)

Ајде што чекаме, не стемни, да му стегнеме една интерпелација на селска чешма.--Mile km (разговор) 20:43, 7 февруари 2009 (UTC)

Го направи будалата Brainmachine, а сериозно го дискутирав со него лично јас-будалата. :D Можеби не сфаќате, ама за ваше добро е. ;) --iNkubusse A? 20:52, 9 февруари 2009 (UTC)

Image warningУреди

Заменлива праведна употреба на Слика:SRC Biljanini Izvori.jpgУреди

Заменлива праведна употреба

Благодарам за подигнувањето на Слика:SRC Biljanini Izvori.jpg. Забележав дека описот на страницата за опис на датотеката вели дека медијата е употребена под тврдење за праведна употреба, но нејзината употреба во статиите на Википедија илустрира објект за кој може разумно да се пронајде или создаде слободно лиценцирана алтернативна датотека која ги пружи истите информации. Ако верувате дека оваа медија не е заменлива, Ве молиме:

 1. Отидете на страницата за опис на датотеката, уредете и додадете {{сзб-заменлива праведна употреба оспорено}}, без да ја отстранувате првобитната ознака.
 2. На страницата за разговор на сликата напишете ја причината поради која мислите дека оваа слика воопшто не е заменлива.

Алтернативно, можете исто така да ја замените оваа неслободна медија преку пронаоѓање на слободно лиценцирана медија на истата тема.

Ако имате подигнато други неслободни датотеки, Ве молиме размислете за проверка — дали овие датотеки ги исполнуваат нашите критериуми за неслободна содржина. Можете да пронајдете листа на сите датотеки кои сте ги подигнале преку кликање на оваа врска. Имајте во предвид дека и доколку ги проследите чекорите 1 и 2 погоре, можно е оваа датотека да биде избришана 7 дена по ова известување. Ако имате било какви прашања, Ве молиме поставете ги на Википедија:Прашања за авторски права. Благодарам. Future Perfect at Sunrise (разговор) 23:00, 8 февруари 2009 (UTC)

Конвенции за именување.Уреди

Те молам види го ова! [1] --Макс(разговор) 14:07, 9 февруари 2009 (UTC)

Работа на неделатаУреди

Здраво. Размислував деновиве да воведеме работа на неделата. Тоа значи дека за секоја недела се дава предлог тема и ако има доволно доброволци (најмалку 3 или 4, ќе видиме колку) се избира како работа на неделата. Во каднидатурата на секоја тема треба да имеа и шаблон и да се пропишат целите (да се уредат одреден број на нови статии, најчесто цел шаблон, да се уредат неколку квалитетни статии и сл.). Доколку за една недела успееме да ги оствариме целите на избраната работа на неделата, ќе се почестиме со по некој награда. Јас имам во план ова да го спроведам и да го ствам н гласање, но како активен уредувач сакам да те прашам за мислење? Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:20, 10 февруари 2009 (UTC)

Ова е супер идеја, секоја чест за идеите. Мислам дека со оваа задача, а и со ботот, ќе достигнеме до добра бројка. А како да се избирааат темите за работа? Дали мислиш дека треба да вметнуваме статии за проширување или само нови статии? Или пак, може шаблонот да го направиме во два дела, така едниот дел да биде со нови статии а другиот за проширување на постоечките. За проширување може да се вметнат градовите од Македонија за да ја довршиме таа иницијатива. Сѐ на сѐ одлична идеја. Поздрав--MacedonianBoy 12:41, 10 февруари 2009 (UTC)
Па, јас мислам и да се уредуваат нови статии, но најзначајните да се прошируваат, како што е на другите јазични изданија. Само гледам последниве неколку денови нема никаква активност. Ни се уредуваат нови статии ни се полни листата со кавалитетни статии. А, порталот 500 статии е клучен за работата на ботот. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:06, 10 февруари 2009 (UTC)
Па токму поради тоа велам и јас, во еден шаблон да ставиме потребни нови статии а во друг од шаблонот статии што треба да се пришират. Со еден удар две муви. А зошто е толку пресудна за ботот таа иницијатива од 500 статии?--MacedonianBoy 15:58, 10 февруари 2009 (UTC)
Ние можеше да го зголемиме бројот на статии на 50.000 без проблем, но сепак ако тоа го направевме одеднаш ќе паднеше параметарот Depth. Сега дознавме како се пресметува овој параметрар, па знаеме како да манипулираме со него, па неговата вредност ја качивме на 38 што е супер (беше 25). Depth = ((Edits/Articles) × (Non-Articles/Articles) × (Stub-ratio)). Ова е формулата со која се пресметува параметарот. Од податоците го немавме само рациото на никулци, но го пресметав и изнесува околу 0,65. Сега ботот уредува статии за нови корисници и рзговор со нови корисници. Моментно одржуваме Depth од 38. Јас бев постепено со уредувањето на астрономските објекти да го качуваме, но сепак ќе видиме како ќе биде. Мислам дека малце избрзавме ама добро. Имаме 500.000 уредувања, а количникот од првата равенка изнесува 20,9, а исто така и 61.000 статии од останатите именски простори и количникот од втората равенка изнесува 2,6. Тоа е количник од 54,34. Според стандардите за никулци, не би требало новите статии кои треба да ги уиреди ботот да се класифицираат како никулци, бидејќи поради шаблонот, а и други работи имаат доволна големина. Сепак ако имаме 50.000 статии, за да го одржуваме параметарот Depth ќе ни бидат потребни над 1.000.000 уредувања. Сепак, доста постигнавме во последниве неколку денови, а во план е и уште еден бот, па тоа би било лесно.
Извини за ова горе, а сега најважното. Знам дека сите ја оценуваат енциклопедијата по бројот на статии. Но, сепак сметам дека мора барем еден период во годината, овие неколку месеци да се посветиме на уредување на квалитетни статии. Да ја наполниме листата, да го зголемиме квалитетот на статии и оној кој ќе ја посети да има што да прочита. Јас уредив неколку нови квалитетни статии, а и проширив неколку никулци. Можеби со ботот може да се постигне голем број на статии и може да се одржува параметарот Depth, но тоа не значи дека ние треба да седиме со скрстени раце, па затоа мислам дека најдобро би било колку повеќе ние придонесуваме за подобрување за квалитетот на статиите, дотолку нови статии да се уредуваат. Не сакам да ме сфатиш погрешно. И јас сакам постојано бројот на статии да се зголемува и јас работев на тоа, но сега кога знаеме како може тоа најлесно со помош на ботови да се направи мислам дека нам ни преостанува да ги прошируваме статиите и да создадеме квалитет. Инаку, сигурен сум дека не сме цементирани на бројката 20 од 500 статии и дека повеќекратно ќе ја зголемиме за неколку денови.
Извини за долгиот текст и остани поздравен.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:41, 10 февруари 2009 (UTC)
Најпрво фала за исцрпниот одговор, детален е. И јас го делам истото мислење со тебе. Според моја проценка, ботот нека си прави никулци, а ние како и што можеш да видиш, прошируваме статии. Сепак џабе ни се никулци кога немаме квалитетни статии. Затоа и правиме иницијативи за градови во Македонија и слично. Се надевам набрзо ќе го постигнеме тоа што го сакаме. Секоја чест за статиите што ги направи, закон се. Поздрав--MacedonianBoy 16:46, 10 февруари 2009 (UTC)
Нека се средат статиите за градови во македониј, па после ќе покренам иницијатива за држави во светот. Мислам дека многу корисници се интересираат за географија. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:56, 10 февруари 2009 (UTC)
За тоа да, треба и тоа. Јас средув малку до сега ги имам проширено Турција, Монголија, Бутан, Лаос, малку Салвадор и еве сега седнав да го правам Свазиленд. Ќе биде сѐ со ред само. Поз--MacedonianBoy 17:03, 10 февруари 2009 (UTC)


Прашање за изворУреди

Здраво, сакам да прашам дека на во овоj извор пишува, дека "овата хипотеза за иранско потелко е само мислење на поединци во Република Бугарија":

 • Рашев, Рашо (2005). „Прабългарите през V-VII век“, Трето издание, София: Орбел, стр. 20-21. ISBN 954-496-073-2

Поздрав! --Стан (разговор) 18:56, 10 февруари 2009 (UTC)

Таа референца ја користите за отфрлување на тезата на БГ вики. --MacedonianBoy 19:03, 10 февруари 2009 (UTC)

Нови статииУреди

Здраво. Во последново време не ми се допаѓа баш премногу ритамот со кој се уредуваат нови статии, а гледам едка Википедија на исландски јазик, на која им бегавме 100 статии, сега им бегаме само 60,. Па, зато мислам еден ден (најдобро уште денес) да го посветиме на уредување на нови статии со стариот добро познат ритам. Мислам дека потребно е да заземеме сигурна позиција по бројот на статии, бидејќи гледам дека Depthот порасна од 25 на 38, а требаше да го држиме околу 30 сега за сега. Тоа значи дека за да падне на 30, сега би требале да имаме 30.000 статии. Brest е зафатен, а и има уште млаце работа со ботот, па мислам дека мора малце да изманипулираме и со бројот на статии. Во февруари имаме просек од 8 статии на ден, што е 4 пати помалце од стандардните околу 30. Има многу шаблони за општини ви другите земји, па би можеле тие статии да ги уредуваме. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:08, 11 февруари 2009 (UTC)

Само кажете, правење нови статии не е проблем. Можам да се зафатам со правење статии за бореви со што ќе имаме многу многу повеќе статии. Ако сакаш да правиме статии за броеви, тие се одлични за нови статии, само кажи па ќе се договориме. Или пак јас ќе правам нови статии за броеви а ти зафати се други статии, статии што полесно и побрзо се прават. поз.--MacedonianBoy 11:30, 11 февруари 2009 (UTC)
Само до кој број мислиш да одиме? Затоа што гледам на другите вИкипедии после 300 одат 500, 1.000, 10.000 итн.Јас мислам да се качиме 24.150 добро би било. Тоа мислам дека е работа не повеќе од еден час. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:35, 11 февруари 2009 (UTC)
Па што се однесува за броевите, мислам да стигнеме до некоја заокружена бројка па потоа ќе правиме како што прават другите Википедии, само илјадарки и цели броеви да правиме. Ако ја стигнеме таа бројка на нови статии е супер. --MacedonianBoy 11:37, 11 февруари 2009 (UTC)
Тоа е супер. И јас сум за заокружена бројка. Денес барем меѓу 24.150 и 24.200 да стигнеме. Тоа ќе биде добро.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:38, 11 февруари 2009 (UTC)
Моментално сме стигнати до бројот 250 па може да направиме до 1000 па потоа само крупни броеви. Што мислиш ти?--MacedonianBoy 11:40, 11 февруари 2009 (UTC)
Супер. Може така.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:09, 11 февруари 2009 (UTC)
Одлично е со статиите за броеви. Со тие вчера не се промени параметарот Depth иако како што дознав од неколку администратори и бирократи на англиската, тој параметар никој и не го гледа. Сепак, мислам дека ако средиме и 50 статии, па дури и 100 во еден ден нема да има проблем. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:51, 12 февруари 2009 (UTC)
Па да, така е. Никогаш нема штета од нови статии. Јас сега се зафатив си проширување на јапонски јазик а меѓувреме ќе чепкам и за броеви. Поздрав--MacedonianBoy 12:04, 12 февруари 2009 (UTC)

Мојата борбаУреди

Нема потреба од преименување на Мојата борба во Мојата борба (книга), бидејќи ова е најглавното значење (нема други значења - филм, можеби?). Ваквото прецизирање е во случај ист наслов да имаат повеќе теми (на пример „Аберација“ во биологија, астрономија и физика и сл.). Со преместувањето се создаваат непотребни проблеми — многу врски водат само до Мојата борба плус има 2 други пренасочувања кои сега ќе станат двојни. Поздрав, Brainmachinewtf? 23:47, 11 февруари 2009 (UTC)


Cannot editУреди

I cannot edit my user page. Any technical reason I should know? Politis (разговор) 16:35, 12 февруари 2009 (UTC)

Just technical, we will take care about it (if it is technical). Since you edit elsewhere it means you are not blocked. Do not worry about it.--MacedonianBoy 16:44, 12 февруари 2009 (UTC)

I know a bit about the great poet Gane Todorovski and had the pleasure of meetinig him. His poems have been translated into English, Greek, French and other languages. I think he would understand you reasons for being impolite and abrupt, but I can asure you he would not understand - he would even disagree - with your unreasonable nationalism. I think he would say that the post-1990s generation of Macedonians are alienating the older Macedonians who built the country and took it to its 1991 independence. Politis (разговор) 16:51, 12 февруари 2009 (UTC)

This was said by you, not by me.--MacedonianBoy 16:54, 12 февруари 2009 (UTC)

Лаошки јазикУреди

Здраво. Подобро стави го шаблонот во изработка во статијата. Инаку добро е што правиш повеќе уредувања по статија, бидејќи така се зголемува просечниот број на уредувања по статија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:03, 13 февруари 2009 (UTC)

Не го ставив зошто планирам брзо да ја завршам а ако има потреба од тоа ќе го ставам. Поздрав--MacedonianBoy 23:13, 13 февруари 2009 (UTC)

:reУреди

Какво пријатно изненадување. Благодарам!!!--Р ашоAero-stub img.svg 18:40, 14 февруари 2009 (UTC)

Russian wikipediaУреди

Hello, you asked here ru:Обсуждение:Заглавная страница#Macedonian interwiki for puting mk interwiki in main page, excuse us for such long waiting. I can put link, but i think other peoples will delet it. Tat1642 (разговор) 19:28, 15 февруари 2009 (UTC)

Мултимедијална содржина на главната страницаУреди

Гласањето во Портал/Идеи за избрана мултимедијална содржина на денот на главната страница заврши во предвидениот рок, со 10 гласа За , ниту еден против или воздржан глас. Соодветните измени на главната страница се направени, така да сега нашата главна страница како што можете да забележите е збогатена и со оваа содржина, благодарност до Bjankuloski06 кој активно работи на commons за да имаме извонредни преводи на описот на содржините во оваа секција, благодарност за вашата подршка на оваа идеја. Можете да помогнете со превод на соодветните страници на Commons:Медија на денот. Поздрав. --brest (разговор) 20:45, 16 февруари 2009 (UTC)

Портал:МонголијаУреди

Здраво. Добро го имаш средено порталот Монголија, но мислам дека прмногу значење му се дава на Џингис Хан. Во воведниот дел се прикажани негови зборови, избраната слика е поврзана со него, а и избрана биографија. Мислам дека порталот со ништо не наведува дека треба да се вика Монголија. Воведниот дел мора да го вратиме како што си беше, а зборовите на Џингис Хан може да ги ставиме во посебна секција, избран цитат, а и така под избраната биографија има место.Мислам дека и сликата ќе треба да ја промениме, а во воведниот дел лошо е кога од двете страни се појавува иста слика. Треба да извршиме неколку промени, но сепак ме чуди што толку многу внимание му придаваме на Џингис Хан, кога сепак Бату Хан ја направил Монголија најголема држава на сите времиња, а тоа била Монголска империја, а за тоа може да среиме еден портал. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:19, 17 февруари 2009 (UTC)

Еј сварно сите се поврзани со Џингис Хан. Мое мислење е воведот нека седи со цитатот. Слика друга ќе ставам.--MacedonianBoy 22:09, 17 февруари 2009 (UTC)

Нови статииУреди

Здраво, брат. Сакав да те замолам ако може малце да се погрижимр во зголемувањето на бројот на статии. Имавме еедно добро темпо од 1000 статии месечно, но сега само 230 за 20 дена, што е многу слабо. Јас на крајот од јануари уредував статии за провинции во Италија. Има многу шаблони, за многу земји во светот, а секој шаблон има повеќе од 100 статии, кои со надворешните врски се уредуваат за околу две минути. Некои имаат инфокутија, во која треба да се напише името на градоначалникот и неколку дати, а има и некои кои немаат инфокутија, па работта оди побрзо. И јас ќе земам ќе уредувам такви статии, па барем во наредните 8 дена до крајот на месецот да стигнеме до 25.000. Инаку броевите може лесно да се средат со бот, но за овие општини е малце потешко, буидејќи потребно е да се преведуваат повеќе работи. Може и ботот на brest во меѓувреме ќе проработи. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:32, 20 февруари 2009 (UTC)

Епа супер, ти прави ги тие статии за Италија а јас можеби ќе најдам некои такви слични, а мислам и дека има такви за Монголија (ќе видам). Ако има многу такви статии за Монголија, јас ќе ги правам нив а ако сакаме да имаме и многу нови статии, тогаш броевите се тука. Поз.--MacedonianBoy 08:48, 20 февруари 2009 (UTC)

Мислам дека овие би ни биле добредојдени. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:49, 20 февруари 2009 (UTC)

Па да за нив и зборам. Тие се градови или области во Монголија. Една направив за да видам како оди па ќе продолжам. Поздрав--MacedonianBoy 11:57, 20 февруари 2009 (UTC)

ИзвестувањеУреди

Да ве информираме дека на Facebook се формира група Wikimedia Macedonia. Доколку сакате да бидете дел од таа група слободно придружете се. Поздрав--Р ашоAero-stub img.svg 09:04, 20 февруари 2009 (UTC)

:) --MacedonianBoy 09:05, 20 февруари 2009 (UTC)
Немам страница на Фејсбук. Сепак убаво што ви текнало. Поздрав --Виолетова (разговор) 19:41, 20 февруари 2009 (UTC)

Разговор:Татарски јазикУреди

Здраво, отворив дискусиjа односно Татарскиот jазик. Ке биде добро, ако се вклучиш. Поздрав! --Стан (разговор) 12:24, 20 февруари 2009 (UTC)

MK Flag at en-wikiУреди

Hi, Macedonianboy. Can you correct the the Flag of the Republic of Macedonia at the English Wikipedia Project? I guess you know that the sun on the Macedonian flag is a little bigger than the one displayed at en wiki. Real dimensions --> http://www.crwflags.com/fotw/flags/mk.html

I am new to wikipedia and I do not know how to edit flags. Fala odnapred. User:Spand

Te PokanuvamУреди

te pokanuvam na edno mesto za nova strategija,kontktiraj so mene tuka sarafot@yahoo.com ,istoto važi i za rašo mk i inkubus.--Makedonij (разговор) 16:40, 21 февруари 2009 (UTC)

tungУреди

Shpresoj të më kuptosh.Mendoj se wikipedia duhet të ketë artikuj të pa anshëm ( do me thën nuk duhet të flasësh vetëm për njërën anë të popullit në këtë rast kemi SHQIP vs MAQEDONISHT ) . Mendoj se duhet të jesh neutral në këto artikuj siç është artikulli TETOVA-mk .Nuk po të drejtohem personalisht por administratorëve të kësaj gjuhe.--Tufche (разговор) 19:21, 23 февруари 2009 (UTC)

Tung dhe Mirë se Erdhet ne Wikipedia në Maqedonisht. Shqip im është shumë keq. Si duhet artikulli për Tetova në shqip edhe historia shiptar, ne kemi Wikipedia në shqip edhe shkruj për Tetova këtu. Këtë Wikipedia është shumë neutral sepse Tetova është qyteti Maqedon edhe Tetova ka historia maqedone (më vogël shqip). Si duhet të redakto artikulli, urdhro ska problem. Ti mund të flet Maqedonisht mirë dhe flet me përdoruesi tjetër. Unë nuk mund të redakto artikulli sepse këtë artikulli nuk është veëm time, duhet diskuskusion me përdoruesi.Tung! --MacedonianBoy 20:27, 23 февруари 2009 (UTC)

Në rregul po të kuptoj , por diçka nuk më ka pëlqyer .ok nuk dua të diskutojm më . ok --Tufche (разговор) 22:18, 23 февруари 2009 (UTC)

Вака сам да менувам не можам мора да се разговара со останатите корисници за да се промени нешто. Ако сакаш повели на страната на разговор. Поздрав--MacedonianBoy 22:21, 23 февруари 2009 (UTC)

За бототУреди

Последното што го знам е дека сè уште имаше проблем, но не знам точно за што беше. Ако е во врска со некој шаблон, тогаш може да видиме од другите јазични изданија, бидејќи ние не сме ни први, а нема да бидеме ни последни кои со бот ќе уредуваме статии за астрономски објекти. Сепак мислам дека со оглед на тоа дека и параметарот Depth порасна, а и имаме речиси идентичен број на статии во порталот со 500 (избрани) статии за само еден месец работа, колку што сработивме во цела 2008, мислам дека ботот без проблем би требало да почне со неколку илјади статии. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:04, 26 февруари 2009 (UTC)
Па да токму од овие причини и прашав. Имаме значаен број на квалитетни статии, дептот е зголемен а и статии за астрономија има многу повеќе одошто имаме. Брест ми посочи дека треба да се прведат или транскрибираат некои поими (астероиди) и ми рече дека ти си почнал да го правиш тоа. На кратко кажи кои се точно тие статии и како ги транскрибираше. Поздрав--MacedonianBoy 15:27, 26 февруари 2009 (UTC)
Јас веќе направив транскрипција на 200 статии, а тоа можеш да го видиш во листите кои ти го посочи Brest. Но, Brest ме извести дека имињата на откривачите и опсерваториите не треба и понатам,у да се преведуваат, бидејќи станува збор за неколку десетици набљудувачи кои ги откриле. Имињата се разликуваат и мора да ги преведуваме. Главно станува збор за имиња од митологијата, впрочем како што се и наречени поголемиот број на познати ѕвезди и планети. Јас ги преведував имињата, имињата на откривачите и опсерваторијата каде е откриен објектот. За датите нема потреба, бидејќи тоа може лесно да се среди со бот. Извршив транскрипција на 200 објекти со надеж дека како се врши транскрипција така и да се уредуваат статии. Но, сепак мислам дека ако седнеме може сите вакви листи да ги транскрибираме. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:20, 26 февруари 2009 (UTC)

Име-СтрумицаУреди

Здраво MacedonianBoy, како оди. Зошто сметаш дека нема потреба. Сепак некогаш така се нарекувал или пишувал градот. Но, сеедно. Поздрав и пријатна работа--Астрион (разговор) 22:51, 3 март 2009 (UTC)

Ок, како... така... нема проблем! Имам прашање до тебе во врска со сликите.Стварно не можам некако да се снајдам при подигнувањето на некоја датотека. Еве на пример [[2]] што треба да внесам за да е валидна на нашата википедија. Од кај да ги знам на пример нејзините авторски права. Како оди тоа, ај ако сакаш пиши...--Астрион (разговор) 23:09, 3 март 2009 (UTC)
Ок, не е проблем, можеби и ќе го сликам... Но, прашањето ми е како да видам дали е слободна, кај е наведено тоа. На самата страница ?--Астрион (разговор) 15:26, 4 март 2009 (UTC)

МаилУреди

Си ми барал маил на англиската корисничка страница од википедија, еве Ragnarok.vt@gmail.com... PS: Раптор Раптор (разговор) 20:46, 5 март 2009 (UTC)

Па ти ли си бил? Поима немав. Инаку во тој момент корисникот Македониј ме контактираше за една иницијатива па незнам дали постои веќе затоа сега кога го имам ќе се пишеме што слушнам нови инфо.--MacedonianBoy 21:49, 5 март 2009 (UTC)

Интервики за категорииУреди

Тука бев замолен од EugeneZelenko да пренесам дека треба да се ставаат интервики (барем англиски) кога се создаваат категории. Поздрав --Б. Јанкулоскиразговор 22:56, 6 март 2009 (UTC)

Википедија:Барања за администраторски статус/MacedonianBoyУреди

Те кандидирав за администратор. Ако сакаш, може да ја прифатиш номинацијата, и да се започне со дискусијата/гласањето за твое именување во администратор. Треба исто така да ги одговориш прашањата (може да ги ископираш од претходната номинација, и/или да додадеш и уште некоја причина плус. Поздрав! --FlavrSavr (разговор) 21:28, 7 март 2009 (UTC)

Моите придонесиУреди

Здраво! Можеш да видиш зошто не е добра идеjа да пишувам нови статии во МК Википедиjа, како што уште во август ти предлагаше. Наjдов неутрална тема, како што мислев, но некои корисници не мислат така и би биле посреќни да не се "замарам". За нив сѐ е политика.--Иван (разговор) 13:56, 11 март 2009 (UTC)

Шаблон:добредојде3Уреди

Здраво. Види го ова. Го направи brest, со цел новорегистрираните корисници да ги запознаеме со основните начела на Википедија. Мислам дека е добро и овој шаблон да почнеме да го додаваме на страниците за разговор, но сепак подетално утре ќе разговараме за тоа. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:12, 13 март 2009 (UTC)

Македонско-одрински доброволен корпусУреди

Секогаш е добро да мислиме што е во корист на Македонското дело. Каков е овој "доброволен" корпус? Сакаме да го потенцираме дека Македонците биле Бугари? Поздрав --Кукушанец (разговор) 15:46, 14 март 2009 (UTC)

Многу од фактите велат дека не е доброволен. Мислам дека статијата содржи многу Бугарска гледна точка. Треба ревизија детална.--Р ашоAero-stub img.svg 15:51, 14 март 2009 (UTC) Р.Ѕ. Мислам дека според овој тескт ( (бугарски: Македоно-одринско опълчение) била бугарска доброволна воена формација за време на Балканските војни.]) МБ ја прекрстил статијата и не верувам дека некој тука е крив.

