Википедија:ВикиПроект Книжевност

книжевност: (портал, проект)  

ВикиПроект Книжевност е збир на страници кои овозможуваат полесна координација во уредувањето на статии поврзани со книжевноста, одржување и дополнување, нивно категоризирање, како и создавање на соодветни предлошки.

Ако сте заинтересирани да се вклучите во работата на проектот, слободно додадете го Вашето име во списокот на учесници, а доколку имате нешто да предложите слободно користете ја разговорната страница.

УчеснициУреди

Nuvola apps kdmconfig.png Ако сакате да се приклучите на проектот, слободно додадете го вашето име на списокот на учесници!

Исто така, учесниците и другите википедијанци кои сакаат да покажат поддршка за овој проект, можат слободно да ја додадат предлошката {{Корисник ВикиПроект Книжевност}} на нивните кориснички страници.

ЦелиУреди

Активностите предвидени во овој проект се насочени кон остварување на следниве цели:

 • создавање на квалитетни статии поврзани со книжевноста;
 • уредување на статии според критериумите за избор на статии на Главната страница и нивно предложување за таа намена;
 • одржување, дополнување и подобрување на квалитетот на постоечките статии;
 • категоризирање на сите статии поврзани со книжевноста во соодветни категории, кои се во рамките на главната категорија книжевност;
 • одржување на порталот;
 • создавање на нови предлошки за книжевноста и одржување и примена на постоечките;

ПредлошкиУреди

Puzzle A.png

 • {{Портал}} — Оваа предлошка се користи за поврзување на статија со порталот „Книжевност“. Се става на крајот на статијата во делот «Поврзано». Се користи со следниов код: {{Портал|Книжевност|Nuvola apps browser.png}}
 • {{ВикиПроект Книжевност статија}} — ознака дека статијата е дел од проектот Книжевност — се додава во страницата на разговор на соодветната статија.
 • {{ВикиПроект Книжевност прегледник}} — предлошка за брз преглед и преоѓање кон порталот и прокетот за економија, се поставува во статии, категории, страници за разговор. Се појавува во грониот десен агол од екранот.
 • {{Корисник ВикиПроект Книжевност}} — предлошка за учесници во проектот, секој корисник член на проектот ја додава на својата корисничка страница.
 • {{Книжевност}} — се додава во статиите, кои ги содржи оваа предлошка.
 • {{Инфокутија за писател}} — Оваа предлошка се поставува на почетокот на статиите за писатели.

НикулциУреди