Уредување на статија:Антички Македонци

уреди

Јас се сомневам во наводите / фотокопија од статија / бидеќи:

-се презентирани на пробугарски веб сајт
-многу лесно може да се направи фалсификат

Статијата ќе биде вратена во претходната состојба затоа што пишуваш на бугарски јазик а ова е македонско издание на википедија.--brest 18:29, 2 јуни 2007 (UTC)

Твоето уредување на статијата Пајонија и некои други ако е злонамерно тогаш може да се категоризира како вандализам. Ако имаш добри намери да ја подобриш статијата, во што не сакам да се сомневам, ти предлагам на страницата на дискусија да ги изнесеш твоите видувања, се разбира со посочени линкови кон одредени референци од каде би можело да се види дека е така како што тврдиш, а после некој со подбри познавања на македонскиот јазик би ги извршил корекциите. Во спротивно без воља за тоа од моја страна ќе бидеш блокиран.--brest 12:21, 5 јуни 2007 (UTC)

Предупредување

уреди

  Доколку не престанете со вашето вандалско однесување на статиите за Пајонија и Антички Македонци, ќе бидете блокирани на одредено време од уредување на Википедија. Boyan 12:49, 5 јуни 2007 (UTC)

Мислам дека овој корисник треба да одмора малку повеќе, бидејќи премногу не заморува со неговата тврдоглавост. Сака да соопшти некои факти ама на погрешно место и во погрешен контекст. Сега ја враќам статијата на претходната состојба, следниот пат без коментар ќе блокирам.--brest 13:44, 7 јуни 2007 (UTC)

Поздрав

уреди

Човеку, та ти си многу интересно суштество! Има ли некое издание на википедија кадешто не вандализираш (особено од областа фалсификување на македонската историја). Поздрав, Поречанец 15:42, 25 август 2007 (UTC) (iNkubusse)

Before you start vandalising the MK Wikipedia, I am telling you to keep in mind this note, because if you start with your vandalism you will be blocked 4ever! Regards--MacedonianBoy 18:22, 12 јули 2008 (UTC)

I told you

уреди

I told you thet you will be blocked. Your uncivilized behaviour is not welcomed here. --MacedonianBoy 19:10, 12 јули 2008 (UTC)

Препорака

уреди

  Здраво! Бидејќи ова е Википедија на македонски, ве молиме користете македонски јазик, без разлика на кого се однесуваат коментарите. Ова е така бидејќи разговорите што да се одвиваат треба да бидат разбирливи за поголемиот број на корисници. Ако користењето на друг јазик не може да се избегне, тогаш ве молиме обезбедете соодветен превод на англиски/македонски јазик. Ви благодариме!

  Hello! Since this is Wikipedia in Macedonian, please always use Macedonian, regardless of whom you address your comments to. This is so, so that the comments could be comprehensible to the community at large. If the use of another language is unavoidable, please provide a proper translation of the comments in English/Macedonian. Thanks!--~~~~--Raso mk 08:03, 21 јули 2008 (UTC)

Во почетокот имав надеж дека ќе правиш и некои уредувања што барем малку ќе придонесат на енциклопедијата, но тебе воопшто не ти е битна енциклопедијата. Ова не е место за ширење на твојата пропаганда и нема да ти го дозволам тоа. Со ова уредување направи неколку неубави работи: вметнуваше текст на странски јазик во главниот именски простор, вметнуваше странско писмо во главниот именски простор, пишуваш бесмислици, вметнуваш недоверливи извори, а бришеш претходно цитирани извори, и, според мене најлошото од сѐ, користиш латинични букви што се хомоглифи со други кирилични. Такви уредувања, нормално, ќе бидат вратени најбрзо што може, но тоа не е проблемот. Ако продолжиш и со 1% од досегашната работа, многу брзо ќе бидеш блокиран. Ако нешто не ти е јасно, слободно прашај. --iNkubusse A? 12:53, 27 јули 2008 (UTC)

Со ова уредување ти направи неколку неубави работи: Прво криенето на бугарскиот характер на Мисирков е до време. Второ: странскиот език е тоа на Мисирков. Тоа пишал на Бугарски, бил Бугарски учител и умрел како Бугарин. Жалко е човек да ви гледа как пречите на вистината, но нема бегане от нея. Поздрав! Jingiby 14:13, 27 јули 2008 (UTC)

Ок, ако те прави среќен да веруваш во тоа, во ред. Но морам да ти кажам, можам да познаам бугарски јазик кога ќе го видам, а тоа ти што го пишуваше не беше бугарски јазик. Патем, Мисирков се обидувал да го стандардизира македонскиот јазик, како и да направи македонска азбука, а тоа и ти го знаеш. ;) Инаку, ова што ми го зборуваш воопшто нема врска со мојата порака до тебе. Изгледа не ја сфаќаш поентата. --iNkubusse A? 15:10, 27 јули 2008 (UTC)

Се извинувам

уреди

Ве молам прочитајте го ова: ВП:ЦИ

Мислам дека е секогаш згодно, доколку тоа е можно, цитатите да насочуваат до оригинални извори на информации, зашто текст во html може многу лесно да се менува, прераскажува и сл. Се надевам дека во иднина како цитати ќе користите оригинални извори на информации а не html текст и дека ќе се придржувате кон насоките кои Ви ги посочив погоре. Поздрав, --Wikimk (разговор) 14:19, 28 мај 2009 (UTC)

Ама очигледно дека не ја прочита мојата претходна порака? За тоа ти зборев. Избегнувањето на директните одговори не е добра работа. Почна да го шириш муабетот... А јас ти се извинив колку што се сеќавам. Сега ти треба да го прочиташ тоа што ти го препорачав и да започнеш, да се придржуваш до тоа. Вети ми дека ќе го ова ВП:ЦИ и Првичен извор, па јас ќе се зафатам со сериозно читање на твоите референци, иако повеќе би сакал да видам книга... а не HTML текст. Поздрав,--Wikimk (разговор) 14:31, 28 мај 2009 (UTC)

Vandalism

уреди

I would kindly ask you to stop vandalizing the article since you do not understand Macedonian and you obviously push something that is nonsense. Thanks and any further attempt of vandalizing would be sanctioned. --Никола Стојаноски 20:03, 5 јуни 2009 (UTC)

Warrning

уреди

Be careful with your language, if I see next time similar comment like this one, you will be blocked. --Никола Стојаноски 13:17, 11 јули 2009 (UTC)

Ха, ха Стояноски, аз съм Стоянов. Докъде я докархте ей! Жалка работа, Стояноски, жалка. Ора без история, ова е то! Jingiby (разговор) 13:56, 11 јули 2009 (UTC)

According to the rules of the Macedonian Wikipedia, you are blocked for one week because of your offends (Жалка работа, Стояноски, жалка. Ора без история, ова е то!) towards the Macedonian Wiki Community. You can see who is nationalist now from your own words. Regards.--Никола Стојаноски 14:20, 11 јули 2009 (UTC)

Вандализам

уреди

Во иднина доколку сакате да експериментирате, обидете се во Песокот, а не во статијата за источните соседи. Бришењето на извори строго е казнително. И плус за Вас не е проблем да Ви се додели еден блок, бидејќи ги имате неколку на Вашето конто. Плус вечно баниран корисник од en-wiki, автоматски значи убава можност за банирање и од тука, и притоа знаејќи ја прочината за истото.--Р ашо  18:12, 27 октомври 2009 (UTC)

Знамеш МК 3 ??? Браво, си научил јазик на нација која ја мразиш и оспоруваш :))))--Никола Стоіаноски 15:59, 28 октомври 2009 (UTC)

ПС: Не би рекол дека си за тројка :))))--Никола Стоіаноски 16:01, 28 октомври 2009 (UTC)

Епа пиши ми ти оценка тогава! Да мразиш брат си е смртен христиjански грев, но се получава во животот ваква долна состоjба. Ке цитирам Гоце Делчев: Отцѣпленията и разцѣпленията никакъ да не ни плашатъ. Действително жалко е, но що можемъ да правимъ, когато си сме българи и всички страдаме отъ една обща болѣсть!... Нашъ, разбира се, дългъ е да не се поддаваме на тая болѣсть, но можемъ ли сѫщото да направимъ и съ другитѣ лица? Jingiby (разговор) 16:06, 28 октомври 2009 (UTC)

Извинете што се мешам, но што ако Никола не е христијанин? Бојан имаш за кажување? 16:16, 28 октомври 2009 (UTC)
Тогаш Никола е ослободен од гревот и може да мрази... ;)--Р ашо  16:18, 28 октомври 2009 (UTC)
Брат ми е до мене и не го мразам, туку го сожалувам зошто има многу за учење за испит, а друг брат јас немам. Моите два милиони браќа Македонци не ги мразам соседу туку ги обожавам, а Бугарите не се дел од тоа братство. Инаку, јас пак за јазикот: како тоа на англиската и на бугарската „македонскиот го зборуваш како мајчин зошто е дијалект на бугарскиот“, а сега гледам дека ти поима немаш ни да пекнеш на македонски. Каква дијалектологија ви е тоа во Бугарија? Дали и јапонскиот ви е дијалект? Чисто информативно зошто многу сте контраверзни. Поз--Никола Стоіаноски 19:24, 28 октомври 2009 (UTC)

"нација која ја мразиш и оспоруваш"; „македонскиот го зборуваш како мајчин зошто е дијалект на бугарскиот“ А извини ме, имаш ли некаков доказ дека jaс лично сум тврдел некаде од мое име нешто такова? Jingiby (разговор) 08:13, 29 октомври 2009 (UTC)

E momče momče, ja vidi što si kažal tuka i vidi zošto beše blokiran. Celiot ovoj razgovor svati go kako malo posočuvanje za da si paziš na odnesuvanjeto. Inaku te sfaḱam, nemaš Makedonci na BG Wiki pa da troluvaš a na Angliskata gledam te dokusurile saglam po stotti pat :) taka da tuka si za troluvanje zošto samo tuka možeš da najdeš Makedonci (ne možeš bez nas) - očigledno e toa. Pamet vo glava ako sakaš da imaš podolgo vreme aktiven account. Govor na omraza i nacionalizam znaš što nosi- toa istoto što ti go donese i na MK i na EN Wiki. Poz--Никола Стоіаноски 10:22, 29 октомври 2009 (UTC)

Ништо тука не дава насока на тоа што го тврдиш. Jас признавам и Македонците, и нивниот език, и држава и идентитет по 1944 г. Признавам и дека од почетокот на 20 век имало некои ора со мешан идентитет: Македоно-Бугарски. Не признавам дека Бугарски херои, организации и историjа се крадат и сите оригинални извори за тоа дека се биле бугари се бришат и вандализират. На вакво твое деjствие и заплаха беше ответ таа моjа реченица, за кое што имаш моите извинениja. Оспорувам македонизмот, неговите идиотштини, простотии и безумни лаги. Jingiby (разговор) 14:03, 29 октомври 2009 (UTC)

Не пелтечи многу добро те познаваме и тебе и националистите како тебе. А за македонската историја, читај книги ослободени од бугарскиот националистички отров. Толку од мене.--Никола Стоіаноски 14:20, 29 октомври 2009 (UTC)

Ке повторам: го оспорувам само македонизмот, неговите идиотштини, простотии и безумни лаги. Толку и од мене. Биди поздравен. Jingiby (разговор) 14:27, 29 октомври 2009 (UTC)

Hahah LOL, го мразиш зошто е вистината зад фалс историјата која си ја учел. Македонизмот не е ништо друго освен Македонски народ и свест. Види го домашниот национализам пред да мразиш други и да пишуваш со бугарски националистички тези на Википедија.--Никола Стоіаноски 14:32, 29 октомври 2009 (UTC)

Вистината може би е зад фалс историјата која ти си ја учил! Академик КАТАРЏИЕВ ...Сите наши луѓе се именувале како „Бугари“... Го учите това или го бришете? Jingiby (разговор) 14:42, 29 октомври 2009 (UTC)

Кој крие види, ќе те потпарашам нешто, не сакам да ми одговараш само размисли: како се именувал Сарафов, како се именувал Пулевски, Чуповски, Мисирков, Вапцаров или како се викал и што бил Борис I и неговите татко и дедо и.т.н. Кој крие? Не сакам да ми одговараш, не сакам да полемизирам за работи кои требало да ги учиш а не да стојат материјалите во запуштени фиоки на БАН и Националната Библиотеката во Софија. Поздравчич :)--Никола Стоіаноски 14:49, 29 октомври 2009 (UTC)

Ке те потпарашам нешто, не сакам да ми одговараш ?!? Тоа ми звучи како: Немам доказ ала тврдам! Апропо, единствениот от посочените кoj немал двоен идентитет е Чупоски. Ке повторам дека од краjот на 19 и почетокот на 20 век имало некои ора (малцина) со мешан идентитет: Македоно-Бугарски. Единствениот чист Македонец (тоа бил изгонет од ВМРО од Македониjа како србоман) е Чупоски. Не сум чул за друг. Наj убаво го е кажал Иво Банац - professor of history at Yale University: Misirkov viewed both himself and the Slavs of Macedonia as Bulgarians, and espoused pan-Bulgarian patriotism in a larger Balkan context, and especially with regard to Serbian and Greek hegemonism in Macedonia. However, in the context of the larger Bulgarian unit/nation, Misirkov sought both cultural and national differentiation from the Bulgarians and called both himself and the Slavs of Macedonia Macedonians. Jingiby (разговор) 15:16, 29 октомври 2009 (UTC)

Не ти отговорив за Вапцаров и сличните активисти от ВМРО (Об.), а потоа бугарски комунисти, ама тоа ке го стори Академикот:

ФОРУМ: Неодамна, во едно интервју, висока функционерка на ВМРО-ДПМНЕ, зборувајќи за тезата дека левицата во Македонија секогаш била ориентирана кон Белград, а десницата кон Софија, ми го посочи примерот на Димитар Влахов - левичар од ВМРО (Обединета), кој се декларирал како Бугарин.

КАТАРЏИЕВ: Да, тоа е точно. И не само Димитар Влахов. Павел Шатев, Панко Брашнаров, Ризо Ризов и др. Меѓутоа, овде тезата е погрешно поставена. Не е работата во тоа дали левицата се определуваше за Србија, а десницата за Бугарија. Тука се мешаат поимите. Практично, ни левицата ни десницата не ја доведуваа во прашање својата бугарска провениенција... Сите тие ветерани останаа само на нивото на политички, а не и на национален сепаратизам...Тие, практично, се чувствуваа како Бугари. ВМРО (Об.) не мрдна од обичниот политички македонски сепаратизам...

Jак ке добавам Шаторов, Вапцаров, Венко Марковски и слични. Тие во душата си беа Бугари и си останаа Бугари, а Вапцаров во обjаснениjата кои се наjдени во полициjското му досие се самодекларира и подписва како Бугарин. Jас пак ке кажам дека признавам и Македонците, и нивниот език, и држава и идентитет по 1944 г. Оспорувам го македонизмот, неговите идиотштини, простотии и безумни лаги. Тоа не е граденье туку краденье на идентитет. Тоа е тоа! Jingiby (разговор) 07:40, 30 октомври 2009 (UTC)

И последно КАТАРЏИЕВ:

“Тие работи треба да се имаат предвид, за да не се дојде до погрешни заклучоци. Македонската свест почна да се развива дури по Првата Светска воjна, највеќе во Србија и во Грција, бидејќи таму се спречи бугарската егзархиска пропаганда, се затворија бугарските училишта, а во Македонија мрежата на бугарскиот школски систем беше дури погуста отколку во Бугарија. Затоа се разви македонска свест – знаете за “Луч”, драмите на Васил Иљовски и пр. Инаку за македонска интелигенциjа може да се сборува дури по 1945 г. и тоа благодарение постоењето на државниот субјект – НР Македонија во рамките на Jугославија. Таа македонска интелигенциjа се разви прво врз основота на репресиjта за да може да се развие и таа свест. А во времето на Мисирков немало такви прилики. Тука многу се зборува за “политички” и за “национален сепаратизам”. Луѓето не праваат дистинкција, не го употребуваат коректно. Националниот сепаратизам претпоставува изградена нација со национална свест и оттаму – сепарација. Така врз основата на веке формиреаната бугарска нациjа во Македониjа се прави сепарација. Тие беа со бугарска национална свест, а македонската нациjа се создаде по Втората светска воjна од политички причини. Темата за сепаратизам не ја отвора Мисирков, а ТМОРО – 1902 г., со статијата “Политически сепаратизам” во весник “Право”, кајшто тие велаат оти се залагаат за политички, а не за национален сепаратизам “защото сме българи като народност. Тие сакаат да се дистанцираат од национален сепаратизам, а на 7 јули се јави и Горче Петров со статијата “Македонското дело на българска почва”, кајшто вели, дека ако се заложиме за самостојност, ние сме прогонувани како кучиња во Бугарија. Тука се работи за делење на Бугари од Бугари. Наj фреквентниот етноним во Македониjа во онова време е “Българин”. Тука е континуитетот на културниот развој на нашиот народ.”