Да, прекрстил ја статијата од неутралното "ополчение" на некаков корпус? Чатајте малку историја. Нашите историчари не се толку глупи.--Кукушанец (разговор) 16:00, 14 март 2009 (UTC)

Кукушанец, би се обложил во едно милка чоколадо дека си бугарска марионета (en:WP:SOCK). Но ќе видиме. --Brainmachinewtf? 16:03, 14 март 2009 (UTC)

ЃУреди

Провери на твојот компјутерски систем какви нагодувања имаш за користење на кирилицата. Ми личи дека користиш нешто (кодна страна) невообичаено? Веројатно би требло да имаш проблеми и со Ч, ч, и.т.н.--brest (разговор) 19:19, 14 март 2009 (UTC)

Многу ретко ми се случува ова, не е само ѓ во прашање, но сепак ќе разгледам. Благодарам за пренасочувањето. Поздрав--MacedonianBoy (разговор) 19:21, 14 март 2009 (UTC)

РусијаУреди

Hello, you the only person i know in mkwiki, please, i want you to change some information in Русија arcticle, this info is in «Независност:» parametr. And de-facto and de-ure russia never dephend from anyone. It’s petter to change «independence:» to «founded» (in 862). For more information about this you can look at ru:Россия or en:Russia. Thanks Tat1642 (разговор) 16:11, 15 март 2009 (UTC)

 • No no, you havn't understand, and de-ure, and de-facto (alltogether). Officialy USSR was Russia and we jsut changed name in 1991, i meant that it mustn't be «independence:», it must be «founded:» with 862 date. Tat1642 (разговор) 16:54, 15 март 2009 (UTC)
 • P.S. you can write here, not in ruwiki. Tat1642 (разговор) 16:54, 15 март 2009 (UTC)
  Great thanks, now all right. Tat1642 (разговор) 17:19, 15 март 2009 (UTC)

And one not wikipedian question, do you know any good macedonian-english online translators. Tat1642 (разговор) 17:48, 15 март 2009 (UTC)

 • Very sad, we have many of rus-eng, for example [www.translate.ru] maybe you'll need it. And the last question, is it mkwiki tradition to write one dialog in two pages? i don't know mk rules. Tat1642 (разговор) 17:56, 15 март 2009 (UTC)

АдминистратореУреди

Честитам, само продолжи со добрите уредувања и понатаму :) --Милош (разговор) 18:27, 15 март 2009 (UTC)

GuadalupeNOLA15Oct07Thanks.jpg Сè најдобро и вам.--MacedonianBoy (разговор) 18:28, 15 март 2009 (UTC)
Smiley.svg
Честитки за администраторскиот статус! Продолжи со одличната работа! Поздрав! Boyan (разговор) 18:52, 15 март 2009 (UTC)
Благодарам, не ставам слика за да не се копирам во постапки, :) поздрав--MacedonianBoy 18:53, 15 март 2009 (UTC)

Ај честито и од мене! :D --FlavrSavr (разговор) 19:50, 15 март 2009 (UTC)

Честитики :) --Виолетова (разговор) 20:09, 15 март 2009 (UTC)
Ај честито земјак. Па немој одма со блокови.--Р ашоAero-stub img.svg 20:16, 15 март 2009 (UTC)
Фала на сите, поздрав и сè најдобро.--MacedonianBoy 20:33, 15 март 2009 (UTC)

Честитки и од мене.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:14, 15 март 2009 (UTC)

Фала, да не те изоставам Се најдобро :)--MacedonianBoy 23:16, 15 март 2009 (UTC)

Честито администраторски статус. --brest (разговор) 00:16, 16 март 2009 (UTC)

Честитки и од мене MacedonianBoy. Се надевам дека со уште поголем ентузијазам ќе продолжиш да работиш на Википедија. Поздрав, --Wikimk (разговор) 06:42, 16 март 2009 (UTC)

Благодарам на сите, поздрав и сè најдобро.--MacedonianBoy 08:16, 16 март 2009 (UTC)

ЦитатиУреди

Ова со цитативе, може ли да го користам, т.е. може ли да си додавам по некое и јас. Кога веќе ти е како еден вид на збирка, па си велам да ти ја збогатам малку колекцијата ако најдам нешто, се разбира.  :-)--Р ашоAero-stub img.svg 23:07, 15 март 2009 (UTC)

Баш би ми помогнало, не ми текна некој дека ќе посака да додава цитати. Може се разбира. Поздрав--MacedonianBoy 23:08, 15 март 2009 (UTC)
ОК--Р ашоAero-stub img.svg 23:09, 15 март 2009 (UTC)

AskУреди

попитайте своja автор за точност, ask its author for accuracy...;-) Politis (разговор) 17:17, 16 март 2009 (UTC) He is basically saying that the Greek language has no relation to the Turkish language, and I agree with him. добра работа... Keep up the good work MB! You are doing an unusual job. Politis (разговор) 17:20, 16 март 2009 (UTC)

Oh, it says, perhaps the best way to correct them [those who keep making mistakes in their editorials] is to encourage them in their geographic and historical editorial divagations until the ridicule of their enterprise makes wikipedia [administrators] send them back home :-). много добра работ MB! (that's just for you, not in the original text) Politis (разговор) 17:27, 16 март 2009 (UTC)

HelloУреди

Hi, I would the page of Bot flag request in this wiki 'mk wiki'. contact me herehere . Regards--جمال بركات (разговор) 20:43, 17 март 2009 (UTC)

Please give the link quickly, my Bot without flag in this wiki. Thanks--جمال بركات (разговор) 20:46, 17 март 2009 (UTC)

Thanks.جمال بركات (разговор) 20:50, 17 март 2009 (UTC)

Брзо бришење на Проклета убавинаУреди

Ambox warning pn.svg
Поставена е ознака на Проклета убавина со која се бара да биде избришана од Википедија по брза постапка. Тоа е направено заради следнава причина:
ВП:КББ#СТ1 — Статија без основан контекст: не ја разјаснува доволно темата на статијата

Под критериумите за брзо бришење, статиите кои не ги исполнуваат основните стандарди на Википедија можат да бидат избришани во секое време. Ако можете да покажете зошто е статијата или содржината соодветна, можете да го предизвикате бришењето. За да го направите тоа, додадете {{ејпочекај}} на врвот на страницата и оставете објаснување на страницата за разговор на содржината во кое ја прикажувате Вашата позиција. Ве молиме самите да не ја отстранувате ознаката за бришење, но не се двоумете да додадете информации кои ќе ја подобрат важноста на темата и ќе овозможат содржината да е исправна во однос на нашите стандарди. Доколку имате било какви прашања, консултирајте се со Википедија:Прашања за да утврдите каде да го поставите. Благодарам за Вашето разбирање, --Brainmachinewtf? 22:59, 18 март 2009 (UTC)


АхмадинежадУреди

:PS: Прибери се ти малку, не навредувај професии, не личи за еден образован човек а уште помалку за админ. И каква коенциденција да се прости новинарите од трите најголеми меѓународни новинарски агенции, тоа е просто чудо како на пример ВОА, Слободна Европа и BBC. И добро е да си ги прочиташ правилата за админ, што треба а што не треба да се прави. Навреда кон нации и националистички изјави водат до блок. Не коментирај за тоа без потреба.--MacedonianBoy 08:43, 19 март 2009 (UTC)


Ај да почнам од крајот. Никогаш не сум рекол дека сум образован-можеби имам завршено само основно училиште, а можеби ни тоа, што секако не би значело дека сум поглупав од другите (освен ако ги цениш луѓето по степенот на образование, што е многу дискриминаторско), нели? Навреда кон нација и националистички изјави од мене немаш слушнато и нема да слушнеш, нешто што не можам да го речам за тебе, затоа ти беше речено да се собериш малку уште пред да станеш админ бидејќи ја претеруваш секој пат со твојот национализам. За навредувањето на професии никаде не пишува во прирачникот на админи, а јас сè уште стојам на тоа дека нашите новинари се прости и необразовани (што не е мерка дали вредат помалку од мене или тебе, или не), а реков и тие што не се прости сигурно не знаат фарси. Исто како што грешно ги предаваат имињата од кинески (x не e кс) така и имињата од фарси (j не е џ). Не сум јас тука да ги судам ни VOA, ни BBC ни DW, тие си знаат што прават. Исто како што ти и јас правиме грешки кога пишуваме македонски бидејќи мислиме дека така треба, така прават и тие. Или тие се безгрешни? Ако не знаеш МФА (а видов дека не знаеш, си го сменал изговорот со некакви кирилични знаци), остави ја работата на тие што знаат, или барем види на англиската Википедија како се предава /ʒ/. Ти кажа и Балканец, немам намера да се расправам со тебе. Инаку не се расфрлај со блоковите не биди смешен, ако го блокираш корисникот Bogorm само затоа што ти оди на нерви, а ако го сториш истото и со мене (чисто се сомневам) ќе бидеш во опасност од ревокација на администраторските права, тоа ти го гарантирам. И прочитај го прирачникот пред да му се закануваш дека ќе го „блокираш цел месец без око да ти трепне, само така“.

Што ти е тебе проблемот? Се преслушуваш што зборуваш? Пред де коментираш преиспитај се што пишуваш. Во Македонија никаде не се вика ...нежат. Види хрватската, бугарската, чешката, полската, азаербејџанска. Штом е таму така и овде ќе биде така. „Свашта“--MacedonianBoy 08:37, 19 март 2009 (UTC)


А за овој дел нема ни да коментирам. „Штом е таму така и овде ќе биде така“ е многу добро објаснување кога немаш факти што го поткрепуваат твоето тврдење. Јас ти кажав види ја табелата за МФА, j на фарси е гласот /ʒ/, а гласот /ʒ/ на македонски е буквата ж. Немој да се инаетиш, не те личи, ти беше кажано кога стана администратор дека стануваш администратор бидејќи нема доволен број на администратори, а твоето однесување не доликува за администратор. Ова не е Википедија на „Великите Македонци“, туку ова е Википедија на македонски јазик, за Албанци, Бугари, Кинези, Македонци и сите што знаат македонски. Затоа, ако имаш проблем со некој што не мисли дека универзумот настанал во Македонија, смири се, и разгледај го проблемот логички, а не со вжештена глава како што правиш секогаш. -{админинстратор}- Ambox question.svg гитардемон 13:08, 19 март 2009 (UTC)

Намали го тонот, по стоти пат ти кажувам. Ако не читаш македонска литература кој ти е крив што не знаеш како се предава името на македонски јазик. И Пекинг се вика Бејџинг па ние го читаме како Пекинг.--MacedonianBoy 15:23, 19 март 2009 (UTC)

За национализмите, иредентизам и етничката омразаУреди

Не видов ништо антимакедонско на корисничката страница на БГ Македон, али на Рашовата видов ова:
Поезија

КОГАТО СЕ РАЖДАВ ВЪВ ТАТАРИЯ
ИМАШЕ ГОЛЯМА МАЛАРИЯ
ПА СЕ СИМНАХ ВЪВ БЪЛГАРИЯ
ДА ПОСТАНЕМ АРАМИЯ

АЗ СЪМ ТАТАР
НЕ СЪМ ВРАТАР,
ТОВА НЕ Е ШАЛА
ТАТАРИЯ НЕ Е МАЛА


БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИЯ
ЧУЖДА СТРАНА СИ ТИ
ТАТАРИЯ ТАТАРИЯ
ЛЮБОВ МОЯ СИ ТИ


ВРАЩАМ ТИ СЕ ДОМА
И ЖИВИ БИЛИ ВСИ
ЖИВЕЙ ЖИВЕЙ ТАТАРИЯ
НЯМА СЕГА МАЛАРИЯ


  Рашо (Раз) 2008 [3]
Истото го има и кај тебе и кај други корисници. BG Macedonia напиша нешто сосема други, негирање на македонската нација и јазик. Благодарам--MacedonianBoy 20:07, 19 март 2009 (UTC)
Каде кај мене и кои други корисници? Примери?!? Подпоручикъ (разговор) 20:11, 19 март 2009 (UTC)
Овде, тука итн.--MacedonianBoy 20:17, 19 март 2009 (UTC)
Тие двете са само и единствено взржоденска македонска литература, не си ли ја читал? Подпоручикъ (разговор) 20:56, 19 март 2009 (UTC)

BG MacedoniaУреди

Здраво. Овој корисник мора да биде блокиран. Тоа е поради несоодветното име на корисничката сметка. Ова се има случувано. Тоа беше случај со корисникот FYROM, којшто исто така беше блокиран. За ова посебно треба да формулираме стандарди. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:10, 19 март 2009 (UTC)

Yes check.svgОкЗавршена работа.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:15, 19 март 2009 (UTC)
A сега за една друга работа. Корисниците Подпоручик и Релативфреквенси колку и да не се исти корисници (Софија-Скопје) очигледно работаа заедно и тоа е еден вид на сокпапетинг и марионетирање. Немора марионетата да биде иста личност. Може да се марионетира и преку други особи. Вакви случаи има на ен. вики кои се одстранети од уредување засекогаш. размислете за ова марионетирање.--Р ашоAero-stub img.svg 20:22, 19 март 2009 (UTC)
И тоа ќе го средиме. Но, ни треба Cehckuser, а во план е да го предложиме Гитардемон за таа работа. Со тоа ќе бидеме во можност да дознаеме.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:24, 19 март 2009 (UTC)
И јас го приметив тој феномен, секогаш кога уредува едниот покасно за минута или две доаѓа и другиот. Правилото се уште не сум го преведл, ќе го сторам тоа деновиве, но за секој случај видете го ова, особено секцијата за казнување. Поздрав и мислам за ова не ни треба чек јузер --MacedonianBoy 20:28, 19 март 2009 (UTC)
Бан и за Рашо и МКбој, и они пишат кординирано -> [4]. Подпоручикъ (разговор) 21:00, 19 март 2009 (UTC)
Од изворот што ми го наведувате, ништо не посочува дека уредуваат координирано.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:15, 19 март 2009 (UTC)
Мда, они немат skype, не се познават, само дека во ист момент набљудуват статијава. Факт е само дека Рашо врати на промената на Мкбој, кои се чисто фалшификаторски, затоа зашто менува напишаното во книгите преди 100 години. Требеше да се кандидатира освен за администратор на МК Вики и за академик во МАНУ, достоен наследник на Блаже Ристески! Подпоручикъ (разговор) 21:19, 19 март 2009 (UTC)
Радославе немој да почнуваш сега со глупости. Го знаеме твоето другарче од Скопје. Излишно е се.--Р ашоAero-stub img.svg 21:26, 19 март 2009 (UTC)
Кое му знаете на другарчето ми од Скопје? Сичко е јасно како бел ден, ова си е чиста тоталитарна цензура. МКбој, какви беа личните напади не разбрав, те сравневам со едно големо светило на македонската историографија, нели? Подпоручикъ (разговор) 05:20, 20 март 2009 (UTC)

Zdr mkboyУреди

abe ovoj Подпоручикъ/podporu4ko bugarinot lapa slatki mnogu, ajde da mu ja otvorime vratata od drugata strana, da si go beri ona gajleno idiotsko vo bugarija, dava predupreduvanja za blokiranje i si klava statii za nekakvi tatarki od prilep. daj 'rgnu mu nemu eden blok za pikanje nos tamu kaj shto ne trepa, i te molam ne davaj mu objasnjuvanja zoshto toj ne e ovde za razbiranje a za rehabilitacija spored mene. pozdrav od Raptor

Благодарим Раптор, сега драги македонски корисници и администратори мислим дека знаете што требе да направите со ова дете, кое мегу другото пишува од Бугарија, па само татарите се му во главата.. Тцтц.. Пцуене, Вандализирање, Агитирање што друго да добавим? Подпоручикъ (разговор) 20:35, 20 март 2009 (UTC)
Kaj vide da pcujam be, dai podcrtaj negde, a dali pisuvam od bugarija, ili od tatarstan toa da ne te cesa.
Вандал и агитатор, не е малце. Па си е потребен бан тука, само се надевам МКбој покрај целата работа како администратор да ги види (дури на собствената си корисничка страница) сичко што напиша против мене, против бугарите, дека ги бриша страниците, дека навиваш на антибугарска риторика и уште и уште.. Подпоручикъ (разговор) 21:58, 20 март 2009 (UTC)
Kaј се покри бре МКбој, да бев аз и за по малце да бидох баниран. Али тоа е твое другарче? Не е прв пат кога мк корисник вандализира наред и прекинува многумина правилници на МК Вики, а не последна наказ. Немате ли срам, какво е тоа лицемерие?!? Каде се сега Кирил Симеоновски, Брест, Бојан, Рашо и сите други уредувачи? Какво е това несправедливство?!? Смех.. Подпоручикъ (разговор) 06:31, 21 март 2009 (UTC)
A ова не е ли лична навреда.. дури етно-национална! [5]? Подпоручикъ (разговор) 06:45, 21 март 2009 (UTC)
Како прво смирете си ги страстите, а особено ти Подпоручниче. Јас можев да издејствувам твое блокирање неколку пати поради ванализирање, навреди и ширење туѓи пропаганди, но не го сторив тоа. Седи си мирно, зошто има доволно причини или за бан или за блок. Не би било фер да го блокираме Раптор поради еден коментар, зошто ти ги имаш таквите повеќе. А и додатна причина е тоа што тој за разлика од тебе е многу покорисен на Википедија, види му ги статиите. Твоите се само неколку, повеќе имаш муабетење одошто придонесување. Како што велите вие во Бугарија (ми го рекле на БГ Вики): Не дрпај ѓавола за опашката. Поздрав и со ладни глава двајцата.--MacedonianBoy 08:23, 21 март 2009 (UTC)

фалаУреди

фала за њаблонот мкбој, токму се мсилев да довршам со ЈРГ и да направам еден шаблон а немам многу време да ги работам статиите за Бразил, но се наоѓа, имам предлог да направиме портал за бразил.. што велиш? Раптор (разговор) 10:08, 22 март 2009 (UTC)

Yugoslavian week in russian wikipediaУреди

Hello, can you translate in macedonian and albanian this sentence "Yugoslavian week", i need it for Yugoslavian week wich can take part in ruwiki in may. Thanks. Tat1642 (разговор) 17:16, 22 март 2009 (UTC)

Кои уредувањаУреди

За кои уредувања станува збор? --Стан (разговор) 21:54, 22 март 2009 (UTC)

Тогаш ке ве замолам да не ме обвињувате за нешто кое не сум извршил. Видете ги добро моите промени пред да обвинувате. --Стан (разговор) 21:59, 22 март 2009 (UTC)
Ке jа поправам статиjва ако сакам (и имам време), нема потреба вакви от молби, ова е доброволен проект. --Стан (разговор) 00:07, 23 март 2009 (UTC)

Категорија:Бугарска Академија на НаукиУреди

Здраво, оваа категориja не е потребна, бидеjки веке има Категорија:Бугарска академија на науките, коjа носи името на статиjата Бугарска академија на науките. --Стан (разговор) 15:09, 23 март 2009 (UTC)

Yes check.svgОк Готово--MacedonianBoy 15:15, 23 март 2009 (UTC)

Целосна листаУреди

Hello, can you translate this list into macedonian? I mean to made your own list, like in ru:Википедия:Список Википедий or cu:Википє́дїꙗ:Ката́логъ it will be very needed to see different languages and links on them. Благодарам Tat1642 (разговор) 09:21, 27 март 2009 (UTC)

 • Look what i find, you have such list Википедија:Листа на Википедии, i remember that i saw it onece, but i didn't found it in your main page, so i was confused. You can put this link into main page? Tat1642 (разговор) 09:34, 27 март 2009 (UTC)
  Aha, i changed that link in metawiki, now it go right on your wikilist. Tat1642 (разговор) 09:39, 27 март 2009 (UTC)
  No man =) you have your own (not meta) list Википедија:Листа на Википедии, it's can't be two of them, so i pur redirect from meta to yourwiki list. Now you must change link from meta to your own.
  In all other wikiprojects link from main page go to they langwiki, and it’s logical, because when you are in some langwiki, want to see arcticles in this language, not in others, lang in meta isn’t used so often by peoples.

If you have it’s in your own language, why you need to use link on english? You need just to change link from «http://meta.wikimedia.org/wiki/List_of_Wikipedias» to «http://mk.wikipedia.org/wiki/Википедија:Листа_на_Википедии» hereTat1642 (разговор) 09:58, 27 март 2009 (UTC)

 • You did all right, but it's still didn't work. Very strange. Tat1642 (разговор) 10:14, 27 март 2009 (UTC)
 • I found where is bag. There is an another part in this crypt, look for
//Додава линк „Целосна листа“ на интервики јазиците на главната страница

line. Tat1642 (разговор) 10:41, 27 март 2009 (UTC)

 • Yes it's same data as in english meta, it can be updaited with [6] red links is stimul to write new arcticles =) Tat1642 (разговор) 19:00, 27 март 2009 (UTC)

Избрани статии во посебни странициУреди

Сакам да Ве известам дека гласањето за преместување на содржината од страницата Википедија:Кандидати за избрана статија во посебни страници, што треба да продолжи и во иднина заврши со 4 гласа За , ниту еден воздржан и ниту еден против. Веќе е направен првобитниот изглед на страницата Википедија:Канидати за избрана статија, а предложена е и првата статија во новиот формат. Ќе Ве замолам активно да се вклучите во уредување на вакви страници за сите останати избрани статии. поздрав и успешна работа.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:58, 30 март 2009 (UTC)

ОК, нема проблем.--MacedonianBoy 23:00, 30 март 2009 (UTC)

ЖаламУреди

Во иднина нема да преведувам било што. Побараj си друг преведувач од "солунско-воденски диjалект" на литературен македонски. Додека овде се толерираат вандалски бришења на веродостоjни историски имиња - нема да соработувам со тебе. Целата статиjа е полна со докази за историското име на бугарски jазик, а тие... бришаат! Краj. Бобан Податотека:Boban Krumeski.png Крумески 18:11, 31 март 2009 (UTC)

Оригиналот на песната е напишан на бугарски и бугарското име мора да се врати во почетокот на статиjата. Додека го подржуваш вандализмот - не очекуваj било каква комуникациjа со мене. "Солунско-воденски диjалект"... Патетични сте во обидите си да сокриете информациjата за минатото со лаги. Збогум. Бобан Податотека:Boban Krumeski.png Крумески 21:17, 31 март 2009 (UTC)

Face-crying.svg

Изгреј зора на слободатаУреди

Здраво, дали може да се пронаjде извор, дека ова песна е пеана некогаш во првата варианта, односно "препев на стандарден македонски јазик"? Поздрав! --Стан (разговор) 20:18, 31 март 2009 (UTC)

За држжавитеУреди

Здраво. Гледам дека си започнал со проширување на статиите за држави во Јужна Америка. Секоја чест за таа работа, а јас планирав, па може сега да ја пуштиме и иницијативата за проширување на статиите за држави во светот. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:19, 2 април 2009 (UTC)

Za slikataУреди

Da moja e, ok ke napravam edna podocna. Раптор (разговор) 14:28, 5 април 2009 (UTC)

Република МакедонијаУреди

Ѓорге Иванов е претседател од 12 маj, се уште претседател е Бранко Црвенковски. --83.228.34.158 (разговор) 14:37, 6 април 2009 (UTC)

Технички да, но подобро да се смени сега за да не се забрае да се смени подоцна, мене ми е сеедно. Поздрав--MacedonianBoy 14:38, 6 април 2009 (UTC)
Ова погоре сум jас. Да не ме блокрират пак за "Марионтиране". (проблем со login) --Стан (разговор) 14:41, 6 април 2009 (UTC)
Претпоставував дека си ти, зошти имаш проблеми со најавувањето?--MacedonianBoy 14:41, 6 април 2009 (UTC)
Ова е само последните неколку денови. Ме "logoff" ва, незнам зашто, во дома го оправив проблемот, сега сум на работа и таму веке го оправив. Да се надевам дека немам да ги имам овие проблеми повеке. Поздрав! (Не се проврзани со википедиjа проблемите, ако за тоа ме прашаш) --Стан (разговор) 14:46, 6 април 2009 (UTC)
Епа добро, мислев од Вики да не е. Поз--MacedonianBoy 15:35, 6 април 2009 (UTC)

ZdravoУреди

Vo odnos na poslednata diskusija [to ja imav so korisnikot StanProg vo odnos na Jovan kukuzel, poglednija, o napravi gi soodvetnite promeni na statijata,;) fala Раптор (разговор) 20:44, 6 април 2009 (UTC)


Категорија:Брзо бришењеУреди

Здраво MacedonianBoy, одамна не сме пишале... Сакам да те прашам, кој шаблон да го искористам за брзо бришење на категории. Поздрав и пријатна работа--Астрион (разговор) 12:44, 7 април 2009 (UTC)

Фала, добро Ве најдов--Астрион (разговор) 12:49, 7 април 2009 (UTC)

За броевитеУреди

Здраво. Гледам пак уредуваш саттии за броеви. Добро е тоа, но сепак мислам дека има важни статии за средување во врска со годините по одредени подрачја. Јас веќе средив неколку стотини, а мислам дека потребни се многу повеќе. Така на пр. имаме статии за години во уметноста од 1950-2009, а на другите Википедии има од 1000. Јас уредував статии и за години во науката, па мислам дека може и таму да се средат. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:20, 7 април 2009 (UTC)

Добро би било да се водиме од следниве листи: години во уметноста, години во науката, години во книжевноста и години во музиката. За годините во уметноста има статија за секоја година, почнувајќи од 1010, а има статии и з некои позначајни години пред 1010. Статии за години во науката, книжевноста и музиката има, започнувајќи од околу 1500. Ова може многу брзо да се среди. Реално, работата со бот исто така бара работа, бидејќи за да се пушти ботот мора статиите да се подредат, а поради различните броеви, секој број бара работа, која можеби е еднакво долга како и уредувањето по принципот copy paste, при што само се менува бројот на статијата. Потребно е да се уредат и категории во врска со статиите, но мислам дека тоа може да се среди полесно. Јас имам уредено од сите овие подрачја по околу дваесетина статии, па може да ни послужат како пример. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:39, 7 април 2009 (UTC)
Не заборавајте за години во спортот! -{админинстратор}- Ambox question.svg гитардемон 18:57, 7 април 2009 (UTC)
Тоа нема шанси да се пропушти има доста настани за тоа, сега завршувам со уметност и продолжуваме со тоа. Поздрав--MacedonianBoy 18:58, 7 април 2009 (UTC)
Да, ќе ги средам и категориите. Ајде веќе да се размрдаме и да стигнеме до тие посакувани 30.000 статии. Штом за пола саат сам уреди 200 статии, мислам дека ако седнеме неколку души за помалку од 10 саати активна работа ќе го постигнеме тоа. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:21, 7 април 2009 (UTC)
Не сум баш сигурен, но ни фалат околу 200 статии за да ги престигнеме луксембуршаните. Тука ни се следни босанците. Поздрав--MacedonianBoy 21:23, 7 април 2009 (UTC)
Супер е тоа што ќе ги стигнеме. Едвај чекам да биде. Денес добро ни тргна со околу 500 нови статии. Ако продолжиме да се враќаме до 1500, мислам дека би можеле за неколку дена да стигнеме и до 30.000 статии.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:37, 7 април 2009 (UTC)
Мене ми останаа уште околу стотина категории за музика, а гледам дека си започнал со уредување на години во книжевноста. Откако ќе завршиш со нив, мислам дека најдобро ќе биде да започнеме да уредуваме и статии за години во XIX век, но во подрачја како што се уметност, наука, музика и книжевност. На англиската има и статии за години во радиото, фудбалот и сл., но мислам дека нив може да ги чуваме во резерва. Следна на листата е Википедија на латински јазик. Откако ќе ги стигнеме нив ќе бидеме меѓу први 50 јазични изданија. Поздрав и успешна работа со саттиите.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:30, 8 април 2009 (UTC)
Не знам дали ќе биде тоа најдобро, бидејќи всушност самата година е година во историјата. На пример: 2000 во историјаат е исто што и 2000. Тоа е дискутабилно прашање, а настаните со кои се пополнети статиите за години всушност се историја сама по себе. За ова може да се отвори голема дебата, бидејќи на ниедна друга Википедија такво нешто нема. Затоа најдобро би било да ги средиме прво специјализираните статии за години. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:41, 8 април 2009 (UTC)


Предлог за избрана статијаУреди

Здраво пак, те подржувам за статиите да се предлагаат на плорталот и да има предложени статии за неколку недели. Сега сакам да предложам и јас статија, но незнам како е новиот начин. Дали треба да направам нова страница на пример Википедија:Кандидати за избрана статија/име на статија или... Барем не беше така до скоро, не сум во тек--Астрион (разговор) 14:40, 9 април 2009 (UTC) Е да, но сега веќе ја направив страницата. Сега?

