РазговорУреди

ја виде Бугарската Википедија? Бугарите тамо пишуват.--Кукушанец 19:03, 6 Декември 2005 (UTC)

Jа видов. Тамо пишуват на само Бугари.--Иван 19:08, 6 Декември 2005 (UTC)

Википедија не е место за ширење на национализам. Ни македонска, ни бугарската. Не почнувата за џабе флејмови и трудете се да придонесете кон неа. Иван, сите забелешки што ги имаш слободно а се однесуваат на „чуствителни“ статии, ставај ги во страниците за разговор па со некоја дискусија (пред се мислам на FlavrSavr, Boyan, 5ko) би оформиле една непристрасна статија. --Misos 18:45, 7 Декември 2005 (UTC)

МакедонциУреди

Иване, постоењето на македонскиот народ е реалност, а не идеологија. Негирањето на реалноста исто така не е идеологија, туку ментална состојба. --Filip M 20:18, 14 Јуни 2006 (UTC)

Филипе, внимаваj со термините. Наведи докази дека Каракачанов е антимакедонец, а не антимакеднист. Нели неговата организациjа го носи во насловот "македонска". Значи е против себе? Ако мислиш дека Каракачанов негира постоењето на македонскиот народ исто даj докази. И да се разбериме што значи македонски народ и каде се негира. Дали мислиш дека Каракачанов смета дека нема македонизам? --Иван 13:32, 15 Јуни 2006 (UTC)
Иване, ако некој ти каже дека не постои народ Бугари, што ќе си помислиш?--Filip M 14:12, 15 Јуни 2006 (UTC)

Иван, нели ти во еден минат разговор [1] ми рече, цитирам: "Ако мислиш дека Македонците живеат само во РМ може и да е така. Но јас не криjaм дека сум Македонец од Бугарија и дека како илјадници сум ja зачувал своjата бугарска свест. Така да ти погреши: јас не сум се претставувал лажно. Македонец сум исто како нашите преродбеници и борци од ВМОРО, исто како моите претци од Егејска Македонија и пропагандите не можат да jа променат ни мојата регионално-културна, ни национална свест, a наjмалко - историјата на мојот народ." - завршен цитат. Зарем не разбра таму што значи да бидеш "Македонец" употребувајќи ја македонската терминологија, а не пропагандистичките бугарски и грчки термини. Ти си етнички Бугарин, исто како и Каракачанов, кој сака да го злоупотреби своето место на живеење (дел од етничка Македонија) во антимакедонски пропаганди наменети против етничките Македонци во Бугарија и околните земји. Не можеш истовремено да бидеш и етнички Македонец и етнички Бугарин. Не можеш истовремено да бидеш и етнички Македонец и етнички Грк. Овде не говориме за фактот дали некој не признава нас како Македонци или не. Впрочем, никој ја нема таа привилегија да го признае моето постоење. И вие сте обични смртници како нас и нашиот живот не зависи од вашата желба. Никој тебе не ти брани да бидеш Бугарин, што впрочем и си. Но, не смееш да го сквернавиш светото име за етничките Македонци, "Македонец". Исто како што ти си успеал да ја задржиш својата бугарска национална свест, така и илјадници (етнички) Македонци успеале да си ја задржат својата "македонска национална свест" и покрај вековните стремежи за србизација, бугаризација или грцизација на Македонците. Дали доколку денес етничка Македонија беше една држава, ти или Каракачанов, како етнички Бугари кои ќе живееја во Македонија, ќе сакавте пак да се нарекувате Македонци?! Мислам дека не. --Amacos 16:17, 15 Јуни 2006 (UTC)

Amacos, изгледа деко ти си тоj што го негира моето право. Правото ми да бидам Македонец како регионална и етно-културна (но не етничка) смисла. Jас никогаш немам кажано дека сум етнички Македонец. Но се пак сум Македонец и оваа смисла е првобитната во случаjов - независно дали ти се бендисува или не. Ме обвинуваш баш во тоа што ти го праиш - непризнаваш моето постоење како (неетнички) Македонец. И се обидуваш да злоупотребуваш со терминот Македонец, коj нема многу општо со терминот од нашата преродба и нашите борби. И да му наметнеш на минатото ставовите от денес, т.е. македонистичкото врз аутентично македонското (ако не jа сметаме Античноста).