Немам думи! Jingiby (разговор) 19:05, 1 ноември 2009 (UTC)

Но Македонскиот професор Микулчиќ тврди дека уште во времето на цар Симеон I веке е извршена симбиоза помеѓу малуброjните азиски Прабугари и броените словенски племиња кои на широкиот простор од Дунав на север, до Ereja на jуг и од Jадран на запад, до Црното Море на исток го прифатиле заедничкиот етникон "Бугари". Има нема преди 1100 години! Jingiby (разговор) 10:22, 4 ноември 2009 (UTC)

Здраво Jingiby

уреди

Те молам немој да тролуваш по статиите. Знаеш, статија Македонското прашање, во која пишува дека Македонци не постојат нема логика брат! Гледам дека си играш со статијата ама не мора да бидеш толку гласен со сопствените фрустрации. Неутрална гледна точка е запазена со тоа што пишува дека едните негираат, а другите со сопственото постоење го порекуваат тоа. Згора на тоа сите твои напори одат во тој прилог на тоа дека проблемот е реален. :-) Нели? Се надевам дека како што имаш време од рано наутро да се занимаваш со тролување, ќе најдеш време и за да подразмислиш за поракава. :-) Ти препорачувам да ја препрочиташ. Згора на тоа те советувам да почнеш да пошуваш за спортот во Бугарија во знак на добра волја.
Сметај дека си опоменат (втор пат).
--Wikimk (разговор) 09:06, 5 ноември 2009 (UTC)

Не прочетов никаде ваква работа да пишува дека Македонци не постојат во статија Македонското прашање. Jingiby (разговор) 09:09, 5 ноември 2009 (UTC)

Македонското прашање има смисол во однос на пристапот на соседите во однос на Македонија, македонската нација, јазик и тн. Тоа што го правиш најблаго може да се нарече отсуство на добра волја за конструктивен придонес кон развојот на википедија на македонски јазик.
Згора на тоа македонска гледна точка претставуваат и гледањата на останатите соседи на овој проблем. Оти, исто како и Бугарија и останатите ако ги прашаш ќе ти кажат дека тоа е македонска гледна точка. :-) Некои од нив ќе одбијат и да го користат збород македонска. Се надевам дека ме разбираш сега во што е проблемот.
Размисли за да почнеш да пишуваш за спортот во Бугарија.
Значи трет пат те опоменувам. Немоја да тролуваш по статиите. Ако сакаш да те блокирам може овде да кажеш машки.
--Wikimk (разговор) 09:43, 5 ноември 2009 (UTC)

Чиста цензура во 21-ви век во Европа. Бугариja својата теза ја базираат на историски факти признати и од македонски Професори и Академици дека уште во времето на цар Симеон I веке е извршена симбиоза помеѓу малуброjните Прабугари и броените словенски племиња кои на широкиот простор од Дунав на север, до Ereja на jуг и од Jадран на запад, до Црното Море на исток го прифатиле заедничкиот етникон "Бугари". Како резултат во Битолскиот натпис на цар Јован Владислав - братов син на Самуил, веке се тврди дека тоj е самодржец бугарски и Бугарин по род, а тврдината (Битола) е бугарска и др. А македонската свест тврдат почнала да се развива по Првата Светска воjна, највеќе во Србија и во Грција, бидејќи таму се спречила бугарската егзархиja и се затворили бугарските училишта. Така врз основата на веке формиреаната бугарска нациjа во Македониjа се прави сепарација и македонската нациjа се создава по Втората светска воjна. Од друга страна здружението на Бугарите во Република Македонија и до ден денешен не е регистрирано. Jingiby (разговор) 10:13, 5 ноември 2009 (UTC)

Антички Македонци

уреди

Здраво. Ќе ве замолам ако може да ја цитирате со веродостојни извори содржината којашто ја додавате во статијата Антички Македонци. Додавањето на содржина без извори не може да биде оквалификувано од неутрална гледна точка и може да се смета за вандализам. Поздрав и успешно уредување.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:25, 5 ноември 2009 (UTC)

Можеби ќе биде подобро секцијата насловена „Критицизам“ да биде префрлена во статијата Античка Македонија. Во оваа секција не се критикуваат тврдењата за потеклото на Античките Македонци, туку тврдењата за територијалната распространетост на Античка Македонија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 08:38, 6 ноември 2009 (UTC)

Фанула Папазаглу, тврди дека тие се периферен хеленски народ измешани со Трако-Илири, кои во 5 век пр.н.е. целосно се хеленизираат, но не и посебен етнос, како се тврди по горе: пелазги и слични бркотевици. Со поздрав! Jingiby (разговор) 08:42, 6 ноември 2009 (UTC)

Во статијата која ка пишуваш се тврди дека регионот припаѓал и на Тракијците, а со оглед на тоа што Бугарите водат потекло од нив јас тоа експлицитно го нагласив во статијата. Она што мене посебно ме интригира е како еден припадник на народ кој има толку многу славна историја и идентитет, има време да се занимава со непостоечи работи. :-) Да не му фали нешто на тој идентитет, па на ваков начин му треба постојано да си се докажува? ;-) Поздрав, --Wikimk (разговор) 10:16, 6 ноември 2009 (UTC)

Здраво, Статија за тоа што го пишуваш постои, а во статијата за Античките Македонци додадов линк до неа. Слободно може да видиш. Поради запазување на добронамерноста обиди се да започнеш да пишуваш статии кои одат во прилог на идентитетот на македонската нација, за спортот во Бугарија и сл. Вака како што постапуваш само си го трошиш времето обидувајќи се најпрво себе да си докажеш некои работи - за тоа веќе пишав погоре и се надевам дека најде време да го прочита. --Wikimk (разговор) 11:27, 6 ноември 2009 (UTC)

Пренесено од страницата за разговор на Kiril Simeonovski: Почитуван г-дин Jingiby, обидете се да напишете некоја статија на Википедијава на македонски јазик која нема врска со историја или статија во прилог на македонската посебност и на македонската нација. Со тоа ќе докажете дека јас сум лош, а вие сте добар. Тоа што деновиве го правите се нарекува тролување. Во знак на добра волја ве советувам да ги прочитате моите последни пораки на вашата страница за разговор и се надевам дека ќе најдете ми одговорите, ќе најдете време да напишете некој збор за Стефка Костадинова, и за некои други великани на бугарскиот спорт. Таквите статии ќе ни помогнат во меѓусебното зближување. Одбивањето на давање на било каков коментар (овде) на ваквите мои предлози не можам да го сфатам за добронамерност. Отсуството на добронамерност и на одбивањето диртектно да ми одговорите на прашањата и предлозите нема врска ниту со демокатија, ниту со Европа, ниту со XXI век, туку има врска само со отсуство на добра волја. Поздрав, --Wikimk (разговор) 13:34, 6 ноември 2009 (UTC)

Повторно избегнуваш да разговараш со мене. Не е фер! Ништо лошо не ти реков! :-( --Wikimk (разговор) 15:55, 6 ноември 2009 (UTC)

Верно е, ама и ништо убаво не ми направи! 15:58, 6 ноември 2009 (UTC)

Бе и сл.

уреди

За Вас не сум „бе“. Плус имам корисничко име MacedonianBoy со кое треба да ме именуваш. Поздрав--Никола Стоіаноски 13:40, 18 февруари 2010 (UTC)

Еден Македонец

уреди

... Искрено не го познавам периодот после Илинденското востание... Ги познавам изворите од 1893 - 1903 година, за овој период имаа многу изворни податоци кој ги поткрепуваат ставовите и на бугарските и на македонските историчари... вистината е на средина... Мојот став е дека Македонците и Бугарите се браќа, како сакаш тоа разбериго... Не ми се допаѓа вашата агитација за наметнување на бугарските погледи врз историјата на Македонија... Не престанувате со вашите провокации, а со тоа нема да постигнете ништо, само го расипувате пријателство... Сметам дека сета ваша дејност е планирана и систематска, а тоа не е добро... Македонец не се раѓаш, Македонец се станува... тоа важи и за бугарите... те замалувам да не ми досаѓаш повеќе, зошто не планирам да влегувам во полемики по било кое прашање зошто сметам дека тоа е губење на време... повеќе не одговарам на твоите прашања... поздрав--Еден Македонец 07:57, 7 март 2010 (UTC)

Все пак ти благодаря за отговора! Jingiby (разговор) 08:04, 7 март 2010 (UTC)

Здраво те молам не го отстранувај изворот. Веќе три пати тоа го направи. --Wikimk (разговор) 19:45, 19 март 2010 (UTC)

3RR не беше проследено со блок?--Никола Стоіаноски 21:59, 19 март 2010 (UTC)

Ова не е извор. Книгата е пред мене. Не пише ништо такова. Книгата е 755 стр. и не се именува История на България, а на Византия. Книгата е оut of date - од 1940 г. Со поздрав! Jingiby (разговор) 10:59, 20 март 2010 (UTC)

Е сега и ти! А зошто не ја погледна книгата порано, па ко човек да напишеш вака како што треба... аргументирано... туку... си собираш поени, па кога дојде на ивица почна да ја читаш книгата. Поздрав, --Wikimk (разговор) 19:04, 20 март 2010 (UTC)
Инаку, од таквите книги може многу да се научи дека малите балкански држави кои постоеле во тоа време всушност биле под свера на влијание на Византија - денес во историјата тоа се нарекува Византиски комонвелт. Таков тип на комонвелти постојеја и во минатиот век, но и денес. Се нарекуваа(т): Варшавски договор, НАТО, ЕУ...
Добро, штом изворот е точен молиме да видиме во која глава го пишува и на која страница. Според правилата на Википедија, изворите треба да се проверливи. Дадениот извор не е проверлив - нема ниту издавачка куќа, ниту година, ниту страница. И јас имам некои делови на книгата и ако се даде информација за која глава станува збор и која страна може да провери. --Стан (разговор) 14:35, 20 март 2010 (UTC)

Георги Острогорски, Историја на Византија

уреди

Моја грешка... Кога читам статии се унесувам... Сметав дека требше да додадам за влашкиот елемент... Георго Осрогорски говори за ставовите на дел од Романскиете историчари кои истакнуваат дека Асен во Северна Бугарија донел со себе и власи... Острогорски не се согласува со романските историчари тоа не е негов став... Острогорски само укажува дека има и таква теза... Ќе ги ставам референците и за романските историчари и ставот на Острогорски, по страници, издание ... Друк пат пиши за изворите... Ако не ги сменаам одма зафатенсум... можеш да ги избришеш ако не ги поправам... само кажими на време... ако има некоја друга спорна статија за извори ќе средиме, без расправии... Целата не ми беше да провоцирам... поздрав--Еден Македонец 23:19, 20 март 2010 (UTC)

Знаме на ВМРО

уреди

Ако црно-црвеното е знаме на ВМРО по 1920, тогаш претходно кое е? --Никола Стоіаноски 11:38, 25 март 2010 (UTC)

Немали официjално општо знаме преди това. Ова е по 1920 [1]. Jingiby (разговор) 12:08, 25 март 2010 (UTC)

Прво и последно предупредување

уреди

Ова е прво и последно предупредување кое ти го посочувам за твоите троловски националистички уредувања. Немам намера да играм играчки со тебе и да ревертирам глупости. Многу убаво знаеш зошто беше блокиран на 1 година на ен Вики и верувај не сакам да ти се повтори тоа и тука, а имам неколку причини за тоа. Доволно е што те толерираме со твоите националистички и иредентистички ставови и ќе те замолам да прекинеш со твоите последни уредувања. Не се зезам, можат тука да те обвинат за пропаганда, крос вики навреди, тролување и прекршување на 3рр правило. --Никола Стоіаноски 18:57, 29 март 2010 (UTC)

А да не споменувам за личните навреди кои ми ги упатуваше на ЕН ВИКИ што ми дава одлична можност за обвинување за крос вики навреда. Ти текнува што тресеше зелени на ЕН ВИКИ?--Никола Стоіаноски 19:05, 29 март 2010 (UTC)

Бугарски ставови во однос на Античка Македонија

уреди

Точно е дека Фанула Папазоглу смета дека Античките Македонци се Хелени... меѓу другото таа Пајонците не ги вбројува во Македонските племиња... Меѓутоа тоа е нејзин став како историчар, а во историјата за многу работи нема согласност... Професорот Нада Проева која била нејзин асистент во Белграт не се согласува со неа... Проева, а и други историчари, меѓудругото немакедонци, Пајонците ги вбројуваат меѓу македонските племиња, а античките Македонци ги сметаат за оделен нехеленски народ... што се однесува во пак до Бугрските ставови во однос на Античка Македонија, мене ми се познати бугарските погледи и сметам дека треба да се споменат во споменатата статија... Но од друга страна сум на мненије дека и понатаму сето оваа е една пропагнда... Во докажувањето дека Македонците се Бугари сакате да ги пресечете сите корени на Македонците назад низ вековите... Затоа не ви одговара Античките Македонци да се нехелени на што укажуваат многу докази а од друга страна се негира античко македонскиот карактер на Пајонците и тие се прикажуваат како тракијци... Меѓу другото ни еден историчар во Македонија (мислам на научен кадар, а не на Донски, Иљо и компанија) не е на мненије дека Македонците водат дирекно потекло од Античките македонци... Ниеден народ не води дирекно потекло од Антиката... Такво нешто во историската наука нема... Меѓутоа ставот на најголемиот дел на македонските историчари кои се занимаваат со Антика сметаат дека Античките македонци се една од компонентите кои учествувале во формирањето на денешниот Македонски народ... од друга страна секоја нација има право да се повикува на своето минато како на кутурно - историско наследство... Како што Бугарите се повикуваат на Тракиците и Прабугарите... Мој личен став е дека најголемиот дел од авторите на статиите за историја на Википедија немат основно познавање на нештата... Отука се влегува во некој безпотребни дискусии... Имам големо познавање на Античка историја на Македонија и планирам во иднина да се занимавам со статите на оваа тема, ќе бидаат кажани тезите на сите историчари и на што се базираат нивните ставови, но сепак со предимство на Македонската научна историја... а тоа е затоа што сакате да не обезличите а во крајна мера таква ни е културата на Балканот...поздрав--Еден Македонец 01:42, 30 март 2010 (UTC)

Немам слушнато некоj учен некаде во светот Паjонците да ги смета за Антички Македонци денеска. Може би само каj вазе од политички причини. Исто вака нема ниту еден антички автор коj да е тврдел слично нешто. Ова е смешка. Мегьу тоа не верувам дека Проева е на такво мнение. Ако Македонците не се биле Грци, остава да се били Траки или Илири. Се друго е фантазиja. Jingiby (разговор) 03:44, 30 март 2010 (UTC)

Блок

уреди

Бидејќи еднаш бевте опоменати и не се поправивте при вашите неприфатливи коментари и лични навреди, блокирани сте за три дена поради лични напади без причина. Поздрав, --Никола Стоіаноски 13:36, 1 април 2010 (UTC)

Те одблокирав бидејќи имало грешка при превод. Но ова не значи дека не треба да го промениш твоето неприфатливо однесување. Ве известувам дека ќе бидете автоматски блокирани од кој било администратор во иднина за сосема мал неприфатлив и навредлив коментар без предупредување. Повеќе од доволно бевте опоменувани. --Никола Стоіаноски 13:47, 1 април 2010 (UTC)

Добре. Така да биде! Jingiby (разговор) 14:01, 1 април 2010 (UTC)

Банирани сте од уредување статии поврзани со Балканскиот полуостров за период од шест месеци. Имате подетални информации во ликот. Видете погоре на што се согласивте со мене. Поздрав--Никола Стоіаноски 20:24, 4 април 2010 (UTC)

Само да те потсетам. Поздрав --Никола Стоіаноски 18:21, 12 април 2010 (UTC)

Статистики

уреди

Податоците на Васил К нчов не се апсолутно меродавни... При утврдување на бројот на населението поаѓал од колку души во една куќа живееле.... За турците пресметувал по души.... За евреите и аранаутите муслимани од 5,5 до 6 души.... за евреите и циганите од 6 до 6,5 души ... додека за македонското население бројката варирала од местото на живеење имено за градските куќи од 6 до 7 души а за селските од 7 до 8 души од куќа... Од друга страна податоците во поглед на националниот состав не се точни зошто К нчов е бугарски пропагаатор... Тој отворено во разговор со Иван Хаџи Николов истакнал дека дошол во Солун да ја бугаризира Македонија... Тезата дека К нчов дошол да дејствува против грчката пропаганда не поминува зошто најсилна пропаганда во Солунскиот вилает односно Македонија била бугарската пропаганда... грчката пропагнда се чуствувала првенствено на крајбрежјето каде доминантно било грчкото население, а не може да се говори нити за борба против српската пропаганда зошто таа е многу слаба во времето кога К нчов дошол во Солун... Тука се поставува прашањето кого требало да се бугаризира... Дека податоците на К нчов не се меродавни се гледа ако се направи споредба со статистиките на другите пропаганди.... Односно секоја пропаганда се стремела да го зголеми сопственото население во Македонија.... пример

Статистики на балканските држави

уреди
 • BUGARSKA STATISTIKA (Kancev, 1900)
 • Turci 499.204
 • Bugari 1.181.336
 • Grci 228.702
 • Albanci 128.711
 • Vlasi 80.767
 • Jevreji 67.840
 • Romi 54.557
 • Srbi 700
 • Ostali 16.407
 • UKUPNO 2.258.224
 • GRCKA STATISTIKA (Delijani, 1904)
 • (bez Kosovskog vilajeta)
 • Turci 634.017
 • Bugari 332.162
 • Grci 652.795
 • Albanci -
 • Vlasi 25.101
 • Jevreji 53.147
 • Romi 8.911
 • Srbi -
 • Ostali 18.685
 • UKUPNO 1.724.818
 • SRPSKA STATISTIKA (Gopcevi},1889)
 • Turci 231.400
 • Bugari 57.600
 • Grci 201.140
 • Albanci 165.620
 • Vlasi 69.665
 • Jevreji 64.645
 • Romi 28.730
 • Srbi 2.048.320
 • Ostali 3.500
 • UKUPNO 2.870.620

Се поставува прашањето .... зошто според бугарската статистика бугарите се доминантни... Зошто според српската сатистика србите се доминантни.... Зошто според грчката статистика грците се доминантни во Македонија.... Три статистики за Македонија со различни податоци.... Зошто ? слободно види тука [2] Се забораваат податоците на Амфитеатров кој истакнува дека: Бугарите, Грците и Србите фантазирале за бугарски, грчки и српски Солун, но Македонските – националисти во Солун гледале нова Атина, нов Белград нова Софија, односно престолнин а на нивната идна автономија.... види тука А. В. Амфитеатров , Земја на раздорот...