Да де, но види дали е добро

ок фала

Корисник:Македонски българин‎Уреди

Здраво, ако ова е BG Macedonia немаш право да го блокираш за sockpuppeting, бидеjки на BG Macedonia му е блокирано корисничкото име како "неприфатливо" т.е. човекот си прави друго име. Ова е нормална практика и не се третира како sockpuppeting. --Стан (разговор) 21:59, 9 април 2009 (UTC)

И друго, преди да блокираш за sockpuppeting прашаj го корисникот, да не стане како Boyan коj требаше да ми се извинува дека ме блокирал бесконечно, а е немал право за ова. --Стан (разговор) 22:01, 9 април 2009 (UTC)
[[7] If a person is found to be using a sock puppet, the sock puppet accounts may be blocked indefinitely. The main account also may be blocked at the discretion of any administrator. Кршиш основно правило на Википедиjа за блокирање, без доказ блокираш. --Стан (разговор) 22:09, 9 април 2009 (UTC)
Па како разбра дека корисникот не е конструктивен или имал зла намера? Го блокира без да има ни еден придонес по статиите. Од кога се блокират корисници за тоа дека можело да не бидат конструктивни и можело да имат зли намери? Ова е корисник без ни е еден принос сепак. Нов корисник. "Моја должност како администратор е да спречам и се справам со секакво нецивилно однесување тука" - аjде покажи дека корисник "Македонски българин" бил нецивилизиран? Покажи дека вршел тролување и вандализам и ширење на пропаганди? Кое не му е номалното на името "Македонски българин"? Нема бугари во Македониja ли? И Крсте Мисирков се пишал "македонски бугарин", па и статиjа има за него во мк вики. Корисници се блокират порати марионетиране е не поради "можноста за марионетиране". Со премногу предпоставки го блокираш. Ситуациjата е проста - го блокира корисникот затоа зашто не ти се допада да има Бугари во Македониjа. И земи пиши националността како си е "Бугарин", а не "Бугар". Не знам колку си паметен, ама едното е националност, другото е навреда (како например е навреда "Фиром" за Македонец. Ке те замолам да бидещ малку по цивилизиран со односите со корисниците и особено со новите корисници. Не може да се банира корисник за то "што можело да направи". Поздрав! --Стан (разговор) 07:50, 10 април 2009 (UTC)
Да цитираш 2 реченици на страниците на разговор на статиjата за овоj човек, реченици од самата личност за коjа е дискусиjата и статиjата во мк вики води до бан forever? Па jас сум цитирал десетици пати реченици на разни луге на странците за разговор кон соодветните статии и не сум блокиран. Дали во мк википедиjа е забрането да се цитира? Ако е така да не цитирам повеке, а? --Стан (разговор) 08:38, 10 април 2009 (UTC)
Кое не му е соодветно на името "Македонски българин" (како се е нарекувал Мисирков согласно изворите) ?--Стан (разговор) 08:44, 10 април 2009 (UTC)
Согласно фалсификуваните бугарски извори. Овој разговор е завршен, корисникот има трета шанса и на најмала грешка при ширење на неговата задача зададена од мајка Балгарија ќе биде блокиран. --MacedonianBoy 08:46, 10 април 2009 (UTC)

КатегорииУреди

Овие се над категории и по правило требе да остане само наjнадворешнатака како "Села во....". Ова се нарекува "Duplicate categorization rule". Пример: "For example, Angers Bridge is not placed directly into Category:Bridges, because it belongs to the non-distinguished (systematic) subcategory Category:Bridges in France." т.е. нема потреба дадена статиjа да е во категории, кои се надкатегории на текуштата, затоа зашто ова се подразбира. Ова веке е дискутирано. --Стан (разговор) 10:00, 10 април 2009 (UTC)

Еве пример: Кашина е во категориjа Категорија:Села во Општина Сандански, коjа е во категориjа Категорија:Села во Пиринска Македонија. Нема потреба Кашина да е директно во категориjа Категорија:Села во Пиринска Македонија. --Стан (разговор) 10:04, 10 април 2009 (UTC)
Како да не е jасно, како горе пишува "Села во Пиринска Македонија, денешна Република Бугарија"? И друг пат прашaj преди да обвинуваш во вандализам, си администратор, не требе да си толко брз со обвинуваната. Диалогот е важен во википедиjа. :) Поздрав! --Стан (разговор) 10:28, 10 април 2009 (UTC)
Е ова не е верно. Во Описот сум го напишал jасно "+ шаблон - надкат." --Стан (разговор) 10:32, 10 април 2009 (UTC)

За статиитеУреди

Пред малце ги броев статиите што мора да ги уредиме. Има над 3.000. Има особено многу во тстатиите за шефови на држави по година. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:54, 11 април 2009 (UTC)

Аирлија нека е средувањето, Па, после бото ќе ги среди категориите и страниците за разговор. Супер. Да, седнеме.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:37, 11 април 2009 (UTC)
Добро би било да ги уредиме статиите од оваа листа.--Kiril Simeonovski (разговор) 00:15, 12 април 2009 (UTC)
Гледам дека си уредувал нешто за годините во книженоста и сега поголем дел се пополнети. Тоа е добро. Јас почнав со годините во шахот, ќе продолжам со годините во спортот, па мислам дека би можеле да го замолиме brest со ботот да ги среди статиите и категоритте, а ние да ги пополнуваме. За статиите за шефови на држави по години, се солгасувам дека години може да почекаме, прво да ги средиме овие статии од области.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:51, 12 април 2009 (UTC)

Што ќе правиме, сега дефинитивно со статиите за години?--Kiril Simeonovski (разговор) 15:01, 13 април 2009 (UTC)

Се согласувам да ги средиме до 1500, статиите за години од овие области, коишто сега ги работиме, а после да ги пополнуваме и да отвориме нови области. Најдобро е да ги уредуваме само статиите, а после brest со ботот да ги помине страниците за разговор и да додаде интервики. Категориите може со бот, но и не мора, бидејќи додека се пополнуваат статиите може да се отвори и соодветна категорија. Само за ова да го известиме и brest и да го замолиме да ги доврши категориите,. страниците за разговор и додавањето на интервики. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:26, 13 април 2009 (UTC)

КатегорииУреди

Во административната поделба на Република Бугариjа не постои Северна Тракиjа, ама не постои и Пиринска Македониjа. Овие се исторско-географски региони и штом статиите се карактеризират географски (односно Пиринска Македониjа) требе да има и Северна Тракиja. Види во статиjата Тракија, таму има Тракиjа (Северна - во Бугариjа, Одринска/Источна во Турциjа и Беломорска/Западна во Грциjа). Има и мапа. Таа граничи со Пиринска Македониjа на запад, со Чрното море на исток, со Мизиjа на север и со другите делови на Тракиjа. Северна Тракиjа исто како и Пиринска Македониjа е исторско-географски регион, кои се наога во денешната Република Бугариjа. --Стан (разговор) 12:04, 14 април 2009 (UTC)

Еве jа и статиjата на бугарски за Северна Тракиjа. --Стан (разговор) 12:06, 14 април 2009 (UTC)
Штом е така, одо ставај категории на бг и ен вики. А тука немој да ми експериментираш.--Р ашоAero-stub img.svg 12:07, 14 април 2009 (UTC)
За разлика од Тракија, Пиринска била дел од Македонија која на жал била оттуѓена. Во Македонија си ја викаме Пиринска а во БГ Благоевградска. Е сега, според таа логика, категоријата Благоевградска ќе ја избришам а оваа со тракија ќе се именува според град некој си, најверојатно Хасково. Поздрав--MacedonianBoy 12:09, 14 април 2009 (UTC)
Пиринска Македониjа совпада со Благоевградска област од 50 години, преди тоа не совпагаа. Едното е административна поделба, другото исторско-географска. Во Бугариja има области(административно) и региони (исторско-географски). Категориjата Благоевградска е административна, исто како и другите области во Бугариja. Категориjата Пиринска Македониjа и Северна Тракиjа е исторско-географска. Види jа статиjата за Тракија, таму jасно се видува се. --Стан (разговор) 12:17, 14 април 2009 (UTC)
Тоа на бугарската Википедија, тука е исто.--MacedonianBoy 12:18, 14 април 2009 (UTC)
Аминистративната поделба е иста за сите викишпедии. Не може да се менува административната поделба на држава специално за мк вики. --Стан (разговор) 12:22, 14 април 2009 (UTC)
Штом е така Северна Тракија да си ја бришеш.--MacedonianBoy 12:24, 14 април 2009 (UTC)

Template:Translated pageУреди

Здраво, сакам да го имплементирам шаблонот en:Template:Translated page во македонската википедиjа. Дали можеш да помогнеш со преводот на книжевен македонски jазик на овоj текст:

This page has been created, totally or partially, as a translation of the original page (XXX) from Please provide language code of source Wiki under the GFDL. Please consult the history of the original page to see a list of its authors.

Другото jас ке го исправам. --Стан (разговор) 17:01, 18 април 2009 (UTC)

ЈазициУреди

Да те замолам кога ќе имаш време, ѕирни ја статијата Листа на ISO 639-1 кодови, делот за јазиците... имаш еден куп статии за чудни јазици, па можеби полесно ќе се снајдеш... --Виолетова (разговор) 20:47, 18 април 2009 (UTC)

OK, нема проблем сега ќе ѕирнам. Поз--MacedonianBoy 09:47, 19 април 2009 (UTC)
Да те прашам дали намерно некои jазици са со "главна буква" или е грешка?--Стан (разговор) 11:02, 19 април 2009 (UTC)
Не те разбирам што сакаш да кажеш? Ме прашуваш за некои јазици што се напишани со голема буква или? Ако е тоа, тогаш е тоа грешка зошто јазиците се пишуваат со мали букви. Поз--MacedonianBoy 11:46, 19 април 2009 (UTC)
Да, точно ова прашам во врска со Листа на ISO 639-1 кодови. Ке ги исправам, ми требат за еден шаблон. --Стан (разговор) 12:29, 19 април 2009 (UTC)

ИнтервикиУреди

Тоа би требало да е ова, но како што проверив, таму дава и статии со, но и без интервики. Навистина не знам кој е проблемот. Boyan (разговор) 15:14, 19 април 2009 (UTC)

МакедонијаУреди

Здраво, ова пренасочување на Македонија кон Република Македонија создаде илjади проблеми. Сега сите места во които се споменува Македонија како регион сочат кон Републиката. --Стан (разговор) 16:03, 19 април 2009 (UTC)

Бугари, булгари, болгари или прабугариУреди

Добро, штом нема оделни поими зашто има страници Бугари и Булгари во мк вики? Ако навистина во мк jазик се ползва еден збор и за прабугарите и за денешните словени бугари, значи требе да се напише како коментар, дека книгата не зборува за денешните Дунавски бугари, туку за бугарите кои биле на териториjата на Татарстан - турки и туркоjазичен народ. --Стан (разговор) 20:33, 19 април 2009 (UTC)

Нема веќе „булгари“ како пренасочувачка. Впрочем, без национални тези и погледи, чисто лингвистички ти коментирам дека во македонскиот јазик постојат само два термина, бугари и прабугари. Сите извдени поими од нив не постојат и најискрено прв пат на Википедија ги видов. Значи, има БУГАРИ и ПРАБУГАРИ и толку.--MacedonianBoy 20:36, 19 април 2009 (UTC)
Добро, тогаш во статиjата за Татарстан, требе да биде Прабугари. Точно за овие се зборува таму. --Стан (разговор) 20:39, 19 април 2009 (UTC)
За тоа треба да се одреди дали тој збор се однесува на сите бугари или на вашиот заеднички потомок--MacedonianBoy 20:42, 19 април 2009 (UTC)

30.000 статииУреди

Здраво, брат. Што велиш за 30.000 статии до 1 мај? Мислам дека би можеле да форсираме уште малце во овие 10 дена. Статии за години има, а тоа е добро. Логото не е проблем. Нека биде некое едноставно, или пак не мора да има за 30.000. И така се движиме до бројката од 50.000 статии, па би можеле веднаш да дадеме известување да се прави лого за 50.000. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:22, 20 април 2009 (UTC)

И јас прочитав такви коментари, но ова е пред сè систематска работа. Како и да е, вакви статии мора да има поради поголема прегледност. И тоа од почеток. Ние веќе имаме по неколку илјади статии од секоја област, кои не се доволно добро категоризирани и до кои не може на лесен начин да се дојде. Вака, со овие статии тоа ќе биде олеснето. Да ги завршиме статиите за години во облпастите како што се договоривме, па ако има потреба од уште статии до 30.000 ќе почнеме со статиите за шефови на држави по години. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:12, 21 април 2009 (UTC)

For you?Уреди

Hi, this might interest you, en:Wikipedia:Requests_for_arbitration/Macedonia_2/Evidence Fala! Politis (разговор) 13:57, 22 април 2009 (UTC)

This link does not function. Can you please tell me the right one? Thanks--MacedonianBoy 18:03, 22 април 2009 (UTC)
Ја поправив. I fixed it. Балканец What man, what? 08:12, 23 април 2009 (UTC)

За Јени МаалеУреди

Иако Јени Маале значи ново маало, (без разлика што никој не го вика така) тоа не треба да биде вклучено во статијата бидејќи по таа логика тогаш во статијата за Демир Капија ќе треба да се напише „Демир Капија или Железна Врата“ и после истото за Демир Хисар, и за ред топоними со турско потекло. -{админинстратор}- Ambox question.svg гитардемон 19:55, 22 април 2009 (UTC)

Да но има објаснување за сите тие топоними што тие значат на македонски и турски јазик. Треба да го вклучиме и тоа кај оваа статија за Ново маало.--MacedonianBoy 19:56, 22 април 2009 (UTC)

ШаблонУреди

Здраво... Како оди? Сакав да те прашам: Како да го најдам шаблонот (незнам како се викаше) кој известува дека статијата претрпува големи измени, и се замолуваат корисниците да не ја уредуваат статијата... или така нешто! Мислам оти ме разбра--Астрион (разговор) 20:46, 22 април 2009 (UTC)

Фала, поздрав...--Астрион (разговор) 20:53, 22 април 2009 (UTC)

Опис на уредувањаУреди

Здраво. Размислував, па мислам дека нема да биде лошо pop-upот кој се појавува за опишување на уредувањата да се отстрани додека ги уредуваме овие статии. Тој опис зема повеќе време отколку што треба да се уреди статијата. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:19, 25 април 2009 (UTC)

Конечно некој да ме послуша. Јас тоа го велам уште кога бев кандидиран за прв пат за админ но БМ не сакаше да го тргне а другите не коментираа. Јас сум за и да го тргнеме тоа, досадно е тоа прозорче зошто тој што сака да даде опис ќе даде и без тоа а тој што не сака става само по една буква. Поз--MacedonianBoy 22:22, 25 април 2009 (UTC)
Да. Сега се обидувам да го најдам на msn, ама не се јавува. Ќе го замолам да го тргне. Инаку со тоа губиме добри 10-15 секунди по статија.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:33, 25 април 2009 (UTC)
Супер. Сега може многу полесно и побрзо да е уредува. Повеќе нема да биде долго и заморно. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:08, 25 април 2009 (UTC)

Дали сте знаелеУреди

Не знам зошто го додаде делот за Руанда во секцијата сдали сте знаеле, кога одма над него пишува од најновите статии на Википедија. За ова веќе ме има опоменато БМ. Инаку новито изглед со сликичката е супер.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:11, 26 април 2009 (UTC)

Па добро, не мора да е само од нова (ваљда), интересно е и важно е. --MacedonianBoy 22:32, 26 април 2009 (UTC)
Средено има статија Политики на Руанда :) --MacedonianBoy 23:10, 26 април 2009 (UTC)

Категорија:Сите слики со непозната лиценцаУреди

Здраво, повекето од овие слики се за бришене, за некои минаха 15 денови, а рокот е 7. "Ако не се дадат информации за авторските права, сликата ќе биде избришана седум дена по додавањето на овој шаблон." Поздрав! --Стан (разговор) 10:26, 28 април 2009 (UTC)

Добро, убаво е некои да се подигнат во ризницата, ама незнам кои одговарат на правилата таму. --Стан (разговор) 10:33, 28 април 2009 (UTC)
Еден коментар за Коле Неделковски. 50 години од смртта на авторот (на сликата). Кое што значи, дека авторот на оваа слика, требе да е умерел до 1959 г. Бидеjки не е познат авторот (или барем не е наведен) не е сигурно дали се поминали 50 години од смртта му. Ова е само коментар, ти одлучи дали да си седи како е во моментот. Поздрав! --Стан (разговор) 11:00, 28 април 2009 (UTC)
Добро, инаку Коле Неделковски си отзел животот на 29 години т.е. сликата вероватно е правена некаде во периодот 1933-1941, ама ова е само претпоставување. Ке побарам и jас автор. Тоj од 1933 бил во Бугариjа, може овде нешто да има. Поздрав! --Стан (разговор) 11:12, 28 април 2009 (UTC)

ВикиизворУреди

Здраво МБ. Види овде. Boyan (разговор) 11:22, 29 април 2009 (UTC)

За статиите за лидериУреди

Гледам дека си се снашол во врска со годините. Сè ли е во ред? Извини, јас вчера бев презафатен, па не уредував, па нети одговорив навремено. Сега и јас ќе почнам да уредувам статии за лидери, но од 1 година, па се надевам дека наскоро ќе се сретнеме. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:20, 29 април 2009 (UTC)

Ќе биде и тоа.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:22, 29 април 2009 (UTC)

Да, супер си е. Со brest разговаравме за тоа.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:23, 29 април 2009 (UTC)

Ставај го логото, бидејќи гледам дека во секој момент ќе стигнеме до бројката од 30.000 статии. Исто така треба да направиме и соопштение како она за 20.000 статии. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:50, 29 април 2009 (UTC)

Така го направи или така ипспадна?Јас знам за тоа во боја. Инаку истиот проблем го имав со новогодишното лого. Ако е така, тоа е поради тоа што логото не е правено во програм со векторска графика. Поради тоа најдобро е логото да се прави во Corel. Но, како што гледам, со оглед на тоа дека има многу статии за средување, бото може и до 31.000 да уредува. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:54, 29 април 2009 (UTC)
така и си мислев. Ти напишав погоре дека најдобро е да се прави во Corel. И јас ги имав истите проблеми. Во Фотошоп се јавува проблемот поради тоа што не е програм за векторска графика. Ќе пробам јаз на брзинка да средам нешто. Уште веднаш ќе симнам Corel и ќе пробам да средам едно.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:00, 29 април 2009 (UTC)

Статии за суверени државиУреди

Добра е оваа работа соп статиите за лидери на држави по години, но да не заборавиме дека има и треба да се уредат и статии за самостојни држави по години. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:06, 29 април 2009 (UTC)

Ќе можеш ли посебно да го подигнеш логото и да го именуваш за оваа намена (на пр. Wikilogo30.000). Ако веќе си го направил лакажи ми под кое име си го подигнал за да може да го вметнам во соопштението што го пишувам. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:40, 29 април 2009 (UTC)

Не тоа. Ти го замени главното лого кое се вика така. Сега треба ова да го подигнеш посебно. Види како е со логото за 20.000.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:44, 29 април 2009 (UTC)


ПоздравУреди

Поздрав и до тебе :) --Wikimakpedia (разговор) 22:25, 29 април 2009 (UTC)

Категорија:Зимски туристички центарУреди

Дали ова не требе да биде Категорија:Зимски туристички центрови ? --Стан (разговор) 12:23, 30 април 2009 (UTC)

ЧеститкиУреди

Си станал “Мало јача марка„, честитам на називот администратор и голем поздрав до тебе.--Makedonij (разговор) 20:44, 30 април 2009 (UTC)

SARAFOT.A ti?--Makedonij (разговор) 22:21, 30 април 2009 (UTC)

ПоздравУреди

Здраво МБ. Би сакал да ти доделам една награда.

Original Barnstar.png Награда за неуморниот уредувач
Јас, Boyan, Ви доделувам Вас, MacedonianBoy, награда за Вашиот голем придонес на Википедија. Само напред! --Boyan (разговор) 11:09, 3 мај 2009 (UTC)
Thanks, cheers.--MacedonianBoy 12:54, 3 мај 2009 (UTC)

Copyvio од форуми и блоговиУреди

Здраво, по последнит си уредувања Рашо копира цели параграфи од форуми и блогови. Ова сум го опишал во Разговор:Бугарска_Егзархија. Еве го доказот: [8]. Мислам дека ова е против правилата на Википедиjа, бидеjки форуми и блогови не се веродостоjни извори, а и ова е 100% копивио од други саjтови. Што мислиш по овоj проблем? Ти пишам за да jа избегнем еветруалната уредувачка воjна. Поздрав! --Стан (разговор) 13:53, 3 мај 2009 (UTC)

ПоздравУреди

Фала MacedonianBoy поздрав и до тебе --Alexmk (разговор) 08:29, 4 мај 2009 (UTC)

Корисник:ApcbgУреди

Здраво. Не им ставај шаблон за брзо бришење на статиите, бидејќи спаѓаат во именскиот простор на корисникот, а без негово одобрение не може да ги бришеме статиите, па макар и да не е соодветна содржината во нив. Секој корисник во статиите кои спаѓаат во именскиот простор на неговото корисничко име, може да напише што сака! Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:34, 5 мај 2009 (UTC)

Тоа за шаблонот да, но не е дозволено тоа. Основните правила на Википедија тоа го велат.--MacedonianBoy 19:36, 5 мај 2009 (UTC)
Ова Корисник:Apcbg/Политика-БГ-МК е абсолутно дозволено согласно правилата на Википедиjа. --Стан (разговор) 19:46, 5 мај 2009 (UTC)

Добро знаеме за меѓусебните односи Бугарија-Македонија (а најмалку што треба на Википедија е истата да се користи за пропаганда и лични емоционални убедувања), така што ако се земе предвид ова, се доаѓа до заклучок дека MacedonianBoy е во право. Таквите памфлети навистина се пречка за развојот на енциклопедијава (имајќи предвид дека најголем дел од корисниците го имаат македонскиот за мајчин јазик). Boyan (разговор) 20:29, 5 мај 2009 (UTC)

No, No, No my friend, тоа не е дозволено. Има корисникот една недела да го избрише тоа, сега ќе го информирам и за ова, а ако не јас ќе го избришам. Тоа е ширење на иредентизам и национализам, а за другата статија што си ја правел можеме да дискутираме, а за оваа фашистичкава не.--MacedonianBoy 21:18, 5 мај 2009 (UTC)
Boyan, со какво материалите кои си е собрал корисникот "prevents you from improving or maintaining Wikipedia"? Па ова ли е лично негово место, си е собрал врски кон статии и една книга под Creative Commons. МБ, со какво нешата на ова страница се поразлични од твоите подбрани пропагандистички и цитати? Па за ширенето на иредентизам да не збориуваме, на 90% од корисничките страници има една иредентистичка мапа, на коjа пишува Македониjа коjа e со грчки, бугарски, српски и албански територии. Да не зборувам е дека во цитатите на твоjата страница има разни како "бугарските шовинисти" и србите и бугарите нека не забораваат дека Македонија е само за Македонците. Што е ова? Освен иредентивам овде има и закани кон бугарскиот и српскиот народ. И тоа ако не е ширене на пропаганда. И ми обjасни од страницата соглано коjа сакаш да вандализираш личната страница на корисникот "Википедија не е трибuна" коjа од седумте точки прекршува корисникот? Не видувате гредите во сопствените си очи, а видувате треските во очите на другите ми се чини...--Стан (разговор) 21:38, 5 мај 2009 (UTC)
И друго истата таа книга под Creative Commons, беше на бирото на претседателот на Бугариjа, беше испратена до министерскиот совет и парламентот. Зборувам за "БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА СПРЯМО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ". Ако сакаш се желваj на македонскиот консулат дека на бирото на претседателот на Бугариjа, имало "фашистичка книга". Мислам дека кети бидат заблагодарени. --Стан (разговор) 21:45, 5 мај 2009 (UTC)
Фала што ги читаш цитатите најпрво :) Тие се цитати прибрани со соодветни референци и слободни за користење при изработка на статии, што е сосема различно од тоа на тој корисник, слично како твоите песни фалсификувани на твојата страна. Второ, корисникот го напишал тејкстот со политички цели, што е сосема сосема различно, бидејќи „Википедија е слободна, непрофитабилна и политички неориентирана енциклопедија. Трето, ги знаеме целите со тој текст, многу се јасни реченбиците и мислите, за разлика од моите цитати каде никаде не вели дека бугарите се татари, иранци, шпанци или баскици и во никој момент не велат дека бугарите не постојат како народ. Ми е преку глава од вакви разговори, отвори ги ти очите и види. Ако сака корисникот да има таква статија, постои Викиизвор на бугарски и нека става таму (ако се работи за книга), тука не е местото, зошто како што вели и Бојан 90 и нешто % од корисниците тука се омаловажени. Сварно ми е мака од овие разговори со вас, за застарената бугарска болна илузионистичка тема „Македонците се Бугари“. Во 21 живееме и незнам како ги гурате деновите се такво средновековно размислување. Поздрав од мене--MacedonianBoy 21:46, 5 мај 2009 (UTC)
И со твојот последен коментар кажа се, политички мисли и реченици со политичка заднина и со политички намери. Строго забрането.--MacedonianBoy 21:47, 5 мај 2009 (UTC)
BTW "Фашистичкиот текст" го има на wikisource EN [9], MK и BG. Може од MK за до избришеш, а на EN и BG да го предложиш за бришане како "фашистички". --Стан (разговор) 21:50, 5 мај 2009 (UTC)
Би размислил за предлогов, не ти е лош. Пред се мислам за ЕН и МК верзијата, а за БГ верзијата баш ми е гајле.--MacedonianBoy 21:51, 5 мај 2009 (UTC)

Стан, немам ништо против некој да си цитира или постира текст од книга или памфлет на неговата лична страница на Википедија. Сепак, повторно ќе кажам, да не се правиме слепи при очи, бидејќи многу добро знаеме за односите МК-БГ, а токму тоа е и составен дел од тој текст, кој бегло го прочитав (Македонија... создадена како резултат на српска политика..., што е и официјално гледиште на БГ). Негирањето на постоењето на некој конкретен или реален субјект/објект, особено држава на која и припаѓаат повеќето корисници овде, е навредливо и не помага многу во изградбата на Википедија. Како втора причина зошто не се согласувам со содржината на дотичната страница е што таа може да има и рекламна цел (во случајов, амплифицирачка), односно при пребарување на Google за таа книга, да се појави и оваа страница. А Википедија не е место за реклама. Boyan (разговор) 21:54, 5 мај 2009 (UTC)

Оваа книга цитирам: "Авторите са, бих казал, измежду най-изтъкнатите български специалисти и експерти в тази област от академичните среди, от академията на науките, от български университети, от дипломатическите кръгове, български посланици, включително и в момента някои от тях са в страни в региона, и от неправителствения сектор, тинктанкове на правителствени експерти и включително и от хора от местната власт, кметове в българската част на Македония, ако мога така да кажа.". Книгата беше представувана во Европскиот парламент, беше пратена и до македонскиот претседател, министерски совет и парламент (народно собрание). Не видувам ништо "фашистичко", како вели МБ во неа. Ако беше така Европскиот парламент ке да jа забранеше оваа книга.И со што ова книга навредува на уредуването на МК вики? Па ова си е корисничка страница, дури подстраница, коj не сака да чита нешто, да не го чита. Навредливо се овие "стихови" на Рашо (Корисник:Raso_mk) е ова е навредливо. Иредентискичко е ова од страницата на Рашо "Овој корисник сонува да ја види Македонија обединета!". Ако jас ставам истиот иредентистички шаблон со "Санстефанска Бугариjа" ке бида блокиран бесконечно, нели. Малце бидете неутрални. --Стан (разговор) 22:09, 5 мај 2009 (UTC)
За "рекламната цел" (амплифицирачка), па таа книга е FREE, се разпространува на хартиjа, на PDF и во други формати. Се разпространува бесплатно и е направена со доброволни дарениjа. Каква реклама на бесплатни нешта. Па и на wikisource се наога. --Стан (разговор) 22:15, 5 мај 2009 (UTC)