Ако немаш забележано, Каракачанов не живее во областа Македониjа.--Иван 12:19, 16 Јуни 2006 (UTC)

Ај сега де, велиш дека си Македонец и во регионална и во етно-културна смисла. Како тогаш не си Македонец во етничка смисла? Да не сакаш да ни кажеш дека не си Антички Македонец. Не сме ни ние. Ние сме современ европски народ, и нашата врска со Античките Македонци не е ни поголема ни помала од врската на современите Французи со Галите, или современите Италијани со Латините, или современите Грци со Хелените (во сите четири случаи релативно мала).

Од друга страна, македонскиот ти е многу добар. Од мене имаш солидна четворка. Затоа, пушти го Каракачанов. Со каква боја да го намачкаш, за нас ќе си остане скапано јаболко. Земи пишувај на други теми. Еве сега ќе ги додадеме градовите и селата од Пиринска Македонија. Ти велиш дека живееш во Пиринска Македонија, значи тука можеш многу да помогнеш. Погледни ги имињата на селата за Пиринска Македонија. Не сум сигурен дека баш секаде транскрипцијата е погодена. Дај сугестии каде треба транскрипцијата да се дотера. Поздрав. --Filip M 20:27, 19 Јуни 2006 (UTC)

Немам намера да провоцирам. Не го знам лично Каракачанов, но би сакал да има повеќе обjективност. И што да правам, ако мислам дека сум од македонската етно-културна група на бугарскиjот народ. И мислам дека со оваj моj став не ги издавам моите претци, напротив. Не му сметам на никого да не мисли вака. Сум убеден дека ако сакаме са одиме напред, треба добро да ги сфатиме разликите во мислењата да се обидеме да бидеме обjективни и да не се лутиме, ако мислиме различно. ќе се обидам да помогнам и за други статиjи. Поздрав, --Иван 16:35, 20 Јуни 2006 (UTC)

Додека Бугарите (народ кој го чувствуваш за свој) биле слободни, твоите македонски претци биле сеуште под турско ропство. А тогаш постоела и опасност од хеленизација. И бидејќи најблиска словенска црква им била Бугарската Егзархија, тие ја прифатиле како своја, односно како поддршка во борбата против Османлиите, а и против Фанариотите. Во такви услови, ниедна нација не може да се оформи. А впрочем, секоја нација настанала порано или подоцна (национално разбудување на еден народ). Boyan 19:54, 20 Јуни 2006 (UTC)

Ги гледам фактите поинаку: Бугарите се уште не биле свободни кога се создала Бугарската Егзархија. Егзархијата била создана и од моите македонски претци. Може би Егзархиjата не би била создаена да не беа и македонските бугари (така сами се нарекували).--Иван 16:33, 22 Јуни 2006 (UTC)

Иване, дали ќе се чувствуваш како Македонец или како Бугарин си е твоја приватна работа. Никој тука нема право да ти се меша, и мене не ми беше тоа зборот. Малку ме изненади кога велиш дека етно-културно се чувствуваш за Македонец, а сепак си Бугарин. Обично нациите се формираат врз основа на етно-културните чувства на населението. Од друга страна, многу нации, според еден или повеќе етнички одлики, се дво, или дури тро етнички. Земи ги, на пример, Шкотите. Само 9% уште го владеат келтскиот јазик. Сите други зборуваат англиски. Или Велшаните, или Ирците. Така и Македонците, во однос на јазикот, веројатно ќе се развијат во тро-етнички народ, каде за еден голем број грчкиот јазик ќе стане како мајчин јазик, за друг исто толку голем, ако не и поголем, дел бугарскиот ќе им стане како мајчин јазик.