Турска статистика

уреди

Во Отоманската империја не постоел редовен систем за попис на населението со утвредени методи и принципи како кај западните држави. Кога бил правен попис на населението било запишувано само машкото население... Христијаните за даноците а муслиманите за воената обврска... треба да се истакне дека постоеле таканаречени Нуфузи еден вид на матични книги во кој биле запишувани новороденчињата кој добивале сведителство од соодветната духовна општина ( се мисли на егзархиски, патријашиски ит.н)... меѓутоа населението не било запишувано според националноста туку според религиската припадност... Односно во империјата постоеле следните графи:

 • Турци - тука биле запишувани сите муслимани односно Турци, Албанци муслимани, Македонци - муслимани, Арапи, Цигани - муслимани
 • Рум Милет - грците но и сите кои биле под духовна јуриздикција на Патријашијата - Албанци, Цигани, Македонци
 • Бугар Милет - тука биле запишани сите кој биле под духовна јуриздикција на Егзархијата - македонци, Албанци, Цигани
 • Јауди - ова е единствена национална графа, но евреите муслимани биле запишани во графата Турци

Далко, нещо не си ме разбрал. Дадох ти статистика за да видиш, че българите-екзархисти, а не българите-униати да били мнозинство в Кукуш.

Освен това неутралните наблюдатели са категорични: European ethnographs and linguists until the Congress of Berlin usually regarded the language of the Slavic population of Macedonia as Bulgarian. French scholars Ami Boué in 1840 and Guillaume Lejean in 1861, Germans August Heinrich Rudolf Griesebach in 1841, J. Hahn in 1858 and 1863, August Heinrich Petermann in 1869 and Heinrich Kiepert in 1876, Slovak Pavel Jozef Safarik in 1842 and the Czechs J. Erben in 1868 and F. Brodaska in 1869, Englishmen James Wyld in 1877 and Georgina Muir Mackenzie and Adeline Paulina Irby in 1863, Serbians Davidovitch in 1848, Constant Desjardins in 1853 and Stefan I. Verković in 1860, Russians Viktor I. Grigorovič in 1848 Vinkenty Makushev and M.F. Mirkovitch in 1867, as well as Austrian Karl Sax in 1878 published ethnography or linguistic books, or travel notes, which defined the Slavic population of Macedonia as Bulgarian.

Само тия са на друго мнение: Austrian doctor Josef Müller published travel notes in 1844 where he regarded the Slavic population of Macedonia as Serbian. The region was further identified as predominantly Greek by French F. Bianconi in 1877 and by Englishman Edward Stanford in 1877.

Иначе за преброяванията в Османската империя има и неутрални източници. Като референдумите за присъединяване към Екзархията, преброяванията на Хилми паша, Енциклопедия Британика от 1911 г. и т.н. Всички те са категорични: българите (етнически и като патриаршисти) са мнозинство! Не е нужно да пиша повече, просто провери тука:, а за неутрална гледна точка на вторичен извор от Оксфордски автор тука:Bulgaria, Oxford history of modern Europe, R. J. Crampton, Oxford University Press, 2007, ISBN 0198205147, p. 74-77. Jingiby (разговор) 06:00, 17 мај 2010 (UTC)

Далко, като цяло моето мнение съвпада напълно с две статии в англоезичната Википедия, които според мен и според всички администратори и едитори (освен македонските) са неутрални. Ако ти остане време и английският ти език е сносен прочети ги приятелю: Demographic history of Macedonia и Macedonian nationalism. Това е. Jingiby (разговор) 06:34, 17 мај 2010 (UTC)

Други извори

уреди
Сеќавањата за минатото потполно исчезнале и кај селаните останале само нејасни преданија за дамнешната слобода која тие ја уживале. Во едно зафрлено село во близината на Охрид, во кое нема ни учител ни свештеник, а неговите жители незнаат ниту да пишуваат ниту да читаат, говорев со неколку дечиња за да дознаам колку тие знаат за минатото. Ги однесов кај едно осамаено и необично закосено ридче на чиј врв се наоѓа руините на бугарскиот цар, тие се наоѓаат над езерото и долината. Кој го изградил ова? Ги запрашаав. Одоворот беше впечатлив: Слободните луѓе. А кој биле тие? Нашите дедовци. Да ама дали тие биле Срби, Бугари, Грци или Турци? Не, не биле Турци, тие биле христијани. И тоа беше изгледа се што тие го знаеа - Доживувањата на Х. К. Бреилсфорд, Во Македонија не се поистоветуваат со својата нација (1905)

Кнезот Фердинант на 16.04.1896 година во Цариград се сретнал со српскиот дипломатски преставник Владан Ѓорѓрвиќ и на оваа средба самиот бугарски кнез истакнал дека:

Во Македонија, главна маса од населението ниту се Бугари, ниту Срби, туку Словени и христијани, кои зборуваат јазик подеднакво далечен или... подеднакво близок на српскиот и на бугарскиот јазик, но, јазик кој е посебен дијалект, ако не и посебен јазик - АМФ. Ф. ПО. мф. 446, пов. бр. 228, Цариград, 26.03.1896.

Во 1899 година во Белград тогашниот бугарски дипломатски преставник Шишманов и главниот командант на српската војска кралот Милан имале разговор во кои Милан истакнал дека:

Македонците лесно се амалгамираат со бугарскиот или српскиот елемент, бидејќи разликата меѓу двата јазика била многу мала... Во Македонија можаат да се сретнат чисти Срби и чисти Бугари, но тие биле толку малку што неможел да се одреди карактерот на Македонија, која од своја страна била словенска област, ниту бугарска ниту српска и поради тоа Македонија треба да се подели помеѓу Бугарија и Србија М. Миноски, Македонија во билатералните и мултилатерални договори... 365

Српските конзули во Македонија истакунуваат:

Дека кај Македонците не е развиенеа националната свест и оти нивниот двигател во приоѓањето на пропагандите главно е од материјален интерес, па затоа тие можат да бидат не само добри Бугари туку и добри Срби или Грци -Љ. Доклестиќ, цит. дело, 309.

Рускиот конзул од Солун Николај Гирс истакнува:

... (за б.н) српските училишта се трошат многу пари, зошто нивното нивното отворање и постоење без поткуп е невозможно, овие трошоци едвај се оправдуваат... нема сомнение дека без постојната матерјална подршка, оние што почнаа себеси, да се нарекуваат Срби, ќе бидат одново Бугари, какви што станаати веќе пред маногу години, благодареније на усилената бугарска пропаганда сред Македонските Словени - Симон Дракул, Македонија меѓу автономијата и дележот, т.1, 247

Во ноември 1898 година во Воден бил битолскиот руски конзул Ростовски и тој истакнал:

Најпосле треба да се откажат да и служат на една туѓа пропаганда, што е олицетворена во Егзархијата, дека Македонците се Славјани, а не Бугари, дека бугарската пропаганда ги исцрпела сите сили и веќе нема да има успех, дека тој се сретнал со Неговото Блаженство во Цариград,преставникотна таа пропаганда, и се убедил дека Егзархијата не била во состојаба да направи ништо, најпосле дека бугарската влада била многу слаба за да може да помогне да се засили таа пропаганда во каква било смисла... - Доверлив извештај на Атанас Шопов до бугарскиот премиер и министер за надворешни работи и вероисповест Константин Стоилов, АМ. мф. 99, Солун, 25.11.1898, No. 1086, вх. 1979, 28.11.1898.

Во писмото од 14. 04. 1901 година егзархот Јосиф I искажува стравување поради формулацијата обединување на сите без разлика на верата и народноста:

Јас мислам дека се гони тајна цел, имено : обединување на македонското население на македонска почва и остварување на поодамна замислената идеја за македонско словенска етничка група на Балканот. Во таков случај натамошната дејноста на Бугарската егзархија е непожелна, бидејќи во автономната македонска држава ќе се наметне потребата за од единствена црква - С. Димевски, Присуството на Теодосиј Гологанов во развојот на македонската национална мисла во епохата на национално - револуционерното движење, ГИНИ, XX/2, Скопје, 1976.

Далко, нямам намерение да споря с теб. Отдавна вече не чета такива компилирани извадки. Има си учени, специалисти, които се занимават с тези проблеми. Ако искаш да четеш нещо сериозно прочети:

ПП.Специално за ВМОРО виж: The national question in Yugoslavia: origins, history, politics, Cornell Paperbacks, Ivo Banač, Cornell University Press, 1988, ISBN 0801494931, стр. 314-315.

С поздрав! Jingiby (разговор) 12:09, 17 мај 2010 (UTC)

ок... сакав само да ти кажам дека има и други извори... поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 13:12, 17 мај 2010 (UTC)

Добре. Jingiby (разговор) 13:59, 17 мај 2010 (UTC)

(префрлено од страната на корисникот)

уреди
 • Ова што си го навел под иконата треба да зборува нешто но ти не го разбираш имаш проблем со таа твоја бугарска историја и национализмот.
 • „Устав на НФП (бугарска секција), во која „член на бугарската секција може да биде секој Бугарин, отомански граѓанин кој наполнил 20 години.“Забележка:Приема се за член и гражданин от друга нация (освен българската) до образуването на партийна секция от тая нация.“

Е овде збори на националност-бугарска и не се однесува како она на „бугарска секција“.Ако бугарска секција се однесува и значи во етничка смисла , во овој навод нема да биде децидно кажано дека бугарската националност е искључена од членувањето.Еве ти ги уште еднаш адресите каде ќе најдеш богата литература да читаш.

--Ucitelot (разговор) 19:25, 27 мај 2010 (CEST)Одговори

Това сериозно ли е написано или е на майтап? Jingiby (разговор) 22:11, 27 мај 2010 (CEST)Одговори

 • Јас не можам да дојдам до текстот на тој Правилник и незнам како таму стои. Но под иконата на истиот на страна на НФП,приложениот текст погоре си го допошувал.Погледниго.

Да ти кажам уште нешто,немој да наведуваш никакви написи во новини и да ги користиш како релевантни докази.Страницата си ја упропастил и треба да трпи корекции. Треба да сватиш дека термините; македонец,македнска,македонци исл. во Отоманската империја не биле во употреба.Администрацијата ги користела наследените термини за идентификација на христијанското население како „бугарско“ но не во национална смисла, ами како жители од некогашната византиска тема што се викала Бугарија,а ги опфаќала и Србија,Босна и Хер. Црна Гора итн. Прегедај ги адресите и ќе се увериш која е вистината. --Ucitelot (разговор) 10:29, 28 мај 2010 (CEST)Одговори

Термините; македонец,македнска,македонци и сл. во Византиската и во Отоманската империја не биле во употреба. Така е! Ваква народност не постоела.

КАТАРЏИЕВ: Сите наши луѓе се именувале како „Бугари“... Македонската свест почна да се развива дури по Првата Светска воjна, највеќе во Србија и во Грција, бидејќи таму се спречи бугарската егзархиска пропаганда, се затворија бугарските училишта... Инаку за македонска интелигенциjа може да се сборува дури по 1945 г. и тоа благодарение постоењето на државниот субјект – НР Македонија во рамките на Jугославија...Тука многу се зборува за “политички” и за “национален сепаратизам”. Луѓето не праваат дистинкција, не го употребуваат коректно. Националниот сепаратизам претпоставува изградена нација со национална свест и оттаму – сепарација. Така врз основата на веке формиреаната бугарска нациjа во Македониjа се прави сепарација. Тие беа со бугарска национална свест, а македонската нациjа се создаде по Втората светска воjна од политички причини.

Со поздрав! Jingiby (разговор) 10:53, 28 мај 2010 (CEST)Одговори

Ќе поправам... поздрав --Еден Македонец ? (разговор) 18:18, 29 мај 2010 (CEST) Дај еден предлог текст за го ставам во статијата... --Еден Македонец ? (разговор) 18:48, 29 мај 2010 (CEST) ок... ќе дадам дополнително податоци.... поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 19:21, 29 мај 2010 (CEST)Одговори

Ова не е форум

уреди

Ова не е форум. Ве молам доста со празни муабети по страните за разговор. Тоа индицира на тролување што не сакам да верувам се случува на оваа Википедија. Сè најдобро, --Никола Стоіаноски 17:27, 30 мај 2010 (CEST)Одговори

Банирани сте од уредување. Уште една ситна и ќе бидете блокирани. --Никола Стоіаноски 13:41, 19 јули 2010 (CEST)Одговори

Азбука

уреди

Како да има текст во статијата или мене ми се причинува?--Никола Стоіаноски 13:20, 23 јули 2010 (CEST)Одговори

Ај уште еден збор па да те блокирам.--Никола Стоіаноски 13:24, 23 јули 2010 (CEST)Одговори

Блок

уреди

Блокирани сте на 6 месеци поради прекршување на банот, крос-вики навреди (наведени се кои во банот), тролување и малтретирање корисници (последните ваши уредувања). „С поздрави“.--Никола Стоіаноски 13:33, 23 јули 2010 (CEST)Одговори

10 години Википедија

уреди
        Здраво, Jingiby!
Голема благодарност за Вашите придонеси на Википедија, која веќе 10 години е со нас и нуди слободен пристап кон слободното знаење. По тој повод, насекаде во светот ќе бидат организирани настани за прослава на овој јубилеј, а прослава ќе се одржи и во Скопје на 15 јануари 2010 година во кафе-барот Ла Кања во Старата скопска чаршија. Повеќе информации за настанот може да добиете на страницата посветена на истиот. Во рамките на настанот ќе биде организирана и Вики средба, на која како и обично Вашето присуство може да го најавите на соодветната страница. Се надевам дека ќе присуствувате на оваа прослава и ќе се запознаете со многу останати корисници, кои придонесуваат за споделување на знаењето како и Вие.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 00:45, 13 јануари 2011 (CET)Одговори

Благодаря! Jingiby (разговор) 09:34, 25 јануари 2011 (CET)Одговори

Јазик и правопис

уреди

Значи имам три работи да ти кажам. Прво, никогаш не пишувај во сегапшно време, туку во минато незасведочено (Едрене е центар на Одринска Тракија → Едрене бил центар на Одринска Тракија). Второ, користи македонско писмо, не латинични букви (мислам Ј некаде ја видов латинична). Трето, користи кратки заменски форми за директен и индирејктен предмет (Подоцна во 1903 година конгресот на Петрова нива конечно утврдил поделбата на вилаетот →Подоцна во 1903 година конгресот на Петрова нива конечно ја утврдил поделбата на вилаетот.) Поздрав--Никола Стоіаноски 00:46, 13 мај 2011 (CEST)Одговори

Ке се обидам, ама сепак ми е трудно. Jingiby (разговор) 06:57, 13 мај 2011 (CEST)Одговори

Мислиш тешко? --Никола Стоіаноски 11:30, 13 мај 2011 (CEST)Одговори

Нај мразим да мислим! Jingiby (разговор) 11:34, 13 мај 2011 (CEST)Одговори

Мислиш „најмногу мразам да мислам“? :) Трудно во македонскиот нема, а дијалектно некаде значи бремен.--Никола Стоіаноски 11:42, 13 мај 2011 (CEST)Одговори

Да и на български език бременна жена и трудна жена е едно и също. Jingiby (разговор) 11:45, 13 мај 2011 (CEST)Одговори

И литературно? Трудна не е литературен збор. --Никола Стоіаноски 11:46, 13 мај 2011 (CEST)Одговори

Трудна е остарел збор. При бугарските писатели класици од втората половина на 19-ти и првата половина на 20-ти век се сретнува таа дума. Jingiby (разговор) 11:50, 13 мај 2011 (CEST)Одговори

Види: Тълковен речник - значение на думата труден: остар. бременна жена. Jingiby (разговор) 11:57, 13 мај 2011 (CEST)Одговори

Не е застарен збор, уште го користите, ама со друго значење. Колку што сфатив јас, труден ви значи тешко или се лажам?--Никола Стоіаноски 12:16, 13 мај 2011 (CEST)Одговори

Да, да, така е. А вие не го ли ползувате во таа смисла: Трудно = мачно, тешко? Jingiby (разговор) 13:54, 13 мај 2011 (CEST)Одговори

Не, прв пат слушнав на Википедија за тој збор во таа смисла. Зборот го користиме само дијалектно.--Никола Стоіаноски 14:09, 13 мај 2011 (CEST)Одговори

Ха, ха, одметник! Има глагол "отмятам се", но не и суштествително "отметник". А вие сигурно имате глагол "отцепвам се" но не и суштествително?Jingiby (разговор) 14:11, 13 мај 2011 (CEST)Одговори

Одметник, одметнува (ретко се користи), но има и дезертер и дезертира. Да, има глагол отцепува, и имаме глаголска именка отпецување, но не и обична именка како „отцепник“. Не сум сретнал таков збор до сега.--Никола Стоіаноски 14:13, 13 мај 2011 (CEST)Одговори
И ова заборавив. Степенување на придавки се пишува заедно. Така има тешко, потешко и најтешко.--Никола Стоіаноски 17:02, 13 мај 2011 (CEST)Одговори