Па се наоѓа на Wikisource, а ова не е Wikisource. Boyan (разговор) 22:20, 5 мај 2009 (UTC)

Точно, ова е корисничка подстраница, со извори за цитирање. Си ги е собрал човекот, и сега зашто на некоj не му арсва што напишале бугарските професори, академици, политичари, дипломати, кметови од Пиринско и други луге од бугарската интелигенциjа, ке биде избришана. Па тогаш МБ да си стави Цитатите на Викисорс, што се му на корисничката страница? --Стан (разговор) 22:27, 5 мај 2009 (UTC)
И да знаеш дека цитатите ќе ги префрлам на Викиизвор а овој корисник ќе го избрише тоа секако.--MacedonianBoy 09:41, 6 мај 2009 (UTC)


Преместување на насловУреди

MacedonianBoy зошто не може да се премести насловот Триумфална Порта во Триумфална порта? направена е грешка кога ја пишував статијата порта треба со мала буква? Поздрав --Wikimakpedia (разговор) 11:58, 6 мај 2009 (UTC)

Македонско девојчеУреди

Здраво, ова песна не е популарна само во Пиринска Македонија, туку во цела Бугарија. Нема Бугарин, коj да не jа знае, затоа го заменив Пиринска Македониjа со Бугариjа, како поширок поим. Инаку требе да споменувам Мизиjа и Тракиjа, затоа зашто таму е непомалку популарна. --Стан (разговор) 22:42, 9 мај 2009 (UTC)

Види сега вака. Песната е екстра популарна (симбол за македонската изворна музика, а не бугарска како што мислиш) и во Словенија, Босна, Хрватска, Црна Гора а особено во Србија. Но нема потреба да се споменуваат. Доволно е што има споменато дека си ја сметате за бугарска, што впрочем е типично за Бугарија да присвојуваат се што не е Бугарско (а такво изворно бугарски и тешко да има). Да не ја претрупуваме песната со глупости, доволно и се информации.--MacedonianBoy 22:46, 9 мај 2009 (UTC)
Од статиjата се разбира дека таа е популарна само во Пиринска Макеодниja', кое е апсолутно грешно. Википедија требе да не шири лаги, като што знаеш дека Википедија на македонски јазик не е национална енциклопедија на Македонците. --Стан (разговор) 22:51, 9 мај 2009 (UTC)

Но исто така, уште помалку е национална енциклопедија на Бугарите. Boyan (разговор) 22:52, 9 мај 2009 (UTC)

Уф за таа работа преиспитај ја Бугарската Википедија, види што е национализација таму со Западните Покраини, Македонија и целата македонска историја, традиција и култура. За тоа не дискутирам со тебе, а за статијата Македонско девојче ја потсредив.--MacedonianBoy 22:54, 9 мај 2009 (UTC)

Статијата не шири никакви лаги, освен доколку некој што интуитивно сака да и ја натури таа етикета. Песната е македонска, но се слуша и во некои балкански држави, без разлика што не потекнува од таму (БГ, СРБ, БИХ, ХРВ, СЛО). Крај. Boyan (разговор) 22:56, 9 мај 2009 (UTC)

Ова е една од наjпопуларните народни песни во Бугариja, а ова дури не се споменува. --Стан (разговор) 22:57, 9 мај 2009 (UTC)
Jас не кажувам дека не е македонска, туку дека наред со Македониjа (регион), требе да jа има и Бугариjа. --Стан (разговор) 22:58, 9 мај 2009 (UTC)
А што е битно тоа ако била популарна? Баш нема врска и баш ни е гајле. Ако е така ќе треба сите држави да ги пишуваме зошто во очите на македонците и БГ и СР се исти, странци и ништо повеќе. Ај толку од мене--MacedonianBoy 23:00, 9 мај 2009 (UTC)

Слушај, песната е македонска и не потекнува од регион. Без weasel words, молам. А впрочем, што се буниш кога пишува дека во Бугарија се смета за бугарска (како и многу други работи кои Бугарија ги смета за бугарски, не само од Македонија, туку и вашите т.н. поп-фолк песи)? Сакаш тоа да се избрише и да стои дека е популарна? Boyan (разговор) 23:03, 9 мај 2009 (UTC)

Затоа, зашто се премолчува дека оваа е една од наjпопуларните песни во Бугариjа и дури не се споменува дека е популарна. Википедиjа не е да шири дезинформациjа. --Стан (разговор) 23:05, 9 мај 2009 (UTC)
Ова за регионот МБ го стави, не jас. --Стан (разговор) 23:05, 9 мај 2009 (UTC)
Да го ставив за да ги замени сите тие наредени зборови. Но тоа се поправа. Сакам ова да го кажам дека песната била „бугарска“ само бугарите си мислат. До каде стигнаа со тоа асимилацијата се што е туѓо го асимилираа, жалосно е.--MacedonianBoy 23:07, 9 мај 2009 (UTC)
Е точно ова е дезинформациjата. "Во Бугариjа се смета за бугарска", а не се кажува дека е многу популарна, односно секоj jа знае. --Стан (разговор) 23:08, 9 мај 2009 (UTC)

Вашиот последен коментар не е прочитан од Boyan (разговор) 23:09, 9 мај 2009 (UTC)

Ajде да не се отклонуваме од темата со "бугарска асимилациjа" и таку натаму. Сакав просто да додам дека таа песна е многу популарна во Бугариjа. Толку ли е трудно да се приеме овоj факт или да ви цитирам илjади албуми со таа песна? --Стан (разговор) 23:10, 9 мај 2009 (UTC)
Песната во БГ може да се најде заедно со БГ народни песни иако оваа песна има автор! Тоа воопшто не е добро.
:-( Поздрав, --Wikimk (разговор) 23:11, 9 мај 2009 (UTC)
Да сфаќам шо сакаш да кажеш ама тоа не е важно зошто вооопшто не не интересира и не гледам што е тука Important? И во други држави е екстра популарна па шо?--MacedonianBoy 23:13, 9 мај 2009 (UTC)


tranalation requestУреди

Greetings!Could you please create this article in Википедија на македонски јазик?Thank you very much!-brhf 2009.5.10

OK, no problem I will try to create a good article. Regards--MacedonianBoy 10:17, 10 мај 2009 (UTC)

Yes check.svgОк Готово I will write the rest soon. Cheers--MacedonianBoy 18:36, 10 мај 2009 (UTC)

谢谢!Thankyou so much for your wonderful translation effort:)-brhf

НавредаУреди

MacedonianBoy, како Бугарин (Македонски Бугарин) сметам дека твоите зборови погоре "што впрочем е типично за Бугарија да присвојуваат се што не е Бугарско" е навреда. Се надевам дека оваа национална навреда не е намерна. Поздрав, --Иван (разговор) 14:47, 10 мај 2009 (UTC)

Не.--MacedonianBoy 18:10, 10 мај 2009 (UTC)

Българска УикипедияУреди

Здравей, Македонски Момко. Много се зарадвахъ да видя твоето име средъ последнитѣ редакции въ Българската Уикипедия. Още повече се зарадвахъ, че умело боравишъ съ българския книжовенъ езикъ, напримеръ тукъ. Редакциитѣ, които правишъ нѣма да коментирамъ азъ, мисля че скоро ще получишъ отзиви отъ други уикипедианци. Важното за менъ е, че сега можемъ да сме сигурни, че въ нашитѣ дискусии не се нуждаешъ отъ преводъ, когато въ емоционалнитѣ си изблици, нѣкой вземе та отговори на родния си "солунско-воденски дијалект". И така: Азъ, Димо - те дарявамъ съ отличието

 

Нѣмаше да го пускамъ въ твоя разговор на македонската уикипедия, но на българската молишъ да ги коментираме тука. Надѣвамъ се, че архаичниятъ ми правописъ нѣма да те смути. Лѣка нощь и сърдеченъ поздравъ отъ нощна София. --Dimotika (разговор) 22:25, 10 мај 2009 (UTC)

As you can see the text is copy-paste :) And there is need since 80% of your comment is not understandable for me.--MacedonianBoy 22:27, 10 мај 2009 (UTC)
:) Недеі си кърши езика да ми отговаріашъ на англиіски - говори си по македонски или по тетовски долнополошки, както те е маіка учила. Разбираме се прекрасно. Въ твоіа честь архаизирамъ правописа си още малко и изхвърліамъ руските букви, те и мене ме дразніатъ понѣкога. Па ако сакашъ, мога да туріамъ етимологично и малката носовка (ѧ, ѩ), баремъ намеримъ скоро общъ "ѩзикъ" по спорнитѣ въпроси. Аіде, нѣма да го правимъ това на форумъ. Бѫди здравъ и недеі се срами, че разбирашъ български :) --Dimotika (разговор) 05:21, 11 мај 2009 (UTC)
Some mental problems?--MacedonianBoy 07:51, 11 мај 2009 (UTC)
Не, не вѣрвамъ да имашъ.--Dimotika (разговор) 11:49, 11 мај 2009 (UTC)

Катерина Трајкова Нурџиева‎Уреди

Здраво, дали имаш некакво обjаснуване за бришенето на податоците потврдени со извор? Поздрав! --Стан (разговор) 11:18, 11 мај 2009 (UTC)

Стан ќе те замолам да престанеш да се буниш поради бришењето на ваквите извори, бидејќи сите знаеме каков е односот на Бугарија спрема Македонија за време на Втората светска војна и какви промени настанале во образовниот систем, како и присилните промени на идентитетот на Македонците. Бугарските извори кои ги наведуваш се пристрасни и ја загрозуваат неутралноста. Го оправдувам бришењето, бидејќи така се зачувува неутралноста во статијата.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:05, 11 мај 2009 (UTC)--
Ваква неутралност? Неутрално е да ги изкажеш сите основни гледни точки и да ги поткрепиш со документи и извори. Во моето уредување има цитириани документи и извори. Никаде во статиjата не пишува дека е изгонета од Вардарско, затоа зашто била Бугарка и загрозувала националната безбедност на Македониjа, преподаваjки на бугариски jазик во едно Скопско училиште. Затоа сакала да биде реабилитирана. "приморана да се пресели" - српските власти, обjавуваjки jа за враг на македонскиот народ, jа испратил во Бугариja. Ова е поткрепено со личната и молба до Црвенковски. --Стан (разговор) 12:44, 11 мај 2009 (UTC)

Спас ТошевУреди

Во врска со оваа [10] бришене на извор. Дали знаеш нешто за Спас Тошев, за да го определуваш за "квази аналитичар" и да бришеш изворот? --Стан (разговор) 13:08, 12 мај 2009 (UTC)

Алексиј СлавУреди

Здраво, во оваа статиjа за кое поточно се бара извор. Прашам зашто има неколку тврдениja, а теа се на неколко (околу 100) страници од изворот, за да знам коjа страница да цитирам. Поздрав! --Стан (разговор) 14:32, 12 мај 2009 (UTC)

Ре:ПродулжевамеУреди

Шо треба да ти значи коментарот на мојата страница за разговор???--Астрион (разговор) 06:04, 13 мај 2009 (UTC)

Јас пак си викал што му стана сега на македонското момче вакви коментари да ми пишува. Ок, извини шо несум разбрал, поздрав и пријатна работа--Астрион (разговор) 14:29, 13 мај 2009 (UTC)

Нови квалитетни статииУреди

Здраво. Гледам дека во последните дваесетина дена, многу нови корисници уредуваат квалитетни статии на Википедија на македонски јазик. Тоа е супер, само уште подобро би било кога малце би се ангажирале во средувањето на статиите и истите да ги додадеме во порталот 500 статии, за да не дојде до нивно губење и повторно да се јават проблемите при изборот на избрана статија на Главната страница. Исто така, добро би било кога би им објкасниле некоклку работи околу уредувањето. Иако, можам да забележам дека некои од нив многу добро започнале да уредуваат. За мотивација, да уредиме шаблонче за некоја награда, со која ќе ги наградиме. Што мислиш? Поздрав.:)))--Kiril Simeonovski (разговор) 12:31, 13 мај 2009 (UTC)

Гледам дека има по категориите. Е, сега на некои им е потребно мало средување. Всушност уредуваат околу 20 нови корисници, па добро би било да се обидеме да ги задржиме.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:39, 13 мај 2009 (UTC)

За Општина Чучер-СандевоУреди

Еј, почнав да ги поставувам имињата на општините во шаблонот за општината (кој го сменав и мислам дека е многу подобар сега) на другите официјални јазици во општините, според истата пракса која ја имаме и за држави со повеќе јазици, градови (вон Македонија) и сл. Па така истото може да се прави и за селата, но секако само некој релевантен јазик, не да ставаме албански за села каде што има Турци, и сл. -{админинстратор}- Ambox question.svg гитардемон 19:28, 13 мај 2009 (UTC)

Ама размисли, шаблонот за Финска го содржи името на Финска и на шведски и на фински. Шаблоните за градови во туркофоните области на Русија го имаат името и на руски и на татарски/казашки/башкортски и сл. Истото важи и за местата во Србија со унгарофони и други јазици. Па и за кај нас треба да важи истото, треба задолжително да стои во шаблонот. -{админинстратор}- Ambox question.svg гитардемон 19:34, 13 мај 2009 (UTC)

За викиизворУреди

Пошто ти работиш на викиизвор (така прочитав), еве да те прашам и тебе истото што го напишав во разговорот за категоријата за народните песни:

Дали не се сите овие народни песни за на викиизвор на некој начин? Навистина заслужуваат статија некои (македонско девојче и некои преработени од Леб и Сол, со доволно информации), но зошто да не се за на викиизвор? Не може само стиховите на некоја песна да бидат статија, статија за песна треба да биде информации за песната плус (евентуално) стиховите само како надополнување. Сето она што е само со стихови, а без информации за песната да биде префрлено на викиизвор (и можеме во категоријата за народни песни на Википедија да ставиме врска до категоријата на викиизвор за народни песни). Сепак многу народи имаат народни песни но ги нема на Википедија. Не им е тука местото (само како стихови, туку како статија со податоци за песната).
-{админинстратор}- Ambox question.svg гитардемон 17:15, 14 мај 2009 (UTC)


Што викаш?

Име на статијаУреди

Здраво MacedonianBoy, како оди. Денеска по се изгледа ќе ја завршам статијата за географски откритија, а следната “квалитетна“ статија ќе ми биде за војната од 2001 година. Прашањето ми е како да ја насловам? Имам повеќе мислења: Конфликт; Кризата; Војната во Македонија; Што знам, како би било најдобро? --Астрион (разговор) 09:14, 15 мај 2009 (UTC)

Јас мислам дека најточно е Воен конфликт во Македонија, 2001, барем според досегашните пракси. -{админинстратор}- Ambox question.svg гитардемон 09:21, 15 мај 2009 (UTC)

Па добро тоа е исто само една придавка се додава. Но во секој случај сите можни варијации ќе пренасочуваат кон соодветната статија.--MacedonianBoy 09:25, 15 мај 2009 (UTC)
Ако не ќе ја напишам како Конфликтот во Македонија во 2001, а може потоа да се пренасочи и кон Воен конфликт во Македонија, 2001--Астрион (разговор) 09:31, 15 мај 2009 (UTC)
ОК нема проблем се е добро. Поздрав--MacedonianBoy 09:38, 15 мај 2009 (UTC)


Личности со 2 и 3 имињаУреди

Здраво, има ли некакво правило по кое личностите се пишуват со 2 и со 3 имиња. Забележеав дека премести Васил К’нчов както Васил Иванов К’нчов и ме интересура дали нема некакво правило, да знам да ги пишувам направо со 3 имиња. --Стан (разговор) 12:04, 16 мај 2009 (UTC)

Ре:НаградаУреди

Фала ти многу, да можев одамна ќе Ви подарував многу такви награди и на вас. Поздрав и пријатна работа--Астрион (разговор) 18:58, 16 мај 2009 (UTC)

Здраво живо, како си? На статијата Конфликтот во Македонија во 2001, Корисник:Relativefrequency (мислам дека тој беше) бараше некој извори, па му ги дадов. Е сега, остана уште еден “непотврден“ извор, околу тоа што ОНА ги нападнала позициите на мак. без. сили. Дали да најдам такви извори или да го избришам шаблонот за факти. Според мене, би можел да ставам стотина извори околу тоа дека македонските сили биле нападнати од т.н. ОНА. Што мислиш за ова?--Астрион (разговор) 08:44, 18 мај 2009 (UTC)
Мое мислење: стави некој извор да не е без ич (имам и јас еден куп пишани извори за темата), сега овој корисник бара, утре некој друг може да побара... инаку една забелешка од мене: припадник на народ или нација се пишува со голема буква (Албанци, Македонци, Срби, Бугари), тебе ти се сите со мала. Мислев да поправам, ама си реков ај кога ќе завршиш :) Поздрав --Виолетова (разговор) 08:56, 18 мај 2009 (UTC)
Конфликтот во Македонија беше како резултат на напад од терористичките групации врз АРМ. Тоа треба да стои со добра референца.--MacedonianBoy 12:05, 18 мај 2009 (UTC)

YoУреди

Податотека:Atlas - El mundo.jpg
Рашо ти праќа една мала
географска награда
Благодарам, баш цакана е. Поздрав--MacedonianBoy 19:28, 18 мај 2009 (UTC)
Нели?--Р ашоAero-stub img.svg 19:29, 18 мај 2009 (UTC)
Сварно интересна е. Ај ќе ти вратам, само да начекам добра идеја :) --MacedonianBoy 19:30, 18 мај 2009 (UTC)
Бидејќи слабо работам, не треба да добивам. :)--Р ашоAero-stub img.svg 19:32, 18 мај 2009 (UTC)

Миладиновци =Уреди

Не разбравме дали Миладиновци биле "жртва на бугарската пропаганда" како наметнуваш овде 15:47, 21 мај 2009 или не биле, како наметнуваш овде 16:33, 21 мај 2009? За помалку од 1 саат велиш точно обратното. --Стан (разговор) 11:24, 22 мај 2009 (UTC)

Ограниченоста во сфаќањето на одреден корисник е проблемот на ова што го велиш. Јас не сум рекол дека се жртва туку Миладинов го ставив како случаен пример од тие што тој одреден корисник ги именува. исто како што Канчов е наведен како случаен пример. Тоа е направено за сликовито да разбере Бобан што значат поимите, кои очиглидено не ги рабира. Тоа не сум ги кажал а уште помалку да ги ставам во статија. Но едно е сигурно, тие луѓе што беа напоменати не се пропагатори во Македонија и тоа е факт. Одредениот корисник има некоја забуна во главата и си прави сам со себе муабет на страната за разговор. --MacedonianBoy 11:30, 22 мај 2009 (UTC)
Тешко е да бидеш сфакен, кога за момалку од еден саат кажуваш две различни нешта. Добро, се разбира дека не ги мислиш за жртви на бугарската пропагадна? --Стан (разговор) 13:00, 22 мај 2009 (UTC)

СмирненскиУреди

Здраво, можеш ли да цитираш за "македонски писател и поет кој живеел и творел во Бугарија" точно што пишува на "стр. 158, Литература на македонскиот јазик, Георги Сталев, Просветно Дело, Скопје, 1995" за Смирненски, зашто академикот Гане Тодоровски и др. го пишуват како "„бугарски поет од македонско потекло“",за да може да наjдем компромисен вариант за оваа реченица. --Стан (разговор) 13:00, 22 мај 2009 (UTC)

Пред да беше воведот избришан стоеше вака Поради фактот што бил приморан да живее во Бугарија и да ги пишува некои од своите дела на бугарски јазик, тој се цени и како бугарски писател во Бугарија и така е напишано во книгата дека се смета како бугарски писател. Јас не сум оспорил никаде дека се сметал за бугарски (тој е дводомен писател) но јас се противев на реченицата Надвор од Македонија... --MacedonianBoy 14:25, 22 мај 2009 (UTC)

СамоилУреди

Look at http://www.youtube.com/watch?v=coSr0L7K2zI to see what the world thinks about Samuil.195.114.112.221 (разговор) 20:53, 22 мај 2009 (UTC)

Ya und? I have been watching the serial and its not reliable at all. No sources provided.--MacedonianBoy 21:56, 22 мај 2009 (UTC)

The source in this case are the historians from Princeton and Yale if you haven't noticed. John Haldon especially is one of the world's most prominent specialists in Byzantine history. And he says 'Bulgaria' not Macedonia.195.114.112.250 (разговор) 16:12, 25 мај 2009 (UTC)

hahah LOL, crap bullshit. Wikipedia is not place for solving your mental and ethnicity confusion. Find a place where someone can believe in your story.--MacedonianBoy 16:16, 25 мај 2009 (UTC)

tell this to John Haldon (you can find information about him, including how to contact him, here: http://www.princeton.edu/history/people/display_person.xml?netid=jhaldon . Can you do something else except offending? At least I gave you an international source. And instead of using phrases like "crap bullshit" try to find an English source about the Macedonian emperor Samuil and his Macedonian empire. This will not be easy I assure you.195.114.112.250 (разговор) 12:50, 27 мај 2009 (UTC)

en:Social Democratic Union of MacedoniaУреди

Here you substed the template: not a good idea. Rich Farmbrough (разговор)

Sorry, what I have done? Where is the problem? Template is a template. Where is the problem?--MacedonianBoy 22:34, 22 мај 2009 (UTC)

It's a great template! :)

You proabably entered it like this :

{{subst:Infobox country
|name = Social Democratic Union of Macedonia
|flag = flag.png
|.....

instead of

{{Infobox country
|name = Social Democratic Union of Macedonia
|flag = flag.png
|.....

...? Rich Farmbrough (разговор)

:Cool, thanks. ''[[:en:User:Rich Farmbrough|Rich]] [[:en:User talk:Rich Farmbrough|Farmbrough]]'', {{subst:CURRENTTIME}} {{subst:CURRENTDAY}} {{subst:CURRENTMONTHNAME}} {{subst:CURRENTYEAR}} (UTC). (разговор)

Пренасочувања од кратенкиУреди

Кога пренасочуваш од кратенки (на пример, [[ВП:АБВ]]), ставај во истиот ред шаблон {{П од кратенка}}. Ете, вака. Позз, Brainmachinewtf? 18:37, 23 мај 2009 (UTC)

НП.--MacedonianBoy 18:47, 23 мај 2009 (UTC)

Нови статииУреди

Здраво брат. Пред малце видов дека Википедија на хинду опасно ни се приближиле. Најверојатно уредиле голем број на статии денес, па затоа сакав да ти предложам малце да им се одлепиме (барем до 32.000). Мислам дека добро би било да го замениме Тиверополник и да земеме да уредуваме некои никулци за владетели. јас веќе ги довршувам за руски валдетели, па после планирам да започнам со француски итн. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:52, 23 мај 2009 (UTC)

Мислам дека добро би било да ги средиме најважните. Да ги довршиме на Византија, да ги довршиме на Франција, да ги средиме на Англија, Шпанија, Германија, Светото римско царство, Данска, Грција, Бугарија и другите европски. Од Азија, на Кина, Јапонија, Персија, од Америка, претседатели на САД и може некои од древните кралства. Мислам дека сите имаат од 30-50, освен неколку, но ако фатиме добар ритам мислам дека може брзо да ја средима оваа важна работа. Многувакви статии немаме, а мора да ги има секоја Википедија.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:03, 23 мај 2009 (UTC)

Ок, нема проблем.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:14, 23 мај 2009 (UTC)

Добро. Мене ми одговара за географија. Само добро е да бидат нови статии, бидејќи гледам дека за големи и значајни географски поими (градови, реки, планини) немаме статии. Тие статии, заедно со овие за владетелите се основно нешто.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:44, 23 мај 2009 (UTC)

Интервиките на PyraechmesУреди

Врската што ја ставил за статијата Кавадарци - Тикфеш демек - не постои... --Виолетова (разговор) 23:08, 23 мај 2009 (UTC)

Му ги избришаа сите статии на грчката што ги правел овој. Виделе колку е часот. Поз--MacedonianBoy 23:09, 23 мај 2009 (UTC)
Ајдееее... до таму се значи... Оваа не ја избришале сè уште: Μορίχοβο --Виолетова (разговор) 23:12, 23 мај 2009 (UTC)

Читај што им пишува во статијата, лош превод е.

The Morichovo is a mountainous region in northwestern Defriopou side of the north. Most Morichovou lies within FYROM. A small piece in the south, is in Greece, in the prefectures of Pella and Florina. It was previously the "citadel of slavofonou Hellenism." During the Macedonian Struggle set fire 100 Bulgarian villages with a view to curb the spirit of the Greek people. Today, few Greeks have left, mainly Sarakatsanaioi. The area has traditionally been rural, but urban. The largest is the Komi Vitolista within FYROM.