Добредојден си да уредуваш статии, и македонскиот ти е солиден. (И други од Бугарија уредуваат статии, ама обично има потреба многу да се преведува и лекторира). Само внимавај на чувствителните теми. Нема потреба да се инаетиме. Полека и со аргументирана дискусија, вистината ќе си излезе на виделина. --Filip M 16:52, 20 Јуни 2006 (UTC)

Добро, во многу народи постоjат етно-културни групи. Незнам дали во Р Македониjа ги определувате миjаците, брсjаците и други како етно-културни групи, како субкултурни групи или поинаку, но во Бугариjа традиционо постоjат различни етно-културни групи: шопи, македонци (кои исто така се разликуваат меѓу себе), рупци, граовци, гребенци и т.н. Мислам дека и во други држави ги има такви регионални разлики. --Иван 16:33, 22 Јуни 2006 (UTC)

Картата на Самоиловото царствоУреди

Иване, зошто мислиш дека од сите карти на Самоиловото царство, токму оваа е репрезентативна и треба да стои на википедиа. Името на картата велиш е:

„Самуиловото царство, 996 год.според Димитар Ризов (Die Bulgaren in ihren historischen, etnographishen und politischen Grenzen, Berlin 1917, p. 14) - Бугарите во нивните историjски, етнографски и политички граници, Берлин 1917, с. 14“

Дали е ова етничка карта? Ако е етничка, како тоа Тракија не е дел од етничката територија на Бугарите, а Македонија, Тесалија, Албанија, Црна Гора, Србија и речиси цела Босна се?

Името на картата сугерира дека самоиловата држава била етничка држава на Бугарите. Со самото тоа, оваа карта не е прикладна да стои, бидејќи во средниот век ниту една држава не била национална. Сите држави биле мултиетнички, затоа што концептот на нација е измислен во доцниот 18 век и промовиран со Француската револуција.

Предлагам да се избрише оваа карта и да се најде посоодветна.--Filip M 19:41, 22 Јуни 2006 (UTC)

Картата не е ставена од мене. Очигледно е дека таа е политичка карта на Самуиловата држава, не етничка. Бидеjќи го имам атласот на (македонецот) Димитар Ризов само наведов оригиналниот извор на оваа карта. Прво на германски, а после барањето на Amacos - и во превод. Името на картата не сугерира ништо. Можеби сугерира нешто името на Атласот на Димитар Ризов, но како што е и во статиjата кажано, така се нарекувала државата на Самуил (и точно или не така го нарекувале и народот). Мислам дека мора да сме спремни да се соочиме со сите гледни точки.--Иван 17:47, 22 Јуни 2006 (UTC)
Картата не е соодветна и не е точна. Не го вклучува, на пример, горниот тек на реката Струма (денешна Пиринска Македонија). Од друга страна, ја вклучува Мизија, иако таа била дел од царството само во период на две години. Јас сум моментално зафатен со две други работи. Ако имаш време, побарај некоја посоодветна карта.
Во однос на името на картата, сакаш да каже дека тоа не е името на оваа карта, туку на атласот од кој е земена. Е тоа може да има смисла. Арно ама, вака како што стои сега, изгледа како да е тоа името на картата, а оваа карта никако не може да биде етничка карта на Бугарите. Јас ќе допишам објаснување, но сепак мислам дека е посоодветно да се најде поточна карта.
Интересно е тоа што на картата, Бугарија е означена таму каде што и денес се наоѓа, а Македонија е напишано исто така на денешната положба на регионот. Boyan 08:45, 23 Јуни 2006 (UTC)

Мислам дека картата е соодветна на многу од изворите. Не сум убеден дека Мизиjа (Горна или Долна) била дел од царството само две години. Горниот тек на реката Струма (на север од Беласица), според мене, е вклучен. Што се однесува до името Бугариjа, и Македониjа, очигледно е дека за подобра ориентациjа (како и на многу други карти) се ставени и политичеки и географски имиња од почетокот на ХХ-от век - Србиjа за Шумадиjа (коjа станува дел од Србиjа многу покасно), Турциjа и т.н. --Иван 16:22, 23 Јуни 2006 (UTC)