А, добре! Jingiby (разговор) 17:08, 13 мај 2011 (CEST)Одговори

Еден коментар. Видов нешто сте треселе на страницата за шаблон македонски јазик на БГ Вики и сте се согласиле на нешто што многу смешно ми доаѓа. Имено сте се согласиле дека македонскиот јазик е толку србизиран што се одделувал од бугарскиот. Каде ја видовте таа србизација? Ако ги видите текстовите на македонски пред кодификацијата ќе видите дека тоа е истиот јазик, денес поусовршен и сите македонски дијалекти го споделуваат истот зборовен фонд, македонски. Баеѓи се смеев прееска и морав да пишам на тоа што ти си пишал. Поздрав (или зборот поздрав е српски :))))--Никола Стоіаноски 19:35, 13 мај 2011 (CEST)Одговори

Това е долга тема. Сметам дека србизирането почнало уште преди 100 години. Од 1912 до денеска Македонските диалекти и език се силно посрбени. Това е станало бавно но сигурно во текот на годините. Тоа не означува дека до 1912 година Македонските диалекти биле исти со Источно Бугарските, но тогава бугрските политици е требвало да слушат Младата македонска книжевна дружина и да направат един општ Македно-Бугарски книжовен език. Това не станало и е било голема грешка. Jingiby (разговор) 19:49, 13 мај 2011 (CEST)Одговори

ПП. А иначе и аз зборувам на западно наречие и не аресвам источното, но това е положбата! Jingiby (разговор) 19:52, 13 мај 2011 (CEST)Одговори

ПП-2. Мисирков ми и много по лесен за разбиране от днешният ви език. Честно! Jingiby (разговор) 19:55, 13 мај 2011 (CEST)Одговори

Ама знам јас што сакале и што правеле Бугарите. Таа србизација јас не ја гледам и не знам кај ја видовте вие. Тоа најверојатно ви е самоутеха и оправдување за да сфатите дека јазикот и никогаш не бил бугарски, но бидејќи ние сме немале институции светот во 2о век ги прифаќал вашите тези. Но нема врска, зборот ми е таква србизација нема, србизација е јазикот и процесите кои се одвиваат кај Банатските Бугари, македонскиот јазик е чист и сите македонски дијалекти се слични со стандардниот, освен во акцентот бидејќи некои имаат подруг акцент. Не се залажувај со тие тези, ем смешно е, ем само во Бугарија се гледа таа теза ем науката знае уште пред кодифицикацијата дека македонскиот јазик бил отсекогаш посебен. Ако сакаш да ти пресликам графички и репрезентативно, во разговорниот македонски можеш да најдеш повеќе турски зборови одошто српски или посовремено далеку повеќе латинизми одошто да го собереш сите србизми и турцизми. За граматика воопшто не зборуваме, македонскиот и српскиот немаат големи сличности (многу малку). Лијеп поздрав :)
ПС: Мисирков е многу лесен за разбирање бидејќи тоа е разговорен македонски јазик (како што се зборува) и истиот јазик ќе го најдеш кај Пулевски, Чуповски, Миладиновци, Рацин, Неделковски и сите пред кодификацијата. Најнеразбирливо пишувал Жинзифов.--Никола Стоіаноски 19:59, 13 мај 2011 (CEST)Одговори

Добре бе, Стояновски, айде изслушай я тая песен от днешна Гърция, Раково (дем Лерин) за гръкоманския капитан Павле Илиев. Па това повече на български или на македонски език личи? Jingiby (разговор) 07:22, 14 мај 2011 (CEST)Одговори

Ајде кажи ми ти мене. Лерински дијалект е дел од централните дијалекти а знаеш кој е литературен македонски јазик. Види си ти сега, мене ми е песната супер разбирлива. --Никола Стоіаноски 10:22, 14 мај 2011 (CEST)Одговори

И на мене?!Jingiby (разговор) 11:18, 14 мај 2011 (CEST)Одговори

Па зошто знаеш македонски за трето ниво, а песната е на чист македонски јазик (освен што вика којните).--Никола Стоіаноски 12:31, 14 мај 2011 (CEST)Одговори

Не сам сигурен.Кога го слушам денешниот официjален Македонски език многу помачно го разбирам од тоа на песната. Jingiby (разговор) 12:45, 14 мај 2011 (CEST)Одговори

99 % од текстот на песната е иста со македонскиот стандарден јазик. Слушни подобро или така ти е всадено во свеста дека македонскиот е балгарски :) Официјална бугарска политика де :) --Никола Стоіаноски 12:53, 14 мај 2011 (CEST)Одговори

Не сакам да спорам веке, но си во голема грешка. Тукашните Македонци кажуват исто вака дека зборувате на Српски. Жена ми е од нив. Дедо ми беше од нив и викаше дека тие Македонци во YU се сите Срби - кога беше жив преди 40 години. Но таа темата има две страни и ние со тебе винаги ке сме на различни позиции. Со поздрав. Jingiby (разговор) 13:01, 14 мај 2011 (CEST)Одговори

Ама не ми ланфај што викаат тамошните Македонци, Тодор Живков пред да умре ви ја вкорени таа идеја за македонскиот јазик. Инаку, знам дека си сфати дека воопштно нема српски зборови и србизација во македонскиот јазик па затоа види ја песната за гркот ЈА ВИЖДИ АЛ Е „БАЛГАРСКИ“ ТЕКСТ.--Никола Стоіаноски 13:23, 14 мај 2011 (CEST)Одговори

Човече, јаз не сум лингвист, туку правник и како Бугарин сигурно не сум неутрален. Ама види тука што пишува баш Македонец и то Професор, роден во 1903 година во Прилеп, во Турско време уште, дипломирал философија и историја во Белград, па умрел по вашата независност дури во 1996 година во Софија: Коста Црнушанов. На овоj сичко му е jасно. Jingiby (разговор) 13:38, 14 мај 2011 (CEST)Одговори

Тука е вториот дел. Jingiby (разговор) 13:47, 14 мај 2011 (CEST)Одговори

И на Стефан Мицов му е јасно, нели? На чисто сме. На пола чешка и полска лингвистичка школа им било јасно за македонскиот јазик пред тој што си го навел. Не се осврнувај на него, и Мисирков и Пулевски умреа во Софија, од кои едниот е доктор. Мило ми е што си призна дека не ти дава каузата, човече :) --Никола Стоіаноски 14:46, 14 мај 2011 (CEST)Одговори

Стефан Влахов е писател од Габрово, коj што тврди дека е Куман, ама викат дека бил Влав. Според мене е просто луд. Виж му jа сликата. Jingiby (разговор) 15:08, 14 мај 2011 (CEST)Одговори

Националности се пишуваат со голема буква.--Никола Стоіаноски 10:44, 14 мај 2011 (CEST)Одговори

за вилаетот

уреди

Многу бугарски зборови во статијата за кои и јас незнам што значат и затоа неможам да те корегирам.--Р ашо  09:29, 14 мај 2011 (CEST)Одговори

Одлична работа

уреди

Здраво Jingiby. Забележав во што е работата и сепак мислам дека проширувањето на статијата „Одрински вилает“ од Ваша страна претставува одлична работа. Ве охрабрувам да продолжите со квалитетните уредувања и понатаму, а со тек на време се надевам дека многу подобро ќе го усовршите македонскиот јазик. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:01, 14 мај 2011 (CEST)Одговори

Благодарам! Jingiby (разговор) 11:19, 14 мај 2011 (CEST)Одговори

Не те разбирам на што мислиш--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 18:11, 16 мај 2011 (CEST)Одговори

Е што за филмот?--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 18:25, 16 мај 2011 (CEST)Одговори

Да, зошто?--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 18:35, 16 мај 2011 (CEST)Одговори

Хаахахаха, ме изнасмеа, знаеш дека нема да го дадат--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 18:49, 16 мај 2011 (CEST)Одговори

Ем гадно зборат ем испревртена цела сторија :) Морам да се умешам  :) --Никола Стоіаноски 18:55, 16 мај 2011 (CEST)Одговори

Од уметнички аспект мене филмот ми се допаѓа, одлична актерска екипа, во однос на историската содржина сведоштвата на историските дејци во голема мера се точни. Има прпооусти намерно или не, како обраќањето на Јане Санадански.... во филмот е: да не се одавате на ветувањата кои што можеби ќе дојдат од фердинандова Бугарија, а треба да каже само Бугарија... Како и да е филмот го претставува бугарското видување на македонското револуционерно двжење... --Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 19:13, 16 мај 2011 (CEST)Одговори

ќе се најде, фала поздрав--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 19:26, 16 мај 2011 (CEST)Одговори

Прво без без цинизам молам, не си интересен. Која статија? Одрински? Може не сум видел, ај сега ќе видам.--Никола Стоіаноски 19:49, 16 мај 2011 (CEST)Одговори
Мислиш тоа се знае? Ми мириса на цинизам тоа „г-не Администраторе“ или се лажам :) --Никола Стоіаноски 19:59, 16 мај 2011 (CEST)Одговори
Види вака, можеш да мешам бугарски говори и да ти замераат на бугарска Википедија, тука јас не ти ги распознавам кои се кои. Но, знаме дека не користеше македонски збор, всушност непознат збор за македонскиот јазик, и морав да препрашам. Ја проверив статијата и ја исчистив --Никола Стоіаноски 20:07, 16 мај 2011 (CEST)Одговори
Што е ова даже ?--Никола Стоіаноски 20:23, 16 мај 2011 (CEST)Одговори

Ќе биде... поздрав--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 12:18, 23 мај 2011 (CEST)Одговори

Нова книга

уреди

Точно е дека во македонска историографија има презентирањето на недоволно поткрепени тези и претпоставки присутни во македонската печатена продукција... Меѓутоа станува збор за печатена литература напишана од лица кој не се по професија историчари...

Слично и во Бугарија... Има помлада бугарска историчарка која имаше научен труд за реката Вардар, поточно потеклото на името Вардар, во средновековните српски извори, Вардар се именува како Велика, според тезата на бугарската историчарка името на реката води потекло од турското племе Вардариоти кои најверојатно биле поставени по течението како чувари во Османлискиот период... Оваа претпоставка е многу веројатна... Ова го напишав затоа што сакав да истакнам дека во Бугарија има историчари кои се научници, но и таму во презентирањето има недоволно поткрепени тези и претпоставки присутни во бугарската печатена продукција....

Што се однесува до книгата која ми ја истакна сакам само едно да ти кажам. Точно е дека Елеонора Петрова-Митевска, има магистерски труд по истотрија и е доктор по археолошки науки, меѓутоа магистерскиот труд на темата племето Бриги, буквално е препишан од научните трудови на Наде Проева за овој конкретен народ... Елеонора Петрова-Митевска на факултет за историја не знаеше да одржува вежби на студентите, па затоа замина како амбасадор во Стразбур. Елеонора Петрова-Митевска и покрај фактот што има диплома и научни звања, во суштина таа не историчар туку политичар, отука целта на нејзината книга не да наметне нов сериозен пристап кон историската наука, туку станува збор за партиско-политички пресметки....

Разбрав која тие целта со посочувањето на книгата... сепак сметам дека проблемот е во тоа што на Балканот се пишуваа национална историја. За да бидам појасен ќе го цитирам Крсте Петков Мисирков кој истакнал дека Македонците треба да имаат само:

свое македонско гледиште за минатото, сегашноста и иднината на својата татковина (в. „Мир”, 12 март 1925 година)

Оваа е суштината врз која се заоснова македонската историографија. Меѓутоа и Бугарите имаат само свое бугарско гледиште за минатото, сегашноста и иднината на својата татковина. Во Бугарија и Македонија има недоволно поткрепени тези и претпоставки присутни во печатената продукција... Но тоа незначи дека сите историчари се такви, неколку птици не го прват јатото... поздрав--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 16:42, 28 мај 2011 (CEST)Одговори

Имам читано нивни трудови... ама не е важно дали јас сум просто предубеден кон тие двете тетки, една е тетка другата не е, туку што балканските нации имаат имаат само свое сопствено гледиште за минатото, сегашноста и иднината на својата татковина... Конкретно за книгата не станува збор за да се прмени нешто во Македонија туку за политичко-партиски пресметки, двете тетки во суштина не се историчари туку политичари--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 16:58, 28 мај 2011 (CEST)...Одговори

Е добро де... Пајноците ја населувале Република Македонија, а во Скопско-кумановската котлина живееле најпрво Трибалите, а подоцна Дарданците... Која ти поентата....--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 08:58, 29 мај 2011 (CEST)Одговори

Извори

уреди

Здраво. Забележувам дека од мене бараш конструктивни уредувања на Википедија на англиски јазик. Ако е така те молам однесувај се и ти конструктивно на Википедија на македонски јазик. Отстранувањето на валидни извори од статијата за Михајло Апостолски само затоа што тебе не ти одговараат не е конструктивен придонес. Се надевам дека овој совет ќе го прифатиш. Пред да завршам би сакал да те посоветувам уште една работа. Згодно би било да се запознаеме подобро. Убаво би било по некогаш да почнете да пишувате и за современи бугарски теми. Види на пример колку е скромна статијата за Софија. Има многу други работи во Бугарија за кои е добро да дознаеме повеќе на нашава Википедија.

Пред да завршам сакам и да те опоменам дека отстранувањето на референците не е во ред.

Ти посакувам пријатна забава на Википедија на македонски јазик.

--Wikimk (разговор) 10:15, 7 јули 2011 (CEST)Одговори


Мило ми е што се воздржуваш од отстранување на референците на англиската википедикја. [3] Тоа е добро за почеток. --Wikimk (разговор) 10:18, 7 јули 2011 (CEST)Одговори

Интересно, аз не видех да сум избрисал извор. Каде това? Jingiby (разговор) 11:44, 7 јули 2011 (CEST)Одговори

Депортација на Евреите од Македонија

уреди

Стрпи се малку. Сега ќе додадам референци и за тоа. --Wikimk (разговор) 10:06, 10 јули 2011 (CEST)Одговори

Тоа со Гоогле боокс не е добра работа, но ќе додадам уште некоја референца која ќе ја најдам. Поздрав, --Wikimk (разговор) 10:20, 10 јули 2011 (CEST)Одговори

Некаде имав прочитано дека Црквата се спротивставила. Ако можеш да најдеш референца за тоа би било добро да ја додадеш. --Wikimk (разговор) 10:26, 10 јули 2011 (CEST)Одговори

Здраво. Романија го направила истото што и Бугарија. Така што тоа не било уникатно. Инаку, тоа за Законот за заштита на нацијата е коректно. Твојот датум е точен. Инаку, воведувањето на антисемитското законодавство започнало годна дена порано. --Wikimk (разговор) 17:02, 12 јули 2011 (CEST)Одговори

Освен тоа, Google books, и Википедија не се сигурни извори на информации. На Google books не е достапна целата книга, а на Википедија секој може да уредува. Затоа згодно е да стои референцата од Музејот на холокаустот. Немај гајле, тоа дека Бугарија ги зачувала сопствените евреи ќе остане. Но нема да биде уникатно --Wikimk (разговор) 17:06, 12 јули 2011 (CEST)Одговори

Данни от преброяването

уреди

Не бързай да попълваш данните от преброяването, понеже има известни разминавания между PDF-а и подробните данни тук: [4]. Трябва да разберем от къде идва това разминаване. --Стан (разговор) 13:35, 21 јули 2011 (CEST)Одговори

Разликата идва от това, че малка част от самоопределилите се като македонци са посочили като майчин език български, виж тука:[5]. Затова и броят на тези които говорят македонски език и се смятат македонци е по-малък от тези, които които са се определили като македонци, понеже част от тях говорят български или даже ромски (Виж на файла, в Благоевградска област има и такива случаи). Jingiby (разговор) 13:56, 21 јули 2011 (CEST)Одговори

Не излизат пак сметките. Според PDF-а има 1654 македонци. Според таблицата 1609 (1604 сумарно + 5 скрити). 45 броя се губят. --Стан (разговор) 14:01, 21 јули 2011 (CEST)Одговори

Да, защото не всички са посочили своя майчин език. Има 10 души македонци посочили български и 3-ма ромски език + 5 скрити. Jingiby (разговор) 14:02, 21 јули 2011 (CEST)Одговори

Да, сега като погледнах по-добре видях. Тези 1609 са всъщност тези, които са посочили майчин език или са избрали да не се самоопределят по майчин език. 45 изобщо не са дали данни да майчин език. --Стан (разговор) 14:07, 21 јули 2011 (CEST)Одговори

Как мислиш, дали тези хиляда и кусур македонски граждани, живеещи постоянно у нас, са всъщност основната част от тези, които са се декларирали като македонци в Бг? Jingiby (разговор) 14:30, 21 јули 2011 (CEST)Одговори

Да, на това навеждат цифрите. Вероятно има и албанци, които са македонски граждани. Все пак не можем да правим такива изводи, без да имаме точен източник т.е. подобно твърдение няма място в Уикипедия, освен ако от НСИ не дадат статистика точно за този случай - колко от гражданите на Република Македония, които постоянно пребивават в България са се декларирали като македонци. --Стан (разговор) 16:09, 21 јули 2011 (CEST)Одговори

Да и Стойко Стойков го потвърди в интервюто си ! От тези 1,600 Македонци в България над 1,000 всъщност са македонски граждани живеещи постоянно в България. Тоест у нас само около 600 местни жители се определят като Македонци. Останалите са с произход от Р. Македония! Jingiby (разговор) 20:04, 22 јули 2011 (CEST)Одговори

слепи реверти

уреди

Следниот пат после навреди од типот на платен партиен писач на ДПМНЕ и безсрамник! и бришења на реченици поткрепени со наводи, лично јас ќе бидам тој што ќе Ве блокира.--Р ашо  18:28, 31 јули 2011 (CEST)Одговори

Ке ви бидам благодарен, почитувани Рашо. Ваш другар - Джингиби! Jingiby (разговор) 18:52, 31 јули 2011 (CEST)Одговори

Абе статијата не е готова...