—Бисери на грчката Википедија

--MacedonianBoy 23:14, 23 мај 2009 (UTC)

slavofonou Hellenism!!! Бог да чува биле Грциве. п.с. и оваа ја избришале: Βογορόιτσα. Кажи му дека Грците му ги бришат статиите, ко што си му пишал - не се знае кој кого избришал :)))--Виолетова (разговор) 23:17, 23 мај 2009 (UTC)
Знае тој, се жали таму. Ставив таг за пов на Мариово но да видиме. --MacedonianBoy 23:19, 23 мај 2009 (UTC)

24 мај (празници)Уреди

Додадени беа по азбучен ред празниците според држави. Имај во предвид дека ова е википедија на македонски јазик а не македонска википедија. Евентуално може на порталот за Република Македонија да се избришат врските за празниците во останатите држави и да си остане само врската за Македонија.--brest (разговор) 11:15, 24 мај 2009 (UTC)

А кој ги бришел?--MacedonianBoy 11:16, 24 мај 2009 (UTC)
Некој им сменил редослед? Сега не се по азбучен редослед. --brest (разговор) 11:23, 24 мај 2009 (UTC)
Јас сменив распоред но не сум бришел.--MacedonianBoy 11:24, 24 мај 2009 (UTC)

ТревогаУреди

Забележав дека овие од Википедија на Хинду не стигнале, со уредување на статии за сите јазични изданија на Википедија. 200 статии ни бегаат. Мора нешто веднаш да преземеме.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:08, 25 мај 2009 (UTC)

Гледам добро иде. Извини што не ти помогнав скоро цел ден. Имав некои обврски.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:09, 25 мај 2009 (UTC)

Одделување на многу статии од главниот именски просторУреди

Видете Википедија:Селска чешма (Идеи) за дискусија многу слична со онаа кога имавме проблем со избраните статии на главната страница кога тие архивираните се броеја како засебни статии. -{админинстратор}- Ambox question.svg гитардемон 11:02, 26 мај 2009 (UTC)

Наслови на статииУреди

Здраво. Мислам дека Гитардемон е во право. Знам дека најголемиот дел на корисници се служат со изразот „македонска Вкипедија“, но тоа не е точно, бидејќи Википедија има јазично издание на македонски јазик, па логично е да биде „Википедија на македонски јазик“. Мислам дека треба сите статии да бидат пренасочени. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 00:55, 28 мај 2009 (UTC)

Аха така е, шаблонот го направив тргнувајќи од статијата Македонска Википедија мислејќи дека така се договориле претходно. А каде виде дека Гитар давал забелешки? Тоа на нормален разговор личи?--MacedonianBoy (разговор) 14:37, 28 мај 2009 (UTC)

Немој да ме сфаќаш погрепно, но сепак мислам дека не е соодветно јазикот да се претставува во форма на придавка, бидејќи некои може тоа да го сфатат погрешно, а и поточно е кога ќе се рече на тој и тој јазик. Гледам дека си му пишал на Гитар во страницата за разговор. Јас не су против уредувањето на овие статии, туку само сакав навреме да те предупредам да ги уредуваме со другиот наслов, за да немаме премногу работа со пренасочувањата. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:43, 28 мај 2009 (UTC)

Статиите се пренасочени, но не гледам таков нецивилизиран однос кон тоа прашање и особено кон уредување на нови статии. Некој има против тоа и јас не сакам да сум на тапет па да тресе зелени за мене.--MacedonianBoy (разговор) 16:57, 28 мај 2009 (UTC)
Bästa nyskrivna.svg 20.000 Уредувања
Jaс, Рашо, те наградувам тебе, Никола за достигнување на преку 20.000 уредувања на Македонската википедија. Само продолжи така! (30 мај 2009)________________________________________________________________
OOO thanks, ме изненади, не очекував. Поздрав--MacedonianBoy (разговор) 09:29, 30 мај 2009 (UTC)

ДСЗ фактУреди

ДСЗ Еден факт од статијата Тувалу за која дадовте поголем придонес се најде во секцијата „Дали сте знаеле?“ на главната страница на 31 мај 2009. Одлична работа! --Р ашоAero-stub img.svg 22:02, 31 мај 2009 (UTC)

ВикиПроект СпортУреди

Како што знаеш, ти си зачленет во Википроектот Спорт, исто како и јас. И мислам дека овај проект иако е во фаза на развиток покажува добри резултати. Но, милсам дека на македноската Википедија и недостасуваат статии за лиги во разни спортови како Премиер Лига, Премиер( Ла Лига), Сериа А, Бундес лига, како и НБА, Еуро баскетбал лига и др., но и покрај основните информации треба да се направи и ѕа одредени години, на пр. страна Арсенал 2009-10, каде што ќе пишува за достигнувањата на Арсенал во сезоната 2009/10, а и за другите тимови. Од ова што е набројано јас би водел сметка за достигнувањата на големат четворка во Англија ( Арсенал, Челзи, Ман Утд, и Ливерпул) за сезоната 2009/10, а и за Премиер лига 2009/10, истот го имам и во план за НБА да напишам основна статија и НБа 2009/10 , но ми треба и помош, бидејќи неможам да стасувам секаде во исто време, а и некој треба да се погрижи за останати те тимови, барем да се напишат оние кои што водат битка за титулата. А еве сега барам од тебе помош, поради тоа што ти си докажан Википедијанец, член на ВикиПроект Спорт и мислам дека ти би ми помогнал најдобро во оваа ситуација.

П.С. ИСто така треб да се направи преглед на Лигат на шампиони во одредени години, односно да се пишува вака Куп на шампиони 1955/56, Куп на шампиони 1956/57, Куп на шампиони 1957/58 ... Лига на Шампиони 2009/10. Јас веќе имам напишано за првите 3 години, но за останатите 52 сезони ќе ми треба помош, бидејќи ако ги пишувам сам, би траело подолг временски период, да се пишува е поопширно за Светкските првенства, како што јас имам напшишано во 1930 ФИФА Светско првенство, а не како во останатите, само победник, најдобар стрелец и други 2-3 информации, а истото треба и за европските првентсва, сите да бидат како Европско првенство во фудбал 2008.

Се надевам дека, ќе можеш да ми помогнеш во пишувањето на овие статиите, кои би биле основа на спортските статии на википедија и би требало да бида примарни активности на Википроектот Спорт --Stefan40-3e3e (разговор) 20:41, 2 јуни 2009 (UTC)

Поправка на шаблонУреди

Здраво, како оди, добар си;) АЈ ако сакаш поправи го шаблончето Историја на франција . Однапред фала. Поздрав

Хелло, еве супер е, како е кај тебе? ОК, ќе го чепнам но што поточно му е?--Никола Стојаноски 11:11, 8 јуни 2009 (UTC)
Супер, кога сме активни на Википедија значи дека сега се е во ред, да сме живи и здрави. Пријатна работа и фала за шаблонот. Поз--Астрион (разговор) 11:47, 8 јуни 2009 (UTC)

Египетска митологијаУреди

Здраво. не требаше да ја избришеш статијата Античка египетска митологија и да ја пренасочиш во Египетска митологија. Имаше многу повеќе содржина, која можеше да ја надополниме. НАмерно, јас и Виолетова не ја избришавме статијата. Вака оставаме лош впечаток спрема новите корисници.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:17, 8 јуни 2009 (UTC)

Знам за тоа, Виолетова рече новите информации ќе ги префрли во статијата Египетска митологија зошто избришаната статија беше во голем дел иста со постоечката. Не е проблем за враќање, не е избришана само пренасочена. Поздрав--Никола Стојаноски 16:28, 8 јуни 2009 (UTC)

Помош?Уреди

Можеш ли да ми помогнеш околе Шаблон:Цркви на Македонската Православна црква овоа? Не можам да го комлетирам нешто ме зеза. Веке има еден шаблон но е ногу основен. --Makedonij (разговор) 16:39, 8 јуни 2009 (UTC)

ОК ќе помогнам колку можам но во што поточно е проблемот?--Никола Стојаноски 16:45, 8 јуни 2009 (UTC)
Не можам да го користам, кога го ставам на некоја статиа и почнам да впишувам податоци не ги регистрира во кутијата. Пробај да го вметнеш во некоја црква и да впишеш податоци. Мислам дека несум го правилно направил шаблонот?--Makedonij (разговор) 16:49, 8 јуни 2009 (UTC)
OK, sega.--Никола Стојаноски 16:56, 8 јуни 2009 (UTC)
овај и овој, нешто помеѓу тиа два.--Makedonij (разговор) 17:13, 8 јуни 2009 (UTC)
Баш така како што сакав, фала, цар си, а у шо беше проблемот?--Makedonij (разговор) 19:21, 8 јуни 2009 (UTC)
Параметрите не беа точно напишани, пробав од почеток да го направам но подобро беше само да ги корегирам параметрите. Поздрав--Никола Стојаноски 19:24, 8 јуни 2009 (UTC)

CosmopolitanУреди

Знаеш ли кој е алтернативниот назив за Cosmopolitan? --Wikimk (разговор) 19:31, 8 јуни 2009 (UTC)

Па најчесто сум го среќавал со македонска транскрипција, Косполитен, но мислам дека се договоривме според конвенцијата за именување да стојат списанија оригинал. Ако не е така нека биде со друго име, мене не ми пречи. Поздрав--Никола Стојаноски 21:37, 8 јуни 2009 (UTC)
Не бев толку сериозен кога го поставив прашањето. :-)
Алтернативниот назив е CosmoPollution
:-)
Поздрав, --Wikimk (разговор) 22:17, 8 јуни 2009 (UTC)
Е за ова не ми текна воопшто :) Поздрав--Никола Стојаноски 22:18, 8 јуни 2009 (UTC)

PozdravУреди

Upravo sam pregledavao tvoje izmjene na članku o Vapcarovu i zamolio bih te jednu stvar. Nemam ništa protiv izmjena koje su potkrijepljene navodima i izvorima, ali izmjene bez navođenja referenci nikako nisu prihvatljive. Uklanjanje relativno neutralnih pasusa bez navođenja suprotnosti može polučiti samo suprotan efekt. Pozdrav hr:user:Lasta

ДСЗ фактУреди

ДСЗ Еден факт од статијата Федерални Држави на Микронезија за која дадовте поголем придонес се најде во секцијата „Дали сте знаеле?“ на главната страница на 10 јуни 2009. Одлична работа! --Р ашоAero-stub img.svg 18:25, 10 јуни 2009 (UTC)

Што е сега проблемот?Уреди

Значи промената на статијата за Ангели, не ја направив јас, но една моја другарка. Веќе подолго време забележувам дека статијата е во т.н. „in universe style“ и тоа многу ме нервираше, истото важи и за тие линковите до македонски фан блог. Бидејќи јас лично не ја гледам серијата, викнав некој што ја гледа и од мој компјутер со моја помош го напиша тоа. Само не пишував од моја сметка бидејќи не сакам тоа да ми влезе во придонеси. Значи таа ми ги кажа најважните информации и со мојот уредувачки стил го средив тоа! Можам да знам зошто го врати назад сето тоа што беше напишано.

Мислам беше прво раскажувано во детали. И ставиле инјекција, таа паднала, па по пет минути се разбудила и на крај бебе добила. Значи велгувано е во детали, и плус е скокано од дел на дел. Како енциклопедија треба да овозможиме кратко резиме. Јас лично што пишувам за амерк. серии кратки резимиња пишувам бидејќи една сезона има по 22 епизоди а не по 160. И се разбира дека во толкваа сезона се случиле милион работи, но затоа ние ќе кажеме како се разјаснил крајот од првата, кои се нови ликови, нови антагонисти и сл. Само кажи ми зошто го врати ништо повеќе. Јас мислам дека го врати бидејќи само си видел дека е од непознат уредувач кој досега нема на тоа работено, и не си ни прочитал дали е подобро само си вратил. --Макс(разговор) 19:31, 11 јуни 2009 (UTC)

А да прочиташ и да видиш што сум ставил?--Никола Стојаноски 19:33, 11 јуни 2009 (UTC)
Чекај ова грешка е. Јас мислев само надворешни врски сум ставил, а тоа се копирало цело. Сега ќе проверам подобро.--Никола Стојаноски 19:35, 11 јуни 2009 (UTC)
Е види сега, ова сакав да го вратам, надворешните врски. Тоа не смее да се брише, фан клуб е.--Никола Стојаноски 19:37, 11 јуни 2009 (UTC)
Ok, готово решен проблем. ;)

bg:Излел е Дельо хайдутинУреди

I reverted your deletion of the song's text. According to the Bulgarian law, folklore works are not objects of copyright (see Article 4(3) from http://www.wipo.int/clea/en/text_pdf.jsp?lang=EN&id=450). Spiritia 10:40, 14 јуни 2009 (UTC)

I did not know whether it was BG folk song.--Никола Стојаноски 10:41, 14 јуни 2009 (UTC)

Кво вадис (роман)Уреди

Зошто си ставил шаблон за викифицирање? Има внатрешни врски и надворешни врски... Можеби си мислел на некој друг шаблон за таму? --Виолетова (разговор) 11:56, 14 јуни 2009 (UTC)

UPS, сум ги гледал цитатите, па ми се видоа бе врски па ги ставив. Грешка--Никола Стојаноски 12:02, 14 јуни 2009 (UTC)

Може долги цитати ставив, ама за роман од 650 страници, ова е `капка вода` :) ОК --Виолетова (разговор) 12:06, 14 јуни 2009 (UTC)

Live AidУреди

Здраво МБ, те молам дали би можел да ми покажеш како се прават шаблони? Сакам овој en:Live Aid да го ставан на истомимената страница на нашава Википедија. Фала. Поздрав, --Wikimk (разговор) 21:26, 14 јуни 2009 (UTC)

ОК нема проблем. Најпрво го наоѓаш шаблонот на англиската Википедија, потоа копираш се од англиската страна, отвораш нова страна на МК Вики (на пр. Шаблон:Мајанска цивилизација) и го пастираш таму. Потоа треба да се преведе само тоа што ќе се појави откако се зачувува, односно видливите параметри а другото не треба. Еве на пример јас сега ќе пробам да го направам овој шаблон.--Никола Стојаноски 21:29, 14 јуни 2009 (UTC)
Фала. Ќе пробам. Поздрав, --Wikimk (разговор) 21:30, 14 јуни 2009 (UTC)
Готово го направив. Спореди англискиот шаблон со македонскиот и ќе видиш што треба да се преведе. Лесно е и воглавно се шаблоните вакви но има и многу комплицирани. Поздрав--Никола Стојаноски 21:36, 14 јуни 2009 (UTC)

Translation RequestУреди

Hi! Could you translate and add this article into your wonderful wikipedia? You can reach me here. Thanks. With Kind Regards --Warayupay 18 jen 2009 à 09:49 (UTC)

Tacloban

Ph locator leyte tacloban.png

Tacloban is a port city in the Philippines. It is approximately 360 miles southeast of Manila. It is the capital of the province of Leyte. It is also the regional center of Eastern Visayas.

en:Tacloban

ОК, no problem. Regards.--Никола Стојаноски 22:58, 18 јуни 2009 (UTC)
Salamat nga damo akon sangkay ha imo pagbulig. Thank you very much my friend for your help. --Warayupay (разговор) 23:26, 18 јуни 2009 (UTC)

За КолинсУреди

Здраво МБ, Те молам тргни го шаблонот за бришење од овде. Статијата е од нов корисник. Остави малку време нека постои... за да не каже „Ама знаеш, ако нешто напишам веднаш ќе ми го избришат!“. Јас имам слушано такви работи. Можеби ќе почне истиот корисник да уредува/создава и др. страници. За мотивација нека постои... барем извесно време. Поздрав, --Wikimk (разговор) 11:28, 22 јуни 2009 (UTC)

Ај ок, не дека имам нешто против Колинс или корисникот но нема статија ни на англиската колку што можев да видам :) . Поздрав и се најдобро--Никола Стојаноски 11:33, 22 јуни 2009 (UTC)
Статијата е дел од друга статија на англиската Вики. Јас барав таму интервиките кои се таму се однесуваат на целата статија од англиската Вики. Поздрав, --Wikimk (разговор) 11:36, 22 јуни 2009 (UTC)

Your user page -> Violation of the copyright lawУреди

Hi, your user page is violating the copyright law of Republic of Bulgaria [11]. Please, remove the copyrighted work. --Стан (разговор) 16:19, 22 јуни 2009 (UTC)

POV violationsУреди

Removing a POV template ([12]) without dispute is in direct violation of the wikipedia principles. See: en:Wikipedia:NPOV_dispute (quote: In general, you should not remove the NPOV dispute tag merely because you personally feel the article complies with NPOV.) Your comment "very balanced" covers exactly the sentence above. Please, be kind to follow the Wikipedia principles. Reagards! --Стан (разговор) 16:49, 22 јуни 2009 (UTC)

ПредупредувањеУреди

Добро бе MacedonianBoy, еве овде [13] вракаш промена во коjа се промовира откровена лага, односно Трифонова кажала точно обратното. Jас повеке не можам да jа вракам затоа зашто веке два пати jа вратив. Си администратор, барем читаj го оваа што го вракаш. Смешно е вака во изворот пишува едно, а во статиjата точно сопротивното. --Стан (разговор) 19:41, 22 јуни 2009 (UTC)

Смени како што било а не да бришеш. И не сум бе.--Никола Стојаноски 19:47, 22 јуни 2009 (UTC)

ШаблонУреди

Здраво МБ,
Има еден шаблон кој на корисник кој уредува без корисничка сметка (од IP адреса) може да му се стави на страницата за разговор за да се покани да се регистрира. Каде да го најдам? Благодарам. Поздрав, --Wikimk (разговор) 19:57, 23 јуни 2009 (UTC)

Шаблонот е {{Регистрирајсе}}. Поздрав--Никола Стојаноски 21:38, 23 јуни 2009 (UTC)

Денес Над МакедонијаУреди

Hi! Can you help me with the pronunciation of your anthem? is it like "Денес Над Македонија" or "Денес Над Македонија" or something else? so I can transliterate the title in greek alphabet! Thanks! --Egmontaz (разговор) 09:44, 24 јуни 2009 (UTC)

Денес над Македонија се раѓа is pronounced as: /denes nad makedonija se ragja/ and the accent is like this: De'nes nad Makedo'nija se ragja... I hope this is the answer you were looking for. regards.--Никола Стојаноски 13:42, 24 јуни 2009 (UTC)
I'm sorry, I did not quite understood, do you mean Denes nad Makedonija. Sorry for asking again but ' sometimes is used to accent the next syllable. Thanx! --Egmontaz (разговор) 02:47, 25 јуни 2009 (UTC)
Thank you! And something else now. There is a file of the anthem in en.wiki by the american navy but it's not free and since everything played by US Navy is public domain I suppose either that the anthem is copyrighted or somebody tagged the file as fairuse by mistake. Do you have any idea about that? Thanx again! Regards neighbor!--Egmontaz (разговор) 16:58, 25 јуни 2009 (UTC)
Very satisfactory indeed! Thank you for your time! --Egmontaz (разговор) 19:38, 25 јуни 2009 (UTC)

Hi, its me again! You changed "Υιοθετήθηκε" (adopted as national anthem) "1944 to 1941,[14] but as I see in En.wiki and Mk.wiki the music was written 1943 and also "Прифатена:1944" wich I suppose means Adopted in mk. Thanks for your time--Egmontaz (разговор) 21:39, 25 јуни 2009 (UTC)

СпортУреди

Еј, здраво, како е? Овој пат те прашувам дали може да се направи една листа на статии кои треба да се напишат. Знам дека има, но да се среди и да биде покажана на Главаната страна од Википроектот:Спорт. На пример листата би била вака:

1. Пишување на статии за национални фудбалски тимови.
2. Пишување на статии за фудбалски лиги.
3. Пишување на статии за Европски и светски првенства.

На пример таа листа да се прати до секој член на проектот и да се пријават 3-4 члена кои ќе пишуваат статии за националните фудбалски тима.На пр, Во европа има околу 50 тима значи 50/4 = 12 и децимали, што значи дека доколку ти се пријавиш ги пишуваш првите 12 статии за тимови по азбучен ред, јас втрорите 12, трет третите 12 и.т.н. Ако се согласиш пиши ми и дополнително ќе се договориме. --Stefan40-3e3e (разговор) 09:19, 25 јуни 2009 (UTC)

Листа на Национални фудбалки тимовиУреди

Здраво MacedonianBoy! Мислам дека веќеспоменатата идеја е подржана и од вредниот член на Википроектот:Спорт Kiril Simeonovski. И тој се согласи да се вклучи, а и направи листа на национални тимови. Јас би се вклучил на ова откако ќе ги допишам статиите за Купови на Конфедерации ( за најмногу до 2-3 дена). Еве ја листат на статии кои треба да се работат според нивната важност

Иницијатива за статии за Национални фудбалски тимови
Soccerball.png          Здраво, MacedonianBoy/Архива 2!
Википроектот:Спорт, започнува со својот нов начи на работа, со подредување на статиите според важност, што значи да се првин да се пишуваат поважните статии. Важноста на овие стаии е следна:
1. Пишување на статии за национални фудбалски тимови.
2. Пишување на статии за фудбалски лиги.
3. Пишување на статии за Европски и светски првенства.

Откако, ќе бидат напишани листата ќе се надополни. Википрокетот:Спорт моментално е на првата задача односно: 1. Пишување на статии за национални фудбалски тимови. Доколку сакате и вие да придонесете само дополнете го своето име на листата.

1. Stefan40-3e3e (18 статии)
2. MacedonianBoy (18 статии)
3. Kiril Simeonovski (17 статии)
4.
5.

Со што статиите би се поделиле еднакво за секој. Моментално ти се поделени на: (ова е мој предлог, доколку не се сложувате ќе го смениме)

1. Stefan40-3e3e (од Австрија до Исланд)
2. MacedonianBoy (од Исланд до Северна Ирска)
3. Kiril Simeonovski (од Северна Ирса до Шпанија)
4.
5.

Доколк усе зачлените бројот на статии по член ќе се намалат. Должнмост на членовите е да се грижат за статиите, да ги напишат (да се преведат опд Англиската Википедија) или доколку се напишани да ги уредуваат постоечките.

За доплнителни информации накнадно ќе се договориме.

--Stefan40-3e3e (WTF) 01:39, 13 декември 2008 (UTC)

Супер е иницијативата, а и идејата е добра. Ќе ја префрлам во страницата за иницијативи за 2009. Бидејќи имаме над 12.000 регистрирани корисници, мислам дека добро ќе биде да го замолиме корисникот Brest, со својот бот, Brest-bot да ја испрати иницијативата до страниците за разговор на сите корисници.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:35, 25 јуни 2009 (UTC)
OK, ми е иницијативата, но мора да се вклучат и други корисници за да не се утепаме од работење само ние. Јас ја направив Албанија, ќе продолжам со тие од Исланд и Ирска. Поздрав и да ве предупредам дека можеби нема брзо да работам зошто сум зафатен и со правње статии за географија и маите. Оваа ми е трета задача и сега за сега доста се :) Поздрав--Никола Стојаноски 18:50, 25 јуни 2009 (UTC)
Мислам дека статијата за Анлабија треба да се дополни, мислам дека целосно треба да се преведи од Англиската Википедија, тоа значи дека и за другите треба да се направи исто. Бидејќи, мислам дека поентата не е постигната со замо по неколку информации за репрезентациите. --Stefan40-3e3e (разговор) 19:16, 25 јуни 2009 (UTC)
Јас по толку можам, зошто веќе наведов зафатен сум и со други проекти. Но подобро така, одошто ич, не? Поздрав :) --Никола Стојаноски 19:25, 25 јуни 2009 (UTC)
BTW, некој ја превел целосно инфокутијата за репрезентација, и сега не функционира- треба и таа постојано да се преведува во статии. Англиските параметри не функционираат.

КаснаУреди

Оки, ќе поправам ако негде сум ја веќе повторно ставил Фала, пријатна работа и поздрав --Астрион (разговор) 19:54, 25 јуни 2009 (UTC)

Мајанска награда за неуморниот уредувачУреди

MayanCalendar.png Мајанска награда за неуморниот уредувач
Јас, Kiril SImeonovski, Ви доделувам вам, MacedonianBoy, награда за Вашите придонеси во врска со статии за мајанската цивилизација на Википедија на македонски јазик!--Kiril Simeonovski (разговор) 23:40, 28 јуни 2009 (UTC)

Одлична работа. Гледам дека во неколку шаблони има статии, кои ги нема дури ни на англиската, а последниот шаблон воопшто го нема. Со оглед на тоа дека се кратки статиите, што велиш да ги средиме сите статии, па макр што и ги нема на англиската. Поздрав и успешна работа.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:40, 28 јуни 2009 (UTC)

Пред сè мислев на статиите во листата на богови и натприродни суштества и листа на стари градови.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:43, 28 јуни 2009 (UTC)

Благодарам Кирил за наградата. Инаку, и јас планирав сите да ги направам (градови и богови). Ги завршив мајанските јазици, сега правам по некоја од овие. За градовите нема да има проблем, има за нив статии на англиската и германската. Проблем се боговите, зошто нема статии за нив на англиската. Поздрав--Никола Стојаноски 13:28, 29 јуни 2009 (UTC)

Ја прочитав листата и видов дека горе-доле се истите статии како и во шаблонот, односно за истите богови. Мислам, дека би можеле да напишеме по една реченица на што е бог тој и тој и доволно е. А, гледам дека и другите, за кои има статии не се нешто поголеми. Јас ќе ги разгледам уште еднаш и ќе започнам да уредувам нешто за боговите. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:40, 29 јуни 2009 (UTC)

Мислам дека треба да ги средиме сите статии поврзани со темата, а и така некако слабо се уредуваат нови статии во последниот месец. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 09:33, 30 јуни 2009 (UTC)
Видов дека се направени статиите за богови, одлична работа. Моментално сакам да ја довршам статијата Мајанска цивилизација, па потоа да ги довршиме сите од оваа тема. Покрај оваа тема, направив шаблон за Ацтеки и тие не е лошо да ги средиме целосно. Поз--Никола Стојаноски 09:42, 30 јуни 2009 (UTC)
Јас ќе го разгледам шаблонот и ќе видам ако има нешто за средување.--Kiril Simeonovski (разговор) 09:44, 30 јуни 2009 (UTC)
За Маите: Скоро сите позначајни статии се направени, мислам останаа градови и владетели. Останатите статии кои ги немаме за Маите не се голем број и лесно се правата, неколку се. За Ацтеките: за оваа нација само главната е направена, ништо повеќе. Да ја довршам оваа за Мајанската цивилизација и ќе се фатам и јас со правење нови статии. Поз--Никола Стојаноски 09:48, 30 јуни 2009 (UTC)

Идни проектиУреди

Здраво, како сеи. гледам многу си ангажиран за маите :))) Сакам да те прашам, започнувам со историја на европа оделно за секоја држава, дали да се припремам и за географијата на секоја држава или... Оти еднаш кажуваше дека ти ќе пишуваш за географија, а јас би си продолжил за историја--Астрион (разговор) 13:40, 30 јуни 2009 (UTC)

OК, нема проблем ако сакаш да пишуваш и за географија супер е. Јас ќе се фатам и со други работи. Поздрав--Никола Стојаноски 15:22, 30 јуни 2009 (UTC)

ГрботУреди

Здраво Никола. Грбот во СВГ варијанта, како што гледам, е добар, освен боите и обрабувањето на ѕвездата. Се согласувам дека би било фино да ги усогласиме со оние кои се употребуваат во установите и слично. Инаку точно е тоа дека обработувам СВГ илустрации, но главно нивниот текст и мали поправки. Можам да се обидам да ги исправам боите и бордурата на ѕвездата, доколку установам попрецизно за кои бои точно се работи. Кажи ми што мислиш за ова и што е најдобро да се преземе. --Б. Јанкулоски (разговор) 10:00, 1 јули 2009 (UTC)

И јас штотуку пробав, но гледамдека не сум упатен во самата векторизација, која не е баш едноставна за лаици како мене. Но има поубаво решение. Германците имаат вид на вики-работилница за векторизација и таму може слободно да се достави барање за обработка. Треба да подразгледам каде точно се поставуваа барањата. Значи ќе се презентираат постоечкиот свг грб и оној целниот, заедно сосе подробно објаснение и мислам дека ќе ни свршат работа (особено штом се однесува на грешен државен кој се употребува на сите википедии). Јас ќе пребарам да видам каде се поднесуваат молбите, а ти спреми една песок-страница со двата грба за споредба и подетално објаснение за да знаат дечките што точно да прават. Кажи ми кога си готов, а јас ќе ти соопштам дали сум ги нашол. Аирлија --Б. Јанкулоски (разговор) 10:39, 1 јули 2009 (UTC)
Супер, само уште да се додадат некако тие изворите, бидејќи сепак бараме значајна работа и ќе се осетат одговорни, па затоа ќе сакаат да видат докази. Посвен тоа, сè е супер и ќе гледам да им го доставам веднаш штом ќе можам. Поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 11:22, 1 јули 2009 (UTC)
 • Готово, го поставив барањето, можеш да го погледаш тука. Сега ни преостанува да ги следиме (на таа страница) и да видиме како ќе се одвива, а и да одговараме на прашања и сл. Мислам дека сепак ќе ја наредиме :) Поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 11:58, 1 јули 2009 (UTC)

Again copyright violationsУреди

Hi. Your edit [15] violates the copyright law of the Republic of Bulgaria. The used template is for the copyright law of the USA, and this work falls under the copyright protection of the Republic of Bulgaria, and in the current case it violates it. Please, remove the copyrighted material from Wikipedia. Regards! --Стан (разговор) 11:17, 1 јули 2009 (UTC)

As I can see the template that is added there is OK. For any further actions, please ask another admin, not me. I am not interested in it. --Никола Стојаноски 11:19, 1 јули 2009 (UTC)
PS: In future, for picture related problems, please ask Brainmachine, he is interested in pictures.
Are all other Wikipedia Administrators incompetent when it's about a copyright violations for images? And but the way, according to the copyright law it doesn't matter if it's scanned/digitalized work or not. It's a "work" it's not a picture. You just cannot scan a copyrighted work and put it in wikipedia, or you think you can? --Стан (разговор) 11:35, 1 јули 2009 (UTC)
Or you can ask the user that uploaded it. --Никола Стојаноски 11:36, 1 јули 2009 (UTC)
By the way, I am competent, but I do not want to work with pictures. Not interested in it, or I should say it in different language? That's why there are 15 admins here, I am not the only one.
When you're „not interested“ & „do not want to work with pictures“ why do you vandalize my "for quick delete" template? You've just vandalized it and now you're „not interested“? --Стан (разговор) 11:44, 1 јули 2009 (UTC)
 • Because, Стан, the point is to ask the uploader to source it, reference it and licence it properly since it is by no means a picture for deletion by default. It is an obviously common an allowed thing, a newspaper scan - it just needs to be licenced and acknowledged right. Don't become so fussy about it, or I will start suspecting that your actual motive for insisting is your dislike for the content of the scan.