Иване, во текот на Самоиловото царство Мизија (северна Бугарија) била под Византиска управа и го носела името тема Паристион. Јужна Бугарија (Тракија), исто била под Византија и го носела името тема Македонија. Самоил не успеал да ја освои Тракија, а Мисија ја освоил само за кратко време, околку две години.
Откако потпаднала под византија Македонија (со делови од Албанија и Србија) го носела добила името тема Бугарија. Значи ако се водиме по Византиските имиња, сега Бугарите треба да се викаат Македонци, а ние Македонците, Србите и Албанците треба да се викаме Бугари. Гледаш како нема никаква смисла да се земаат средновековните држави и административни единици како основа за современите нации. Современите нации се создадени во 19 век, и само тогаш може да се најде објаснување како и зошто се денеска поделени така како што се поделени. --Filip M 18:57, 23 Јуни 2006 (UTC)

Мизиjа била под бугарска власт за време на Самоиловото царство за кратко, но откаде само две години? Денешна Македониjа не го добила името Бугариjа после потпадането на Самоиловото царство, а уште пред Сомоил. Своето име византиската тема Бугариjа го добила, бидејќи поранешната и покасната област Македониjа била срцето на бугарската држава за времето на Самуил. За ова време името Македониjа го употребувале за Источна Тракиjа. Што се однесува до до средновековните држави и администартивни единици, jас ги гледам фактите - 1. Како се нарекувале и како биле нарекувани средновеквните жители на одредени простори, 2. Дали за време на Сведниот век биле создаени одредени народности или не - со своjа култура, jазик и како сами се определувале и биле определувани. Доколку им одговориме на овие прашања може да видиме што пишува во учебниците по историjа и коjа теза има повеќе логика.--Иван 17:50, 4 јули 2006 (UTC)

Edno prašanjeУреди

Sakam da te prašam kade si roden vo Makedonija ili vo Bugarija, bidejḱi dobro go vladeeš makedonskiot jazik pa jas pretpostavuvam ti si odroden makedonec. Dali sum vo pravo? --MacedonianBoy 12:28, 17 август 2008 (UTC)