Гоце Делчев се школувал во Солунската бугарска машка гимназија, а потоа за бугарски офицер во Софија. Како бугарски учител, тој земал плата од Бугарската егзархија исто како и илјадници други учители и свештеници во Македонија во тоа време...

овој дел ќе го вметнам во содветните подглави: Школување во Солун, Школување во Софија, Делчев во Штип како учител, ако сакаш вметниго не е проблем, само ќе се повторува... --Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 18:58, 31 јули 2011 (CEST)Одговори

Следниот пат кога ќе ревертирате, тоа ќе го окарактеризирам како прекршување на 3RR правилото и по автоматизам ќе Ве блокирам. Поради неколкуте вандализми од Ваша страна, и поради фактот дека тоа нема да биде Ваш прв блок, ќе морам да Ви „бапнам“ еден на подолг временски рок. --Р ашо  19:10, 31 јули 2011 (CEST)Одговори
Сега подискутирај малку на твојата страница за разговор. И чилаут. Позз--Р ашо  19:36, 31 јули 2011 (CEST)Одговори

Комунисти

уреди

Дека е признат како Македонец во Бугарија од страна на бугарските власти и бугарското општество во периодот помеѓу 1944-1948 година има бројни официјални бугарски документи и натписи во бугарскиот печат... Неможеш едноставно да кажеш - комунистите. Тие тогаш биле на власт, и како управители на Бугарија ја кроеле и внатрешната и надворешната политика, отука признавањето е став на Бугарија, а не на комунистите... --Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 19:13, 31 јули 2011 (CEST)Одговори

Нема потреба од конфликт... Можам да направам посебен дел во статијата или посебна статија за Бугарските погледи за Делчев или Македонците во периодот помеѓу 1944-1968 година... Само мислам дека нема да ти се допадне... поздрав--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 19:23, 31 јули 2011 (CEST)Одговори

Предупредување

уреди
Одбиена партиска пропаганда на платен писач на ДПМНЕ.
 1. Набедување корисник и лепење етикети води кон блок,
 2. пробиваш да ја партизираш/етикетираш Википедија и ако продолжиш знаеш што следи.

Позз--Никола Стоіаноски 20:36, 1 август 2011 (CEST)Одговори

Платен писач на ДПМНЕ

уреди

Не съм платен писач на ДПМНЕ, ами на правителството на Република Македония. Предизборния манифест на ВМРО ДПМНЕ, слет политическите избори в Македония веҷе е ҷаст от програмата на правителството на Република Македонија. Моля те не дей да спориш с мен, аз сам лоялен гражданин на Македония който си ги испълва сопствените задължения, както си ги испълваш и ти своите към Република България... Поздрави--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 20:41, 1 август 2011 (CEST)Одговори

Далчо, извинявам ти се защото си изпуснах нервите. Но да знаеш, че и ти не беше прав. А сега един виц за отмор:

...По долги истражувања и обиди, научниците од МАНУ откриле начин како да ревитализираат луѓе. Одлучиле прв да заживее Гоце Делчев, бидејќи посмртните останки на другите револуционери и преродбеници не им биле предадени од комунистите од НР Бугариja на времето. Откако го заживели се собрале околу него и му рекле:

- Еве ти бај Гоце наши македонски весници, еве ти наша македонска телевизија. Гледај каква убава независна и самостојна држава направивме, каков убав език имаме, каков Македонски народ создадовме. Чети и гледаj два дена да резбереш и ќе дојдеме да си зборуваме пак.

По два дена влегува целата делегација во собата и гледаат, Гоце го нема а на масата белешка од него:

“Аз се връщам в София. Започвам всичко отначало.”... Jingiby (разговор) 07:27, 2 август 2011 (CEST)Одговори

Ахахаха, това ме уби. Хубаво е, че Dalco26 все пак си призна, че взима пари, за да пише статии, така както на правителството на Р. Македония е угодно. Странно как преди време си беше позволил да изкаже следното мнение, но както обичаме да казваме в България: Крадецът вика дръжте крадеца. Друг е въпросът, че само един редактор от МК:У си позволи да се разграничи от наглата лъжа на ДПМНЕ, че 30 000 статии са създадени от тяхната програма.. Аз лично не бих взел и един лев за това което съм написал в У, та в тоя ред на мисли би ми станало безкрайно обидно, ако някой друг вземе пари за моята работа, но явно други са нравите, други са обичаите.. Направих си скрийншот за спомен и ви оставям с пожелание за дългогодишна и добреплатена работа на МК:У

Ахахаха, тоа ме уби. Добро е што Dalco26 сепак си призна дека зема пари за да пишува статии, како на владата на Р. Македонија е угодно. Чудно како пред време беше дозволил да искаже следново мислење, но како што сакаме да кажеме во Бугарија: Крадецот вика држете го крадецот. Друг е прашањето, дека само еден уредник од МК:У си дозволи да се огради од наглата лага на ДПМНЕ, дека 30 000 статии се создадени од нивната програма.. Јас лично не би зел и еден лев за тоа што сум напишал во У, па во тој ред на мисли би ми станало бескрајно навредливо, ако некој друг земе пари за мојата работа, но очигледно друг е карактерот, други се обичаите .. Направив си screenshot за спомен и ви оставам со желба за долгогодишна и добреплатена работа на МК:У. (google translate) --Подпоручикъ (разговор) 19:22, 2 август 2011 (CEST)Одговори

Како прво, немаш поима во што е работата со ВМРО-ДПМНЕ (не е тоа што мислиш), а како второ пази на речник - навредуваш корисник. --Никола Стоіаноски 19:39, 2 август 2011 (CEST)Одговори

Јас извинувам за следното мнение, ама што може човек да заклучи после оваа порака:

Пишете статиите си за ВМРО много добре в македнския проект на Уикипедия. Може би Ви требва малко повече обективност за българската гледна точка. Все пак тия хора са били българи и македонци или по точно македонски българи. Това не е само българско гледище, но е признато и от македонски историци и политици като д-р Зоран Тодоровски, акад. Иван Катарджиев, д-р Антонио Милошоски, Любчо Георгиевски и др., види Подпоручикъ-разговор... поздрав--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 14:01, 3 август 2011 (CEST)Одговори

Мегутоа Делчев на секаде се изjаснувал како Бугарин во етничка смисла и како Македонец во регионална (етнографска) смисла, а ти Далчо ова одлично го знаеш. Ама пуста партиска и државна пропаганда! Од 10 кладенеца вода носиш, само и само да не е така. Джабе се абиш, да знаеш. Во светската научна литература ова е признаено за непобитен факт. И не само таму, и акад. Катаржиев и други научници кае вазе ова го признаваат, макар и без голема желба. Аjде со здраве и по малце фeнтази, оти нели знаеш?

Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест! Jingiby (разговор) 16:57, 3 август 2011 (CEST)Одговори

Види не сум знаел дека Делчев рекол: Јас сум Балгарин во етничка смисла, а Македонец како географска. Џингибинги, таа глупост со географската смисла ја измисли бугарската квази наука. Прекините со тролување на оваа тема, Википедија не е место за твојата пуста желба за надмудрување и убедунување. Имате во Бугарија поважни проблеми одошто историјата, како на пример немање народ. Позз--Никола Стоіаноски 18:14, 3 август 2011 (CEST)Одговори

Ова оди го кажи на акад. Катарджиев, не на мене. Jас не сум дедо бЛаже Ристевски. Jingiby (разговор) 20:04, 3 август 2011 (CEST)Одговори

Наздравје--Р ашо  20:39, 3 август 2011 (CEST)Одговори
Тук въобще не става въпрос Гоце и Даме какви са.. то си е ясно (каквито и памфлети да напишат Славко Димевски, Ванчо Ѓорѓиев, Блаже Коневски по въпроса). Става въпрос, че МАНУ, ДПМНЕ и въобще Р. Македония се месят в свободен проект. МК:У не е македонска уикипедия, а македонско езична уикипедия и не би трябвало да е място само за официалните положения в републиката. Наздраве Рашо, Николчо, Далчо и на всички други, но ако не разбирате какъв е проблемът - то си е за ваша сметка. Че разни корпорации, тайни служби, частни лица редактират в Уикипедия (в световен мащаб) е ясно, но навсякъде това се приема отрицателно, защото това създава зависимост и изкривява истиността по тяхно желание. Ако 2-3 души взимат пари да пишат статии за проектите на ДПМНЕ, то останалите взимат ли, защото само Тиверополник директно отрече да има каквото и да е участие в това, за което го поздравявам.. Значи ли това, че другите дето не отричат - всички участват в програмата на ДПМНЕ? Ако е така, наистина много жалко и тъжно. Нямам какво повече да кажа, освен едно. Радвам се, че група доброволци от Българоезичната уикипедия за 4-5 години създадоха над 10000 статии на ДОБРО НИВО за Македония ДОБРОВОЛНО, и че това предизвика правителство на цяла една страна да "отвърне на удара" с платени програми. Радвам се, че и студент 3 курс по история от България дава материали на доцент/професор от МАНУ, за да прави каквото прави. Както и да е, в България още казваме: Кучето си лае, керванът си върви, в тоя ред на мисли не смятам повече да ви смущавам работата и съзнанието с моите разбирания за човешките отношения и принципите..

П.С. Никъде не съм обидил Далчо, той сам си го каза "Не съм платен писач на ДПМНЕ, ами на правителството на Република Македония", от това по-обидно не мисля, че може да се напише. --Подпоручикъ (разговор) 07:14, 4 август 2011 (CEST)Одговори

После овој разговор би можел да кажам браво на македонската влада, браво на нашите администратори, браво на сите... Да не се презема ништо по овој случај, за да некој мојот хонорарен труд си го пренесе по некое време, и мојот труд да влезе во некаква си програма на владејачката партија во МК, тоа е срамно... На википедија сум доста долго време, имам придонесено според мене доволно и доста го засакав овој проект кој како што знам не смее да биде под некакво покровителство на некаква владина организација. Браво на сите уште еднаш--Тиверополник (разговор) 11:18, 4 август 2011 (CEST)Одговори
Тивер, остај ги што зборат, тие мислат дека ДПМНЕ ни пратиле луѓе, а поима немаат што е работата. На памет зборат и си толкуваат како нив им одговара. Изгледа тоа кај нив има па сега за нашата Вики се „грижат“.--Никола Стоіаноски 11:21, 4 август 2011 (CEST)Одговори
Не съм платен писач на ДПМНЕ, ами на правителството на Република Македония. Предизборния манифест на ВМРО ДПМНЕ, слет политическите избори в Македония веҷе е ҷаст от програмата на правителството на Република Македонија. Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 20:41, 1 август 2011 (CEST) Това как го разбираш освен, че Далко работи не за ДПМНЕ, а за владата на РМ, защото програмата вече е правителствена политика или ти трябва превод през мандарин? Кой лъже сега - Далко, че си признава, че на Уикипедия всъщност работи, че ДПМНЕ имат работници на Уикипедия (че с тяхната програма са създали 30000 статии си е очевидна лъжа!) или MacedonianBoy, който хем твърди, че "поима немаат што е работата" и все пак "Не дека и јас нешто многу знам за политиката на Викимедија, но тоа што го знам ти го кажав." Разговор со корисник:Тиверополник?! (use this link for translation if needed [6]) --Подпоручикъ (разговор) 15:22, 4 август 2011 (CEST)Одговори

Please provide Macedonian or English translation of this conversation. It can be of interest of wider wiki community here.--brest (разговор) 09:25, 4 август 2011 (CEST)Одговори

Yes, it can be interestingly, why I am blocked without message on my talkpage and how the article on Gotse Delchev has been manipulated, including Bulgarian point of view. Also it will be interestingly how this article has nothing to do with the English version and is simply result of state-propaganda and falsifications. Cenzorship and manipulations are obviously typical here. Regs. Jingiby (разговор) 13:55, 4 август 2011 (CEST)Одговори

Oh, really, the Macedonian article should correspond to the English one? When did you invent this? You were warned once and considering you bad-behaving history, the second time you were blocked. Can you explain how the articles about the Macedonians and Macedonian language of all the Wiki-projects do not correspond to the Bulgarian once? Are paid to manipulate the Bulgarian articles about Macedonia? Regs--Никола Стоіаноски 15:58, 4 август 2011 (CEST)Одговори

Ха, ха, голем злодеj сум, нема што! Jingiby (разговор) 16:45, 4 август 2011 (CEST)Одговори

Објаснување

уреди

Поради напишаното, должен сум да дадам објаснување. После секоја точка, започнува нова реченица, односно нова мисла. Има прости, просто-проширени, сложени реченици и итн:

Не съм платен писач на ДПМНЕ, ами на правителството на Република Македония. Предизборния манифест на ВМРО ДПМНЕ, слет политическите избори в Македония веҷе е ҷаст от програмата на правителството на Република Македонија. Моля те не дей да спориш с мен, аз сам лоялен гражданин на Македония който си ги испълва сопствените задължения, както си ги испълваш и ти своите към Република България...

Затоа за секоја реченица ќе дадам оделно објаснување:

Платен пишувач на ДПМНЕ
Jingiby неосновано ме наклевети дека сум човек на ВМРО ДПМНЕ, само поради следнава реченица: Во периодот помеѓу 1944-1948 година, Бугарија го признавала Гоце како македонски револуционер, водач на македонското-национално ослободително движење и македонскиот народ точка завршена мисла.
Пишувач на владата на Република Македонија
Дали земам пари од буџетот на Македонија, да како и други 200 000 Македонци, точка завршена мисла.
Манифест на ВМРО ДПМНЕ
Точно е дека во програмата на ВМРО ДПМНЕ има преокт за МК. Вики, суштината на тој проект е следна: учениците од основните и средните училишта во Македонија да преведуваат статии од анг. вики на македонски јазик, а тоа е веќе пракса. Како ќе биде награден нивниот труд, одлучуваат други. Целта на проектот е да се зголеми бројот на македонските статии. Дали проектот е започнат или ќе започне незнам точка завршена мисла.
Програма на владата на Македонија
ВМРО ДПМНЕ победи на изборите на Македонија, отука манифестот станува дел од програмата на владата на Македонија, дали е тоа добро или не, тоа е индивидуално прашање и секој треба сам да си одлучи, мене не ми важно, точка завршена мисла.
Лојален граѓанина на Македонија
Како граѓанин на Македонија сум должен да работам за бенефитот на Македонија и македонскиот народ, особено кога некој си поигрува со нив, точка завршена мисла.
За што всушност станува збор!
Неколку уредувачи од Бг. вики со години се обидуваат да ги наметнаат погледите на бугарската историографија. Притоа се користат со разни манипулации, клевети и попречувања врз работата на останатите уредувачи. Во овој случај, најголемиот проблем сум јас затоа што, прифатиле тие или не, многу добро ја познавам историската тема, слободно можам да кажам дури и подобро од нив. Неможејќи со аргументи (факти) да ме побијат, започнаа да ме клеветат. Во сите уредувања, сум се обидувал да ја запазам неутралната точка или барем статијата да биде што повеќе балансирана, за да нема конфликти понекогаш сум преќутувал по некои факти или вистини:
Во периодот помеѓу 1944-1948 година, Бугарија го признавала Гоце како македонски револуционер, водач на македонското-национално ослободително движење и македонскиот народ

Оваа реченица е само делумно точна. Бугарската историографија не го менува по автоматизам ставот за Гоце Делчев. Тоа се гледа од книгата на Крум Христов - Гоце Делчев, София, 1955. Бугарските погледи за Делчев се менуваат, официјално со Дино Ќосев во почетокот на 60 - те години на 20 век. Новите погледи за Делчев започнуваат со делата Гоце Делчев (Биографичен очерк), София, 1967, Клисуров, Гоце, Македонско дело 2/40 (1967), Гоце Делчев. Писма и други материали. Издирил и подготвил за печат Дино Кьосев, Софија, БАН, 1967 . Отука произлегува дека бугарската историографија, официално се до почетокот на 60 - те години на 20 век го третирала Делчев како македонски револуционер, во 1963 година Дино Ќосев алиас Клисуров најавил ново разбирање, види Клисуров Д., Освободителното дело на народа е несъкрушимо, Работничко дело, 1. VIII. 1963, самиот тој најавил ново видување...

Уредувам околу една година не сум сакал да навлегувам во вашите дофрлања од типот: Това не е само българско гледище, но е признато и от македонски историци и политици като д-р Зоран Тодоровски, акад. Иван Катарджиев, д-р Антонио Милошоски, Любчо Георгиевски и др. Ама сега ќе дадам објаснување, Зоран Тодоровски и Иван Катарџиев не кажуваат дека Мисирков, Татарчев, Матов и итн се бугари, македонски бугари или бугарски дејци и револуционери, тие едноставно констатираат дека поради бугарската пропаганда се декларирале како бугари, меѓутоа дали тие се македонски национални дејци одговорот е да, бидејќи сите тие без разлика како се декларирале, со својата дејност допринеле да се создаде македонската држава и македонската нација.

Македонскиот сепаратизам (макар и политички) е контрадикторност (противречност) на бугарскиот национализам. Бугарскиот национализам и македонскиот сепаратизам претставуваат апсолутно знаење. Противречноста и негацијата имаат динамичка особина да секоја точка во секој домен на стварноста — свеста води до понатамошен развој сè додека не се достигне умно единство кое ги зачувува противречностите како фази и составни делови на поголема, развојна целина. Ваквиот логички систем е наречен систем на тријадите и се состои од три дијалектички стадиуми на развој: теза-антитеза-синтеза.