I will ask the uploader to do his duty and rest assured that all possible will be done, and only after all that can we discuss about other options. Until then, have a good day. --Б. Јанкулоски (разговор) 12:04, 1 јули 2009 (UTC)

 • I did ask him (although he is on a temporary leave from Wikipedia for vacation) and he will sort it out as soon as he can. Until then, I would ask for patience. --Б. Јанкулоски (разговор) 12:24, 1 јули 2009 (UTC)
The problem is not only "pointing the source". You cannot just scan recent article from magazine or newspaper and put it on Wikipedia. The bulgarian copyright low is explicit about this, as this is a copyright violation in Bulgaria, USA and most of the world countries.
MB,
1. It's not enough just to source it
2. It's for quick deletion because it violates the copyright law and is not free work
3. It's not an "allowed thing" to scan a copyrighted work and put it in Wikipedia. This is called "a violation" actually
4. How to be licensed? It's copyrighted. May be you could ask the actual author to release it under free license?
--Стан (разговор) 14:05, 1 јули 2009 (UTC)
Не прекршува авторски права, бидејќи спаѓа во делот за слободно преземање (не мора да се праша авторот и без паричен надомест). Грешката на сканот е што нема посочено од кое списание е преземено... ---Виолетова (разговор) 14:22, 1 јули 2009 (UTC)
Нема ни една точка од законот согласно коja оваа слика е слободна. --Стан (разговор) 14:46, 1 јули 2009 (UTC)

Шаблон:fbУреди

Здраво, MacedonianBoy! Моментално ја пишувам статија Национален фудбалски тим на Австрија, но кога пишував за нејзиното квалификување на 2010 ФИФА Светско првенство, вотабелата, кај многу екипи не го чита шаблонот. Наместо Национален фудбалски тим на Франција, пишува Франција Франција. Зошто е тоа така, ај пиши или ако знаеш поправи го.

Мала помош :)Уреди

Здраво, МБ! Навистина ми треба мала помош околку нешто. Штотуку за тоа ја замолив Виолетова, мислејќи дека само таа е уклучена од администраторите но сега забележав дека последното нејзино уредување е пред неколку часа, а видов и дека ти сега уредуваш, затоа дали ќе може да го видиш тоа што и го напишав - овде! Ако можеш да ми помогнеш, благодарам ако не можеш исто така! :)

Ааааааааааааааааааа!!! Не знаеш само колку сум ти балгодарен!!!!! Фала, фала, фалаа! Многу фала одлично е!!! Фалаааа! :) Сега работам на инфокутијата кога конечно ќе ја завршам, ќе ти кажам и ќе ти кажам ако ми треба уште нешто во врска со неа! Ова ти го кажувам бидејќи сега ќе се појават неколку грешки во статиите ама се уште работам на него така што... Леле, фала уште еднаш! Да не беше ти до вечер ќе се мачев! Фала! --Макс(разговор) 15:01, 4 јули 2009 (UTC)
Ја завршив инфокутијата, ама пак има некои грешки! Се појавуваат на статиите. И мислам дека пробелмот е во тоа што ставав да има и англиски и македонски параметри. Значи на крајот на инфокутијата се тие неколку грешки, дали ќе можеш да ги поправиш, навистина не можам. Бидејќи не знам. Знам дека ќе успее ако најдоле што се работите ги ставам само во македонски или само во англиски параметри, но не знам како да ги ставам и двете параметри и да работи нормално и со двете. Ќе можеш да видиш? Значи најпоследните параметри од целата инфокутија тие под тие за дресовите, неколку се! Што се однесува до параметрите што се сè уште на англиски тие ќе ги оставам така и ќе му кажам на корисникот Стефан како да ги преведам, бидејќи тој работи на тие статии и мислам дека најдобро би знаел. Откако ќе ми каже ќе ги променам и тие во македонски! Поздрав! --Макс(разговор) 15:20, 4 јули 2009 (UTC)

Древност и антикаУреди

Еј, како е... Добар си... Сакам сега една работа да ми кажеш. Има категорија Антички градиви има и Древни градови. Но, на некои од тие градови ги има ставено и двете категории. Што да правам?--Астрион (разговор) 22:13, 4 јули 2009 (UTC)

Двете категории се потребни, не е секој древен град и антички. (Пример: Кахокија, Ур (град), и други) Ставај ги двете категории ако градот е древен + антички. Поздрав --Виолетова (разговор) 07:43, 5 јули 2009 (UTC)

Нè нема на en Wiki!Уреди

Дали сте приметиле дека, од за мене непознати причини, нас нè снема од интервикијата на главната страница на англиската Википедија!? Дали некој воопшто знае зошто?? Веќе поставив тема на Селската чешма --Б. Јанкулоски (разговор) 21:58, 7 јули 2009 (UTC)

Da li sam ja nekakva crna ovca?Уреди

Važne se stvari odlučuju tamo, a tko ti informaciju daje?

Da li si 100% siguran da si u pravu po pitanju Makedonskoga grba. Ministarstvo unutrašnjih poslova (Policija) nema ovlaštenja određivati Makedonski grb → tu ovlast ima samo Sobranje.

Jovan Jonovski, predsednik Makedonskog heraldičkog društva koristi samo "žutu" verziju, a Makedonska vlada je preko nekadašnjeg Saveznog izvršnog veća zaštitila Grb SR Makedonije u WIPO (World Intellectal Property Organization) kao "žutu" verziju.

Bugoslav (разговор) 01:59, 8 јули 2009 (UTC)

EN Wiki has nothing to do with Commons. See your talk page on Commons. Regards--Никола Стојаноски 09:29, 8 јули 2009 (UTC)
Zašto se ponašaš kao da ne razumeš? Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Makedonije nema ovlašćenja određivati grb Republike Makedonije. Umesto da lepo zahvališ na mom trudu i sastaviš lepi mali dopis za Sobranje na Republika Makedonija da uvedu "žutu" verziju kao standard, ne samo jer je najviše po heraldičkim pravilima već zato što je to jedini pravi grb Republike Makedonije.
Ako se lepo dogovorimo na commonsima, mogu li očekivati da ćeš u članak Грб на Република Македонија uvrstiti commons:File:Coat of arms of Macedonia.svg i commons:File:State Coat of arms of Macedonia.svg.
Bugoslav (разговор) 00:24, 9 јули 2009 (UTC)
Zdrvavo opet! Vidim da si upload-o novu verziju, i vidim da ova nova verzija je kao rezultat našeg dogovora. Meni je ova verzija OK, vec sam ti to rekao i mislim da više nema potrebe od dodatnih promene. Isto tako, dodoa si ona druga žuta verzija u članku i to je ok. Ondak posao je završen. Samo još nešto, koja je tvoja matična Vikipedija/projekt? --Никола Стојаноски 09:10, 9 јули 2009 (UTC)
PS:Ovaj moj srpski je možda sranje, ali bar razumeš :)

Категорија по годиниУреди

Здраво, како е? Едно прашање, би сакал да направам некое шаблонче по кое ќе ги направам сите категории по години. Пример, категорија:1905.... Како полесно тоа да биде, шо велиш?--Астрион (разговор) 16:30, 8 јули 2009 (UTC)

[како овој] или може и [како овој]. Шо знам, некако да биде дали еден шаблон за сите години, или по век да се оди, или по декада, не знам

Уште нешто, доколку не ја ставам англиската верзија од категоријата 1801 на пример, дали некој бот ќе ја пополни листата соодветно англиската на макед. вики и мкед. на англиската. Тоа е за да не губам време, туку да “цепам“ напред

Ако мислиш за интервики, најдобро е да ставиш македонска врска на англиската, така полесно бот ќе ја најде македонската верзија. Но како ти е полесно, така. --Никола Стојаноски 17:39, 8 јули 2009 (UTC)

МиланУреди

Здраво. Сакам да прашам зашто си менувал имињата на фудбалерите и клубовите што беа напишани на латиница и притоа си ги оставил само така без да ги средиш убаво? Како прво, ако веќе си решен да направиш некои измени, после тоа среди го како што било, а не само да растуриш, па после јас да се мачам се од почеток да направам, а како второ, сметам дека не е лошо некои работи да ги пишува на латиница т.е. на нивниот оригинален начин. Секаде има така, па и на англиската википедија, некои ствари ги пишува на оригиналниот начин, а и самиот ти си пишал горе како наслов A.C. Milan. Сметам дека веќе ако сакаш да направиш некои измени во работата на некој друг, прашај го прво да идејата, а потоа договорете се како е најдобро да се прави.

МиланУреди

Здраво. Сакам да прашам зашто си менувал имињата на фудбалерите и клубовите што беа напишани на латиница и притоа си ги оставил само така без да ги средиш убаво? Како прво, ако веќе си решен да направиш некои измени, после тоа среди го како што било, а не само да растуриш, па после јас да се мачам се од почеток да направам, а како второ, сметам дека не е лошо некои работи да ги пишува на латиница т.е. на нивниот оригинален начин. Секаде има така, па и на англиската википедија, некои ствари ги пишува на оригиналниот начин, а и самиот ти си пишал горе како наслов A.C. Milan. Сметам дека веќе ако сакаш да направиш некои измени во работата на некој друг, прашај го прво да идејата, а потоа договорете се како е најдобро да се прави. --MrBones (разговор) 09:25, 9 јули 2009 (UTC)

Здраво МрБонес. Англиската Википедија нормално ќе користи оригинални имиња зошто според англиски правопис странските имиња се даваат во оригинал. На мекедонски не е така. Мора да се на кирилица, а ако сакаш да има на латиница ќе мора да направиш нова колона. AC Milan е име на клубот во оригинал и ако не си забележал на сè даваме и оригинално име. Што не е средено на статијата?--Никола Стојаноски 09:29, 9 јули 2009 (UTC)
Еве на пример што, Реал Мадрид на пример го пишуваше Real Madrid, а сега го пишува како ФК Реал Мадрид, наместо Реал Мадрид. Така е и со многу други имиња на клубови. Башка, статијата уште не е довршена, треба да се стават уште мноооооогу имиња на луѓе кои се италијанци, англичани, турци, бразилци и не знам уште што. Јас на нив не им го знам изговорот затоа што многу од нив и се умрени уште пред јас да се родам. Како да се снајдам да го напишам нивното име точно на македонски јазик, кога не знам како им се изговара, а не учам филолошки, учам медицина и не го знам правописот на сите јазици. Сметам дека некои имиња можат да се напишат на латиница, а нивната врска ќе ги однесе на правото место кое е напишано на македонски јазик.--MrBones (разговор) 09:52, 9 јули 2009 (UTC)
За тие што знаеш како се изговараат напиши ги на македонски, а тие што не знаеш остави ги. За да пронајдеш точен изговор, ќе одиш на статијата за фудбалерот на англиската Википедија и ќе видиш дали има интервики до руски, српски, украински или слично. Од таму ќе видиш како се изговара. Поз--Никола Стојаноски 09:58, 9 јули 2009 (UTC)

Шаблон за британскиУреди

Да, видов, само што кај мене начинот на кој ми се ставени јазиците р покомплициран и морав вака да го ставам. Инаку одлично, ја поздравувам оваа твоја иницијатива! Јас сум голем љубител на тој благороден јазик. --Б. Јанкулоски (разговор) 23:54, 9 јули 2009 (UTC)

Преповтарење на категорииУреди

Здраво пак, имам прашење... Постои категорија [Листа на лидери на држави во 1939] и [Листа на лидери на држави во 1939 година], тоа е само еден пример. Според мене, би требало да се избришат оние категории на кои има додадено и година по бројката (1939 година). Истото се однесува и на [Категорија:Родени во 1838 ], починати, итн. Можеби грешам--Астрион (разговор) 07:09, 10 јули 2009 (UTC)

Не е баш така... Последните денови правам Категории (пример:категорија:1910, а не Категорија:1910 година, а такви ги има мислам). Како шо глеам од другите вики, би требало сите шо завршуваат со 19140 година... да се избришат, а доколку во нив има подкатегории да се дополнат во Категрија:1910. Мислам оти така е подобро, а мислам оти не е ништо проблем.

Види ја оваа дискусија на тема на именување на категориите и статиите поврзани со години.--brest (разговор) 13:07, 10 јули 2009 (UTC)

Ја видов сега, но Тиверополник веќе има многу категории направено без зборот година. Не знам како да се реши сега ова.--Никола Стојаноски 13:09, 10 јули 2009 (UTC)
Не заборавајте и на правописот (видете овде).--Kiril Simeonovski (разговор) 13:18, 10 јули 2009 (UTC)

и сега што понатаму

Вака, продолжи со создавање категории по форматот со кој се договориле, односно на пример: Категорија:1111 година. Јас ќе го поправам шаблонот за да ти ги покажува со зборот. А за старите ќе видиме накнадно. Поз--Никола Стојаноски 15:00, 10 јули 2009 (UTC)
ПС:Зачекај да се доинформирам па ќе се договориме.

ИТНОУреди

Здраво MacedonianBoy... ќе прејдам на главното... пред некое време го направив артиклот [Timeless] и напишав нормално како се што е опишано во видеото, меѓутоа се јави прашање за неутралност демек била „нарушена“ ... би те замолил да ми помогнеш со тоа што ќе дискутирас со мене и ќе подржиш на discussion page - oт и да ги известиш сите Македонски википедијци да ни се придружат ... сакам брз одговор зошто ќе нападнат ... Поззз 1111tomica (разговор) 12:23, 10 јули 2009 (UTC)1111tomica1111tomica (разговор) 12:23, 10 јули 2009 (UTC)

Овој корисник нашол сериозни забелешки. Неутралноста се однесува за самата содржина демек претставена како реклама. Џабе сме ние, пробај да го прашаш што е надвор од неутралноста за да се смени. Има човекот сериозни докази дури и да ја избрише цела статија. Биви смирен и прашај го што точно да се смени за да се тргне шаблонот. Поз--Никола Стојаноски 12:28, 10 јули 2009 (UTC)

ПреводУреди

Докъде я докархте ей, Докаде дојдовте, до каде стигнавте еееј! Жалка работа, Стояноски, жалка. Жална работа, Стојаноски, жална (демек многу жална). Ора без история, ова е то! Народ без историја, ова сте вие!. Најверојатно ова сака да напише, ама многу букви има прескокнето. Каде се закачи на овој, да му кажам две слатки думи?--Астрион (разговор) 14:10, 11 јули 2009 (UTC)

Ej, kako e... Прашање: Доколку сакам да напрвам статија пример Константинопол, како да ја направам бидејќи кај нашата вики таа е иста како и Истанбул. Тоа е само еден пример...
Би требало статиите да одат вака статиите [Византион] (по мене тоа не е проблем), [Константинопол] [Цариград]. Би требало да има и Кушта. Значи, тие се сите оделни статии од Истамбул--Астрион (разговор) 12:34, 12 јули 2009 (UTC)

Уште нешто, гледам ќе ја средуваш статијата за Србија, а јас веќе напишав за Историја на Србија. Дали да додадам во подстатијата или...--Астрион (разговор) 14:40, 12 јули 2009 (UTC)

На мене ми е биејќи ги има како посебни статии на англиската википедија затоа. Но, незнам како би можело да се креира Константинопол кој што е преименуван во Истамбул. Ако не знаеш, тогаш ќе ги креирам во подстатијата на ИСтамбул, Имиња--Астрион (разговор) 16:37, 12 јули 2009 (UTC)

ок, како така. Поздрав Море Никола, повторно те “гњавам“ со тој Константинопол. Уште овој пат, зошто да не може да постои посебна статија за Истамбул, а посебна за Византион, Константинопол (односно Втор Рим), Цариград па Истамбул... Ова се според мене, а и според англиската и други википедии три посебни статии. Јас веќе ги имам статиите, потребно ми е само да ги пуштам. Ајде повторно кажувај. Има ли начин Константинипол да се создаде статија. Ако не, за последно ќе ги ставам сите три статии во страницата на Истамбул--Астрион (разговор) 21:11, 12 јули 2009 (UTC)

Повторно не ме разбираш, јас ќе ги направам, но незнам како. Кога во “креирај статија“ ќе напишам цариград или Константинопол, врската ми вели дека веќе тие статии постојат, т.е. Истамбул. Еве ги на англиската како посебни статии [Константинопол] и [Цариград]. Капираш??
Византион е веќе направена, ми треба уште Цариград и Константинопол. А како го праваш тоа
Бидна работа, фала на сè. Поздрав

Европска наградаУреди

European Merit Barnstar of the EU.svg Европска награда
Јас, Kiril SImeonovski, Ви доделувам вам, MacedonianBoy, награда за Вашите придонеси во врска со проширувањето на статиите за држави во Европа!--Kiril Simeonovski (разговор) 23:20, 15 јули 2009 (UTC)

Ја заслужи многу порано. Важна е идејата и желбата да се прошират статиите.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:20, 15 јули 2009 (UTC)

Благодарам Кирил, не очекував европска награда. Благодарам повторно и се надевам ќе направиме статии со барем среден квалитетл.Никола Стојаноски 14:58, 16 јули 2009 (UTC)
Јас деновиве почнав да ги пополнувам празните статии за години. Мислам дека добро ќе биде да се поделиме и да ги пополиме и овие статии. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:45, 16 јули 2009 (UTC)

Please can u translate in macedonian en:Campora San GiovanniУреди

Dear friend, kindly asks you if you can translate in macedonian the article on my village native, I beg however me to make it translation in total or at least almost all on my village, with the photos and everything. In change I am also geographer and biographer in Italian and in his launchings dialects. I thank you in advance for the help that will give me.... very precious sicurameente! thanks of true heart♥♥...

OK, no problem, in few days the article would be translated (the whole article or some parts). Regards,Никола Стојаноски 15:09, 16 јули 2009 (UTC)

translation requestУреди

Greetings MacedonianBoy!Could I ask you to translate en:Qin Shi Huang(listed in 1000 vital articles) and en:Wuhan(a chinese city,my hometown) into Македонски?You may shorten them as possible to contain only the basic informations,one or two sentences are enough. If you want me to translate any article into Chinese or Vahcuengh,contact me without hesistation. Thank you very much!--Biŋhai

OK, no problem I will translate them. You will see the articles when they are ready.--Никола Стојаноски 14:08, 17 јули 2009 (UTC)

Шаблон:ChemboxУреди

Здраво МБ, го преведов Шаблон:Chembox и еден куп со него поврзани шаблони. За сега преведени се шаблоните кои недостигаа за статиите амонијак и сулфур диоксид. Инаку, ова се интересни шаблони кои може да се користат за префрлување на голем број фактографски податоци од англиската верзија кај нас. Ти се јавувам во врска со две прашања:

 1. Во шаблоните ми останаа некои наслови непреведени (пример: Properties, Identifiers, Related compounds, „...in water“ и сл. ). Те молам помогни ми да најдам како тоа се прави и покажи ми на еден пример.
 2. Во статијата за сулфур диоксид се појавуваат некои грешки кои не знам како да ги отстранам. Ако може погледни го и тоа па кажи ми што е проблемот.

Благодарам за помошта.
Поздрав, --Wikimk (разговор) 20:43, 21 јули 2009 (UTC)

Благодарам за одговорот. Туку не ми пиша што екстра информација ти треба за првото прашање. Поздрав, --Wikimk (разговор) 22:17, 21 јули 2009 (UTC)
Не е преводот проблем. Со тоа ќе се снајдам. Во овој шаблон не можев да најдам каде треба да преведам! Тоа ме нервира. Drugbox шаблонот беше полесен за снаоѓање, ама овде не успеав. Поздрав, --Wikimk (разговор) 22:29, 21 јули 2009 (UTC)
ОК. Сконтав. Фала. --Wikimk (разговор) 22:44, 21 јули 2009 (UTC)
Според мене непотребно комплицирано е направен целиот шаблон. На пример за {{Density}} постои посебен шалбон: Шаблон:Chembox Density тој се повикува од главниот. На сличен начин се направени посебни шаблони за секое својство кое стои во таа табела! Непотрено комплицирање, ама... :-) Фала уште еднаш. Поздрав, --Wikimk (разговор) 22:56, 21 јули 2009 (UTC)

Шаблон:Википроект СпортУреди

Здраво Macedonian Boy! Гледам дека на сите англиски статии било за спорт или нешто друго на страницата за разговор има еден шаблон на кој се кажува дека таа статија е напишана од Википроектот Спорт и таа е рангирана според скала на важност, колку е важна за Википедија и според квалитетот, дали е Избрана статија, дали е блиску до Избрана статија, дали е А класа и др. Па зошто и неа да не правиме така? Ќе го направам шаблонов ќе го ставам на страницата од Википроектот Спорт, ќе го ставам на сите статии кои сум ги направил, а исто така и оние поважните и сите да го ставаат. Ајде поздрав и кажи што мислиш за идејава. --Stefan40-3e3e (разговор) 12:02, 24 јули 2009 (UTC)

Тоа што не претркале уште подобра работа, затоа што тоа ни е помалку работа. Инаку она за ранкинзите можи да го направиме и класите ќе ги земаме од англиската Википедија. Ако некој не е сигурен може само да го остави и ништо нема да се напиши. Ај поздрав, кога ќе го направам ќе ти кажам. --Stefan40-3e3e (разговор) 12:17, 24 јули 2009 (UTC)

Шеснаесетта?Уреди

Знаеш ли што значи фразата шеснаесетта советска република? СССР имаше 15. --Wikimk (разговор) 23:12, 26 јули 2009 (UTC)

Па Тодор Живков имал во план Бугарија да ја направи во 16 република на СССР во шеесетите. Штета го одбиле. Сега ќе беа барем начисто словенизирани. ЛОЛ--Р ашоAero-stub img.svg 23:18, 26 јули 2009 (UTC)
Сега видов, но се бара референца за општопознат факт.--Никола Стојаноски 23:20, 26 јули 2009 (UTC)

Повторно категоријаУреди

Здраво, како оди? Повторно имам прашање околу категориите. Дали треба да стои категоријата Тврдини во Албанија, на пример, или таа треба да се преименува во Замоци, или пак како на бугарската да стои Тврдини и замоци--Астрион (разговор) 15:05, 28 јули 2009 (UTC)

Наідобро, според мене, е Категорија:Тврдини во Албанија.Ќе да е исто тоа. Поз--Никола Стојаноски 15:11, 28 јули 2009 (UTC)
Оки, нема проблем, но ќе наидеме на иста категорија во англиската “Castles“, а на нашата ќе има Тврдини, Замоци и Двроци. Ок, ако не јас ќе создавам такви никулчиња па на крај ќе видиме--Астрион (разговор) 15:13, 28 јули 2009 (UTC)
Нема проблем ќе направиме нови категории, овие во Албаниiа се тврдини. Поз--Никола Стојаноски 15:21, 28 јули 2009 (UTC)

Никола, види што ми дава кога ќе ставам категорија за [шаблон ], шо пак грешам--Астрион (разговор) 22:11, 28 јули 2009 (UTC)

Тоа е така бидејк’и кога си ги правел шаблоните си ставил чиста категориіа, односно си пишал само [[Категорија:Шаблони за Албанија]], наместо <noinclude>[[Категорија:Шаблони за Албанија]]</noinclude>. Кога к’е ставиш категориіа без тоа noinclude категориіата се поіавува во секоја статиіа каде е ставен шаблонот, а ако го пишеш тоа noinclude, нема да се поіави. Наіверојатно е тоа, јас чепнав па к’е видиме дали к’е се смени зошто поспоро оди тоа. Поздрав и се надевам не ти смета што си пишувам по старо некои букви--Никола Стоіаноски 22:19, 28 јули 2009 (UTC)

И пак, и пакУреди

Никола, мора нешто да се превземе во врска со категоризацијата. Како најпрвин, мора да знаеме како ќе ги категоризираме статиите. Има многу категоризации кои се преповторуваат од типот држава или земја, згради или градби со видови градби, или шо знам безброј се такви. Што да направиме, некој дали проект или идеја за да ги категоризираме статиите како што е потребно, за да знаат корисниците што да користат. И уште едно, веќе кога ги има тие категории кои треба да се прекатегоризираат, има ли можност една категорија да биде преместена како што се преместуваат статиите--Астрион (разговор) 11:14, 29 јули 2009 (UTC)

Знам ова е голем проблем на македонскава Википедија, еден од најкомплицираните. Сега за сега би ти предложил да ги користиш тие катрегории што имаат повеќе вклучено статии, односно ако има Категорија:Држави во Европа со вклучени 10 статии и ако има Категорија:Земји во Европа со вклучени 5 статии, користи ја таа со повеќе статии. Не е можно да се пренасочува категорија, туку ако една категорија се наоѓа во една статија а треба да се замени, тогаш грешната категорија се трга од статијата и се става соодветната и кога грешната статија нема да вклучува повеќе статии таа се брише. Ова е единствениот начин. Затоа ти велам сега за сега користи ги побројните категории па понатака ќе се договориме да ги замениме погрешните за да добиеме една категорија за различни поими. Поз--Никола Стоіаноски 11:40, 29 јули 2009 (UTC)
Добро, тогаш здрави живи нели, а сега на работа

За шаблонитеУреди

Здраво, Никола. Најпрвин сакам да ти се заблагодарам за убавите зборови. Јас уште пред десетина дена планирав да ги средиме сите шаблони, кои ќе ги додаваме на страниците за разговор на статии од сите области. Инаку, добро би било кога ќе се налета на некоја страница која го нема и да се додаде, но за масовно додавање најдобро е да се направи тоа со бот. Ботот, со читање на категории од таа област, може да ги прочита статиите и да го додаде на страницата за разговор. За тоа треба да ги средиме категориите, но тоа не е некој проблем. Инаку, гледам дека Brest почнал со додавањето на универзалниот шаблон. Тоа е супер. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:48, 29 јули 2009 (UTC)