Poден сум во областа Македонија. Моментално живеам надвор од Македонија како географска област. Не се сметам за одроден македонец. Во однос на националното прашање мислењето ми е истото како и мислењето на моите дедовци и прадедовци.--Иван 13:25, 17 август 2008 (UTC)
Tipičen bugarski odgovor, bidejḱi nemaš podrška na tvoite prevzemeni čekori. Makedonec kako del od geografska oblast? Što e toa? Makedonec ima samo kako nacionalnost a toa ti ne si veḱe. Živej si vo Sofija i slavi go svojot nov identitet. --MacedonianBoy 13:41, 17 август 2008 (UTC)
Типичен турбомакедонистички одговор. Категоричен - последната вистина. Македонец може да има само како националност?!? Прочитај малку документи од преродбата, од времето на нашите борби за освободување и ḱе најдеш поинаков став, ḱе видиш во кој смисол се употребува Македонец од нашите претци и од странците.--Иван 14:11, 17 август 2008 (UTC)
Ne mešaj babi i žabi. Znam jas za mojata makedonska nacionalnost dovolno, nemam jas dvoumenja za toa koja nacionalnost sum jas (za razlika od tebe). I prekini so tie tatarski frazi babati i dedoti. Ti si gi predal i baba ti i dedo ti so toa što se praviš tatar so sila. Sramota. --MacedonianBoy 14:32, 17 август 2008 (UTC)
Jас не коментирам твојата националност, туку ти мојата. Ти се обидуваш да ми го негираш правото да бидам Македонец, но не како етнос. Очигледно не се согласуваш со моите зборови, но зошто ти треба да навредуваш? Може да си го изразиш мислењето и без лични напади. Што се однесува на тоа кој ги предал своите претци, очигледно е, нема да се разбереме --Иван 14:40, 17 август 2008 (UTC)
Ne e lična navreda tuku moj stav kon site luǵe što go negiraat svojot vistinski identitet za smetka na nekoj sosema drug totalno nevreden kako vo ovoj slučaj so BG. Žalosno e toa.--MacedonianBoy 14:58, 17 август 2008 (UTC)
Што да ти одговорам? Дека јас мислам што ти си од тие кои го негираат вистинскиот идентитет? Банални реплики. Еве што пишува професор Димитар Димитров (поранешен министар во РМ): "Националниот сепаратизам (се мисли на сепартизмот од бугарскиот народ, за македонизмот - бел. И) е линија на помал отпор, линија на предавање, чија цел е да ја "смирува" "необузданата фантазија"... на нашите (пра)дедовци и баби, да го смени нивното мислење, за сопствениот народностен карактер/идентитет. Појасна експликација на политиката на геноцид одвај може да се замисли. Затоа "националниот сепаратизам" го сакале сите, и големите сили, и Грците, и Србите, и Албанците и малцинствата во Македонија..."(Името и умот, Скопје, 1999, стр. 225-226)--Иван 15:52, 17 август 2008 (UTC)
Види дете!!!! Очигледно дека си голем форумџија, а ова не е форум. Ние тука имаме попаметни работи, отколку да објаснуваме некои работи на источните народи. Ако продолжиш вака и понатака јас лично ќе се заложам да бидеш „екзекутиран“ од македонската википедија. Добро ни се познати вашите ставови и не ни се потребни репризи. Затоа те молам престани да изигруваш трол и дај земи напиши статија. Ако не си способен повели „искочи“ од тука. Дасвидања.--Raso mk 16:02, 17 август 2008 (UTC)
Извини, но моментално си на мојата страница за разговор. Ако се потрудиш, да прочиташ секцијава, ќе видиш дека одговарам на прашањето на друг по тема, која не е започната од мене. Што точно сакаш? Да се согласам со ставови, кои не ги прифаќам, за да бидеш ти задоволен? Што се однесува на заплашувањата за "екзекуција" и така натаму, на зборови како "дете", тие вероjатно се израз на воспитување. Навистина незнам дали станува збор за воспитување стекнато дома или на некој форум. Биди поздравен,--Иван 16:15, 17 август 2008 (UTC)
Ок, дете не си, ама си еден огромен трол кој се храни со вакви „форумски работи“. Ако нешто не ди се допаѓа или некој те тера со сила да прифатиш нешто па „bitteschön raus“. А што се однесува до моето воспитување, тоа сигурно не е твој опсег на интересирање, или впрочем е како и на сите вас, големите БУГАРИ. Адио--Raso mk 16:26, 17 август 2008 (UTC)
Jасно, сепак немаш ја прочитано секцијава од почетокот. Твоето воспитување не би ме интересирало, да не беа заканувањата.--Иван 16:32, 17 август 2008 (UTC)
Ех, Иванчо, Иванчо те следам и анализирам веќе два дена, така да добро сум запознает со твоте придонеси--Raso mk 16:40, 17 август 2008 (UTC)
И што се роди, Рашо, од вакав анализ? Заканувања и обвинувања. Веројатно нашите спротивни ставови не ти дозволуваат повеќе толерантност.--Иван 16:50, 17 август 2008 (UTC)
Е па потруди се во иднина да бидеш поконструктивен на википедија. И само да те запознаам со фактот дека Македонската википедија е високотолерантна, за разлика од твојата матична која е огледало на бугарската политика и бугарските „историци“. --Raso mk 16:55, 17 август 2008 (UTC)

Ако конструктивен значи, да се согласувам со оскудицата на неутралност во некои статии, нема да дочакаш ваква идеологизирана "конструктивност". "Фактот" со коj ме запозна, за мене не факт - барем ако се суди по дел од твоите изjави (вклучително и на твоjата страница) и изjавите на некои други. Се разбира, во МК Вики има и многу толерантни луѓе, но тие по дефинициа не можат да бидат пропагандаторите.--Иван 19:09, 17 август 2008 (UTC)

Можеби сме оскудни, но не сме страшно пропагандни како статиите на вашата википедија, која е полна со чиста пропаганда, која ми наликува на фашизам, односно типичен антимакедонизам и повампирена бугарска пропаганда.--Raso mk 19:16, 17 август 2008 (UTC)
Ако има некаква оскудица, Рашо, станува збор за оскудица на толерантност. Посебно кога мислиме на луѓе како тебе. Последниве твои зброви за "повампирена бугарска пропаганда" ме подсеќат на пропагандата од српско и титово време.--Иван 19:40, 17 август 2008 (UTC)

