Седмица

единица за време која се состои од 7 дена

Седмица (разговорно недела и архаично теден) — групирање на денови како во месечевиот месец, година итн. Седмицата зазема помал временски период од месецот и помага на луѓето за организирање на работата, секојдневните активности, комуникацијата и останатите сфери од животот. Повеќето од земјите во светот ја поделиле седмицата на седум денови.

Италијанска нараквица ги претставува деновите во неделата по нивните истоимени богови (од средината на XIX век, Волтеров уметнички музеј)

Седмицата како мотив во популарната култура уреди

  • „Првата недела/Последната недела... Безгрижен“ (англиски: First Week/Last Week...Carefree) - песна на американската рок-група „Токинг хедс“ (Talking Heads) од 1977 година.[1]
  • „Доаѓа крајот на неделата“ (англиски: Here Comes The Weekend) — песна на британската рок-група The Jam од 1977 година.[2]

Литература уреди

  • Colson, Francis Henry (1926). The Week: An Essay on the Origin and Development of the Seven-day Cycle. The University press.

Наводи уреди

Надворешни врски уреди