Re: Мала услугаУреди

Здраво МБ, мене државите ми изгледаат подредени како што треба?! Или нешто не сум разбрал како што треба? --Wikimk (разговор) 15:00, 31 јули 2009 (UTC)

Гајевњиќи-КолоњаУреди

Здраво МБ, те молам погледни го ова:

Hi, Wikimk. Could you possibly help me with expanding this short article by translating the rest of it from en:Gajewniki-Kolonia? Btw., is the name of the artcle correct and legible? :) Regards, Timpul (разговор) 12:06, 1 август 2009 (UTC)

Човекот го испрати на мојата страница, ама не сум во состојба да му помогнам. Фала за помошта. Поздрав, --Wikimk (разговор) 12:18, 1 август 2009 (UTC)

Hello, MacedonianBoy. I'm waiting for a little help. I've asked Wikimk for it, but he send my request to you. Are you able to help? I wrote once this short stub in Macedonian (ha, ha, ha) and would like to expand it a little bit (one sentence is not enough, I suppose). There are really few sentences to be translated from en.wiki. In return you can ask me for any translation in Polish or Silesian. Thanks. Timpul (разговор) 11:29, 13 август 2009 (UTC)
Thank you very much. Now I have a template to make some more short articles about villages in Poland :) Regards, Timpul (разговор) 13:52, 13 август 2009 (UTC)

to je bilo ovako dragi naš macedonianboy : negde pre 800-900 godina po šumi su išli englez i srbin . na njih naiđe španac i pita kako se zove ova zemlja a englez nije dobro jer je mislio da ga pita sa kim ide , pa reče srbin i ja odnosno srb i ja - pa španac zaključi da se ta zemlja zove srbija.--82.208.202.237 (разговор) 17:41, 8. август 2009. (CEST)--82.208.200.109 (разговор) 13:09, 9 август 2009 (UTC)

Нови статииУреди

Здраво, Никола. Се надевам дека убаво се одмори.:)) Мислам дека добро ќе биде да поработиме малце на нови статии. Застанавме на иста бројка и секој ден по 5-6 нови статии се уредуваат, а сè уште немаме осигурано масовно уредување на статии со бот. Згора на тоа, повеќе не нема на en.wiki во јазичната кутија, па мислам дека треба да разгледаме каде има нови статии. Тиверополник веќе почна. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:30, 9 август 2009 (UTC)

Да, добро се одморив и сега сме спремни за повеќе работа :) Инаку во право си, треба да направиме една акција за нови статии да се збогатиме квантитативно. Јас веќе ситно почнав да правам нови јазици, има баеѓи романски јазици кои би требало да ги направам. Тиверополник веќе правеше и тврдини и баш одлична идеја. Што планираш ти да правиме? Поз--Никола Стоіаноски 09:20, 10 август 2009 (UTC)

Ако си домаУреди

Ако си дома, вечерва имаш надобри услови од сите нас да видиш метеорски дожд. Околку полноќ најдобро ќе се гледа. Пријатна забава и поздрав, --Wikimk (разговор) 19:50, 10 август 2009 (UTC)

Стварно? Не сум слушнал дека ќе има, а баш сакам да видам. Околу полноќ ќе биде? Ај ќе причекам :)
ПС:А заш јас најдобри услови? Поради местоположба? Поз--Никола Стоіаноски 19:59, 10 август 2009 (UTC)
Овде поради осветлувањето едвај се гледаат ѕвезди, а не метеорски дожд :-(
...ама ќе чекам и јас.
Најдобро ќе се гледа околу полноќ, оваа и следната ноќ.
Поздрав, --Wikimk (разговор) 20:13, 10 август 2009 (UTC)
Охо два вечера супер. Баш ми е интересно тоа, искрено не сум видел убаво како изгледа во живо. Тамам ќе правам статии до 12 после аутсајд :) Поз--Никола Стоіаноски 20:20, 10 август 2009 (UTC)

РеУреди

Знам, знам ама тоа е долга и широка. Во моментот се обидувам некако само да ги категоризирам. Имаме многу категории како на пример Македонска култура која треба да биде Култура во Република Македонија... Сега, само ќе ги средам а еден ден така ќе ги категоризирам, бришејќи ги другите--Астрион (разговор) 21:06, 10 август 2009 (UTC)

Здраво, ај да се замешам малку. Мислам дека не е исто македонска култура и култура во РМ оти има македонска култура не само во соседството наше туку и пошироко. Размислете за оваа работа. Поздрав, --Wikimk (разговор) 21:26, 10 август 2009 (UTC)
Да апсолутно треба да не се бришат категориите македонски спорт, македонска култура, македонски манастири, македонски цркви и слично, зошто македонската култура е распространета по цела Пиринска Македонија, Егејска Македонија, Албанија и пошироко. Таквите категории треба да стојат.--Никола Стоіаноски 21:32, 10 август 2009 (UTC)
Точно е дека „Македонска култура“ е поширок поим. Па, логично би било во рамкте на оваа категорија да има поткатегорија насловена „Културата во Република Македонија“. Ако се водиме според тоа како се насловени статиите, главната категорија треба да биде „Култура на Македонија (регион)“, а поткатегоријата „Култура на Македонија“, што е можно, но не ми изгледа најсоодветно. Инаку, изразот „македонска култура“ очигледно е еквивалент „Култура на Македонија (регион)“.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:50, 10 август 2009 (UTC)
P.S.За некои теми како спорт или филм, се согласувам дека посоодветно е само Македонија.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:51, 10 август 2009 (UTC)
Се е ок што велиш но не се согласувам дека Македонска култура е исто што и Култура на Македонија (регион). Македонската култура е присутна и многу пошироко, како на пример Австралија и САД. Така да ваквите категории треба да си останат, а понатака категориите со Република Македонија да се преименуваат само во Македонија. Поз--Никола Стоіаноски 21:57, 10 август 2009 (UTC)
Тоа што го потенцираш е „Култура на Македонците“. Очигледно е дека има разлика. Работата е шт треба да се разјаснат некои поими. Имаме различни имиња на статии и различни имиња на категории за истите поими. Се чини дека пренасочувањата од „Република Македонија“ во „Македонија“ и на „Македонија“ во „Македонија (регион)“ направија некои суштински промени, кои влијаеја и на категориите. Не сакам да ги преведувам нашите категории како на англиската и како што таму "Macedonian culture" е исто што и "The culture of Macedonians" (така се смета, бидејчи Macedonian за личност е еднина од Macedonian people). Можевби најсоодветно решение е „Култура на македонскиот народ“. Ова се деликатни работи и мислам дека нема потреба сега, кога и така активноста е многу мала да се занимаваме со вакви работи. Точно е дека категориите треба да се средат, но и вака не се лоши.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:01, 10 август 2009 (UTC)

Кандидати за избрани статииУреди

Здраво. Добро ќе биде да ги видиш и новите кандидати за избрани статии и да го дадеш своето мислење. Сега за сега одлучивме да даваме известување за сите нови кандидати, како што е на другите јазични изданија, па кога ќе се омасови, тогаш ќе ја отстраниме содржината. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 09:38, 11 август 2009 (UTC)

Аха, добро ќе видам. Не сум знаел дека така сте се договориле. Ај ќе ѕирнам сега. Поз--Никола Стоіаноски 09:41, 11 август 2009 (UTC)
Јас ги уредувам избраните статии пред полноќ, за да не биде главната страница празна. Тоа е предност. Инаку, тоа што има избрани статии со само 2 гласа нека не те чуди, бидејќи толку корисници гласале. Затоа и има известување на главната страница, а затоа и тебе ти пишувам сега. Добро е кога повеќе би гласале. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 10:00, 11 август 2009 (UTC)
Јас ќе се трудам да ги ангажирам малце повеќе околу изборот на статии и другите корисници, за да имаме избрани статии со барем 10 гласови. А, добро и сите ова да го правиме.--Kiril Simeonovski (разговор) 10:48, 11 август 2009 (UTC)
Според мене секако е ок, штом има некој да гласа добро е. Мислев дека сте се договориле за кворум при гласање, односно зададени најмалку гласови.--Никола Стоіаноски 10:50, 11 август 2009 (UTC)
Такво нешто сè уште нема, а за почеток доволно е минимално мнозинство при изборот, односно барем за еден глас повеќе гласови За, отколку Против. После ова ќе го качиме на 60% итн.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:45, 11 август 2009 (UTC)

"опиплива една е доста, другава фалшлива не се става"Уреди

Kojа е фалшлива? --Стан (разговор) 13:12, 11 август 2009 (UTC)

НГТУреди

Дали чита што пишува на шаблонот?

 • Ве молиме не ја отстранувајте оваа порака сѐ додека спорот не е завршен

--Стан (разговор) 13:51, 11 август 2009 (UTC)

ScypeУреди

Здраво, Никола. Има една важна работа, за која мислам дека ќе биде добро да се допишуваме на Scype. Јас сум вклучен и чекам ти и останатите да се вклучите.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:48, 11 август 2009 (UTC)

Категорија 2Уреди

Здраво Никола. Прашањето ми е следното: Во врска со категоризацијата на МК, бил сакал за да нема многу осамени статии да направам Категорија:Релации на Македонија со Бугарија, Србија и Грција (може и со Албанија, но нема такви статии), и во нив да ги ставам сите оние кои се однесуваат и за МК и за другите држави. Пример, емиграција во БГ, МК под српска власт или спор за името меѓу рм и ГР. Што мислиш ти,--Астрион (разговор) 21:38, 11 август 2009 (UTC)

Веќе има категорија: [[Категорија:Надворешни односи на Република Македонија]] но мислам не можеш така да ги класифицираш, зошто треба башка да има културни односи, башка политички, економски, емиграциски и слично. Поз--Никола Стоіаноски 21:44, 11 август 2009 (UTC)

mora se priznati da je zadivljujuća bila borba makedonaca na mečkinom kamenu a i čovek se naježi na pesmu "bolen mi leži mile pop jordanov" - to je bila slavna kruševska republika " za narod zagina za makedomija"--82.208.203.102 (разговор) 16:06, 13 август 2009 (UTC)

Стефан СтамболовУреди

Дали може да кажеш на коjа страница го пишува ова во изворот? --Стан (разговор) 23:59, 13 август 2009 (UTC)

Stefane ovo je zapisano u srcu --82.208.198.114 (разговор) 06:00, 14 август 2009 (UTC) U srcu? Па смех :D--87.227.203.114 (разговор) 00:13, 15 август 2009 (UTC)

Zašto se smeješ , jesi li ti neki bugarin pa ne voliš Makedoniju--82.208.201.189 (разговор) 19:09, 15 август 2009 (UTC)

Земји-учеснички на Олимписките игриУреди

Здраво, Никола. Јас и Тиверополник се договоривме да започнеме да уредуваме статии за земјите-учеснички на Олимписките игри. Поради големиот број на табели, овие статии не се никулци и се околу 10КВ и брзо се уредуваат. Само потребно е да се средат шаблони, како на српската (види: Шаблон:Инфокутија Македонија на олимпијадама). Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:14, 14 август 2009 (UTC)

Добра идеја, ми се допаѓа. Значи за да се започне, треба да се прави инфокутија за секоја држава одделно? Или? Поздрав и ја подржувам оваа иницијатива.--Никола Стоіаноски 16:23, 14 август 2009 (UTC)
Да, точно така. Треба да се прави шаблон за секоја држава. Јас го направив шаблонот за сите држави и ќе започнам со уредување на земјите од Африка. Тиверополник ќе ги земе државите од Европа, а ти добро ќе биде да ги уредуваш овие шаблони како на српската. Мислам дека ако повеќемина работиме на една иста работа, многу побрзо ќе ја завршиме. И конечно дамрднеме над 34.000 статии.:))--Kiril Simeonovski (разговор) 16:34, 14 август 2009 (UTC)
Значи јас треба да правам шаблони од типот на тој српскиот за Македонија, ама за сите. Ај ок, ќе започнам Поз--Никола Стоіаноски 17:09, 14 август 2009 (UTC)

Živela Makedonija !!!--82.208.202.65 (разговор) 16:37, 14 август 2009 (UTC)

Дуго живела :) --Никола Стоіаноски 17:07, 14 август 2009 (UTC)

Здружение РадкоУреди

"Убаво е" кога се референцира текст со извор, изворот да потврдува текстот. Наведениот извор не потврдува текстот, а самиот текст представува лична интерпретациjа. "јас сум го гледал како збори тоа" не е надежен извор, да не зборуваме дека не е енциклопедиски став. --Стан (разговор) 11:37, 15 август 2009 (UTC)

Старословенски јазикУреди

Здраво MacedonianBoy. Би сакал да ги објасниш своите промени во статијата за старословенскиот јазик: [16], [17] и [18]. Мислам дека нема потреба да стануваме како Бугарите и да ровиме околу називот на јазикот. Друго, сметам дека секој Македонец што ќе ја прочита статијата треба да има на ум како бугарската наука се однесува спрема старословенските и македонските работи (од една страна) и како оригиналните говорители го нарекувале јазикот и за каков го сметале (од друга страна), па затоа сметам дека е лошо што делот за „жешката дебата“ е изоставен. Поздрав. --Фичо (разговор) 17:15, 15 август 2009 (UTC)

БлокУреди

Според овој муабет, јас сум навредил корисник т.е. сок папет. Ај блокирајме и да се спасам од оваа вики веќе.--Р ашоAero-stub img.svg 17:48, 16 август 2009 (UTC)


МакедонистиУреди

Здраво Никола, сакам да те прашам, дали е потребно на листата на македонисти да ги ставиме и Александар Амфитеатров, Стефан Дедов или Сариса Параос и слично...--Астрион (разговор) 18:35, 16 август 2009 (UTC)

Сариса е историчар, Амфитеатров е писател и имал само погледи кон македонсците и не е македонист, додека Дедов е новинар. Македонистите се занимаваат со македонскиот јазик и литература, а помалку со политика.--Р ашоAero-stub img.svg 18:41, 16 август 2009 (UTC)
Тие јас што сум ги ставил како македонисти (знам што е македонскист Рашо) се македонисти, напишале книги или трудови за македонскиот јазик. Види тука. --Никола Стоіаноски 19:12, 16 август 2009 (UTC)
Јас не ни реков нешто за твоите знаења. Јас одговорив само на прашањето на Астрион.--Р ашоAero-stub img.svg 19:16, 16 август 2009 (UTC)

Добро, во ред е само прашувам--Астрион (разговор) 19:18, 16 август 2009 (UTC)

Сори не видов дека имало повеќе коментари. Нема врска--Никола Стоіаноски 19:22, 16 август 2009 (UTC)

PhotosУреди

Uploaded Kratovo pics here.

No probs. To return the favor can you please translate the Kratovo, Macedonia article from Macedonian into english and improve the article. Thanks.

No problem, its the easier part of the job :) Reg--Никола Стоіаноски 11:19, 17 август 2009 (UTC)

НаградаУреди

Хаха, стварно се “ќејфам“ на награди. Фала ти многу, ама ти заслужуваш повеќе такви. Поздрав--Астрион (разговор) 11:11, 17 август 2009 (UTC)

Категориите се сафратични за средување, имам искуство со нив и затоа една награда заслужуваш. Поз--Никола Стоіаноски 11:14, 17 август 2009 (UTC)

Награда за литератураУреди

Barnstar Typo Team.png Награда литература
Јас, Rašo, Ви доделувам вам, MacedonianBoy, награда за Вашите придонеси поврзани со македонската литература. Поздрав.
ООО Thanks Rašo. Iskreno, ne očekuvav olku brz odgovor so nagrada. Pozdrav

Влада...Уреди

Здраво... Во право си можеби. Но, еднаш незнам со тебе или со Кирил се договоривме таму каде што има две исти категории, едната каде има во подкатегорија повеќе статии да биде другата избришена, во нашиот случај Влада на РМ. Е сега, може ако сакаш да не ја бришеш туку и двете да ги направам во една? --Астрион (разговор) 15:50, 18 август 2009 (UTC)

Не замена, туку категоријата:Влади на РМ да стане поткатегорија на Влада на РМ???

Не се разбравме, ти пишував скратено. Значи постојат Категорија:Влада на Република Македонија и Категорија:Влади на Република Македонија, и во тој случај Категорија:Влади на Република Македонија да стане подкатегорија на Категорија:Влада на Република Македонија

Да, да може така да направиме. Ај ќе ги средам до вечер, сега уште малку имам за олимпијадите во Европа. Поздрав--Астрион (разговор) 16:26, 18 август 2009 (UTC)


Continued violation of the 3RR rule and other blatant misbehaviorsУреди

Do you, MacedonianBoy, realize the fact that you, as an administrator, have repeatedly violated the 3RR rule in the following cases: [19], [20], [21]? Do you, MacedonianBoy, realize that in the discussion page for the article on Vaska Zoicheva you violated the Wikipedia rule for good conduct using inadequate language and expressed hatred towards certain ethnic groups? Do you, MacedonianBoy, realize that you deleted the aforementioned article without any valid explanation pertaining the basic principles of Wikipedia? Relativefrequency (разговор) 17:03, 19 август 2009 (UTC)

Do you realize that I prevent vandalism as I said?--Никола Стоіаноски 17:04, 19 август 2009 (UTC)
Plus: The content of the article is replaced and explained. Better like this then deleted right? You said you want compromise, you got it. Regards.--Никола Стоіаноски 17:06, 19 август 2009 (UTC)

Do you, MacedonianBoy, realize that, as an administrator, you have again violated the 3RR rule in another article giving no valid explanations in regard with the mentioned sources? The violation of the 3RR rule was performed in less the a 24-hour period and refers to the edit that was made at 11:30h on August 20, 2009. Relativefrequency (разговор) 11:45, 20 август 2009 (UTC)

You did, not me. I did not broke the rule since I was editing the article. And it would be very nice to read my description, not to blame me for things that you are ordered to do.--Никола Стоіаноски 11:50, 20 август 2009 (UTC)
PLUS: If you see the history, I have only two pure reverts, the others are simple edits. Sorry pall, you did not made me to broke the rule.--Никола Стоіаноски 11:53, 20 август 2009 (UTC)
Actually, you have broken 3RR and as an admin you should know what the rule states. You've been edit warring and you have made more than 3 reverts to the article for the last 24 hours. I'm not sure if you've ever read the rule but it says that "a user who makes more than three revert actions (of any kind) on any one page within a 24 hour period". So, it does not matter that some of the reverts were different, they were reverts per se and you would've been blocked and desysopped if this was any other wiki. --Laveol (разговор) 12:00, 20 август 2009 (UTC)
See the history and the edits.--Никола Стоіаноски 12:01, 20 август 2009 (UTC)
Dear user Relative, I know that you are making deals on Skype with the other users so please do not write me nonsenses on my page any more. Also, I know that you, and your friends want to achieve something else here concerning me and it would be nice to stop playing with your game. The rule is broken by you two days ago and you did not get block, you broke it today when you reverted my referenced text and again you did not get block. So edit on this Wikipedia and leave my user page alone. The only problem that we have right now is the problem with Samoilovski and when the results of the check are ready, it would be done too, either he will be unblocked or still blocked. So, please spare me of your intentions messages. Regards. --Никола Стоіаноски 12:21, 20 август 2009 (UTC)

Dear administrator, it is obvious that you made another violation of the 3RR rule in the article on Dimitar Chupovski with regard to the edit performed at 16:27h on August 19, 2009. Relativefrequency (разговор) 11:57, 21 август 2009 (UTC)

What??? Are you OK? Have you seen what I have been editing? Please stop with that trolling and your writing on my page, other wise I will announce a note of maltreating. Thanks.--Никола Стоіаноски 12:02, 21 август 2009 (UTC)

Burden of proofУреди

While precocious editing skills may give the appearance of sock puppetry, evidence that a user is familiar with Wikipedia editing conventions (such as the use of Wikitext markup, edit summaries, and core policies) is, by itself, an insufficient basis to treat the user as a sock puppet.

Do you, MacedonianBoy, have the required formal proof to backup your blocking of User:Samoilovski, claiming sock puppetry, and could you please appoint who is the precise puppet master? I didn't find any checkuser request related to your administrative action, but maybe you could have your action explained? Thank you. Spiritia 16:58, 18 август 2009 (UTC)

Already explained. You did not find check request because we do not have check user. He is blocked for puppetry and agitation. --Никола Стоіаноски 17:02, 18 август 2009 (UTC)
I read it, it is not the formal proof which is needed to backup your suspicion. Wikis that do not have checkusers (at least two at a time, to mutually control themselves), leave their requests on Meta on the page which I just gave you. So, you haven't asked any checkuser, right? And you cannot testify your administrative action, right? Could you please then immediately unblock the user and offer your apologies to him/her and the suspected puppet masters? Spiritia 17:13, 18 август 2009 (UTC)
I do have facts that he is puppet or agitated user and I am convinced. I would not unblock him, but you can ask other admin to do it, for example Brest. Regards--Никола Стоіаноски 17:17, 18 август 2009 (UTC)
You have facts, and not suspicions based on 7 user edits? Please, present your facts, that's what I asked you first.
But I see that you have certain problems with formal logic. First, you say "He is blocked for puppetry and agitation." Then you reformulate: "I do have facts that he is puppet or agitated user and I am convinced." How am I supposed to understand this? Is there a sock puppetry, as you claim in the block summary, or not? Spiritia 17:31, 18 август 2009 (UTC)
You understand Macedonian (I think) you read the summary and you will find the answer. For me, this discussion ordered by Podporuchnik is finished. If you want to unblock the user ask Brest. Ciao.--Никола Стоіаноски 17:33, 18 август 2009 (UTC)
PS: The main reason was the puppetry (see the rule here). The agitation is a reason plus.--Никола Стоіаноски 17:39, 18 август 2009 (UTC)
Let's leave Brest for a while. Let's also leave for a while the checkusers and stewards whom I will contact, if I really feel that you've done an administrative abuse and you are unwilling to fix it by yourself. Let's only concentrate on you, your claims and your burden of proof. You understand English (I think). I ask you to responsibly backup your administrative action and prove your sockpuppetry claim and appoint who precisely is the puppet master. That's all, what is so wrong with my request? You said it's obvious, "очигледно марионетство", that you have facts. It should be easy then. You are the sysop after all, you should be prepared for such questions from ordinary Wikipedians, no matter who asks you. And if you cannot do it the formal way, please, have the dignity to unblock the user. Thank you, again. In advance. Spiritia 17:55, 18 август 2009 (UTC)
You have said that you understand Macedonian and you have said that you have read the summary that is given, but you did not. The final summary that you want to hear: In the event of an edit war, it is quite easy for accusations of sock puppetry to occur. Even veteran editors will sometimes get quite nasty during edit wars and commit three-revert-rule violations, leading to getting blocked from editing. If an edit war involves just two editors, each with an opposing viewpoint, and resulting in numerous reverts, the appearance of a third editor out of the blue supporting one side may lead to examination of that editor's history to determine if this account is operated by the same editor.. The master is either Stan or Relativefrequency, but Stan is probably the master since he was blocked some minutes before this puppet appearance. Additionally, totally new user can never know immediately the rules of blocking, vandalism, what is vandal, what are the basic rules of Wikipedia, to wikify and to behave like veteran. Two good puppetry reasons.Regards--Никола Стоіаноски 18:10, 18 август 2009 (UTC)
Spiritia, it is clear that what we are facing here is multiple editing on the same purpose - negation of the Macedonian history and culture, and wanting to put on something which is very offensive and derogatory for one nation, it's comparable to Macedonians as negationing the Holocaust (not just Macedonian, but others too) - it's classical Gaming the system. Having in mind that this is Wikipedia in Macedonian (which, of course, presumpts that the majority of the editors will be of Macedonian nationality), it is totally unnaceptable for someone to derogate their national feeling. Hence, it is very non-rational to tolerate such editors. Even more, hypocrisy is of major importance here - while many of these Bulgarian editors say (on their profile pages) that they speak Macedonian, the same accounts on the Bulgarian Wiki state:

За този уикипедианец „македонският език“ е роден, защото е диалект на българския.


Also, I do not really understand you. Some month ago you've said to me that you'll teach me a lesson for life about adminship. I randomly checked the Wikipedia in Bulgarian, and I've noticed this, rather ironic, statement of yours:

Радост, с реплики като „А македонците (няма да се научат, както не са се научили) в продължение на векове“ направо си готова за админка на МкУ. Спири 20:31, 11 август 2009 (UTC) (taken from here.)