Блаже Конески е бил сарбоман - само во бг. Вики го има тоа, ама пак они, дека се кажал човекот Благоје Коњевиќ (и некои други причини) во Белград, ти објаснуваат дека тоа е така (а всушност само во Бугарија се гледа така на тоа.) Boyan 19:19, 17 август 2008 (UTC)

Boyan, каде во БГ Вики пишува дека Б.Конески бил србоман. Ги видов фактите - србоманската фамилиjа (чичо му е еден од наjпознатите србомани) и името. Всушност, ме подсеќаш дека е добро и во другите Вики да се стави за србоманското семеjство. Инаку, имаше напишано нешто со што Филип со право не се согласуваше и го променив.--Иван 19:29, 17 август 2008 (UTC)
А што не спомнуваш за татарското потекло на Бугарите?!?!?!? --MacedonianBoy 19:30, 17 август 2008 (UTC)
Темата на разговоров не е за потеклото на Бугарите. Но бидејќи те интересира, ќе ти кажам дека очигледно и ти (како и српската пропаганда уште во ХІХ век), не знаеш кога настанале татарите како народ.--Иван 19:40, 17 август 2008 (UTC)

ZdrУреди

fala za pridonesite na mk vikipedija, no daj nauci malku makedonski i ne pisaj na tug jazik statii, ova ne e bg vikipedija, mk e ti se molam ako veke sakash da pishuvash na makedosnkata vikipedija pishuvaj makedonski ako ne voopshto i ne se zamaraj da pravish brkotnica, taka nema da napravish makedoncite da ti ja sakat bugarija so sokrovishta i ne znam shto, fala Раптор (разговор) 20:42, 10 март 2009 (UTC)

Раптор, не видов твои измени на статиjата Панаѓурско сокровиште (напишав грешно со одреден член Панаѓурското, но не може да се премести). Доколку не сакаш да придонесеш за статиjата, нема смисла од такви критики - "taka nema da napravish makedoncite da ti ja sakat bugarija so sokrovishta i ne znam shto". Вакви мислења може да се добри за некоj форум, но не за Википедиjа. Што е напишано во статиjата, што ти е на тебе во главата!??!--Иван (разговор) 13:41, 11 март 2009 (UTC)

ЗдравоУреди

Иван, се додека пишуваш на македонски јазик нема проблем. Мене најважно ми е корисниците да пишуваат на македонски јазик сè другото се договара. За да не те окарактеризираат корисниците со етикети, не уредувај со лош тон сензитивни теми но во секој случај уредувај на македонски лит јазик и сè ќе биде во ред. Не гледам друг проблем моментално. Поздрав--MacedonianBoy (разговор) 16:19, 11 март 2009 (UTC)

Благодарам! Понекогаш грешам, но се надевам дека е jасно што тоа не е поради оскудица на почитување кон останатите уредувачи. Поздрав, --Иван (разговор) 16:26, 11 март 2009 (UTC)

ОдговорУреди

Нема што јас тебе да те преубедувам - јас се водам од правилата на Википедија како што е ова, ова и ова. Boyan (разговор) 16:45, 11 март 2009 (UTC)

Ние во англиската Википедиjа ли сме? А ако jас начнем да цитирам правила од руската? Потребител:Bogorm (разговор) 16:49, 11 март 2009 (UTC)

Правилата се заеднички за целата Викимедија заедница. Сите Википедии се под ингеренција на Викимедија. Boyan (разговор) 16:50, 11 март 2009 (UTC)

Boyan, mрашањето е врз основа на какви критериуми реши дека случаjот е таков? Станува збор за лично мислење. Jас исто така можам да кажам дека во своjот протест се водам од некои од истите правила.--Иван (разговор) 16:54, 11 март 2009 (UTC)