бугарски национализам + македонскиот сепаратизам = македонска нација

Да не го тапам повеќе, со вашите клевети постигнувате контраефект, од пишување на статии на мк. вики не се откажувам, мојата девиза за понатамошната работа и понатаму ќе биде:

Македонците треба да имаат само свое македонско гледиште за минатото, сегашноста и иднината на својата татковина (в. „Мир”, 12 март 1925 година)

Сметам дека ваквите дискусии се бесполезни и повеќе никогаш нема да дискутирам со уредувачи од бг. википедија бидејќи само ми го губат времето, во понатамошните уредувања ги оставам администраторите да се разберат со нив како што сметаат дека треба. Не ме чепкајте повеќе... поздрав--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 18:19, 4 август 2011 (CEST)Одговори

Глупости на търкалета! Точка на дискусията. Джингиби 18:51, 4 август 2011 (CEST)

Фактите во правосудството се викаат глупости во БГ? Тие квази тези само на ен Вики можат да ви пројдат бидејќи никој од ен Вики не знаме ни Македонија ни Бугарија каде се.--Никола Стоіаноски 21:24, 4 август 2011 (CEST)Одговори

Програмски план на Викимедија Македонија за 2012 година

уреди

Изготвен е предлог „Програмски план на Викимедија Македонија за 2012 година“. Оваа година би сакале да ги вклучиме и членовите на вики заедницата и јавноста во процедурата на усвојување на програмскиот план, со јавно изложување на работната верзија на овие планови неколку месеци пред годишното собрание на Викимедија Македонија, кое ќе се одржи во втората половина на месец декември 2011 година. Сите заинтересирани имаат можност да дебатираат околу предлог целите. Како еден од активните корисници на Википедија ве повикувам да дадете свој придонес. Поздрав. --brest (разговор) 14:57, 19 октомври 2011 (CEST)Одговори

Благодарам, ама jас сум тугинец и втора рака човек. Вака да кажам, Татар. Со поздрав! Jingiby (разговор) 15:52, 19 октомври 2011 (CEST)Одговори

Наградени сте!

уреди
  Награда за добро расположение
Кога веќе повеќе корисници меѓусебно си доделија награди, еве една за добро расположение и за Вас. Kiril Simeonovski (разговор) 16:58, 29 октомври 2011 (CEST)Одговори

Целта не е да се бориме против некои корисници, туку со нив да соработуиваме. Поздрав и пријатно уредување.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:01, 29 октомври 2011 (CEST)Одговори

Е, трогнат съм! Много Ви благодаря! Jingiby (разговор) 18:59, 29 октомври 2011 (CEST)Одговори

Иронично трогнат?--Никола Стоіаноски 20:09, 29 октомври 2011 (CEST)Одговори

Е, иронично, ама трогнат. Jingiby (разговор) 04:14, 30 октомври 2011 (CET)Одговори

Гласање за јубилејна статија

уреди

Здраво. Мало потсетување дека е во тек гласањето за јубилејна статија. Се надевам дека и овој пат ќе избереме статија со занимлива содржина. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:29, 11 декември 2011 (CET)Одговори

Бугари

уреди

Здраво Jingiby. Немам ништо против твоето враќање, но убаво е пред да вратиш еден толку голем текст од која и да е статија да дискутираш зошто ја враќаш и кои се причините. Доколку нема луѓе за дискусија во ред но можеби ќе се најде некој нели. Поздрав--Тиверополник (разговор) 11:21, 15 декември 2011 (CET)Одговори

Добре Тиверополниче. Jingiby (разговор) 11:23, 15 декември 2011 (CET)Одговори

Димитър Влахов

уреди

Здраво и од мене. Не би рекол дека на Влахов му се создава ореол на голем маченик во Македонија. Но, дефинитивно не се сите работи разјаснети во врска со него. На пример, неговиот судир со Јане Сандански во 1910, неговата улога во ВМРО (об), како и неговото отстранување од раководството по 1945. Уште треба да се подобрува неговата статија, па се надевам дека со заеднички сили ќе успееме :) (Zdravko (разговор) 16:39, 25 декември 2011 (CET))Одговори

Шаблон:Во изработка

уреди

Може знаеш, може не, ама штом е овој шаблон ставен на некоја страница тоа значи дека истата е во изработка и не е крајна верзија за поврзаната тема. Така, ќе те замолам да не пишуваш во статијата ако има поставен шаблон од некој корисник за да се избегнат конфликти. Можеш да уредуваш кога крајната верзија ќе биде објавена. Поздрав--Никола Стоіаноски 17:43, 16 јануари 2012 (CET)Одговори

Извинете ме! Jingiby (разговор) 17:45, 16 јануари 2012 (CET)Одговори

И уште ова. Не ставај ПОВ шаблони за „немало македонски народ“. А примедбата за македонската држава ќе ја среди Далчо.--Никола Стоіаноски 17:47, 16 јануари 2012 (CET)Одговори

Забелешка

уреди

Здраво,

Веќе сме разговарале на оваа тема. Те молам немој да бришеш валидни референци. Сметај го ова за опомена. Ти посакувам пријатна забава на Википедија на македонски јазик. Поздрав, --Wikimk (разговор) 10:51, 22 јануари 2012 (CET)Одговори

Втора опомена [[7]]. Жолт картон - пред исклучвање. Ти посакувам пријатна забава на Википедија на македонски јазик. Поздрав, --Wikimk (разговор) 12:35, 22 јануари 2012 (CET)Одговори

Не бриши референциран текст.--Никола Стоіаноски 19:48, 22 јануари 2012 (CET)Одговори

Ништо не сам избришал. Додадов две реченици со 16-17 реферирани извора.

Здраво, веќе ти посочив каде имаше бришено референци. Не би се повторувал уште еднаш. Ако разбираш македонски јазик и ако ги следиш линковите во горниот разговор ќе видиш каде се направени бришењата. Инаку, за трите грешки од вчера јас денес ќе морам да те блокирам. Се надевам дека ова ќе го сватиш добронамерно. Поздрав, --Wikimk (разговор) 10:45, 23 јануари 2012 (CET)Одговори

А, одлична работа. Цензурата добре работи овде. Надевам се дека фалшификуваньето е добре платено. Поздрав! Jingiby (разговор) 11:11, 23 јануари 2012 (CET)Одговори

Da, plaḱame na telekom za Internet.--Никола Стоіаноски 11:26, 23 јануари 2012 (CET)Одговори

Одг.

уреди

Ух, што се ја бринем за твоје глупости и пријаве, немаш појма! Видео сам какве гадости пишеш овде по македонској Википедији, како мењаш и бришеш текстове и све ми је јасно. Ти ћеш некоме нешто да кажеш! Немој случајно да ми се јављш више и да пишеш по мојим страницама. Иди се лечи! Ljuboni (разговор) 20:44, 2 февруари 2012 (CET)Одговори

Селски, земи се гръмни! Jingiby (разговор) 08:59, 12 февруари 2012 (CET)Одговори

Џинги Бинги, иди па се лечи! ;)--Р ашо  10:43, 12 февруари 2012 (CET) Р.Ѕ. По чии страници си роварел сега? ПОззОдговори

Предупредување

уреди

Ова е прво и последно предупредување пред блокирање поради бришење содржини на статии. Ти си Википедијанец со искуство и треба да ги знаеш сите принципи и прописи на Википедија. Таквото однесување не ти доликува. Имајќи ја во предвид и твиојата историја на блокирање, следниот блок ќе биде и подолг од 3 месеци. Поздрав--Никола Стоіаноски 23:05, 6 март 2012 (CET)Одговори

Во изработка

уреди

Втор пат те информирам за една иста работа. Не уредувај статија која има шаблон за изработка, сè додека корисникот кој го поставил истиот не заврши со планираните измени. Треба да ги знаеш овие работи. Поздрав--Никола Стоіаноски 14:38, 8 март 2012 (CET)Одговори

Предупредување пред блокирање

уреди

Здраво. Ова е последно предупредување пред блокирање од една (1) година. Причините за тоа се:

 • Етикетирање на корисниците на Википедија, а што е полошо, целата Википедија на македонски јазик.
 • Повторување на етикетирањето и навредата на корисниците,
 • Бришење содржини по статиите,
 • и имајќи ја предвид твојата историја на блокирање, блок под една година не ти следува. Секое ситно недолично однесување се смета.

Пријатна вечер,--Никола Стоіаноски 20:14, 9 март 2012 (CET)Одговори

Објаснение

уреди

Здраво. Сакам да ми ја објасниш првата реченица од овој коментар. Знаеш дека си пред блокирање, и ако навистина си го навредил корисникот најмалку 1 година ќе бидеш блокиран имајќи ја на ум историјата на твоето блокирање. Поздрав--Никола Стоіаноски 14:56, 21 април 2012 (CEST)Одговори

Отлично знаеш, че Далчо е назначен по правителствена програма на Википедия. За това му се плаща от ДПМНЕ. Въпросът е коментиран вече. Нещо неясно ли има още? Между другото - пише доста неистини, манипулира статиите и ги цензурира като теб. Друго неясно? Поздрав! Jingiby (разговор) 15:32, 21 април 2012 (CEST)Одговори

Знаеш дека се ова тешки обвинувања? Шириш дезинформации и етикетрираш корисници. Ова најмалку го очекував од корисник кој е долго време на Википедија. Ако мислиш дека некои информации не се точни, тоа не е причина за личен напад врз некој корисник. Прв пат слушам за ова! --Никола Стоіаноски 15:38, 21 април 2012 (CEST)Одговори

Блокирање

уреди

Почитувани,

поради прекршувањето на принципите на Википедија, поточно вршење лични напади на корисници, а и поради фактот што имате голема историја на блокирања, блокирани сте на 6 месеци. Дел од личните напади и етикетирања се наведени во погорните објави на вашата страница за разговор. По истекот на овој рок ако продолжите со истото однесување ќе бидат преземени посериозни мерки. Поздрав--Никола Стоіаноски 15:42, 21 април 2012 (CEST)Одговори

Почитаеми цензоре, много Ви благодаря, че взехте най-накрая решителни мерки да ме изгоните за още половин година! Айде останете си със здраве... Jingiby (разговор) 15:49, 21 април 2012 (CEST)Одговори

Џинги, престани со навреди. Како што сум те предупредил уште пред месец и повеќе дена, блокот требаше да ти биде за 1 година. Никој никого не цензурира, тоа е својствено за друга Википедија. Воопшто не ми е гајле што сте правеле по статиите, ниту пак сум видел, но навредување корисник е нешто што не се толерира на Википедија. Мислам дека требаше да ја научиш лекцијата од англиската Википедија кога те блокираа. Поздрав--Никола Стоіаноски 15:53, 21 април 2012 (CEST)Одговори

Е, донекъде си прав, ама чак па да е обида и то толкова сериозна, та да ми донесе бан за половин, или една година. Не ми се верва. Но, нема нищо. Да сме живи и здрави! Довиждане... Jingiby (разговор) 16:16, 21 април 2012 (CEST)Одговори

Колку што разбрав: да, можеш да видиш од тоа што сум напишал во март. Таму пишува една година. Патем, немој да мислиш дека само за еден коментар се блокира. Се зема предвид сè што било пријавено како навреда или несоодветно уредување од последниот блок па сè до моментот на новиот блок (во овој случај од болокот кој го дал Wikimk, а ако ја видиш твојата страница за разговор имаш многу предупредувања). Додатни на тоа, ти си бил неколку пати блокиран на подолг период и следниот ќе биде најмалку една година па сè до бесконечно. Имај го на ум ова.--Никола Стоіаноски 16:22, 21 април 2012 (CEST)Одговори

Солидарност кон Википедија на руски јазик

уреди

Здраво. Википедија на руски јазик денес не е достапна, како знак на штрајк од страна на нејзините корисници кон сослушувањето во врска со предлог-измените во „Законот за информации на Русија“. По тој повод се собираат потписи во знак на подршка и солидарност со ставот на колегите од Википедија на руски јазик. Вашата солидарност може да ја искажете овде. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:26, 10 јули 2012 (CEST)Одговори

Превод

уреди

Ова:

Времето е во нас и ние сме во времето, тоа нас ни обраќа и ние него го обраќаме.

изгледа требало на македонски да биде (ако е тоа пораката):

Времето е во нас и ние сме во времето, тоа нам ни се обраќа и ние нему му се обраќаме.

Чудо, нели с’што те исто сме, „един език“ и „иста граматика“ (ова е за твојот коментар на англиската Википедија за македонска граматика) :) --Никола Стоіаноски 13:52, 25 октомври 2012 (CEST)Одговори

Доколкото си спомням, никога не съм твърдел подобно нещо. Моята теза е ясна: Македонският език е бил българско наречие до началото на 20-ти век. За съжаление книжовният български език е кодифициран на базата на източните му говори в края на 19-ти век. Това е неприятно и за мене самият. Аз ползвам западните говори. Трябвало е българският да се кодифицира на базата на западните диалекти (шопски) и така да се направи компромис с македонските наречия. Дотогава езикът е бил плурицентричен, със западни и източни говори. След Първата Балканска война македонските наречия са изолирани от българският книжовен език и започват все повече да се отделят от него. Този процес завършва през 1945 година с кодифицирането на отделен македонски език. Иначе само македонският и българският езици са източни южнославянски езици и са от балканската група езици. Сърбо-хърватският не е. По времето на първата и втората Югославия, а и до днеска, македонският език е удавен в сръбска лексика и граматика. Това е.

Иначе за превод на текста "Времето е в нас и ние сме във времето, то нас ни обръща и ние него го обръщаме" мисла че грешиш, но не съм сигурен. Виж тука и прецени сам: Времето е в нас и ние сме във времето. Jingiby (разговор) 15:53, 25 октомври 2012 (CEST)Одговори

Не те разбрав баш ама ај. Плурицентричен рече? Ха, кој плурицентричен бараш кога македонскиот немал стандардна форма. А македонскиот бил бугарско наречје, да, ама само кај бугарските дијалектолози. Самите македонски дијалекти се различни од бугарските и затоа има ситуација каде имаме автори кои навидум се пишувале како „Бугари“, ама сепак сфатиле дека не е едно исто македонскиот и бугарскиот. Како на пример Жинзифов кој пишувал на една смешна мешавина од несфатливи реченици, пробувајќи да направи нов јазик од два постоечки. Ако мислеше на ова во одговорот, не сум сигурен, ама нејсе. Патем, не сум го слушнал тој цитат, а ми падна во очи случајно кога ја отворив твојата страница. --Никола Стоіаноски 16:34, 25 октомври 2012 (CEST)Одговори

Ако сметаш дека Британика од 1911 г. го била превземала ставот на Бугарските дијалектолози, може и вака да е било!

..."Almost all independent authorities, however, agree that the bulk of the Slavonic population of Macedonia is Bulgarian. The principal indication is furnished by the language, which, though resembling Servian in some respects (e.g. the case-endings, which are occasionally retained), presents most of the characteristic features of Bulgarian (see Bulgaria: Language). Among these may be mentioned the suffix-article, the nasal vowels (retained in the neighbourhood of Salonica and Castoria, but modified elsewhere as in Bulgarian), the retention of 1 (e.g. vulk " wolf," bel " white"; Servian vuk, beo), and the loss of the infinitive. There are at least four Slavonic dialects in Macedonia, but the suffix-article, though varying in form, is a constant feature in all... Article: Macedonia - Encyclopedia Britannica 1911 Edition.