Having in mind the strong sinthagma about giving me a lesson in adminship, I was rather (I must confess) - dissapointed. Бојан имаш за кажување? 18:14, 18 август 2009 (UTC)

Wow and you want from me a civilized explanation, when you post uncivilized messages. Tragedy --Никола Стоіаноски 18:17, 18 август 2009 (UTC)
И на мојата жалба Спири реагираше администраторски т.е. се прави дека ништо не знае. А омраза лета на секоја страна.--Р ашоAero-stub img.svg 18:20, 18 август 2009 (UTC)


I would like to help in finding the solution of this problem. And I offer myself to help (to unblock) if you could give me an answer why two users (you and Порпоручник – both Wiki users from the same country) are so upset with the block of a user who has only seven meaningless edits in Wikipedia on Macedonian language (no edits on other Wikipedias). Regards, --Wikimk (разговор) 18:28, 18 август 2009 (UTC)

Having in mind thst the conversation here is in English it would be appropriate to translate the content in the grey boxes in Evglish too. --Wikimk (разговор) 18:40, 18 август 2009 (UTC)

Yes it would be better.--Никола Стоіаноски 18:44, 18 август 2009 (UTC)

MacedonianBoy, don't be so hasty and don't archive an active talk that started only yesterday evening. One may think that you try to sweep something under the carpet. :) I will politely return the discussion in your active talk page and will ask you not to archive it any more, until we reach agreement that the case is over. First, with respect to the quoted joke to my colleague Радостина, it's a comment, it's not an administrative abu... eh.. action. Both cases are not to be compared. Second, your colleague Wikimk was very kind to offer to save the day, but this is highly unacceptable nomination for a negotiator having in mind his destructive involvement in the case. That is why, I asked for a neutral technical expertise to verify the appropriateness of your block, a thing which you should have done by yourself. Please, get the lesson right: admins should neither judge about user identities, nor brand other users for being sockpuppet masters, only on the basis of unproven assumptions. Spiritia 17:47, 19 август 2009 (UTC)

Hm, you were so shy to appear yesterday and I thought the discussion is over. Anyway, this discussion is over for me, it was obvious puppet. I supported with rules, even from the EN Wiki and what do you want more? Unblock? For unblock you need more facts to convince me or any other admin here that he was not puppet or at the worst case agitated person. That's it. --Никола Стоіаноски 17:53, 19 август 2009 (UTC)
PS:Admins are people to prevent abuse of multiple accounts, agittation and puppetry. Clear enough? The basic principles of Wikipedia were in danger.--Никола Стоіаноски 17:59, 19 август 2009 (UTC)
Oh, is it now that you notice it? With your wiki's infinite block and protection log, I'd say that basic principles of Wikipedia have long ago been violated. By the admins themselves. Spiritia 18:13, 19 август 2009 (UTC)
Although you disappointed me yesterday with your comment on BG Wiki, I'm still answering you. I have provided you reasons for blocking strongly supported with rules from EN Wiki and MK Wiki too, so what is still unclear? Preventing a project is not abuse, where as yesterday I realised how BG admins function. Macedonian monasteries are BG supported with irrelevant references, and you do not react. That is the right formula for admin? The user was blocked according to the rules and if you can see I was not involved in the edit war about that article, but other users which supports again the fact that he was blocked in order to be saved the project from misuses, but not as result of sth else. Thanks. --Никола Стоіаноски 18:19, 19 август 2009 (UTC)
Dear Spiritia, there are some unanswered question from your side too. Yesterday, I offered my help in order to resolve this. The only think that I am waiting for is your answer to my questions. Additionally, in the same conversation from yesterday I learned that you are not a good guy. But I am still prepared to help you. Regards, --Wikimk (разговор) 19:12, 19 август 2009 (UTC)

Македонски хемичариУреди

Здраво, Никола. Не знам зошто го оспоруваш бришењето на овие статии. Мислам дека причините се јасни. Ова личи само на реклама за Институтот за хемија. Овие личности по ништо не се познати и не се докажале за да имаат статија на Википедија. Ако веќе земеме да уредуваме статии за професорските кадри, ајде тоа да го направиме со тоа што ќе уредуваме и од другите факултети. мислам дека тоа нема смисла, а и остава лош впечаток за новите корисници. Кога ќе прочитаат за ова, ќе земат ќе уредуваат статии за вакви „анонимуси“ и од нивниот факултет, а уште полошо и од средно и основно ако се почне. Не знам што му беше целта на Wikimk со овие статии, но подобро и поефикасно ќе беше да уредеше за некој хемичар којшто добил Нобелова нагарда или за некој којшто има постигнато нешто.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:34, 18 август 2009 (UTC)

Ги оспорив за да се развие дискусија на двете теми кои ги зададов на Селката чешма. Ќе те замолам види таму и дади свое мислење за двете нови идеи. За бришење на овие статии е лесно, ќе биде се во свое време. Поздрав--Никола Стоіаноски 22:36, 18 август 2009 (UTC)
Личноста Игор Кузмановски можеби има објавено публикации, но како што веќе реков нашите научници преведуваат од српскохрватски и публикуваат. Јас имам другар, којшто во основно објави 3 збирки со песнички, а на пребарувач има многу малце резултати за него. Треба ли да значи дека треба да му уредиме статија дека е поет?--Kiril Simeonovski (разговор) 23:36, 18 август 2009 (UTC)
Кирил, кој како правел дела е друга работа. Тука зборуваме за луѓе кои имаат публикации и допринеле нешто за хемијата во Македонија. Не е исто--Никола Стоіаноски 23:42, 18 август 2009 (UTC)

За ЗојчеваУреди

Моето мислење е познато уште од првата реченица во разговорот за оваа статија. Бојан имаш за кажување? 20:27, 19 август 2009 (UTC)

OK, се договоривме. Префрлена е статијата во статијата за еден бугарски писател.--Никола Стоіаноски 22:03, 19 август 2009 (UTC)

Македонски писателиУреди

Не знам зошто го правиш ова, кога може истото и со бот да се среди, по истиот принцип со кој Brest ги додаваше шаблоните. Можеби попаметно ќе беше да се поправи категоризацијата, но и тоа може да се среди преку шаблонот, со додвање на соодветната категорија. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:25, 20 август 2009 (UTC)

Готово при крај сум :) Инаку за какво средување станува збор? Брест може да додаде Категорија:Македонци на тие што немаат и да додаде шаблон за дифолтсорт. Поздрав--Никола Стоіаноски 22:26, 20 август 2009 (UTC)

Може да го додава и шаблонот ВикиПроект литература статија, а ако го средиме овој шаблон, истиот може да ја додава категоријата македонски писатели на тие што ја немаат. Истото важи и за шаблонот википроект македонија статија.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:32, 20 август 2009 (UTC)

Значи од тие што до сега се направени, мислам сите имаат шаблони за страна за разговор, литература и Македонија освен под буквата с. Е сега Брест може да додаде категорија Македонци на тие што немаат, шаблон за личност од Македонија и шаблонот за дифолтсорт. Инаку готови се, освен да се прошират.--Никола Стоіаноски 22:34, 20 август 2009 (UTC)
Оваа целата работа што ти ја работеше можеше со бот да се среди, ама кога веќе си готов нема врска.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:40, 20 август 2009 (UTC)
Знам, но пред некој ден веќе почнав и реков ќе ја довршам. Готово е.--Никола Стоіаноски 22:43, 20 август 2009 (UTC)

Недовршена статијаУреди

Здраво Никола, пред малку направив статија за Летонија на ОИ, но истата нема да можам да ја довршам во следните незнам колку часа, моќеби и денови оти компијутерот нешто ми се расипа:) Ако сакаш или додај шаблон за недовршена или доврши ја ти. поздрав, Астрион

ОК, нема проблем. Поз--Никола Стоіаноски 13:18, 19 август 2009 (UTC)


ВикиПроект КнижевностУреди

Википроектот е готов. Може понатаму да се усоврши со тоа што ќе се додаде и листа на статии за уредување, ќе се постават задачи, работа на неделата и сл. Ова со земјите-учеснички на Олимписките игри може да биде добар основа и за работа на некои други теми. Јас веќе предложив идеја за работа на неделата (или месецот), што значи дека се постаува задача да се работи по шаблони, односно да се уредуваат статии за одреден времесни период.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:46, 19 август 2009 (UTC)

Добар, ќе се подобри понатака. Идејата за работа по шаблони е добра, сега пред некој ден и Србите направија многу статии шаблонски, а бугарите им љубоморат :) . Поз--Никола Стоіаноски 15:15, 19 август 2009 (UTC)
Знам дека ги внесуваа статиите за астрономски објекти, кои и ние треба да ги внесеме (сакаат побрзо да стигнат до 100.000 статии). Ја имам скриптата, само Брест е премногу зафатен, па не може да се договориме за оваа работа. Некако многу ја одолговлековме. Инаку да ставиме шаблони и сами да чекаме е глупаво, како што се покажа досега, иако може да ја чуваме оваа варијанта како резервна. Најмногу се прави со иницијатива, но ако не се претера. Велам дека ова е добро како резервна варијанта, бидејќи ако започнеме да ја промовираме википедија на факултетите, еден шаблон како работна задача со 30 или 40 статии може да заврши одлична работа.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:28, 19 август 2009 (UTC)
Да овој план е ок. Се додека не почнеме со астрономија, ќе уредуваме нови статии од други области, Олимпијада и литература. Поз--Никола Стоіаноски 22:04, 19 август 2009 (UTC)
Сега за сега во преден план е Олимпијада, бидејќи веќе ги започнавме, а и го имаме основниот шаблон. Со Брест нели разговаравме на последната средба и за можноста за внесување на статии за книги. Само за тоа ќе ни треба база на податоци на македонски во електронска форма. На англикста има категорија со многу вакви (може 100.000 и повеќе) статии. Сепак, најдобро ќе биде прво да ја завршиме оваа работа.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:15, 19 август 2009 (UTC)
Е тоа со книгите е многу добра работа, но сепак ќе почекаме и ќе видиме како ќе се одвиваат работите. Ако има желба се ќе биде во ред.--Никола Стоіаноски 22:18, 19 август 2009 (UTC)

Картата на BogromУреди

Иако страницата е заклучена, сепак ме интересира до кога корисникот Bogorm ќе ја истакнува таа карта на страницата? И не знам зошто досега ништо не е преземено истата да се отстрани од секаква примена на нашава Википедија (освен можеби во некое заглавје од типот „Бугарското гледиште“). --Б. Јанкулоски (разговор) 00:01, 22 август 2009 (UTC)

Искрено, немаме такви можности (технички) да дејствуваме да се сменат кориснички страни. Секој корисник има право да си уредува своја корисничка сметка како што сака. Таа карта е очигледно дете на пропаганда и такви тие имаат неколку (најверојатно сите базирани на Канчов) и сега мислат кој знае каков факт имаат. Инаку, ако сакаш слободно пиши му на Богорм, но бидејќи не е активен тука и не е корисен (не знае македонски) нема потреба да се гњавиме со ситници. Поздрав--Никола Стоіаноски 07:52, 22 август 2009 (UTC)
Такви карти има со стотици, пропаганда се тие на страница на Корисник:Boyan базирани на србската и грчката пропаганди. Хах.. да ви имам и NPOV-a. --Подпоручикъ (разговор) 18:30, 22 август 2009 (UTC)
Оф леле, невиноста на бугарлукот. Кутрите Бугари, помакедончени се сега и никако не сфаќаат, а други се нервираат за тоа. Не сфаќам, каде е српската пропаганда во наведените карти, а каде грчката? Карнеги комисијата, а? :D Бојан имаш за кажување? 21:25, 22 август 2009 (UTC)
Знам да зборувам на сите jужнословенски jазици, на некои помалу (само на словеначки мало), на други бољe, но разумем сите. Нe сум много активен заради блокот на MacedonianBoy, много е бил дуг/долгий. Сем тога, jаc сам бугарин и не е лошо да има бугарско гледиште на моjата корисничка страница, нема да турим иностраното, зато е корисничка, а не енциклопедична, да представи корисникот. Потребител:Bogorm(разговор) 20:22, 22 август 2009 (UTC)
Вака Богорм, јас ги разбирам сите словенски јазици (најмалку бугарски и руски) и можам да разберам што сака корисникот да каже. Но ти тоа што го кажуваше дека не постои македонски јазик беше причина за подолг блок одошто доби. Сакаш несакаш, македонски јазик постои исто колку што постои англиски или кинески јазик. Вистината е тоа, а таа фалшлива и бог знае од каде карта знаеме зошто ти е на страната и баш не ми е гајле за тоа, ако сакаш и атлас направи, но ако смета на другите корисници, тогаш ќе мораш да ја тргнеш. Не финтата какв и карти или какви бугарски референци ќе ставиш тука, финатат е што твоите тези се застарени и местото им било во 18 и 19 век, не денес кога 99.9% од светот знае дека имало и има македонски јазик, народ и историја. Не е местото тука да се убедуваме, за тоа има форум. Тука сме на пример, да ги пополниме листите на владетели на држави на пример :) Поздрав до сите,
ПС:Ако со вакви карти се учи на историските факултети, можам да го замислам квалитетот и објективноста :)--НиколаСтоіаноски 22:49, 22 август 2009 (UTC)
Bjankuloski06, написал си ми името наjгоре погрешно (верното е Bogorm), но у текстот на коментарот е верно - Bogorm, странно... Потребител:Bogorm (разговор) 20:36, 22 август 2009 (UTC) - моjот коментар е бил[22]? Потребител:Bogorm (разговор) 09:14, 23 август 2009 (UTC)
Во историските факултети се читат извори пишани од тие што за нив станува сбор. Ако нема такви се читат извори на тие кои ги виделе на живо што правеле првите. И после идат историографите кои пишат различните верзии на историјата за добро на некоја идеологија. За жал основачите на ВМРО сите кажали дека се бугари, за нив сите кажали дека се бугари, подочно дошла 44-та година.. Картите, by the way, ги додавеше корисникот[23] на статија Македонизам(прочитај разговора кон таа). Едно дежа ву - истите карти могат се најдат на корисничката страница на Бојан, кој нешто сака да докажува по биоложки. Кон Бојан - па види пак картите и премисли, ако не ке ти додавам џокер-муабет. --Подпоручикъ (разговор) 23:04, 22 август 2009 (UTC)
Штом велиш така, сакам да искоментирам едно нешто. Имено, Јане Сандански на пример во грчкиот весник кажал дека е чист Македонец и сите негови востаници Македонци (ова е што првото го изучуваат на факултетите, сами што виделе) и второ, Њујорк Тајмс во своите статии на пример Карев го кажува како етнички Македонец заедно со Петров и останатите (ова е второто, други што кажале). Е сега, што учите вие пак? --НиколаСтоіаноски 23:11, 22 август 2009 (UTC)
Ја учат историјата на бај Божо. И сега се 4 народа. Траки, Ирани, Т..и, Словени, Марсијани итн.--Р ашоAero-stub img.svg 23:13, 22 август 2009 (UTC)

Има уште 4 па да биде цела... историјата: Хунзи [24] [25] [26], Келеши [27], Бурушаски [28], Пакистанци[29] :-) Relativefrequency (разговор) 23:23, 22 август 2009 (UTC)

Грешка си, нема народ Пакистанци (- 1, туе се урду), нема Келеши туку Калаши (келеш на турски знаеш што е) така да има пак помалку :)--Никола Стоіаноски 23:25, 22 август 2009 (UTC)
Протестирам за ова грубо фалсификување на пакистанскиот национален идентитет! Има автохтон пакистански народ, еве,тука може да се видат несоборливи докази дека мелосот на „Македонско девојче“ се пее дури и на Химелаите. :-) Relativefrequency (разговор) 23:33, 22 август 2009 (UTC)
Зборот ми беше не се викаат Пакистанци, туку урду и се хиндуски народ :) --Никола Стоіаноски 23:35, 22 август 2009 (UTC)
Има, има Никола. Почнаа да се редат Осети, Чуваши, Гагаузи, Печенези, и сички ж'лти кривокраки хора.--Р ашоAero-stub img.svg 23:27, 22 август 2009 (UTC)
Ако станува сбор за тоа: „Не бугарска Македонија сакаме ние, туку Македонија на Македонците, Македонија ослободена од тиранијата." - Писмо до Грците, жители на Мелник, 1904 година. Прво и затоа не видувам додаток од каде е приземана, второ "Македонија на Македонците" не е етнички рефрен (читај Гладстон во оригинал да разбереш за што станува сбор, се надевам панфлетите му за Бугарија ги има на интернет), второ Тајмс (станува сбор за статијава која што си ја ставил на секоја статија) прави разлика помегу македонците во Македонија и бугарите и македонците во бугарија. Тајмс и тугата американска преса додава и тие [30], [31],[32], [33],[34]. И што сега, ке си ги мериме...? Што правиме сега Сандански има една реченица, во која се изјаснува како македонец (не етнички туку регионален, штото сборува со грчките македонци во Мелник), за кој немаме историски извор и една статија на Тајмс, а од другата страна се 500-600 страници на американски, френцузки, енгелезки весници и ставовите на Сандански каде јасно кажува дека е бугарин во Италианска и дури во Србската преса... што повеке да ти кажам? --Подпоручикъ (разговор)23:24, 22 август 2009 (UTC)
Е ова е историска анализа (трет вид на „факти“) прилагодена на бугарски услови и се спроведува во универзитети. Далеку од тоа што е, никаде не се споменува народ како географски поим, немам сретнато народот Полошки или народот овчеполски. Со една кратенка lol.--Никола Стоіаноски 23:28, 22 август 2009 (UTC)
Географскиот поим се сретнува на пример во кратенката ВМОРО и во уставот на организацијата. Ова нели е и суштината на спорот со Грција? Relativefrequency (разговор) 23:40, 22 август 2009 (UTC)
Ајде достате сите за вечерва, чувајте и за друг ден :) --Никола Стоіаноски 23:29, 22 август 2009 (UTC)
Çурта вара предприяти çăлса хăварма пулăшнă....лека ноќ--Р ашоAero-stub img.svg 23:31, 22 август 2009 (UTC)
Лека ноќ Николче, ама Сандански и тугите не се сборвале за етничка Македонија, затоа заш во уставот на ТМОРО и ВМОРО, пише дека се организации на сите македонци и одринци, без разлика на националност и религија.. па и денеска во Република Македонија има власи, арнаути, турци, цигани.. А дека самиот Сандански е бил припадник на врховистите, бил во бугарската армија (2 пати), живеал во Бугарија и работел на државна работа се достаточни податоци, дека немал страх да го утепа Фердинанд или некој со конска опашка.. па сам си зел за другар Ристо Чернопеев и многумина четници од Тракија и Мизија.. Утре като се наспиш, ако ти е уште мерак па ке дебатираме.. ај со здраве! --Подпоручикъ (разговор) 23:37, 22 август 2009 (UTC)

Дали може...Уреди

Дали е дозволено оваа слика [35] да се подигне на Вики? Фала. Поздрав, --Wikimk(разговор) 18:26, 23 август 2009 (UTC)

Да лиценцирани со лиценцата {{Пари}}. Поздрав--Никола Стоіаноски 18:27, 23 август 2009 (UTC)

Help! Јас не се снаоѓам најдобро. Едно што не можам со лиценцата да се снајдам (ама за тоа сакава да те прашам откако ќе завршам), туку ми вели „фајлот нема .jpg наставка“. Плиз. Фала. Поздрав, --Wikimk (разговор) 18:44, 23 август 2009 (UTC)

Треба да провериш дали се појавуваат на двете места јпг наставки (тами кај што подигнуваш и прегледот) или пак смени го форматот во пнг. поз--Никола Стоіаноски 18:48, 23 август 2009 (UTC)


Фалсификат или...Уреди

Здраво MacedonianBoy, како си? Од утре се враќам па пак ќе се слушаме. Сакам едно прашање: Во статијата за Јане Сандански, неговата сликасо бугарските офицери на форумот на Idividi има теза дека сликата всушност е фалсификат. Еве ја целата дискусија, ако имаш време, прочити ја и мислам дека има некој резон. Поздрав--Астрион (разговор) 21:51, 23 август 2009 (UTC)

Да знам но не знам колку ќе биде прифатливо тоа на Википедија. Ќе правиме муабет па ќе видиме. Поздрав--НиколаСтоіаноски 22:19, 23 август 2009 (UTC)
Ахахахах... море, на истиот форум сум читал дека Даме Груев е предавник на македонското дело и он сам предадел четата на Гоце Делчев, затоа зашто му завидел.. И вие ми барате историски истини там.. морееее.. ахахахахахахахахахаха. НЕ! Сакате да ме утепате со смех, това е јасно.--Подпоручикъ (разговор) 04:14, 24 август 2009 (UTC)
Сандански имал знаме со Вергина.. мореее, морее, деца недоиграни, ставете го и тоа на статијата за Сандански. Па го пише на македонскиот блог, значи е вистина. Мегу тугото, бев попаднал и на форум каде со научни докази се покажува дека подпосот на Мисирков "Македонскии бугарин" е исто фалшификат, затоа зашто буквите не се идентично напишани. Пфу.. 100% се во право. И тоа го намерете и го ставете на статијата за Мисирков. Па друг пат кога започне корисничка војна просто попишете еден блог, во кој направо да пишате "новата и права историја" и директно да ги уредувате статиите со тие референци. ;) Тоа е џокер од мене. --Подпоручикъ (разговор) 04:22, 24 август 2009 (UTC)

ОлимпијадаУреди

Одлична работа е што тиверополник од утре се враќа. Јас веќе ги подготвувам новите статии за секоја земја оделно. Целта ни е сè уште, до крајот на месецот да ги средиме сите статии за европските земји и нивното учество на Олимпијадите оделно. Јас ќе ги уредувам овие статии и ќе ги рецензирам другите. Ти добро е да се фатиш со уредување на шаблоните за сите земји, па макр и да немаме статии. Исто така, ќе те замолам ако може да средиш шаблон, како кутија, во која ќе биде дадена низа со години на секоја земја и нејзиното учество на Олимписките игри (нешто слично какоШаблон:Олимписки игри). Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:44, 23 август 2009 (UTC)

Вики средбаУреди

Здраво. Ве известуваме дека на 29 август, сабота, со почеток во 12:00 ќе се одржи Вики средба во трговскиот центар Ramstore во Скопје, на која главно ќе се разговара за здружението Викимедија Македонија, за чие основање сте заинтересирани. Ве поканувам да присуствувате да оваа средба, а Вашето присуство може да го потврдите овде. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:55, 24 август 2009 (UTC)

На потераУреди

Абе ти тргна со ова Google Translator, а? Гледам долги статии за кратко. хмммм ама Бабаел фиш не е баш најсјајно..........--Р ашоAero-stub img.svg 22:18, 25 август 2009 (UTC)

Па поради тоа се трудам да средам колку можам, знаеш со ова оди побрзо и затоа се користи. Пробај и ти, може ќе тргне. Направи една серија како таа за Филипини. Поз--Никола Стоіаноски 22:20, 25 август 2009 (UTC)
Прво комонсссссссссссссссссссссссссссссс--Р ашоAero-stub img.svg 22:21, 25 август 2009 (UTC)

Награда за употребата на Google TranslateУреди

Translate beta res.png Награда за употребата на Google Translate
Јас, Kiril Simeonovski, Ви доделувам вам, MacedonianBoy, награда за Вашите придонеси во уредувањето на нови статии со помош на Google Translate. Поздрав и Ви посакувам уште многу нови статии уредени со помош на овој преведувач!

Некои награди не заслужуваат да бидат доделени, но има корисници кои заслужуваат многу повеќе од ваквите награди. Позз.:))--Kiril Simeonovski (разговор) 23:00, 25 август 2009 (UTC)

Hahaha. Dobar si Kirile, nema što--Р ашоAero-stub img.svg 23:05, 25 август 2009 (UTC)
Уште подобро ќе беше на Комонс да го имаше логото на Google Translate, но мислам дека е неслободно. Ако имаш време Рашо, за секој случај провери и кажи ми дали е можно и под кој услов истото да се подигне. Мислам дека така, наградата ќе биде целосна.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:10, 25 август 2009 (UTC)
 • Ова е моменталното лого на Google Translate и затоа го сменив на шаблонов. Секако дека е неслободно (праведна употреба е), инаку ќе го имаше на ризницата, па веројатно и во SVG. Така што подобро од ова е невозможно да се најде. --Б. Јанкулоски (разговор) 09:04, 26 август 2009 (UTC)
Да не им пропадне проектот за македонски јазик на транслејтор па да го користам јас ххахахах. Знаете, интересен ми е овој транслејтор, падни стани преведува хаха. Поз--Никола Стоіаноски 23:12, 25 август 2009 (UTC)

Олимписки шаблониУреди

Статиите за уествата на Македонија на Олимписките игри се готови, а готови се и 90% од статиите за европските земји на Олимписките игри (без статиите за секое учество). Преостанува само уште шаблоните да се средат. Тиверополник се фати со тврдините и историја на Шпанија, а јас ќе се фатам за уредување на статии за спортски настани. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:25, 26 август 2009 (UTC)

ОК, шаблоните кај и да се ќе бидат, имам уште малку од ЕВропа (три шаблони не сакам да ги правам, направете ги вие, тие се шаблоните за БГ ГР и КИП). Инаку сакам да направам барем кратки статии за сите главни градови на Јужна Америка, но ќе видиме.--НиколаСтоіаноски 09:49, 26 август 2009 (UTC)
Супер е тоа со галвните градови. Инаку, кажи ми дали ја имаш преведено инфокутијата за Олимписките игри, за да може полесно да ја користам.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:05, 26 август 2009 (UTC)
Ако зборуваш за таа основната врз која се правени шаблоните за државите на Олимпијада, тогаш да. Мислам целосно е преведена.--Никола Стоіаноски 11:07, 26 август 2009 (UTC)
Ок. Таа ми требаше.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:09, 26 август 2009 (UTC)

Колеги, ќе стигнеме ли 35.000 до 30.08.2009 :))) Тешко!!!--Астрион (разговор) 11:20, 26 август 2009 (UTC)

Е сварно незнам, краток период е тоа, но може ако се ангажираме. Еве јас главни градови, друг тврдини трет олимпијади, па ќе видиме :) поз--Никола Стоіаноски 11:24, 26 август 2009 (UTC)
Јас вчера на Википедија на хрватски најдов статии за спортски настани. Мислам дека има над 100, па ќе се обидам сите да ги уредам уште денес. Еве сега почнувам.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:32, 26 август 2009 (UTC)

Грешка во шаблон?Уреди

Здраво, како е? Би те замолил да го проверишШаблонот за градба. Мислам дека се му е ок, но на статиите од Словениј и Босна за тврдини ми дава некоја грешка.Еве еден примеркако изгреда инфокутијата. Поздрав--Астрион (разговор) 10:20, 31 август 2009 (UTC)

Така е, но тоа не се јавува на секој шаблон, туку само на оние (зборувам за тврдините, за етничките групи не сум проверил) на кој има додадено слика.--Астрион (разговор) 10:26, 31 август 2009 (UTC)

{{Шаблон:Инфокутија за писател}}Уреди

Здраво Никола. Знаеш ли што се случува со овој шаблон. Погледнав неколку статии за македонски писатели и забележав дека се јавува грешка. Од еден нов корисник дознав дека ваков проблем се јавува и со другите шаблони. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:34, 31 август 2009 (UTC)

Забележувам дека проблемот се јавува со сите шаблони.:((--Kiril Simeonovski (разговор)11:59, 31 август 2009 (UTC)

Така е и со таксономските шаблони. Веројатно некоја грешка од Мета или слично? Бојан имаш за кажување? 12:06, 31 август 2009 (UTC)::

Сите шаблони ни се зезнати. Не знам што е работава. Пишав и на Селската чешма. Најверојатно е грешка на мета.--Никола Стоіаноски 13:19, 31 август 2009 (UTC)

Презакажана Вики средбаУреди

Здраво. Ве известуваме дека Вики средбата е презакажана за 2 септември, со почеток во 18:00. Се надеваме дека ќе бидете во можност да присуствувате. Сепак, без оглед на Вашата одлука, Вашето присуство или отсуство може да го потврдите овде, а може да оставите и дополнителен коментар.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:23, 31 август 2009 (UTC)

Time to reconsiderУреди

Zdravo. It's good to explain why you decided to lock indefinitely the page for my Grandfather. More[36] Вени Марковски (разговор) 12:35, 31 август 2009 (UTC)

Да, MacedonianBoy, реци, и jа(c) те прашам. Зашто(Зошто) си закльучил статиjата о (за) Венко Марковски? Она треба да биде слободна за сређивање, а сада ниjе. Потребител:Bogorm (разговор) 21:03, 2 септември 2009 (UTC)

Information.png Здраво! Бидејќи ова е Википедија на македонски, ве молиме користете македонски јазик, без разлика на кого се однесуваат коментарите. Ова е така бидејќи разговорите што да се одвиваат треба да бидат разбирливи за поголемиот број на корисници. Ако користењето на друг јазик не може да се избегне, тогаш ве молиме обезбедете соодветен превод на англиски/македонски јазик. Ви благодариме!

Information.png Hello! Since this is Wikipedia in Macedonian, please always use Macedonian, regardless of whom you address your comments to. This is so, so that the comments could be comprehensible to the community at large. If the use of another language is unavoidable, please provide a proper translation of the comments in English/Macedonian. Thanks!--~~~~--Р ашоAero-stub img.svg 21:08, 2 септември 2009 (UTC)

Ама jас точно то чиним. Трудим са да користим. Чиним неки грешки, но сви се разумем, нема потреба од шаблон. Потребител:Bogorm(разговор) 21:19, 2 септември 2009 (UTC)
Ај пошто се правиш паметен еве ке ти преведам јас како треба, а ти учи си после. (Ама јас точно тоа и го правам. Се трудам да користам.Правам некои грешни, но сите се разбираме, нема потреба од шаблон.) Бла бла бла. Ова ти е како кога германци се обидуваат да зборуваат на холандски.--Р ашоAero-stub img.svg 21:24, 2 септември 2009 (UTC) Р.Ѕ. Знаеш како вели правикото. мораш да обезбедиш соодветен превод. Сори

{{Шаблон:ВикиП