ѫ, ѧ, ѣУреди

Здраво, jас сум видел дека си додал старата бугарска буква ѣ и те поддржувам. Само, ако ке пишеме со стариот бугарски правопис, мислам дека ке е арно да са тури нарѫчно/нарѫчний наместо наръчно/наръчний, имаш ли оригиналот да провериш? (Jас сум сигурен дека словото ръка се е писало рѫка, но не сам сигурен за адjективите од него) Потребител:Bogorm (разговор) 10:49, 12 март 2009 (UTC)

Мисля, че целта не е да се пише със стария български правопис, а да се запише произведението както е било написано на самата книга (в оригинал, в съответното издание което се споменава) + превод на македонски. Книгите от този период не са стриктно стандартизирани и не винаги отговарят на стария правопис. Все пак книгата е издадена през 1868, а стандартизирането е след Освобождението (Марин Дринов). Не знам как точно е записано в оригинал, но трябва да е както е в оригинала, независимо от правописа. --Стан (разговор) 11:03, 12 март 2009 (UTC)
Проверих, точно както Иван го е направил е в оригинал. --Стан (разговор) 11:06, 12 март 2009 (UTC)
И аз съм съгласен, че трябва да е в оригинал, интересно... Може да се заключи, че в края на Възраждането употребата на двата юса е спаднала (щом липсват в орииналното заглавие), а пък ѣ се е ползвал редовно, не го знаех. Потребител:Bogorm (разговор) 11:15, 12 март 2009 (UTC)

Изгубена връзкаУреди

Здрасти! Аз съм Мишо от 459. От доста време не сме се виждали и чували. Откакто ви няма в общежитието, нямам контакт с тебе (а и с Антон). Моля, те драсни един ред на Rekikie75@abv.bg. Поздрав, Михаил Г.

10 години ВикипедијаУреди

        Здраво, Иван!
Голема благодарност за Вашите придонеси на Википедија, која веќе 10 години е со нас и нуди слободен пристап кон слободното знаење. По тој повод, насекаде во светот ќе бидат организирани настани за прослава на овој јубилеј, а прослава ќе се одржи и во Скопје на 15 јануари 2010 година во кафе-барот Ла Кања во Старата скопска чаршија. Повеќе информации за настанот може да добиете на страницата посветена на истиот. Во рамките на настанот ќе биде организирана и Вики средба, на која како и обично Вашето присуство може да го најавите на соодветната страница. Се надевам дека ќе присуствувате на оваа прослава и ќе се запознаете со многу останати корисници, кои придонесуваат за споделување на знаењето како и Вие.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 00:37, 13 јануари 2011 (CET)

ПупинУреди

Извини, го прочитав и ја вратив измената, но не успеав да ти пишам. Самото тврдење по себе не е сосем издржано како неоспорен цврст факт, но треба да остане како занимливост бидејќи сепак е од значење. Изворот треба да се остави, а самата реченица да се измени во нешто како „Според неговиот потомок Х...“ или „Неговиот потомок Х вели дека...“. --Б. Јанкулоски (разговор) 10:47, 1 јули 2011 (CEST)

Мислам дека имаш право. Благодарам!
P.S. Јас се обидувам да најдам некои извори од Париската конференција, бидејќи навистина мe интересира какви биле неговите позиции.--Иван (разговор) 10:55, 1 јули 2011 (CEST)
Еве, мислам дека е задоволително. Што се однесува до неговата позиција, сигурно не била хомогена. Сигурно имал почит кон неговаа етничка припадност, изворна татковина, престојната татковина, и други работи. Прашање е дали некогаш ќе дознаеме повеќе од она што е веќе запишано и зборовите на семејството. Поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 11:11, 1 јули 2011 (CEST)
Да, така е сосема коректно. За конференцијата во Парис има многу книги, треба да се види во нив.--Иван (разговор) 11:32, 1 јули 2011 (CEST)