Jingiby (разговор) 16:52, 25 октомври 2012 (CEST)Одговори

Базирано на бугарски извор, исто како сите странски статии и дописки од тоа време (не се знае изворот на тврдењата на текстот на Британика). Прочитај Петар Драганов, ќе ти се појасни нешто за македонскиот. Не ти давам цитати, си ги знаеш :)--Никола Стоіаноски 17:03, 25 октомври 2012 (CEST)Одговори

Харно, холан! Нерде Британика ('аlmost all independent authorities'), нерде Драганов по това време (?). Денешната Британика апропо пишува: IMRO was founded in 1893 in Thessaloníki; its early leaders included Damyan Gruev, Gotsé Delchev, and Yane Sandanski, men who had a Macedonian regional identity and a Bulgarian national identity...и уште... One of IMRO’s leaders, Gotsé Delchev, whose nom de guerre was Ahil (Achilles), is regarded by both Macedonians and Bulgarians as a national hero. He seems to have identified himself as a Bulgarian and to have regarded the Slavs of Macedonia as Bulgarians. Jingiby (разговор) 18:44, 25 октомври 2012 (CEST)Одговори

Кој е порелевантен во тој случај? Петар Драганов е славист, научник кој активно работел во Македонија, за македонскиот јазик во период пред 1911. За тоа ти зборувам, регионален идентитет?! Тоа е стандардната бугарска теорија за да се прикрие бугарската пропаганда. Ама, ај муабетов тргна кон друг правец. Да не тролуваме.--Никола Стоіаноски 19:09, 25 октомври 2012 (CEST)Одговори

Значи 100 години Британика манипулира светот со бугарски лаги за Македония. Немой вака, бе човек. Таа, денешната Британика пишува уште: Republic of Macedonia has inherited a complex ethnic structure. The largest group, calling themselves Macedonians are descendants of Slavic tribes that moved into the region between the 6th and 8th centuries ad. Their language is very closely related to Bulgarian and is written in the Cyrillic script... Jingiby (разговор) 19:21, 25 октомври 2012 (CEST)Одговори

Никој не рекол дека лаже, туку се користеле материјали кои биле достапни во тоа време, а БГ за среќа имала држава далеку пред Македонија, па била сервирана една страна од приказната. Како што реков, целта на мојот коментар беше да ти предложам превод и да те потсетам за несоодветниот коментар, а не да форумизираме.--Никола Стоіаноски 20:40, 25 октомври 2012 (CEST)Одговори

А ти Никола, все пак, как го превеждаш на македонски изразът: Времето е в нас и ние сме във времето, то нас ни обръща и ние него го обръщаме? Jingiby (разговор) 16:49, 26 октомври 2012 (CEST)Одговори

Ти пишав на почетокот, ако сум го сфатил точно, ако не - грешка сум. А зошто си го оставил ова како коментар: Никола?--Никола Стоіаноски 20:03, 26 октомври 2012 (CEST)Одговори

Въпрос е не е коментар. Jingiby (разговор) 20:15, 26 октомври 2012 (CEST)Одговори

Превод

уреди

Преведи го ова на англиски: „Насекаде југословенските партизани си сотрудничат со Бугарите, но со тешкотии и недоволно разбирање“. Не разбирам што сакаш да кажеш.--Никола Стоіаноски 15:17, 4 ноември 2012 (CET)Одговори

Исто и овој збор не знам што е: отблскнат.--Никола Стоіаноски 15:20, 4 ноември 2012 (CET)Одговори

Сакам да кажам, дека покрај потпишувањето во Крајова на договор за воена соработка меѓу бугарската армија и jугославските партизани сепак имало судири и тензии. А отблъксвам означава: изтиквам, изтласквам, отбивам назад. Jingiby (разговор) 15:45, 4 ноември 2012 (CET)Одговори

отблъксвам значи reject?--Никола Стоіаноски 16:02, 4 ноември 2012 (CET)Одговори

Да, може би по-точно е push back. Jingiby (разговор) 16:28, 4 ноември 2012 (CET)Одговори

Предупредување

уреди

Ако продолжиш да вандализираш, ќе добиеш доживотна забрана за уредување на статии поврзани со Македонија. Позз--Р ашо  20:46, 7 ноември 2012 (CET)Одговори

Оти бе Рашо, што неверно има? Jingiby (разговор) 20:47, 7 ноември 2012 (CET)Одговори
Јас те предупредив. Наудреноста не ти помага. Твоите уредувања тука се деструктивни и неенциклопедиски. Тоа е покажано и докажано во сиве овие години на твојата присутност тука.--Р ашо  21:35, 7 ноември 2012 (CET)Одговори

Карта

уреди

Те молам не претерувај и не ја преоптоварувај статијата со глупости. Големи чуда што мислат одредени извори за родопското и сличните востанија. Тие не се дел од Илинденското и си имаат посебни статии. Треба таму да дополнуваш информации, а не во статијата за Илинденското. Не ми е јасно како не те интересира матичната бугарска историја и вистинските етнички бугарски револуционери. Види ја статијата за Априлско востание каква е (а да не ги споменувам статиите за етничките бугарски револуционери кои стварно се бореле за слободата на Бугарија, не за Македонија). За вашата историја ништо не ве интересира, само за Македонија. Не замарај више со глупости, сè те едно исто збориш.--Никола Стоіаноски 12:33, 14 февруари 2013 (CET)Одговори

Вчера беше на друго мнение. Отметаш се като фурнаджиска лопата. Изворите се си извори, а цензурата цензура. Jingiby (разговор) 12:42, 14 февруари 2013 (CET)Одговори

На истото мислење сум. Картата стои во статијата, со текстот кој вчера го дадов. А тие нови информации кои ги стае ти се за во статиите: Родопско востание и Преображенско востание. Исто така треба да се напомене, кога го ставаш тој текст, дека таа теза е воглавно негувана во Бугарија.--Никола Стоіаноски 12:45, 14 февруари 2013 (CET)Одговори

Извори

уреди

Бугарската наука, врз основата на спомените на учесниците во востанието, прифаќа дека ВМОРО организирала едно општо востание во летото на 1903 година во Македонија и Одринско. Востанието се одржало од неколку локални револти во одделни револуционерни окрузи на ВМОРО, каде што тие почнале со неколку недели разлика. Серијата бунтови започнала во текот на летото со Илинденскиот револт во Битолскиот револуционерен округ, продолжила со Преображенскиот револт во Одринскиот округ, а завршила со Петровденскиот револт во Серскиот револуционерен округ во есента на истата година. Ова мислење е поддржано и од најавторитетни светски изтражувачи. Бугарската наука го нарекува востанието Илинденско-Преображенско по името на двата најголеми револта. Востанието забележило врв во национално-ослободителната борба на македонските и тракиските Бугари во Отоманската империја. Задушувањето на востанието довело само во Источна Тракија до 30 000 бугарски бегалци, населени претежно во денешна Бургаска област. До избувнувањето на Балканските војни во 1912 - 1913 година, бројот на бегалското население во Бугарија по востанието бил околу 120 000 луѓе. По падот на комунизмот, Бугарија ѝ понудила на Република Македонија неколку пати, предлог за заедничко славење на востанието и неговите херои, но овие предлози не биле прифатени.

Внеси некои извор за да не биде само празен текст....--Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 15:57, 14 февруари 2013 (CET)Одговори

Извориве немаат врска со картата... [1][2][3]

Горна и Долна Македонија

уреди

На што ти се темели картата? Немаш никакви извори. Наведи извори во описот на Комонс или ќе ја отстранам. Може да е твое паушално видување, од каде да знам. --Никола Стоіаноски 16:56, 18 март 2013 (CET)Одговори

Специално картата [8] е направена по тая карта [9]. Това е част от серия исторически карти, види тука: [10] и тука: [11]. Исто така съм ползувал това [12] и това [13] описание за уночнение на границите. Jingiby (разговор) 17:46, 18 март 2013 (CET)Одговори

Нови статии, јазик

уреди

Здраво Стојанов. Ти ги проверував последните напишани статии и имам една мала забелешка, или совет. Не знам како го правиш, дали машински превод или буквален превод од бугарски на македонски, но како и да е, статиите имаат проблем со разбирливоста. Кога ги пишуваш статиите пишувај ги сам, на македонски, зошто ако преведуваш буквално од бг на мк немаат смисла некои од речениците (или паз зборовите друго значат). Исто така користи македонски наводници „ “, не англиски. „Униати“ се пишува „унијати“ (меѓу 'а“ и 'и' стои 'ј' секогаш, освен ако е сложен зборот). --Никола Стоіаноски 12:51, 26 март 2013 (CET)Одговори

Да, много си прав. Jingiby (разговор) 13:10, 26 март 2013 (CET)Одговори

Исто така, не користи сегашно време при пишување енциклопедиски содржини, туку минато неопределено свршено време (каде е неопходно сегашното секако дека може да се користи). --Никола Стоіаноски 13:16, 26 март 2013 (CET)Одговори
Што е „радетел “? Не ја сфаќам реченицава „Неможноста да оди на училиште му помогнала да ја оцени важноста на образованието и направила од него радетел за духовност, подучување и образование.“--Никола Стоіаноски 14:27, 26 март 2013 (CET)Одговори
Радетел е от глаголът радея, т.е. работя и оттам работник, ама е се ползува само за делата на борците за просвета, наука и църковно дело - труженик, борец, работник, деец, деятел, ратник, застъпник. Jingiby (разговор)
ОК.--Никола Стоіаноски 14:53, 26 март 2013 (CET)Одговори

Преславски, прашање

уреди

Тоа преславски не се користи во македонскиот јазик, ова е македонска Википедија и се користат македонски поими. Исто како што не се користи Делчево кај вас (горе-долу исто е). Е сега друго да те прашам. Дали ја имате објавено на интеренет оригиналната копија (скен) до О писменех (не знам дали го има) или ако не оригиналот барем напишано на старословенски, не бугарски или македонски?--Никола Стоіаноски 11:36, 1 април 2013 (CEST)Одговори

Некои факти за Наум. Първо той не е прекарал целия си живот в Кутмичевица (Македония е била тогава в днешна Тракия с престолнина Одрин). Второ той е бил активен предимно в държавата България - Преславско и Охридско. Трето: тук става въпрос за Православие, а не за политика. Сега за О писменах: нема зачуван оригинал никаде. Само повеке од 100 преписи. Поздрав!

Колку што разбрав, не збориме за политика тука, јасен е придонесот на Наум за православието (тогаш и не постоела бугарска нација како словенска) но збориме за терминологија. Во негово време сигурно не го викале „Охридски“ или „Чудотворец“, туку само како Наум. Денес, во македонскиот јазик постојат само три поима за светецот:„Свети Наум“, „Свети Наум Охридски“ и „Свети Наум Охридски Чудотворец“. Современите поими се рефлексија на јазиците, така што „Преславски“ се користи во Бугарија (исто како што сè уште се обидувате да користите Мургашево или Царево Село, а не Горна Џумаја или Неврокоп). Има преписки од оригиналниот старословенски текст, на старословенски?--Никола Стоіаноски 11:53, 1 април 2013 (CEST)Одговори

Не съм слушал за препис на оригиналот. Щом никой го не знае оригиналот каков е бил, кой ще го знае оригиналниот препис? Иначе, види го Микулчик: Така, од времето на Цар Симеон I, (893-927) словенските племиња на широкиот простор од Дунав на север, до Егејот на југ и од Јадран на запад, до Црното Море на исток го прифатиле заедничкиот етникон „Бугари”. Западните историчари исто го приемат фактот дека бугарската нация веке е формирана кон средата на 10 век при наследникот на Симеон - цар Петар. Jingiby (разговор) 12:06, 1 април 2013 (CEST)Одговори

Хм, кој поим Бугари? --Никола Стоіаноски 12:23, 1 април 2013 (CEST)Одговори
Чини ми се овоj: Тој самодржец беше Бугарин по род, внук на благоверните Никола и Рипсимија, син на Арон, кој е брат на самодржавниот цар Самуил и кои двајца ја победија во Штипон грчката војска на цар Василиј каде беше земено злато ... Jingiby (разговор) 12:28, 1 април 2013 (CEST)Одговори
Знаеш многу убаво како е, ама не се оправам за тоа на Википедија (има форум за тоа). Значи ништо од текстот на старословенски, сакав да го препишам на Викиизвор.--Никола Стоіаноски 12:34, 1 април 2013 (CEST)Одговори

Я, виж тука има две снимки и на едната пише: Страница из древнейшего списка трактата «О письменах» (1348) - Черноризец Храбр. Jingiby (разговор)

Danke--Никола Стоіаноски 13:10, 1 април 2013 (CEST)Одговори
Я прочети тука [14]. Верно било, най-старият препис е от 1348 година. Jingiby (разговор)
Аха, интересен податок. Не верувам дека може да се најде целосен текст на старословенски (првиот препис е касно направен), барем еден од преписите. А убаво би било да го имаме и на старословенски на Викиизвор, го имаме сега само на македонски. --Никола Стоіаноски 13:39, 1 април 2013 (CEST)Одговори

Географска поделба

уреди

Долна Македонија

уреди
 
Карта на Античка Македонија

Долна Македонија се состоела од следните области: Пиерија, Ботиаја, Алмопија, Амфакситида, Мигдонија, Антемунт, Ботика, Крусида, Бисалтија, Крестонија, Пиерида, Едонија (Едонида), а во политичка смисла и Еордаја [4].

 • Пиерија го опфаќала крајбрежниот дел наспроти Халкидик, помеѓу сливовите на реките Пенеј на југ и Халиакмон на север. Областа се наоѓала северно од планината Олимп и источно од Пиериските Планини.
 • Ботиаја во римско време била позната како Кампанија. На запад се граничела со Еордаја, на југ со Пиерија, на север се граничела со Алмопија, односно планината Пајак, а на исток била омеѓена со реката Аксиј.
 • Алмопија се нарекувала рамнината во грониот тек на реката Лудија (Могленица), омеѓена од планините Пајак и Ниџе. Поголеми градови биле Хорма, Апсал и Еуроп.
 • Амфакситида е географско име од подоцнежно време, со кое се означувале териториите од двете страни на реката Аксиј. Оваа област ги опфаќала некогашните долнопајонски области источно од Аксиј - Грестонија и Крусида. Поважни градови во оваа област биле: Идомена, Гортинија, Аталанта и Европ.
 • Мигдонија своето име го добила според епнимниот херој Мигдон. Оваа област го опфаќала северниот дел на Халкидик. Името Мигдонија честопати се користело како заедничко или збирно име за означување и на областите Крестонија, Бисалтија и Антемунт.
 • Крестонија или Грестонија го добила името епонимниот херој Грастос, син на Македон. Според Херодот, оваа област се наоѓала во горниот тек на реката Ехедор, на север од Мигдонија и северозапад од Бисалтија. Оваа област подоцна била означувана со името Амфакситида.
 • Бисалтија се протегала по долниот тек на реката Стримон, источно од планинскиот масив Дисорон (Круша). Поважни градови во оваа област биле Берга, Еупорија, Алор и Трагил.
 • Пиерида или Пиерија се нарекувала крајбрежјето источно од устието на реката Стримон, се до Нестос, каде што се наоѓале тврдините Фарга и Пергамон. Поважни градови биле: Ејон, Амфипол, Галепс, Ојсимна, Неапол (Кавала) и Аконтисма.
 • Едонија името го добила по епонимниот херој Едон, брат на Мигдон. Областа се наоѓала на север од Пиерида и североисточно од Пангајските планини. Поголеми градови биле: Миркин, Драбеск и Филипи.
 • Еордаја ја опфаќала областа околу езерото Бегорис, северно од Елимеја, помеѓу Пиерија и Орестида, јужно од Линкестида. Поважни градови биле: Арниса и Кела.

На Халкидик се наоѓале областите Крусида, Ботика и Антемунт. Крусида го опфаќала крајбрежјето јужно од Термајскиот залив до кракот Палена. Ботика се наоѓала на средишниот дел на Халкидик. Поважни градови во Ботика биле: Калиндоја, Спартол, Плеума и др. Областа Антемунт се наоѓала источно од Тесалоника. Оваа област според Тукидик во рамките на Македонија била вклучена во VI век п.н. Целиот Халкидик во рамките на македонската држава влегува во времето на Филип II Македонски и станал неразделен дел од Македонија се до крајот на антиката.

Горна Македонија

уреди

Во Горна Македонија, која била именувана и како Слободна Македонија [5][6][4], влегувале следните области: Тимфаја, Параваја, Дасаретија, Орестида, Линкестида, Пелагонија, Дериоп, Пајонија, Парорбелија, Синтика и Одомантика [4].

 • Тимфаја се наоѓала на границата со Eпир. По важни градови биле: Ајгиниј и Гиртона.
 • Параваја се протегала во соседство на Тимфаја. Поважни градови биле: Парореја и Ерибоја.
 • Дасаретија или Дасаретида се протегала на север од епир, односно од реките Апсос и еордаикос. Според Плиниј, оваа област завршувала кај дивите барбари Дарданците. Поважни градови биле: Лихнидос, евија и Ускана.
 • Орестида ги опфаќала горниот тек на Халиакмон, Костурското и Преспанксото езеро. Поважни градови биле: Аргос Орестикон, Лика и Батина.
 • Линкестида го опфаќала јужниот дел на денешна Пелагонија. Поважни градови биле: Хераклеја, Никаја и Бева.
 • Пелагонија се нарекувал денешниот северен дел на Пелагонија. Поважни градови биле: Пелагонија , Керамија и Колобајса.
 • Дериоп се наоѓала во горниот тек на реката Еригон. Тука се наоѓале градовите стибера, Алкомена и Брианион.
 • Пајонија се пртотегала по течениото не реката Аксиј, од Демир Капија до Таорската клисура на север. Позначајни градови биле: Аргос, Стоби, Антигонеја, еврист, Стена, Билаѕора, Астибос, Добер, Страј, и Баргала.
 • Парорбелија се наоѓала јужно од планината Беласица у Демиркаписката клисура, југоситочно од Рупелската клисура и западно од реката стримон. Поважни градови биле: Калипол, Ортопол, Гареск и Филипол.
 • Синтика се протегала по среднот тек на реката Стримон, на север од Бисалтија. Поважни градови биле: Хераклеја, Поројкопол, Тристол и Нејна.


Парорбелија, Синтика, Одомантика се горномакедонски обалсти, а на картата се покажни во Долна Македонија....--Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 15
46, 5 април 2013 (CEST)


Еордаја, Пиерија се долномакедонска област, а на картата се наоѓа во Горна Македонија... --Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 15:49, 5 април 2013 (CEST)Одговори


На твојата карта Парорбелија, Синтика, Одомантика се поакажни како области од Долна Македонија, а овие три области се наоѓаат во Горна Македонија... долна Македонија се нарекувала и приморска Македонија, како може Парорбелија, Синтика, Одомантика да бидат приморски области... Картата тие научна фантастика...--Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 16:23, 5 април 2013 (CEST)Одговори

Далчо, самият ти си написал дека Одомантите биле пајонско племе[1] кое живеело во Пајонија. На английската Уикипедия Odomanti were an ancient Paeonian[1] tribe in Thrace. На карата се види, че тие не се били ниту во Горна, ниту во Долна Македония. Не занам што правиш, ама кашата е голема. Jingiby (разговор) 17:01, 5 април 2013 (CEST)Одговори

 
Карта на пајонските племиња.

Добро а Парорбелија, Синтика--Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 17:08, 5 април 2013 (CEST)Одговори

 
Approximate location of the Sinti

Далчо, това което виждам е, че синтите са били тракийско племе живело по поречието на Струма, извън Горна и Долна Македония. Така че за съжаление пак си в грешка и на картата се види. Jingiby (разговор) 19:52, 5 април 2013 (CEST)Одговори

 
Parorbelia.