Бришење извориУреди

Ова e чист вандализам. Види си ја бугарската Википедија за статиите за Македонија и ќе видиш што се fringe theories. Книгата ја има, купи ја и ќе прочиташ. Поз--Никола Стоіаноски 11:12, 1 јули 2011 (CEST)
Никој не е должен да прочита цела книга за да види дека нешто го нема (или го има). Има правила за цитирање. Само така може да се провери изворот. Другото е непочитување на правилата за проверливост, а можеби дури - мистификацијa. Поздрав,--Иван (разговор) 11:32, 1 јули 2011 (CEST)
Има и цитат, сакаш? Друго што да ти дадам за книга, книгата има авторски права и ја нема он лајн. --Никола Стоіаноски 11:34, 1 јули 2011 (CEST)
Ќе бидам благодарен за цитат. Но секако, не може книгата на Ванчо Ѓорѓиев да биде без страница. Барем ако сакаш да биде ставена како валиден извор и ако не се плашиш да биде проверена.--Иван (разговор) 11:40, 1 јули 2011 (CEST)
Што се однесува за дообјаснувањата што си ги ставил за Канчов, тие не се потребни бидејќи ги има во референцата. Патем, никаде не вика регионално и не превртувај зборови.--Никола Стоіаноски 12:16, 1 јули 2011 (CEST)
Канчов никаде не вика национално за Македонци, така да ти не превртувај зборови. Инаку, националното го има - Бугари и Власи. :) (Македониjа е регионот, во коj Бугарите и Власите живеат.)
P.S. Навистина благодарам за цитатот од Канчов. Чекам од Ванчо Ѓорѓиев.--Иван (разговор) 12:23, 1 јули 2011 (CEST)
Што мислел тој воопшто не е важно, во цитатот пишува дека Македонците и Власите се нарекувале Македонци (не Бугари) и дека околните народи ги нарекувале така. Што сакаш повеќе од тоа? Ќе го доставам тоа не се грижи (да ја земам книгата од кај еден другар прво, а плус има и пропратен друг извор).--Никола Стоіаноски 12:26, 1 јули 2011 (CEST)
Престани со бришење извори, ќе бидеш блокиран. Убаво си кажува изворот, а ако не ти се допаѓа тоа е твој проблем.--Никола Стоіаноски 12:28, 1 јули 2011 (CEST)

Ако не е важно, што мислел, зошто ти е овоj цитат? Во цитатот не пишува дека "Македонците и Власите се нарекувале Македонци", а дека Бугарите и Власите (од Македониjа) се нарекували така. Никаде не се вели дека се определуваат така национално.--Иван (разговор) 12:31, 1 јули 2011 (CEST)

Прекини со тролување. Знам дека ти се коси со твоите политички убедувања, ама тоа ти е тоа. Немам немера да дискутирам со тебе за очигледни работи. Требало да му кажеш на Канчов да го допише зборот регионално за да биде во согласност со бугарската политика. Тој вели Македонците и Власите се нарекувале Бугари за да каже дека Македонците и Власите во Бугарија ги викале Бугари, а самите се кажуваат Македонци. Каде го виде зборот регионални или пак како заклучи?--Никола Стоіаноски 12:34, 1 јули 2011 (CEST)
Ако сакаш да се аргументираш, најди извор кој да се однесува на конкретниот текст. Ja имам книгата на Ташковски, но во неа не пишува ништо за оваа статистика. Барем jас не можам да наjдам - ниту дека била пропагандна, ниту дека не била.--Иван (разговор) 12:36, 1 јули 2011 (CEST)
А ти каде го виде зборот "национално"?--Иван (разговор) 12:38, 1 јули 2011 (CEST)

Програмски план на Викимедија Македонија за 2012 годинаУреди

Изготвен е предлог „Програмски план на Викимедија Македонија за 2012 година“. Оваа година би сакале да ги вклучиме и членовите на вики заедницата и јавноста во процедурата на усвојување на програмскиот план, со јавно изложување на работната верзија на овие планови неколку месеци пред годишното собрание на Викимедија Македонија, кое ќе се одржи во втората половина на месец декември 2011 година. Сите заинтересирани имаат можност да дебатираат околу предлог целите. Како еден од активните корисници на Википедија ве повикувам да дадете свој придонес. Поздрав. --brest (разговор) 15:11, 19 октомври 2011 (CEST)