Далчо, и последно за Парорбелия. Пак си в грешка. Виж картата на юг от Беласица до Дойранското езеро е Парорбелия. В моята карта нема отбелезани области, но зоната на Парорбелия е включена в Долна Македония. Страбон пише: “Бисалтите живеят над Амфиполис чак до града Хераклея, в една плодородна долина, където тече Стримон... до нея лежи македонската Парорбелия. Виж къде живеят бизалтите. Не знам откъде ги преписваш тия грешни работи. Jingiby (разговор) 21:09, 5 април 2013 (CEST)Одговори

Не го почитуваш

... Не тие првпат...--Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 15:02, 8 април 2013 (CEST)Одговори

Бугар милет

уреди

Пиши оделен дел Бугарски погледи--Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 15:32, 9 април 2013 (CEST)Одговори

Кембридж не е бугарски. Jingiby (разговор) 16:10, 9 април 2013 (CEST)Одговори

Неможеш да форсираш бугарско гледиште... Милет е религиозна заедница People were bound to their millets by their religious affiliations (or their confessional communities), rather than their ethnic origins, according to the millet concept ... види: Ortaylı, İlber (2006), Son İmparatorluk Osmanlı [The Last Empire: Ottoman Empire] (in Turkish), İstanbul: Timaş Yayınları (Timaş Press), pp. 87–89... За бугарштината на Македонците, од мене уште оваа:


Во прилозите објавени во „Лоза“ на еден вешт начин се прави обид за прикажување на посебниот историски, културен и етнографски карактер на Македонија, при што се води сметка да се подзадоволи и вкусот на бугарското општество. Освен тоа Лозарите практикувале еден специфичен јазик и правопис, различен од бугарскиот, со тенденција истиот да послужи како основа за идниот литературен јазик на Македонија. Поради овие тенденции Младата македонска книжевна дружина и списанието „Лоза“ се нашле на отстрел пред бугарското општество и влада. Притоа предводничката улога ја имал провладиниот официален весникот „Свобода“. По појавата на првиот број на „Лоза“, в. „Свобда“ пишува:

„Усилбите на целата интелигенција, на целиот бугарски народ, засега се насочени кон глува, бесшумна борба, за бугарско национално единство; се арчат и пари и сили, и народна енергија во таа борба со Србите и Грците; не се штеди ништо за да победи идејата дека Бугаринот од Македонија, Тракија и Мизија, е син на една и иста мајка Бугарија... и при сето тоа на самото предвечеје на таа засега нерамноправна борба во отворена војна, во бугарската престолнина, во срцето на Бугарија излегуват луѓе што се осмелуваат да ги расипат плодовите од толкугодишните усилби, да докажат дека Македонците се одделна нација, со посебен јазик, со посебни историски задачи! Какви подобри докази можаат да бараат Србите дека Македонија не е Бугарска?“... „Да не го навредуваат бугарското народно чувство со подигравка на светиот бугарски идеал! Ако сакаат да му пакостат на светото бугарско дело, да не го праваат тоа барем во бугарската престолнина. Ете им го Белград: Нека повелат таму и од таму нека фрлаат камења врз зградата што се грижел да ја изгради целиот бугарски народ - од Црно Море до Дрим“. [7]


Далчо, стотици иляди били дел од Булгар милетот, гласували за него и потоа бегали во Бугария. Ако некой не сакал да биде Бугарин, таа статия не е за него. Член на организацията може да бъде всеки българин... Който не бил българин - жив и здрав, не бил член на ВМОРО. Jingiby (разговор)

По излегувањето на вториот број на „Лоза“, „Свобода“ одново се нафрлила врз Лозарите овој пат преку перото на Левов. Тој меѓу другото пишува:

„Младата дружина под превезот на книжевноста не ја гони целта и

пропагандата за некаков фонетски правопис, туку тенденции и цели, колку куриозни, жални, толку збунивачки, срамни и опасни... Дружината полека лека ќе го подготвува бугарското општествено мнение за одделување на Македонија од Бугарија и полека лека ќе воведува зборови од охридското поднаречје што ќе биде литературен јазик на идната Голема Македонија, на чело на која ќе дојде некој од редакторите на Лоза во својство на Филип или Александар!?! Итро и умешно замислено и тоа знаете каде? Во Софија, во тоа срце, центарот на Бугарија и бугаризмот!!!“. [8]


Левов откако ги анализира првите два броја на списанието Лоза констатира дека тоа е сепаратистичко движење и затоа ја алармира бугарската јавност:

„Како што гледате

Македонската дружина смета дека нивната татковина е Македонија, дека последната е населена со одделно словенско племе наречено Македонци; дека таму се собрале севозможни надворешни елелменти т.е. Бугари, Грци, Срби... дека целта им е да ни дадат еден силен отпор и да се запазат од нашите разбојнички посегања и дека Лоза ќе и служела на истата цел“.[9]


--Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 17:30, 9 април 2013 (CEST)Одговори

И сега пак да весламе... --Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 21:15, 9 април 2013 (CEST)Одговори

В 1890 година Портата призна официално българската народност в Турция, разреши да се издава български вестник в Цариград (тогава се основа вестник "Новини") и се дадоха берати за двама български владици в Македония...ПОСРЕЩАНЕТО НА ЧЕТИРИМАТА БЪЛГАРСКИ ВЛАДИЦИ --Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 17:25, 20 мај 2013 (CEST)Одговори

Поточна информация по случая от вторичен източник, което е релавантно на Уикипедия виж на: стр. 100 и 101 от книгата "Стефан Стамболов - от перото до ятагана", автор Димитър Иванов, издател TRUD Publishers, 2005, ISBN 9545285214. С това Султанът признава де факто, че българите са мнозинството сред християните в регионите на Скопие и Охрид. Jingiby (разговор) 16:07, 23 мај 2013 (CEST)Одговори

Сандански

уреди

Можеш ли да посочиш извор за следново: Објаснувајки го својот идеал за слободна Македонија по повод окупацијата на Вардарска и Егејска Македонија од Србија и Грција, Јане Сандански рекол во 1913 година пред италијанскиот весник “Секуло“ во Тирана: Македонските револуционери, кои по долга и жестока борба со турската тиранија доживеаја да го видат својот копнеж-извојување слобода на Татковината, не можат да допуштат таа да попадне под србско и грчко владение. Тие нема да се повлечат и пред најстрашните терористички средства,за да го реализираат најдлабок копнеж - слободна бугарска Македонија.--Еден Македонец (разговор) 19:38, 12 август

[15], „Идеята за автономия като тактика в програмите на националноосвободителното движение в Македония и Одринско, 1893 -1941“ проф. Димитър Гоцев, Изд. на БАН, София, 1983. Jingiby (разговор) 20:45, 12 август 2013 (CEST)Одговори

ок... поставив може да видиш... поздрав--Еден Македонец (разговор) 20:52, 12 август 2013 (CEST)Одговори

Пере

уреди

Не е извбришано, погоре е вметнато барањето за учител...--Еден Македонец (разговор) 22:24, 6 октомври 2013 (CEST)Одговори

Re:Свечен пречек?

уреди

Здраво, мојот коментар си беше на место, првиот извор што си го навел јас го прочитав, но и таму нема никакви сознанија за наводниот пречек на македонското население на бугарските окупатори кои навлегле на територијата на Вардарска Македонија во тој период. А за сликите верувам дека ги имате, веројатно сите снимени од вашите војници, произлезени од бугарскиот архив. --Ehrlich91 (разговор) 12:44, 7 август 2014 (CEST)Одговори

А може ли да видиме вашите снимки? Jingiby (разговор) 13:21, 7 август 2014 (CEST)Одговори
Значи, мене нема да ми го смениш ставот дека влегувањето на Бугарија во Македонија е окупирање, а не ослободување. Воедно и сојузничките сили во делови од Германија биле пречени без отпор и со поздрави, но тоа не значи дека биле радосно примени и доброволно. Не планирам да го трошам денот на вакви докажувања, затоа доколку имаш нешто, пиши на страницата на разговор на соодветната статија, а не да ми докажуваш мене, не сум единствен администратор тука. --Ehrlich91 (разговор) 13:50, 7 август 2014 (CEST)Одговори
Значи, во статиите нема место за лични ставови, оти тука не е форум. Щом има налице факти и релевантни доказателства, подкрепени с непобитни неутрални източници - край! Jingiby (разговор) 13:56, 7 август 2014 (CEST)Одговори

Предупредување

уреди

Доколку во скоро време не прекинеш со твоите т.н. доуредувања, ситни поправки (во кои од корен ја менуваш статијата), употребуваш бугарска пропаганда, стилот на изразување ти е бугарско-македонски, бришеш и отповикуваш уредувања на корисници, ќе добиеш блокирање. Од моја страна беше и повеќе од толериран, сум ти прифаќал корисни уредувања, па дури и сум поправал по тебе кога било потребно, но постојано играње на отповикување мои и уредувања на други корисници и гореспоменатите причини, ќе ме наведат да посегнам по блокирање, како минатиот пат, само овој пат ќе биде со подолг период. --Ehrlich91 (разговор) 13:09, 12 октомври 2014 (CEST)Одговори

Очигледно продолжуваш по стара песна. Важи истото предупредување од горе. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 12:01, 21 декември 2014 (CET)Одговори
Очигледно вандализираш статиjата. Jingiby (разговор) 12:07, 21 декември 2014 (CET)Одговори
Крајно предупредување за твоето однесување на оваа Википедија, како и за твоите неумесни уредувања, кои продолжуваат и понатаму, иако добиваш постојани предупредувања. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 14:19, 31 јануари 2015 (CET)Одговори
Џингиби, јас повторно ќе ја вратам твојата измена, а тебе уште еднаш ќе те предупредам. Причините ти се добро познати, важат истите од претходно, плус овој пат комбинирани со навреди кон останатите корисници. Само имај на ум дека овој пат блокирање ќе биде со многу поголем временски период. --Ehrlich91 (разговор) 19:24, 16 март 2015 (CET)Одговори

Никола Груевски

уреди

Кориснику Џингибинги, страницата која ја уредувавте е привремено заклучена поради уредувачка војна. Изворите кои ги наведувате не го тврдат оригиналниот извор. Потрудете се да ги најдете оригиналните извештаи на Европските институции кои ги лиферувале истите. Знам дека на викиликс нема да се најдат такви нешта, зошто не постојат. --Р ашо  11:39, 4 декември 2014 (CET)Одговори

Константното ревертирање и вандализирање носи блокче.--Р ашо  17:34, 30 јануари 2015 (CET)Одговори
А стига простотии, бе Рашо. Ако си неписмен, па купи си една мапа! Jingiby (разговор) 21:02, 30 јануари 2015 (CET)Одговори

Јустинијан

уреди

Значи, според македонската научна мисла, а ние во најголем дел се водиме според неа, бидејќи сепак ова е Википедија на македонски јазик, Скопје не бил главен град на Дарданија во тоа време, така да овие твои тези пропаѓаат. Воедно, овие подметнувања на извори, противсилно изменување и наметнување твоја волјаи тоа токму на ова јазично издание ги сметам за злонамерни, бидејќи овој податок го нема на ниту една Википедија за статијата на Јустинијан, ниту дури на твојата матична Википедија. Топло ти препорачувам да престанеш со наметнувања на некои твои мисли и непочитување на ова јазично издание, бидејќи не само со мене, туку постојано си во конфликт со сите корисници и уредници на оваа Википедија, па ќе бидам приморам да посегнам по мерката блокирање. Воедно, содржината на мојата страница за разговор ќе ја избришам, бидејќи таа не служи за пишување статии (со наводи, слики, милионски текстови), туку за пишување пораки. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 21:15, 4 март 2015 (CET)Одговори

Однесување на страницата за разговор на статијата Македонци

уреди

Здраво Jingiby. Сакам да Ве известам дека Вашето однесување на страницата за разговор на статијата Македонци, каде што му се обративте на корисникот Dalco26 со коментар во којшто го нарекувате „платен пратеник на владата“ кој ја проширува „политиката на Груевски“ крајно се коси со правилата на учтивост и воздржување од лични напади. Исто така, обвинувањата за платено уредување и вмешување на политика на проектот во целост се против основните начела на Википедија и може да имаат само негативни последици врз заедницата. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:12, 19 март 2015 (CET)Одговори

Почитувани г-не Симеоновски. Тоја мој став не е напад кон Далчо, а е заснован врз напишаното од самиот него на мојата страница за разговори: Не сум платен писач на ДПМНЕ, туку на Владата на Република Македонија. Предизборниот манифест на ВМРО ДПМНЕ, по политичките избори во Македонија веке е дел од програмата на Владата на Република Македонија. Те молам немој да спориш со мене, јас сам лојален граѓанин на Македонија кој ги извршува сопствените обврски, како си ги извршуваш и ти своите кон Република Бугарија ... Сакам да одбележам, дека немам специални обврски кон владата ни на Република Бугарија, ни на Македонија, а кон памета на моите деди од Македонија и кон историската вистина. Поздрав. Jingiby (разговор) 07:13, 19 март 2015 (CET)Одговори
и жена ми зема плата од владата на р. македонија, поточно од министерството за финансии, како што земаат уште 200 000 македонци, сите сме поткупени, тоа е тоа--Еден Македонец (разговор) 16:47, 19 март 2015 (CET)Одговори

манипулација со изворите

уреди

Не точно дека Наде Проева го отфрла културно - историското наследство на античките Македонци. Таа истакнува дека денешните Македонци не се дирекни потомци на античките Македонци, имено дека нема дирекни наследници на некои од античките народи, грците не се дирекни наследници на античките Грци или бугарите не се дирекни наследници на Тракијците. Ставот на Наде Проева е дека античките Македонци се една од компенентите, заедно со словените, кои ги формираат денешните македонци... Jingiby намерно манипулира со изворите, еве еден пример: Првото се нарекува автоцензура и тоа преовладуваше во минатото, а второво е ставање во служба на политичарите, без оглед дали тоа се бара од нив или не, и не може поинаку да се дефинира освен како “интелектуална проституција“! - Наде Проева.... Таа мисли на оние историчари или научници кои под влијание на политичката (односно оние кои се продале) ги менуваат своите ставови... таа не го именува меѓутоа јас ќе го споменам проф. д-р Митко Б. Панов околу 2000-2001 година тој ја застапуваше тезата дека денешните македонци немаат никаква поврзаност со античка Македонија, од 2006 година кога вмро-дпмне дојде на власт Панов ја застапува тезата дека денешните македонци се потомци на античките Македонци... Менувањето на таквите статвово на некои од научниците за Проева преставува “интелектуална проституција“... И нема врска со прашањето дали денешните македонци се или не се потомци на античките Македонци --Еден Македонец (разговор) 16:27, 19 март 2015 (CET)Одговори

Две теории

уреди

Го тупиш... Во статијата не пишува дека Македонците се дирекни потомци на античките Македонци... Согласно науката за етногенеза: современите Македонци се производ на мешањето на словенските племиња кои се се населуваат во Македонија во 7 век, со локалното население (Антички Македонци, Илири, Тракијци, Антички Грци, Римлјани и др.)

Од друга страна убаво си пишува дека културолошкиот карактер на Македонците е дека македонското културно наследство е словенско, со силни византиски и отомански влијанија и примеси

Ако несакаш да си го кажеш кои ти е проблем јас ќе ти го кажам: Ти смета тоа дека од напишаното произлегува дека денешните Македонци имаат различна етногенеза од соседите, вклучително и Бугарите. Јадрото од старата бугарска држава е меѓу Дунав и Стара Планина, таму бугарите се мешаат со седумте словенски племиња... сето друго е ширење на политички граници, вклучително и влегувањето на Македонија во рамклите на бугарската држава, само погледниги имињата на старите бугарски владетели и ќе ти биде јасно:

Органа • Кубрат • Батбаян • Аспарух • Кубер (в Македония) • Тервел • Кормесий • Севар • Кормисош • Винех • Телец • Савин • Умор • Токту • Паган • Телериг • Кардам • Крум • Омуртаг • Маламир • Персиан • Борис I Князе Борис I • Владимир-Расате • Симеон I

Овој - Кубер (в Македония) бугарската историографија го користи да докаже демек бугарите се населиле во Македонија со што бугарите учествуваат во генезата на македониците... Меѓутоа бугарските историчари забораваат да кажат дека поголемиот дел од оние кои ги довел Кубер не биле бугари туку Сермесијани (Сермесијаните биле потомци на ромејското население кое било заробено за време на аварско - словенските напади и опсадата на Солун, во втората деценија на 7 век. Заробениците биле депортирани во Панонија во областа Сирмиум, а по областа го добиле и своето име. На оваа територија христијанското ромејско население се мешало со Аварите, со Бугарите и други народи, меѓутоа Сермесијаните ја зачувале својата вера и својот идентитет. По нешто повеќе од шеесет години од депортацијата, најголем дел од потомците на ромејските заробеници добиле слобода, а аварскиот каган, земајќи ги како посебен народ, им го поставил како поглавар Кувер) - (Дополнително види Cf. Lemerle, Miracles 227, 16 - 229, 19, Miracles 138 -143, ВИНЈ 211 - 212)--Еден Македонец (разговор) 16:41, 19 март 2015 (CET)Одговори

!? Jingiby (разговор) 22:36, 19 март 2015 (CET)Одговори

Блокирање во времетраење од една година

уреди

Здраво Jingiby. Врз основа на коментарите од страна на други администратори кои го искажаа своето мислење на огласната табла за администратори, сакам да Ве известам дека е преземена мерка да бидете блокиран со времетраење од една година. Мислам дека тоа е доволен период за да размислите дали во иднина ќе продолжите со ова однесување или ќе започнете да вложувате конструктивен придонес на проектот. Исто така, Ве предупредувам дека ова е последно блокирање со одредено времетраење и следното блокирање ќе биде трајно. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:44, 19 март 2015 (CET)Одговори

Благодаря Ви за информацията. Jingiby (разговор) 07:57, 20 март 2015 (CET)Одговори

Однесување на огласната табла за администратори

уреди

Здраво Jingiby. Сакам да Ве известам дека со